Astrologija za početnike: Napravi sama svoj horoskop!

Astrologija za početnike: Napravi sama svoj horoskop!

Koliko puta ste pomislile da bi astrologija za početnike bila prava stvar za vas? Upoznajemo vas sa osnovama astrologije i šta to morate znati.

Danas gotovo da nema dnevnih novina i časopisa u kojima ne može da se pročita horoskop – bilo dnevni ili nedeljni, mesečni. Moguće je da ste sve što znate o astrologiji upravo pročitali u njima.

Oni su često prvi kontakt sa astrologijom za mnoge, posebno mlade osobe. Ova vrsta astrologije je vrlo pristupačna, ali ima i lošu reputaciju, jer te tekstove često pišu osobe koje nikada nisu imale veze sa astrologijom. Međutim, ima i onih za koje su zaduženi kvalifikovani astrolozi.

Da li je astrologija nauka ili oružje varalica za prevaru lakovernih? Ili samo razbibriga? O ovim pitanjima polemišu brojni naučnici, astolozi, astronomi, fizičari, ali i oni koji to nisu, svako sa svoje tačke gledišta, i naravno, ne slažu se u mnogim stavovima. Tako je i mene zainteresovalo da se pozabavim astrologijom za početnike i pokušam da saznam što više o tom fenomenu.

Zašto u prvom redu posežemo za predviđanjima i horoskopom? Moje mišljenje je smo previše nestrpljivi da sačekamo šta nam budućnost donosi. Priznajem da svaki horoskop uvek pročitam, ali i da u moj lični, životni – verujem. Možda najpre zato što je nekoliko različitih astrologa tumačilo moj horoskop i svako tumačenje je u nekim važnim stvarima bilo donekle slično.

Ipak, ni ovo mi nije bilo dovoljno. Bila sam i dovoljno znatiželjna da osnove astrologije istražim i naučim i ovde ću da ih iznesem. Ovom tekstu nije cilj da vas ubedi da verujete ili ne verujete u horoskop, ovo je samo osnova, astrologija za početnike, a neka svako za sebe odluči da li će i u kojoj meri da veruje u nju.

Drevna i moderna astrologija

Astrologija za početnike bila bi nekako prazna bez malo detalja o istoriji.

Kako je sve počelo?

Poznato je da su doprinos razvoju astrologije dali još drevni Vavilonci, Egipćani, Indijci, Arapi i Grci. Naši preci primetili su da postoji odnos između kataktera i temperamenta osobe i njegovog vremena, datuma i mesta rođenja.

Ovo zapažanje je i postalo osnova za modernu natalnu astrologiju. U početku, osim kraljeva i kraljica, retko ko je znao i dan svog rođenja, a kamoli sat. Samo su kraljevi mogli da čuju komentar astrologa, uglavnom o rasporedu određenih planeta i i njihove pozitivne ili negativne uticaje, kako bi znali kada je najbolje vreme da unaprede odnose sa saveznicima ili pokrenu napad protiv neprijatelj.

Priznaćete, dovoljno da vas astrologija još više zainteresuje da saznate što više možete o njoj.

Moderna astrologija nema mnogo dodirnih tačaka sa drevnom. Danas, ako konsultujete astrologa, od vas će biti zatraženo tačno vreme, datum i mesto rođenja. Na osnovu ovih informacija, astrolog će da vidi gde su i kako bile raspoređene planete na dan vašeg rođenja, da li su bile u harmoničnom odnosu ili u sukobu. To se zove natalna astrologija.

Mnogi moderni lideri, uključujući i bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Ronalda Regana, Francuske Žaka Širaka i  Fransoa Miterana, imali su astrologa u svojim timovima. Mnogi astrolozi veruju da predsednik SAD Barak Obama takođe konsultuje astrologa, jer su mnoge njegove izjave i postupci načinjeni u povoljnom trenutku, astrološki gledano. Sam Obama nikada nije potvrdio, ali ni negirao da ima astrologa.

Ipak, nisu samo kraljevi, kraljice i predsednici oni koji mogu imati koristi od astrologije. Astrologija svima može da bude put do samootkrivanja, kroz astrologiju možete da otkrijete neke detalje o vašoj ličnosti, odnosima sa ljudima, temperamentu, a možda i svrhu svog života.

Kao i svaka nauka, i astrologija ima svoje grane i discipline, od kojih je najpoznatija i najpopularnija natalna astrologija, koja se bavi analizom horoskopa osobe, na osnovu tačnog vremena i mesta  rođenja osobe.

Evo kako sami da protumačite natalnu kartu!

Šta je horoskop?

Jedno od prvih pitanja sa kojima sam se susrela kao neko koga je interesovala astrologija za početnike je baš ovo – šta je horoskop.

Horoskop je mapa neba nad određenom lokacijom u određenom trenutku, tj. grafikon koji predstavlja položaj Sunca, Meseca, planeta, astrološke aspekte i odnose u vreme nekog događaja, kao što je trenutak rođenja osobe.

Samim tim, svako ko se interesuje za astrologiju za početnike treba da zna da je horoskop svake osobe individualan, odnosno da ne postoje dva ista horoskopa.

Reč horoskop je izvedena iz grčke reči hora i scopos što znači „vreme“ i „posmatrač“. Koristi se kao metoda proricanja događaja koji se odnose na trenutak koji predstavlja.

Astrolog početnik još treba da zna i da se horoskop osobe naziva se još i natalna karta. Nju čine zodijački znakovi, planete (uključujući Sunce i Mesec) i kuće, kao i aspekti, tj. njihovi međusobni odnosi i uglovi pod kojima se planete nalaze. Isključivanje bilo kog od ovih elemenata čini tumačenje natalne karte nepotpunim i netačnim.

Još jedna jako bita stvar za svakog ko počinje da se bavi horoskopom su horoskopski znaci i planete.

Kako su nastali horoskopski znaci?

Ovo mi je, kao astrologu početniku bilo posebno interesantno.

Još su drevni Vavilonci stvorili zodijački točak, tj. krug i tako prvi podelili nebo na četiri dela. Svaki od ova četiri dela neba su dalje podelili u 3 sekcije, svaki površine 30 stepeni. To nam daje punih 360 stepeni zodijačkog krug sa 12 jednakih delova, tj. horoskopskih znakova i to su:  Ovan, Bik, Blizanci, Rak, Lav, Devica, Vaga, Škorpija, Strelac, Jarac, Vodolija i Ribe.

Ovih 12 horoskopskih znakova mogu da se podele prema četiri elementa – vazduh, vatra, voda i zemlja. Elementi predstavljaju bitnu vrstu energije koja deluje u svakom od nas. Astrologija ima za cilj da nam pomogne da tu energiju usmerimo na pozitivne aspekte i da steknemo bolje razumevanje naših potencijala i naših pozitivnih strana i izborimo se sa negativnim.  

Četiri elementa zodijaka imaju veliki uticaj na osnovne crte karaktera, emocije, ponašanje i razmišljanje. Astrologija za početnike obuhvata i osnovno znanje o njima.

Vodeni znaci

Rak, Škorpija i Ribe – izuzetno su emotivni i veoma osetljivi. Oni su vrlo intuitivni i mogu biti misteriozni, kao i sam okean.  Vodeni znaci vole duboke razgovore i intimnost. Oni retko šta rade skroz otvoreno i uvek su tu da podrže svoje najmilije.

Vatreni znaci

Vatreni znaci su Ovan, Lav i Strelac. Oni  imaju tendenciju da budu strastveni, dinamični i temperamentni. Oni se brzo ljute, ali i lako opraštaju. Oni su avanturisti sa ogromnom energijom. Fizički su veoma jaki i često su izvor inspiracije za druge. Vatreni znaci su inteligentni, samosvesni, kreativni i idealisti, uvek spremni za akciju.

Zemljani znaci

Bik, Devica i Jarac – „uzemljeni su“ i oni koji nas spuštaju na zemlju. Oni su uglavnom konzervativni i realni, ali isto tako mogu biti vrlo emotivni i mogu biti okrenuti materijalnim dobrima. Oni su praktični, odani i stabilni i ostaju uz ljude koje vole i u teškim vremenima.

Vazdušni znaci

Blizanci, Vaga i Vodolija – racionalni su, socijalni i vole komunikaciju i odnose sa drugim ljudima. Oni su mislioci, prijateljski nastrojeni sa izraženim intelektom, komunikativni i analitični. Oni vole filozofske rasprave, društvena okupljanja i dobre knjige, uživaju u davanju saveta, ali isto tako mogu da budu i vrlo površni.

astrologija za početnike horoskopski znaci i planete

Astrologija za početnike obično podrazumeva i poznavanje još nekih podela. Horoskopski znaci mogu da se podele i po modalitetu, na kardinalne, fiksne i promenljive.

Modalitet ili režim pokazuje kako ljudi reaguju na podražaje, a posebno kako se ponašaju pod tenzijom.

Kardinalni znaci – Ovan, Rak, Vaga i Jarac, su najpreduzimljiviji, najviše zainteresovani za pokretanje promena. Njihov način delovanja je započinjanje novih stvari. Oni su starteri, kriza ih motiviše i uvek su jedan korak ispred svih. Ovan traži liderstvo i kontrolu u celini; Rak kontroliše emocije, dom i porodicu; Vaga pokušava da kontroliše odnos sa partnerom; Jarac kontroliše, koristi i iskorišćava materijalno okruženje. Za kardinalne znakova, stvari se uvek događaju. Četiri kardinalna znaka čine i početak svakog godišnjeg doba.

Fiksni znaci – Bik, Lav, Škorpija i Vodolija su najstabilniji i najsamostalniji. Njihov način delovanja je pasivan, ali odlučan, nepokolebljiv, pa čak i tvrdoglav. Njihova snaga je njihova doslednost i lojalnost. Oni prate stvari do kraja, upravljaju i održavaju ono što je započeo kardinalni znak. Imaju otpor prema  promenama i potrebno im je vreme da se pripreme za njih. Imaju tendenciju da kasne. Bik je samo spor; Škorpija koristi sporost kao suptilan način u borbi za vlast; Lav uživa u donošenju odluka; Vodolija želi stvari na svoj način.

Promenljivi znaci –  Blizanci, Devica, Strelac i Ribe su najnestabilniji i najotvorenije za uticaje iz okruženja. Njihov način delovanja je da prelazak iz staro u novo, otvarajući put kardinalnim znacima da započnu novi ciklus. Oni su beskrajno fleksibilni i tolerantni i smatraju da je prirodno popustiti.

Dok kardinalni znaci počinju nove stvari, fiksni održavanje stvari, a promenljivi se prilagođava novim  i menja uslove. Sa ovim dolaze i mentalne brige. Promenljivim znacima se mnogo toga događa u glavama, a ne u materijalnom obliku. Neki pate od negativnih mentalnih napetosti, uključujući strah, paranoju i napade panike.

U predviđanju negativnog ishoda, oni stvarno pate i brinu. Ali njihova visoka prilagodljivost čini da se iz toga uvek izvuku. Blizanci imaju promjenjive ideje; Devica dominira svojom okolinom; Strelac stalno menja pogled na životne mogućnosti; Ribe se prilagođavaju površno svom okruženju (kao kameleon). Ponekad su kompromisi toliki da oni žrtvuju svoje interese.

astrologija za početnike horoskopski znaci i planete

Zašto su astrologu početniku bitne planete

Astrologija je posmatranje planeta. Međutim, to ne znači da je planeta ta koja će da izazove da se nešto dogodi. Umesto izazivanja, planeta ukazuju na stvari, opisuje ono što se već dešava. Svaka planeta simbolizuje različite komponente života, drugu vrstu energije.

Svaki znak zodijaka ima planetu koja njime vlada i u njemu deluje najefektnije i najpovoljnije.

Sunce predstavlja vaš ego, osnovni karakter, ličnost i ono što je u srcu. Pokazuje kako se odnosite prema muškarcima u svom životu, posebno prema ocu.  Sunce vlada znakom Lava.

Mesec predstavlja vaš instinkt, navike i podsvest; kakav dom želite, kako se odnosite prema ženama, a posebno majci. Mesec vlada znakom Raka.

Merkur govori o sposobnosti razmišljanja, komuniciranja i prikupljanja informacija. Vlada donošenjem odluka, govorom, pisanjem… Merkur je vladar znakova Blizanci i Vaga.

Venera predstvlja sposobnost da se izrazi naklonost, ljubav, posesivnost i sreća. Sve ono lepo u životu, umetnost, lepotu, radost. Venera vlada znakovima Vaga i Bik.

Mars – to je agresija i energija. Simbol je aktivnosti, energičnosti, borbe, fizičke snage. Mars vlada znakom Ovna.

Jupiter oslikava naš optimizam, sposobnost donošenja odluka, vlada obrazovanjem, filozofijom, pravom. Položaj Jupitera pokazuje gde se osećamo sigurno i gde je prilika koju treba da iskoristimo. Jupiter vlada znakom Strelca.

Saturn predstavlja oprez i strah, a takođe i ambiciju, odgovornost i odlučnost. Bez prepreka Saturna, mi se nikada ne bi razvijali. Vlada vremenom, istorijom, tradicijom, prošlošću. Saturn vlada znakom Jarca.

Uran je originalnost i pogon za slobodu. Protivi se uspostavljenom poretku, normama i pravilima, jer misli da može bolje. Vlada genijima, ekscentricima, ljudima koji imaju jaku tendenciju da šokiraju i uznemire druge, čak i kada izgleda da to ne žele. Uran vlada znakom Vodolija.

Neptun nam prikazuje svet kroz „ružičaste naočare“, pa vidimo ono što želimo da vidimo. To je planeta mašte, iluzija, tajni i snova, kao i intuicije i duhovnosti. Neptun vlada znakom Riba.

Pluton je planeta ekstrema, transformacije, regeneracije, obnove, utiče na menjanje ali i na privlačnost, harizmu, moć, seksualnost. Vlada znakom Škorpija.

Aspekti u astrologiji su od najveće važnosti u tumačenju bilo kog horoskopa. Jednostavno rečeno, aspekti su veze ili odnosi između dve ili više planeta. Ova veza uvek menja tumačenje planeta i znakova koje uključuje. Bez tumačenja aspekata, čitanje natalne karte je nepotpuno i na kraju pogrešno.

Dakle, svaki astrolog početnik nakon upoznavanja sa osnovama horoskopskih znakova treba da naročitu pažnju posveti izučavanju planeta. Njihova veza i način na koje su one raspoređene po kućama jedan je od najvažnijih aspekata bavljenja astrologijom, pa je jako važno da se njima posveti posebna pažnja.

Šta je podznak i kako se izračunava?

Dok je Sunce veoma važno u horoskopu, ni  Mesec ni podznak ne treba tretirati kao mnogo manje značajane – sva tri elementa su važna, na različite načine. Podznak, tj. ascendent posebno se tretira olako, delom zbog nedostatka informacija o vremenu rođenja, pa ga je tada teško odrediti.

Podznak je zodijački znak i stepen koji se pojavio na istočnom horizontu u određeno vreme i na mestu događaja, tj. u momentu rođenja osobe. Ukoliko je osoba rođena u svitanje, u momentu kad se na horizontu tek naziralo sunce, njegov podznak će biti isti kao i znak. Prema astrološkoj teoriji, nebeske pojave odražavaju ili određuju ljudske aktivnosti na principu „kako gore, tako dole“. Tako astrolozi veruju da ascendent označava buđenje svesti osobe, na isti način na koji Sunca nastup na istočnom horizontu i označava zoru novog dana.

Obzirom da je ascendent specifičan za određeno vreme i mesto, astrolozi smatraju da označava okolinu i uticaje koje osoba prima tokom odgoja, kao i okolnosti njihovog detinjstva. Iz tog razloga astrolozi veruju da ascendent je takođe pokazuje kako osoba sebe predstavlja  svetu i kako je drugi vide. U nekim okolnostima, može da funkcioniše i kao štit ili maska koja čuva pravu prirodu osobe – drugim rečima ‘obrambeni mehanizam’  koji svaka osoba koristi u nepoznatim ili neugodnim situacijama. Astrolozi smatraju da podznak takođe ima jak uticaj na fizički izgled osobe i sveukupno zdravlje i da ga zato treba izračunati.

Saznajte kako da odredite koji je vaš podznak u horoskopu.

Astrološke kuće

Podznak je i tačka u kojoj počinje prva, od ukupno 12 horoskopskih kuća. One predstavljaju različite životne oblasti i mogu sadrže planete u natalnoj karti, ali i ne moraju. Znaci i planete se kreću kroz svih dvanaest kuća u toku dana, a planete se kreću kroz znakove tokom meseci ili godina.

Prva kuća je kuća nas samih, naše ličnosti, temperamenta i karaktera, fizičkog izgleda i tela, ličnih stavova o životu, samoidentiteta, slike o sebi, kako se predstavljamo drugima i kako drugi vide vas.

Druga kuća se odnosi na sopstveni novac i imovinu, materijalno stanje, stav prema bogatstvu i kako ga steći, ali i skrivene talente, osećaj samopoštovanja, samopouzdanja.

Treća kuća je kuća komunikacije i neposrednog okruženja: braće, sestara, rođaka, komšija, kao i kratkih putovanja, svih oblika prevoza. Ovo je i kuća intelekta, načina razmišljanja, osnovnog obrazovanja, čitanja i pisanja.

Četvrta kuća se odnosi na dom i sve u vezi sa njim: porodicu, zemljište, kuću, emocionalnu sigurnost, korene. Astrolozi su podeljeni oko toga da li ova kuća je povezana sa majkom ili ocem. Ono što je jasno je da odgoj osobe povezan sa ovom kućom.

Pošto je ovo i najniža tačka na grafikonu, predstavlja i stvari ispod površine Zemlje, pa vlada i uslovima na kraju života i grobom. Četvrta kuća pokazuje i mesto gde idete kada umrete, ali i odakle ste došli. Za one koji veruju u reinkarnaciju, ona pokazuje ono što ste kao karmički prtljag doneli sa sobom u ovaj život.

Peta kuća se odnosi na decu, kreativnost i potragu za zadovoljstvom i uživanjem, lične interese, ljubav, romantiku, sport, hobije, kreativno samoizražavanje, ali i spekulacije, preuzimanje rizika, drame, kockanje.

Šesta kuća se odnosi na svakodnevnicu, marljivost, navike, obaveze, ishranu, zdravlje i bolesti, fizičke sposobnosti za rad. Uključuje i ličnu higijenu i naš način na koji reagujemo na svakodnevne krize.

Sedma kuća se ponekad naziva kuća braka, mada obuhvata sve jedan-na-jedan odnose: brak, poslovna partnerstva, ugovore, kooperativne odnose, ali i razvod, odvajanje, svađe, otvorene neprijatelje i tužbe. Uključuje i način na koji se odnosimo prema onima koji su nam najbliži.

Osma kuća je sušta suprotnost druge kuće. Dok se druga odnosi na individualnu imovinu, osma predstavlja zajedničke finansije, novac i imovinu partnera / supružnika, nasledstva, poreze, stečaje, gubitke, alimentacije. Ova kuća uređuje i smrt, povrede, seks (stvarni čin seksa), latentne okultne sposobnosti, vidovitost. U pozitivnom smislu, ova kuća se odnosi i na regeneraciju, transformaciju i ozdravljenja.

Deveta kuća se odnosi na filozofiju, religiju, zakon, učenje, visoko obrazovanje, etiku, moral, daleka putovanja, duhovne nagone, snove, vizije, ideje, razumevanje i mudrost, knjige, izdavaštvo, ceremonije i rituale. Ovo je kuća velikih misli i velikih ideja.

Deseta kuća je kuća statusa, časti, moći, ugleda i profesionalne karijere. U našem društvu, to uključuje finansijski uspeh, ali samo jer se odnosi na prestiž i društveni status. Ova kuća uključuje lična dostignuća, ambiciju, društvenu odgovornost, autoritet.

Kao i kod četvrte kuće, astrolozi su podeljeni oko toga da li je deseta kuća majke ili oca. Oni koji kažu da je četvrta kuća majke, kažu da je deseta kuća oca i obrnuto.

Jedanaesta kuća je kuća zajednice, udruženja i prijatelja. Odnosi se na članstva, nade, ciljeve, ambicije, želje, društvene grupe, humanitarne interese, kao i na samospoznaju, slobodu, zakone i propise.

Dvanaesta kuća se odnosi na podsvest, skrivene stvari, mentalne bolesti, karmičke dugove i navike, samoobmanu, ograničenja, frustracije i na kraju naše samouništenje. Na fizičkom, materijalnom nivou, uključuje stvari koje nas vode daleko od svakodnevnog života: institucije (kao što su bolnice, zatvori, vladini uredi), tajne, tajne veze, skrivene neprijatelje i žrtvovanje za druge . Odnosi se i na žalost, nevolje, tuge, sahrane, izolaciju, mito, ubistva, samoubistva, otmice i završetke.

Ovo je bio kratak uvod u astrologiju ili astrologija za početnike. Možda će ovaj tekst neku od vas da zainteresuje i podstakne da proširite svoje znanje o astrologiji, dok će se neka samo nasmejati i konstatovati da je i ovo jedna velika glupost. U svakom slučaju, ne zaboravite, mi smo deo ovog neba i vasione, toliko mali da je nemoguće da planete i zvezde nemaju baš nikakav uticaj na naše živote.
Ako vas interesuje da naučite još, ja vas ohrabrujem. Nikad nije zgoreg znati šta je zapisano u zvezdama.