Da li je krema protiv komaraca spas koji ste čekali?

Da li je krema protiv komaraca spas koji ste čekali?

Krema protiv komaraca je štit od ovih malih krvopija. Ipak, kruže priče da nisu bezbedne! Kako deluju i na šta obratiti pažnju? Pročitajte!

Krema protiv komaraca obično ne spada u prvi izbor, kada je reč o odbrani od ovih insekata. Većina nas prvo pokuša sa drugim oblicima zaštite, pa tek usput probaju i poneku kremu. Ovi proizvodi deluju kao dobra opcija, naročito ako vam je potrebno jednostavno i brzo rešenje.

Svi znamo koliko ujedi komaraca mogu biti iritantni. Taj svrab i otok mogu trajati danima, zato se i trudimo da sprečimo njihovu pojavu.

Nije samo to problem!

Komarci su i prenosioci mnogih bolesti kao što su zika virus, malarija, groznica Zapadnog Nila.

Rešenje za to jesu kreme protiv komaraca.

Dajemo vam detaljno objašnjenje kako da pronađete savršenu kremu za vas, kako utiču i koliko ih smete upotrebljavati.

Šta je krema protiv komaraca ?

Ovo je proizvod koji se nanosi na kožu i tera komarce. Nemojte se iznenaditi ako primetite specifičan miris kod vašeg preparata. One tome i služe! Taj miris nastaje zbog kombinacije odabranih sastojaka, koji su zaslužni za njenu efikasnost.  Sastojci u njima ne prijaju ovim malim krvopijama, zbog čega nas izbegavaju u širokom luku.

krema za komarce

Ko ne bi želeo da komarci lete u suprotnom smeru od njih? Ja bih lično bila oduševljena, jer ovi insekti oduvek imaju neki mali pik na mene.

Da li su sve kreme protiv komaraca iste?

Naravno da nisu, postoji veći broj različitih tipova krema koje deluju na našu kožu.

Njih možemo podeliti na sledeće načine…

Krema protiv ujeda komarca

Želite da vas komarci izbegavaju? Ovi preparati su u osnovi repelenti, koje mažemo na telo kako bi smanjili šansu da nam komarci prilaze. Kada ih budete stavljale primetićete da su uglavnom lagane kremaste teksture. Često imaju jak i izražen miris.

Deluju na 2 načina.

 • kreme koje imaju insekticid deluju tako što komarac sleti kožu, pa u kontaktu sa kožom ugine
 • kreme koje sprečavaju komarce da slete na kožu

Koliko traje efekat kreme za komarce?

Ovi preparati imaju vreme trajanja.

Efekat im obično nestane nakon 12h, mada može biti i kraće.

Budite pripremljene na to da će miris i zaštita oslabiti nakon par sati. Ako planirate duži boravak u prirodi, možete poneti preparat sa vama, i dodati sloj, ako prestane dejstvo.

Da li su lepljive? – Ovo zavisi od njihovog sastava, moguća je pojava lepljivosti tokom toplijih dana. Savetuje se da se ovi preparati stavljaju na čistu kožu, kako bi se omogućilo bolje upijanje.

Da li smanjuju svrab?

Ako vas ujede komarac, ova vrsta krema možda neće moći da vam pomogne oko smirivanja simptoma. Za nezgodnu reakciju kože, jaku iritaciju i ostale efekte postoje drugačije kreme.

Evo o čemu se radi.

Kema protiv svraba od ujeda komarca

Spadam među devojke koje su “blagoslovene” time da ih komarci bukvalno jure. Svaki put kada bih imala ubod, tačno sam znala da mogu očekivati velike otekle pečate po telu. Crvene mrlje ove vrste ne deluju baš privlačno, zar ne? Kao šlag na torti, još i svrbe nenormalno. Čula sam za ove kreme i ranije, bila sam ubeđena da nema šanse da deluju. Da li sam navikla na svrab ili tako nešto, ne znam.

Imala sam priliku da ih isprobam, i na moje iznenađenje, pomagalo je.

Kreme koje primenjujemo protiv svraba, nakon uboda mogu imati blagotvorne supstance poput: kamilice, hamamelisa, zelenog čaja, nevena. Na smanjenje osećaja svraba i iritacije dobro deluju i kreme bogate vitaminom E. Ovi proizvodi mogu biti i poput cinkove masti, koje smiruju kožu, i utiču na smanjenje otoka.

Kako deluje krema protiv komaraca?

Kreme koje koristimo protiv komaraca imaju razne sastojke koji ih čine efikasnijim, od raznih biljaka, do hemikalija koje sprečavaju da nam te male napasti priđu.

krema protiv ujeda komaraca

Insekte, kao što su komarci, možemo odbiti mirisima određenim biljkama:

 • Citronela
 • Limunova trava
 • sojino ulje
 • geranijum
 • Mačija trava,( očajnica)
 • Začinske biljke: bosiljak, ruzmarin, žalfija

Među ekstraktima biljaka koje možemo pronaći u kremama protiv komaraca spadaju i ageratum, limun, eukaliptus i matičnjak. Sve su ovo aromatične biljke, koje su često i lekovite, i imaju specifičan miris koji ne prija ovim dosadnim letećim insektima.

Naravno, ovo nisu jedini sastojci koje primećujemo u proizvodima ove vrste. Proizvodi na bazi soda bikarbone ili hlora su takođe u opticaju, ali kako tačno deluju na našu kožu ?

Da li ste znali da određeni parfemi, deterdženti, pa čak i naš znoj mogu uticati da nas komarci jure kao ludi? Ako uspemo da zamaskiramo te mirise, možemo sprečiti da nas ujedaju u tolikoj meri.

Upravo to je svrha pojedinih krema ove vrste.

Antiperspiranstke kreme i komarci – Komarci mogu ići na naš znoj, mogu ih privući mirisi koje lučimo dok se znojimo. Ovi preparati mogu pomoći oko toga da se ne znojimo toliko.

Međutim, najefikasnije kreme protv komaraca zapravo sadrže sintetičke sastojke i insekticide o čijoj bezbednosti se decenijama vode rasprave.

To su:

 • DEET,
 • ikaridin,
 • IR3535

Kako se koristi krema za komarce ?

Zanima vas da li su komplikovane za upotrebu ? Ne brinite, ovo su kreme koje ne zahtevaju neki preterano komplikovan tretman. Par pravila koje poštujete su sve što vam treba da bi bile uspešne:

 1. Očistite temeljno kožu – ponekad je to koža lica, nekad nas ti dosadni komarci ubodu za malić na levoj nozi. Sa ovim “krvopijama” se nikad ne zna.Kreme protiv komaraca bi trebalo nanositi na čistu podlogu, kako bi se lako i brzo upila, ali i imala bolej dejstvo.
 2. Mala količina – Nanesite malu količinu proizvoda. Dovoljno je istisnuti zrno graška i naneti laganim masirajućim pokretima naneti na područje uboda.
 3. Ponoviti primenu – Kada prestane dejstvo kreme, možete ponoviti primenu (u malom sloju).

Koliko često ćete koristiti ove kreme, zavisi od vas, ali NIJE preporučljivo često korišćenje ako:

 1. Sadrže kortikosteroide – U tom slučaju optimalan period primene je maksimum 2 nedelje.
 2. Imaju u sebi dosta hemije ili pesticide- Mogu vam izazvati sušenje kože ili alergiju, ali stručnjaci tvrde da utiču i na zdravlje.

Da li je krema protiv komaraca bezbedna zaštita?

Da li će biti bezbedne po nas zavisi pre svega od njihovog sastava, i koliko je naša koža osetljiva. Iskustva su pokazala da pojedini repelenti imaju u sebi sastojke koji mogu biti loši po nas i izazivati:

 • Alergije
 • Isušivanje kože
 • Otok i crvenilo

To su uglavnom insekticidi kao  N,N-diethyl-3-methylbenzamide (DEET, za koji se smatra da je neurotoksin), dimetilftalati (DMP) i drugi, a koje baš ne prati dobar glas , jer u prevelikim količinima nisu bezbedni za zdravlje. Ovo je i potvrđivano i opovrgavano raznim studijama .

Naš je savet da izbegnete, jer alternativa postoji. 

U štetne sastojke iz krema koje mažemo su kortikosteroidi. Oni su poznati po brzom dejstvu, ali i potencijalnim štetnim posledicama (loša cirkulacija, uticaj na hormone i sastav krvi, nervoza, osip). Antihistamini nam pomažu da smirimo iritaciju, ali mogu izazvati i oticanje kože. Ne bi trebalo da koristimo previše često kreme sa njima, jer postoji i šansa da se naša koža navikne na njih. Brojni sastojci u ovim kremama mogu biti uzrok i pojave crvenila, pečenja i otoka na našoj koži.

Kako razlikovati štetan uticaj sastojaka i ujed komarca ?

Ujedi su uglavnom lokalizovani, manji, i karakterističnog izgleda.

Osip koji nam se javlja kada smo preosetljivi na kremu možemo videti tačno na mestima gde smo je mazali. Moguće je i da se taj svrab širi, i peče više nego što je normalno.

Sprej za komarce ili krema? Šta je bolje?

Kreme su nisu toliko široko rasprotranjene kod nas. Imaju dosta dug uticaj na našu kožu, ali sprej za telo ima dosta prednosti:

 • Lako se nanosi – ovaj proizvod se lako nanosi, ne prljate ruke i brzo se upija.
 • Lagani su – Sprej za telo protiv komaraca nije masan ili težak.
 • Ne lepe kožu – kreme su uglavnom znatno lepljivije od spreja.
 • Sprej na prirodnoj bazi nema štetne hemikalije koje bi nam oštetitle kožu.

S druge strane, kreme protiv komaraca duže traju. Ne možemo ih potrošiti brzo i lako. Što se tiče te strane, sprej se malo brže troši, ali može biti bezbedniji, pa moj glas ide njemu.

Krema protiv komaraca za bebe

Svi znamo koliko je koža beba nežna i osetljiva. Za njih ne možemo koristiti standardne kreme, jer su previše jake i teške.

krema protiv komaraca za bebe

Proizvodi koji su namenjeni za kožu ovako male dece ne bi smeli da sadrže jake hemijske supstance.

Sredstva koja nama pogoduju možda neće biti dobre za vaše dete. Pitate se zašto? Bebina koža je tanja od naše i dosta nežnija. Agresivna sredstva mogu izazvati alergiju, ekcem, ili osip, a da ne govorim da vam zaista ne trebaju brige oko toga da li je nešto što ste namazali detetu dobro za njegovo zdravlje.

Ove kreme obično nisu teške, kako bi se lako razmazivale. Najbolj je kada su na prirodnoj bazi.

Prirodna krema protiv komaraca

Želite da isprobate prirodne načine borbe protiv komaraca? Kreme ove vrste su moguća opcija za vas. One nemaju hemijske supstance koje bi oštetile vašu kožu, već su bazirane na biljnim ekstraktima. U njima uglavnom možemo viđati citronelu, ruzmarin ili bosiljak koje odbijaju komarce, ili smanjuju iritaciju i svrab.

Za njihovo dubinsko delovanje neophodno je vreme, što mnogima od nas ne deluje kao opcija kada su ovi ubodi u pitanju. Zato kao dobar izbor imamo sprej na prirodnoj bazi, koji pored biljnih sastojaka ima i sposobnost bržeg upijanja. Zato imaju brže dejstvo na našu kožu.

Kako napraviti kremu protiv komaraca?

Želite domaću verziju ovih krema, ali niste sigurni kako se prave ? Dajemo vam jednostavan recept koji vam može pružiti olakšanje od simptoma uboda. Za kremu protiv svraba možete upotrebiti sastojke poput:

 • Pantenol kreme – ona daje hidrataciju koži, i služi kao dobra baza (ako nemate nju možete uzeti i vazelin)
 • Gel od aloe vere
 • Sok od limuna – 2-3 kafene kašičice
 • Čaj od žalfije – umiruje kožu

Priprema: Napravite sastojke (kuvajte čaj na primer), i pažljivo ih sjedinite. Pazite da se sve lepo umeša, i držite u praktičnoj posudi.

Primenjuje se na čistu i negovanu kožu, u malim slojevima. Gledajte izbegavati agresivne pokrete, da vas ne bi svrbelo još više.

Krema protiv komaraca se pravi na sličan način, s tim što od ssastojaka koristimo:

 • Kombinovani čaj o lavande, žalfije i kamilice
 • Limunovu travu
 • Malo ulja čajevca
 • Pantenol

Iskustva sa kremom protiv komaraca

Sve veći broj ljudi traži spas od dosadnih komaraca. Najviše se traži takozvana ribolovačka krema protiv komaraca. To nije neka posebna krema namenjena ribolovcima, nego je ovakav naziv proistekao iz činjenice da je oni često koriste. U pitanju je mađarska krema protiv komaraca Szuku.

Generalno, proizvodi za komarce su zastupljeniji u drugim oblicima – ređe su u obliku kreme.

A evo i još nekih iskustava sa kremama.

Ivona – “Mnogo mi smetaju ubodi komaraca. Plikovi i ne toliko, ali svrab mi jako teško pada. Probala sam sve, čak i ono da se uštinem. Slučajno sam saznala za kremu protiv svraba i uzela je. Uspelo je da mi smanji iritaciju i svrab je postao dosta slabiji, ali protiv ujeda nije pomoglo”

Ružica – “ Komarci me prate svuda, ali bukvalno svuda. Morala sam nešto da uradim, jer sam počela da ludim. Zato sam probala kremu protiv komaraca, deluje malo, ali tu i tamo se poneki provuče. Svakako je mnogo bolje “

Sanela – “Krema protiv komaraca mi je previše lepi telo, sprej mi se bolje pokazao jer deluje protiv komaraca, a laganiji je.  Deluje i jedno i drugo i to je ono što je bitno.“

Komarce niko ne voli, zbog čega je zaštita od njih prioritet kada smo na otvorenom. Kreme protiv komaraca su jednostavan način da sprečite ove napasti da vas napadaju. One su lake za upotrebu i omogućavaju vam da provedete bezbrižne trenutke napolju. Samo treba da birate mudro.