Cinkova mast i sjajan način njenog dejstva

Cinkova mast i sjajan način njenog dejstva

Možda niste znali ovo, ali cinkova mast može postati veš omiljeno sredstvo za negu kože. Evo kako se sve koristi i koje moći ona ima.

Cink je bitan mineral za naše zdravlje. Ne samo da će nedostatak istog da se odrazi na vašem imunitetu, već će se zapravo i videti na koži.

Cinkova pasta i prednosti njene topikalne primene nisu ništa novo i revolucionarno. Koriste se već dugo, a posebnu primenu imaju u zaceljivanju kože i rana.

Sama upotreba cinka za lečenje rana javlja datira još od 500 godina pre nove ere. Promene na licu u vidu bubuljica takođe su svojevrsne rane na licu koje želimo da što pre nestanu, zarastu i zacele. Pa, hajde da vidimo detaljno kako vam cinkova mast može pomoći oko toga.

I znate šta još?

Bubuljice nisu jedini problem kod kojih vam cinkova mast može biti od koristi.

Zato dobro čitajte dalje!

Šta je cinkova pasta ili cinkova mast?

Cinkova mast je preparat čiji je glavni aktivni sastojak cink oksid.

I dok se cink može naći u prirodni, cink oksid je sastojak koji nataje kao posledica hemijske reakcije – kada se cink zagreje i iskombinuje sa molekulima kiseonika.

To je beo, fini prah koji ima karakteristiku da, nanet na površinu kože, stvara barijeru i zaštini sloj.

Cinkova mast se zbog ovih svojih svojstava danas koristi u brojnim kozmetičkim preparatima – od onih protiv bubuljica do onih koji imaju ulogu zaštite od sunca.

A koja je uloga cinka i da li nam je on zaista neophodan?

Kao i neki drugi metali u organizmu, kao što su gvožđe i magnezijum, i cink je bitan i  neophodan organizmu. Cink je važan za brojne procese  u našem telu i čini gradivni element za sintezu proteina, za stvaranje enzima i mnoge metaboličke procese.

Pročitajte više o tome šta nedostatak cinka u organizmu izaziva.

Cink oksid nije rastvorljiv u vodi i mora da bude iskombinovan sa nosećim sastojkom kako bi bio najefektniji. Uglavnom ostaje i deluje na površini kože i koža ga ne upija.

A za šta se koristi?

 • Pospešuje zarastanje rana i razvoj bakterijskih infekcija
 • Pospešuje zarastanje bubuljica
 • Smanjuje upale kože i crvenila izazvana osipima, alergijama i iritacijama
 • Pomaže u lečenju oštećene kože i opekotina
 • Održava vlažnost kože
 • Smanjuje perut
 • Pomaže u lečenju herpesa
 • leči pigmentne poremećaje na koži kao što je recimo melazma ili neki drugi oblik hiperpigmentacije
 • sprečava preveremeno starenje kože tako što pobjšava stvaranje kolagena i novog vezivnog tkiva

Cinkova krema nije čisti cink oksid, nego se on koristi u ovim površinskim preparatima u manjem procentu. Cinkove kreme imaju do 15% cink oskida, dok cinkova pasta ima 25% cink oksida.

Problem sa kremama protiv bubuljica koje imaju cink u svom sastavu je taj što one često sadrže mineralna ulja i li neka druge dodatke koji pomažu razmazivanje cink masti. Za osobe koje imaju kožu sklonu bubuljicama, ovo može biti velika mana, jer ovi sastojci izazivaju blokadu u porama, a to nije efekat koji želimo.

Cinkova pasta za bubuljice

Znate li kako zapravo izgleda najbolja upotreba cink paste za bubuljice?

Koristite je zajedno sa nekim konkretnim proizvodom protiv akni.

U najboljem slučaju, cink mast vam neće ni trebati.

Ksenija je našla upravo takav proizvod –  sam po sebi dovoljan da sve bubuljice sa njenog lica nestanu. Za rekordno kratko vreme rešila se bubuljica i mitisera i sada joj je koža idealno čista. Ako tražite trajno rešenje za bubuljice, savetujemo vam da pročitate njeno iskustvo. Nalazi se na ovom linku. https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bubuljica-mitisera-masne-koze-lica/

A kakva je uloga cinkove msati protiv bubuljica?

Jedno od najčšeće pominjanih prednosti ove kreme jeste upravo primena protiv akni. U ove svrhe, cink oksid se često kombinuje sa nekim drugim antibakterijskim materijama kako bi bio efikasniji. Cinkova krema isušuje bubuljice, smanjuje upale i vidljivost akni. Kada su u pitanju duboke, potkožne bubuljice, cinkova pasta za bubuljice smanjuje bol i trajanje upale.

Na koji način deluje?

 • Antibakterijskim svojstvima smanjuje upale izazvane bakterijama i sprečava njihovo dalje širenje i pogoršanje stanja
 • Smanjuje upale i crvenilo jer stvaraju barijeru na koži i štite od spoljašnjih uticaja koji bi dodatno stvorili problem i upalu.
 • Reguliše proizvodnju sebuma
 • Deluje kao adstrigent i sužava pore
 • Isušujue višak ulja na koži i same bubuljice
 • ubrzava zaceljivanje akni i sprečava nastanak ožiljaka

Istraživanja rađena u Hamersmit bolnici u Londonu su pokazala da cinkova pasta za bubuljice može biti podjednako efikasna kao benzoil peroksid. Štaviše, ostaje delotvorna protiv bubuljica i onda kada antibiotski tretmanu prestaju da budu efikasni . Za razliku od njih, ne izaziva upale, crvenila i iritacije. Naprotiv, ublažava ih!

Cinkova mast deluje kao adstrigent pa sužava pore i sprečava gomilanje mrtvih ćelija kože i masnoće u njima. Pored toga, isušuje kožu, pa viška masnoće pretaje da bude taj faktor koji izaziva pojavu akni. Osim toga, barijera koju pravi cinkova krema sprečava štetne bakterije da izazovu bakterijske bubuljice.

Cink je esencijalni mineral koji reguliše stvaranje enzima koji su neophodni za obnavljanje epiderma, odnosno površinskog sloja kože i za stvaranje novog vezivnog tkiva. Kao rezultat toga, akne brže zaceljuju.

Cinkova mast ne ubija bakterije koje izazivaju akne, nego sprečava njihovo prilepljivanje za kožu i njihovo prodiranje u dublje slojeve kože. Ona smanjuje propustljivost kože pa bakterije nemaju šansu da izazovu upalu.

Da biste se efikasno rešili intenzivnih i upornih bubuljica na licu, treba vam i nešto što efikasno deluje protiv bakterija.

Cinkova mast za rane od bubuljica

Rane od bubuljica se ponekad dosta dugo zadržavaju na površini kože, bivajući upaljene i bolne. Jedna od prednosti cinkove paste je i ta što se ona može nanositi i na rane od bubuljica.

Kada se nanese na ranu, cinkova mast deluje protivupalno i smiruje iritaciju kože.

U stvari, taj upalni proces i ne da rani da zaleči, zato je ona prisutna na koži. U tom slučaju, naneti cinkovu pastu uveče, na opranu i očišćenu ranu. Ona se može, pored vode, oprati i hidrogenom i alkoholom.

Veoma je važno da cinkova pasta ne zatrpa bakterije, barem one površinske, već da ona budu ukonjene, a rana čista. Zatim se rana dobro osuši ubrusom i onda se pasta nanosi, u malo debljem sloju.

Ujutru će se najverovatnije desiti da je pasta još na licu, nije se upila ili obrisala. Kada je budete umili, primetićete da je rana manje crvena i manje iritirana. Ponavlajte proces sve do god rana ne zaceli, a trebalo bi brzo, posle 2-3 stavljanja.

Šta je cink vitaminska mast?

Cink vitaminska mast nije isto što i cinkova pasta. To je obogaćena prirodna krema koja odlično štiti kožu. Pored cink oksida, ona sadrži riblje ulje. Neke varijante mogu imati i  ulje žutog noćurka, vitamin E, Vitamin A, eterično ulje bergamota, titan dioksid.

cinkova mast upotreba

Ovakva oboćena cinkova mast deluje zaštitno na kožu, regeneriše je, smanjuje upale. Dobra je za primenu u lečenju bubuljica, ali i svih drugih ojeda, upala , crvenila na koži.

Najbolja cinkova mast

Već smo pomenuli vitaminsku cinkovu pastu, obogaćenu ribljim uljem. Ona je jedna od najboljih i najdelotvornijih koje postoje iz te grupe.

Ima još nekoliko cinkovih krema koje su se pokazale kao odlične, pa vam ih zato želimo preporučiti. Evo i koje!

Sinefarm cinkova pasta

Jedna je od najbolje ocenjenih krema. Okruglog je oblika, ima 10 grama i sadrži cink-oksid. Koristi se za zasušivanje rana, za pomoć kod nekih kožnih infekcija, kao i za zaustavljanje krvarenja.

Cink krem Janković

Ovo je jedna obogaćena cink krema, koja sadrži vitamin E, kokosovo ulje, ulje nevena, riblje ulje i talk. Zbog svih ovih sastojaka, bogata je vitaminima A i D. Odlična je za isušivanje rana,  za odbranu od spoljnih uticaja, ali i za prethodno navedeno lečenje kože koja ima problema. Prodaje se u pakovanju od 50 grama.

Cinkderm pasta

Ova pasta sadrži cink-oksid, talk i vazelin. Koristi se se za upijanje sekreta obolele kože, za zaustavljanje krvarenja, zasušivanje rana i odstranjivanje odumrlih ćelija. Spada u veoma hvaljene, ima 10 grama u pakovanju.

Cinkova pasta za ožiljke i bore

Sposobnost cinkove paste da poboljša stvaranje novog kožnog tkiva čini je odličnom kremom protiv ožiljaka koju možete probati. Istraživanja na ovom polju pokazala su da tretiranje oštećene kože cink oksidom , bilo da je u pitanju šteta nastala od bubuljica ili nekih drugih rana, daje sjane rezultate i to samo nakon 48 sati.

Pomaže da koža bolje zaceli, da se smanji upala i crvenilo da se pigmentacija ožiljka vrati u normalu.

Stvaranje kolagena neophodno je za obnovu oštećene kože, ali isto tako pomaže da koža lica ostane elastična i manje podložna promenama koje donosi spoljašnji uticaji. Zato se cinkova pasta može upotrebiti i protiv bora. Međutim, i ovde treba napomenuti da sama po sebi nije magična. Ukoliko želite da se rešite znakova starenja, onda je najbolje da nabavite neku prirodnu kremu protiv bora. Cinkova pasta pomoći će, u kombinaciji sa takvom jednom kremom, da se aktivni sastojci bolja apsorbuju i to je onda dobitna kombinacija!

Cinkova pasta protiv fleka na licu

Kada govorimo o flekama na licu, neizbežno je da pomenemo njihov uzrok. Preterano izlaganje Sunčevim UVA i UVB zracima obično je prvo na spisku. Ma koliko da je izlaganje suncu neophodno za zdravu kožu, bez zaštite leti potpuno je besmisleno.

Pa, ako niste znali, cink oksid i tu ima svoju ulogu.

Štiti kožu od Sučevih UVA i UVB i smatra se efikasnijim od ostalih zaštita od Sunca upravo iz razloga jer pokriva širok sprektar zračenja. Ostali proizvodi uglavnom deluju tako što blokiraju samo jednu vrstu zraka.

Dakle, ako tražite kompletnu zaštitu za svoju kožu i odličan način da sprečite pojavu fleka na koži, obavezno u sastojcima krema i mazalica potražite cink oksid. Ovo se osebno odnosi na on koji su skloni pojavi flekama od sunca i koji muče muku sa melazmom. U ovoj vrsti kozmetičkih proizvoda,  cink oksid se javlja obično od 25-30%. Dakle cinkova mast protiv fleka deluje najviše kao prevencija.

Kako se koristi cinkova mast?

Koji god proizvod za kožu da koristite, najbolje je da se dobro upoznate sa uputstvom za njegovu upotrebu koje uglavnom dolazu u pakovanju.

cinkova mast za bubuljice

Upotreba cinkove masti i kreme zavisi od brenda do brenda i samog procenta cink okisida i drugih sastojaka u njima. U opštim crtama, upotreba cink kreme svodi se na sledeće korake:

 • operite ruke, i deo lica koji planirate da tretirate cink pastom. Osušite čistim peškirom. Kremu nanosite na suvu kožu
 • cink krema je isključivo za spoljašnju upotrebu
 • najbolje je da je koristite čim primetite prve simptme upale ili promene na koži. Nanesite i ostavite da deluje.
 • nakon upotrebe kreme, operite ruke ponovo

Cinkova mast iskustva, cena i gde nabaviti?

Jedna od prednosti cinkove paste  je laka dostupnost. Može se nabaviti u bilo kojoj apoteci. Ima ih pod raznim nazivima i imaju razne kombinacije aktivnih sastojaka koji idu uz cink oksid.

Cena cinkove masti je povoljna i kreće se od 150 rsd pa naviše, zavisi od konkretnog brenda i formulacije. Pored toga što je ima u apotekama, možete je lako nabaviti online. Sve što treba je da kliknete “ubaci u korpu” i vaša je za kratko vreme.

Iskustva kažu da najveći broj cink krema deluje tako što smanjuju upale, crvenilo, otoke i donose veoma brzo olakšanje. Ipak, pošto ostavljaju taj beli sloj, na površini kože, što mnogima smeta, najbolje je da se koriste samo noću.

Mnogi naši čitaoci kažu da najbolje rezultate primećuju kod ubrzavanja zarastanja bubuljica. Kada primete bubuljicu, makar i potkožnu, mnogi praktikuju da je prekriju cinkovom mašću i tako dočekaju jutro.

Epilog je ili nestala bubuljica, ako nike počela da izlazi ili sasušena bubuljica, bez unutrašnjeg sadržaja. Cinkova mast može se staviti u tankom sloju na celo lice ukoliko imate problem sa masnom kožom. Međutim, suvoj koži možda ovako nešto neće prijati pa je bubuljice u tom slučaju moguće tretirati i samo lokalno.

Danas postoje unapređene formule cinkovih krema sa toliko sitnim česticama cink oksida koji mogu da pordru u kožu. Ipak, još treba da se prouči koliko su ovakvi porizvodi bezbedni za upotrebu.

A postoje li neželjena dejstva?

Iako je cink mast uglavnom bezbedna za upotrebu, kod nekih osoba mogu se javiti neželjena dejstva. Ovo se dešava u slučajevima ako ste alergični na cink. Simptomi uključuju oticanje, svrab, peckanje. Ukoliko to primetite nakon korišćenja cink paste, prestanite sa upotrebom i javite se lekaru.

Osobe sa osetljivom kožom moraju da budu pažljive kada biraju zaštitu od Sunca sa cink oksidom. Neki proizvodi se ne razmazuju kako treba, pa neravnomerno nanošenje može biti uzrok nedovoljne zaštite i opekotina od sunca.

Kada se radi o bubuljicama, cink mast pokazala se efikasnom kao tretman koji omogućava brže zaceljivanje i zasušivanje već nastalih bubuljica.

Napravite sami cink kremu!

Ukoliko volite da držite stvari u svojim rukama i budete sigurni šta stavljate na lice, možete idprobati i ovaj recept za cink mast koju možeze sami napraviti kod kuće.

 • 110 g kokosovog ulja
 • 15 g sitno iseckanog pčelinjeg voska
 • 40 g cink okisd praha
 •  5 ml vitamina E

Kokosovo ulje i pčelinji ovsak stavite u istu posudu i otopite na pari. Kad se otopi, sklonite sa vatre i  dodajte vitamin E. Umutite sve to štapnim mikserom. Prelijte preko cink oksida. Nastavite da mutite dok ne dobijete homogenu smesu. Nakon toga sipajte u čiste posudice i to je to! Sačekajte da se ohladi pre nego što zatvorite.

Ovakva krema, ako je držite na hladnom mestu, može da traje i do godinu dana. Super je za ljubitelje prirodnih krema i one koji vole da znaju šta stavljaju na svoju kožu.

Ipak, kada imate u vidu cenu cinkove paste u apotekama, ova kuhinjska avantura vam se nimalo ne isplati.