Koliko je važan beta karoten za kožu i kosu!

Koliko je važan beta karoten za kožu i kosu!

Autor:

Beta karoten može da vam pomogne da pripremite svoje telo za sunčanje, kao i da se zaštitite od opekotina od Sunca. Saznajte zašto je ovaj biljni pigment važan za naš organizam i zašto se preporučuje kao dodatak ishrani.

Voće i povrće intenzivnih boja u sebi sadrži pigmente  koji se nazivaju karotenoidima. Najčešći i najpoznatiji karotenoidi u prirodi su upravo beta karoten, a pored njega se može naći i lutein, likopen i  alfa karoten. Melanin je naš prirodni pigment koji daje boju koži.

Unošenjem beta karotena možete uticati na stvaranje i zadržavanje melanina na površini.

Da bismo se bolje upoznali sa dejstvom beta karotena na kožu, poželjno je da se najpre upoznamo sa pojmom beta karoten.

Šta je beta karoten?

To je pigment zaslužan za boju većine voća i povrća. Njegova boja u prirodi varira od crvene do žute. Zbog svojstva da boji preparate, a i zbog lekovitih svojstava, dosta se primenjuje u prehrambenoj industriji. Svoje mesto je našao i u farmaciji pri proizvodnji lekova, ali i u kozmetičkim preparatima za negu. O tome će biti reči nešto kasnije.

Ono što je važno da naglasimo je da je beta karoten najbolje unositi oralnim putem. Organizam u potpunosti koristi ovaj pigment putem ishrane, jer beta karoten ima još jednu važnu sposobnost.

Beta karoten je i provitamin A. To znači da kada se unese u organizam, da se ponaša kao vitamin A. 

Ovde saznajte zašto je vitamin A dobar za kožu!

Provitamini sami po sebi nemaju vitaminsko delovanje, ali u organizmu se pretvaraju u vitamine. Kao takav, beta karoten ima jako antioksidativno dejstvo, tačnije sposobnost da štiti kožu od slobodnih radikala.

Zbog toga često čujemo savete da ga je poželjno unositi u većim količinama, pogotovo u toku letnjih meseci. Istina je da unošenjem beta karotena radite dobro čitavom organizmu. Na prvom mestu, on vam može pomoći da se podignete svoj imunitet. Na taj način ojačaćete svoje odbrambene mehanizme da se izborite sa raznoraznim bolestima. Ali, o tome kasnije. 

U nastavku ćete saznati zašto je beta karoten važan za kožu.

Beta karoten za kožu- uloga

beta karoten za negu kože

Slobodni radikali su glavni krivci za starenje i propadanje kože. Sunčevi zraci, razna zagađenja iz vazduha, dim cigareta, alkohol ostavljaju tragove na koži lica i tela. Svi ovi uticaji iz spoljašnje sredine smanjuju količine kolagena i elastina u koži. Posledice se najčešće manifestuju u vidu fleka i hiperpigmentacija, staračkih pega i neprivlačnih bora.

Najbolje je da sve ovo sprečite, ali kako da uklonite ako je problem već nastao? I to može prirodnim putem. Helena ja probala i beta karoten za kožu, ali je otkrila nešto još moćnije. Njeno lice se bukvalno podmladilo, a u čemu je njena tajna, sazanećete samo ako pročitate njeno iskustvo koje se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/ovako-sam-se-ja-resila-bora-i-podocnjaka-lako-je/

Da biste sprečili starenje, potrebno je da unosite veće količine antioksidanasa koji se bore protiv slobodnih radikala. To je su na prvom mestu koenzim Q 10, vitamini E, C i A. Kako je vitamin A teško uneti u dovoljnim količinama u organizam, jer je u ishrani malo zastupljen, tu stupa na snagu beta karoten. Već smo pomenuli da se beta karoten u organizmu pretvara u vitamin A.

Ako želite čistu, zdravu i zategnutu kožu lica i tela, ne dozvolite da dođe do nedostatka provitamina A- beta karotena.

Beta karoten za lice

Beta karoten se pokazao kao dobro rešenje za sve one koji imaju suvu kožu lica, jer sprečava isušivanje kože.

Povećaćete hidrataciju kože na jedan potpuno prirodan način. Pomoći će vam da probudite uspavane mehanizme kože koji se bore protiv slobodnih radikala. To je, između ostalog, nezamenljiva hijaluronska kiselina, saveznik broj jedan protiv starenje kože. Osim toga, ima još načina za hidrataciju lica.

Svoju primenu nalazi i u zarastanju rana i uklanjanju fleka na koži. Zašto da ne iskoristite pozitivno dejstvo ovog važnog provitamina i pozdravite se sa bubuljicama i zapaljenskim procesima na koži. Beta karoten se uspešno koristi i za lečenje nekih kožnih oboljenja, kao što su ekcem i psorijaza.

A zašto mnogi smatraju beta karoten obaveznim letnjim suplementom?

Zato što zahvaljujući dodacima na bazi beta karotena, možete brže potamneti i dobiti boju tena kakvu ste želeli.

Evo top saveta kako pocrneti na suncu!

Beta karoten za sunčanje

Istina je da vas beta karoten može savršeno pripremiti za sunčanje i da zahvaljujući njemu možete brže dobiti boju. On podstiče lučenje pigmenta melanina zaslužnog za preplanuli izgled kože.

Radi se o tome da kada unosite veće količine beta karotena, kreme za sunčanje povećavaju svoje dejstvo.

Manja je verovatnoća da će vam sunce na koži smetati i da ćete dobiti opekotine od sunca. Sunčanjem se dobija lepša i intenzivnija boja koja će se pritom i duže zadržati. Čak i ako se desi da dobijete opekotine od Sunca, unošenjem ishranom i nanošenjem preparata na bazi beta karotena, moguće ih je ublažiti.

Pretpostavljamo da ste čuli za sve popularnije marmelade za sunčanje. One u sebi sadrže upravo beta-karoten. Često ne sadrže u sebi zaštitni faktor (zato vodite računa), ali su odlične ako želite da dobijete finu, preplanulu boju kože, koja se neće brzo izgubiti.

Tu su i popularni musevi za telo, koji takođe u sebi sadrže beta-karoten. Manje-više im je uloga ista, da potpomognu brzo tamnjenje, ali tako što će na pravi način ishidrirati kožu, sprečiti njeno prekomerno isušivanje na suncu, što i jeste poenta zdravog sunčanja.

Ako želite da izbegnete fotostarenje kože lica i tela, obratite pažnju na kozmetiku koju koristite, naročito sredstva koja vam služe prilikom sunčanja.

Beta-karoten je sastavni deo i krema za sunčanje, onih koje se mažu na lice i telo. Ukoliko je prisutan odgovarajući zaštitni faktor, možete biti spokojni i sigurni na suncu, a na lepoj i preplanuloj koži će vam svi zavideti.

Dakle, beta-karoten u kozmetici za sunčanje? Da, svakako!

O pozitivnim dejstvima koje ima na čitav organizam, verujem da ste bili upućeni.

A da li ste znali da vam beta karoten može pomoći da imate zdravu, sjajnu i bujnu kosu?

Beta karoten za kosu

Kao što ima jako povoljan uticaj na kožu, beta karoten vas može rešiti mnogih problema sa kosom. Ako je u organizmu pojavi nedostatak vitamina A, kosa može biti suva i beživotna. Takođe, moguće je i da vam kosa pojačano opada ako ne unosite dovoljne količine vitamina A. 

Beta karoten može da reši vaše probleme sa ispadanjem kose i generalno nekvalitetnom kosom. Ako unosite beta karoten u dovoljnim količinama, pojave poput seboreje i peruti biće za vas nepoznanica.

Beta-karoten se preporučuje u kapsulama kada imate problem opadanja kose. Naravno, to zavisi od uzroka gubljenja vlasi, zato je  pre svega važno da se konsultujete sa dermatologom prilikom odluke o uzimanju bilo koje terapije.

Istraživanja pokazuju da gotovo polovina populacije ne unosi dovoljne količine beta karotena putem hrane. Dobar deo unosi svega 2 mg beta karotena na dan, što je poprilično malo. Zato se preporučuje dodatno unošenje beta karotena putem suplemenata.

Beta karoten- kapsule

Na tržištu možete naći mnogo preparata koji u sebi sadrže ovaj i te kako važan sastojak. Kapsule beta karotena je najbolje kombinovati sa dodatkom vitamina E, pošto veće količine beta karotena smanjuju količine vitamina E u organizmu.

Ipak, tablete nisu dovoljne za potpunu zaštitu od sunca. Sunčevi zraci emituju štetno ultra- violetno zračenje, te je upotreba krema, ulja i losiona sa SPF faktorom neophodna za potpunu zaštitu.

Sa unošenjem kapsula beta karotena treba početi tri nedelje pre izlaganja sunčevim zracima. Preporučuje se unošenje suplemenata u dozi od 75 mg do 150 mg. Povećan unos se preporučuje kod osoba koje su obolele od AIDS– a i kod alkoholičara.

Potrebna je doza opreza ako koristite suplemente da biste nadoknadili nedostatak beta karotena. Sa upotrebom može i da se pretera, pa da unesete više nego što vam je potrebno. Prekomerna upotreba može imati niz kontraindikacija.  Jedna od njih je narandžasta boja kože. Ova pojava se naziva karotenodermija. Pre uzimanja kapsula beta karotena, poželjno je da se posavetujete sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Cena beta karotena u kapsulama

Ako rešite da unosite suplemente beta karotena, verujem da vas zanima i koliko novca je potrebno da izdvojite da biste kupili isti. Ono što smo mi saznali ovom prilikom je da beta karoten u apoteci košta od 1500 do 2000 dinara. U pitanju je pakovanje od sto tableta. O načinima doziranja najbolje je da se posavetujete sa lekarom (dermatologom) ili farmaceutom. Koliko miligrama je dnevno preporučeno, zavisi od zdravstvenog stanja i potreba vašeg organizma. Vaš lekar će povesti računa i o tome koje  rezultate zajedno želite da postignete.

Mnogi postavljaju pitanje da li se kombinuju suplementi beta karotena zajedno sa solarijumom za brzo potamnjivanje?

Naš odgovor je po tom pitanju jasan. Recite veliko NE solarijumu. Upotreba solarijuma nije bez razloga zabranjena u nekim zemljama. Budite mudri i bez obzira što kod nas to nije slučaj, izbegavajte odlaske u solarijum. Ne budite od onih koji radije žrtvuju zdravlje, zarad trenutne lepote. Uostalom, posledice odlaska u solarijum, osetićete mnogo kasnije u vidu fleka na koži, ali i izborane kože.

Kada govorimo o kapsulama, radi se o oralnom unošenju beta karotena. Ne možemo da zanemarimo beta karoten koji unesemo i spolja direktno na kožu. Značajan udeo ovog važnog provitamina nalazimo u kozmetičkim preparatima  za negu kože i kose.

Beta karoten u kozmetici

Beta karoten se sve više koristi kao aktivni sastojak u kozmetičkim preparatima za pojačano tamnjenje i zaštitu od sunca. Zbog svoje prirodno žuto – narandžaste boje u kombinaciji sa uljima, daje koži izgled preplanulosti i bronzanog izgleda.

To jeste njegova najvažnija uloga, a da li ste znali da je beta karoten odličan saveznik u borbi protiv izborane i dehidrirane kože?

Iako ova dva često idu zajedno, bore i gubitak vlage u koži, može se desiti i da koža koja nije podložna starenju bude dehidrirana usled spoljašnjih faktora, a da tu beta karoten može pomoći.

Naime, da bi se ispeglale neke, ne tako duboke bore (više puta smo se složili da se proces starenja ne može zaustaviti, samo usporiti), potrebno je da kreme koje koristite sadrže u sebi beta karoten. Isti je slučaj i sa suvom, dehidriranom kožom, koja vapi za vlažnošću.

Beta karoten će doprineti vezivanju vode, tako da ćete i u uslovima koji ne pogoduju vašoj koži, imati zalihe vode koje će je učiniti blistavom i sjajnom.

Saznajte šta je još delotvorno u kremama protiv bora!

Ista stvar je i sa kosom. Da biste sprečili isušivanje, lomljenje i listanje kose u toku letnjih, ali i zimskih meseci, potražite u apoteci ili drogeriji pakovanja ili sprej na bazi beta karotena. Hladan vazduh, poput sunčevih zraka, nepovoljno deluje na hidrataciju kože i kose.

Ipak, najbolje je da provitamin A unosimo prirodnim putem, odnosno raznovrsnom i zdravom ishranom.

Izvori beta karotena

beta karoten u hrani

Ovaj biljni pigment koji varira od žute do crvene boje nalazi se upravo u voću i povrću iste boje. Druge značajne karotenoide možete naći i u lisnatom povrću tamno- zelene boje.

Šargarepa je jedan od najpoznatijih izvora prirodnog beta karotena. Jedna čaša soka od šargarepa sadrži dvadeset dva miligrama beta karotena.

Dobri izvori ovog provitamina su i kajsije i bundeva, a ima ga i u šljivama, paradajzu, kelju, spanaću, zelju, cvekli, svim vrstama paprike, rukoli, bosiljku, peršunu, mangu, dinji, lubenici. Do beta karotena možete doći i ako unosite žitarice poput ovasa, ječma, pšenice, ražanih pahuljica. Ne zaboravimo citruse, kao značajan izvor beta karotena i još jednog važnog antiokidatna- vitamina C.

Gotovo da nema namirnice biljnog porekla u kome se beta karoten ne nalazi. Zato bi sveže voće i povrće što češće trebalo da bude na vašem meniju ako ne želite da se susretnete sa nedostatkom beta karotena.

Ako unosite ovaj preparat u dovoljnim količinama, uradili ste dosta za vaš organizam što se tiče prevencije od raznih bolesti. Dokazano je da beta karoten štiti od kardiovaskularnih bolesti i danas toliko zastupljenih karcinoma.

Dovoljne količine vitamina A u organizmu, neophodne su za dobar vid i zdravlje očiju. Ako želite da vas oči dugo godina dobro služe, unosite dovoljne količine beta karotena. Na taj način radite dosta na prevenciji problema sa očima u vidu dioptrija, katarakte i glaukoma.

Iskustva sa beta karotenom

Da vam otkrijemo nešto. Stvarno je retko zapažena pojava da neko pretera sa unošenjem beta karotena u organizam, a njegov nedostatak može skupo da vas košta. Najbolje bi bilo da ga unosite prirodnim putem ishranom, ali ako to nije moguće, razmislite o tome i napravite strategiju na koji način ćete njegov nedostatak nadoknaditi. Kao i sa svim drugim suplementima, potrebno je naći meru. Slušajte potrebe svog organizma i prvenstveno se uzdajte u prirodna sredstva.

Verujem da ste se ovim putem upoznali sa svim prednostima sa beta karotena za čitav organizam, a pogotovo za kožu. Na vama je da ovaj važan sastojak uvek potražite na pakovanjima krema za sunčanje. Vaša koža će vam biti zahvalna!