Mudro birajte sprej protiv komaraca! Jako je važno.

Mudro birajte sprej protiv komaraca! Jako je važno.

Znate li da nije svejedno koji sprej protiv komaraca ćete kupiti? Ne dozvolite da napravite grešku, već pročitajte ovaj vodič!

Komarci umeju da budu vrlo dosadni, ali i neugodni, naročito ako se nalazimo negde pored vode, što je i te kako čest slučaj tokom letnjeg perioda, kada se sklanjamo od gradske vreve. Šta uraditi i kako se odbraniti? Ovde sve piše!

Jedna važna stvar o njima, odmah na početku.

Pored toga što su veoma neugodni, komarci su i nosioci različitih bolesti. Najčešći su virus Istočnog Nila i takozvana Chikungunya virus. Izazivaju brojne zdravstvene probleme, a u najgorim slučajevima i smrt.

Jasno je da nam treba zaštita!

Šta je sprej protiv komaraca i kako deluje?

Sprej protiv komaraca je sredstvo koje služi da vas komarci ne napadaju. Tačnije, to je sredstvo koje naprskate po koži, naročito one delove koji su najotvoreniji, gde je koža izložena ujedima.

On deluje tako što ima u sebi neke sastojke koje komarci ne podnose i zato beže daleko od njih. U ovom slučaju od vas, pošto vi mirišete na te sastojke.

Pored sprejeva postoje i kreme protiv komaraca. Mogu delovati na isti ovaj način, ali mogu delovati i kao klasični insekticidi.

Sastojci koji se nalaze u sprejevima protiv komaraca zovu se repelenti. Njihova uloga nije da ubiju komarca, to rade insekticidi, već da im mirisom ometaju senzorni sistem koji emituje telo, tako da oni ne dolete do nas.Vrlo je važno, kada birate repelente u svojim sprejevima protiv komaraca, da birate one koji su bezbedni za vas!

Srećom, ti sastojci, o kojima će ovde i te kako biti reči, a koji su odbojni komarcima, čoveku su vrlo primamljivi i mirisni. Dakle, dvostruka korist ili ti „dve muve jednim udarcem”.

To znači, kada krenete pored reke ili jezera, u sumrak ili svitanje, znojavi ili naparfemisani nekim slatkastim parfemom, obavezno se naprskajte i sprejem protiv komaraca. Situacije koje smo naveli su upravo ključne i najčešće se komarci baš u tom periodu i u tim okolnostima za vas zalepe ili vas napadnu u rojevima.

Zašto je prirodni sprej protiv komaraca najbolji izbor?

Verovatno za ljubitelje prirodnih stvari nema mesta ovom pitanju. Ipak, važno je naglasiti da sa prirodnim sredstvima nema greške. Ona povoljno utiču na čoveka, ma o kom obliku nege da se radi.

sprej za komarce

Sa prirodnim sredstvima ste sigurni da ni na koji način nećete naškoditi svojoj koži i svom telu uopšte. Veoma je važno da vodite računa o ovome jer, ako kojim slučajem ima hemijskih sredstva u vašem spreju protiv komaraca, to može biti problem.

Prirodna sredstva poznajete, znate šta od kog sastojka možete da očekujete. Koji vam smeta, a koji prija. Sa veštačkim stvarima nikada nismo sigurni u kojim koncentracijama su tu, u preparatu. Možemo samo pretpostavljati šta od toga može da nam smeta, a šta ne.

Zaključak je da kod prirodnih preparata protiv komaraca nemate previše brige jer su vam supstance veoma dobro poznate. Kod sintetičkih niste sigurni koje su alergeni i zato sa njima treba biti oprezan.

Zašto vam ovo pričamo?

Zato jer treba da znate ovo…

Šta sadrže sprejevi za komarce?

Znate li da ima i sintetičkih elemenata, koji su hemijskog porekla, ali se veoma koriste u industriji zaštite ljudi od komaraca i insekata uopšte?

 • Jedan od takvih je takozvani Deet (N,N-diethyl-meta-toluamide), koji se protiv insekata korstio u američkoj vojsci. Smatra se delotvornim protiv insekata, ali jako opasnim za kožu. On izaziva alergijske reakcije i iritaciju očiju, naročito u koncentraciji većoj od 50%.

Smatra se da ga treba izbeći, koristeći prirodnije alternative. Ako baš one ne pomažu, onda pokušati sa njim, ali nikako ne koristiti koncentracije veće od 30 %. Preporuka je da se on ne nanosi direktno na kožu.

Pomenuli smo naziv repelenti. To su sastojci koji se stavljaju u sprejeve i mogu biti prirodnog i sintetskog porekla. Ovi koji su sintetskog porekla mogu alergeno uticati na kožu, zato treba biti pažljiv sa njihovom primenom.

Pre svega,  pošto se radi o letnjem periodu, mnoge od tih stvarčica mogu biti izložene štetnom UV zračenju. To znači da treba paziti jer neke od njih mogu biti osetljive i opasne po zdravlje čoveka baš u kontaktu sa sunčevim zracima.

 • Od prirodnih repelenata izdvajaju se eterična ulja, ali i razne travke.

Možemo izdvojiti  biljke poput agreatuma, kineskog grožđa, mačje trave, matičnjaka, nane, ali i nevena, limunove trave, lavande, bosiljka i ruzmarina. Sve se one mogu gajiti u bašti. Kada ih imate, budite sigurni da ćete takođe imati i zaštitu od komaraca kada ste tokom letnjih večeri napolju.

Od etarskih ulja izdvajaju se i etarska ulja nekih od ovih biljaka. Pre svega etarsko ulje limunove trave, lavande, ruzmarina, ali i geranijuma, neema i sojinog ulja.

Pošto će biti reči o pravljenju nekih od preparata, važno je napomenuti da ne bi trebalo mešati više od 5 etarskih ulja u jednom preparatu.Tada se gube lekovita svojstva.

Potrebno je obući neku laganiju, tananu odeću. Onda preko nje isprskati sredstva sa ovom supstancom. Tako komarci neće napadati. Znamo da oni umeju i preko odeće da prodru do nas. Do sledećeg nošenja, odeću obavezno oprati.

 • Ebaap (Etil-butil-acetil-aminopropionat) i Pikaridin su sintetske supstance koje se takođe koriste u preparatima za teranje insekata, smatraju se slabijim od Deet-a. Za prvi kažu da je slabiji i da je neškodljiviji za kožu od Deet-a, a za drugi da je možda i najdominantniji od pomenuta tri.

Pikardin sadrži najveći broj preparata protiv komaraca kod nas. Za sada nisu zabeležena negativna dejstva na kožu čoveka, a zaštita je poprilično ozbiljna.

Kako se koristi sprej protiv komaraca?

Sprej protiv komaraca koristi se tako što se sadržaj bočice dobro promućka i direktno naprska na kožu. Ne treba prskati ispod odeće, već samo na one delove koji su otvoreni i direktno izloženi napadima komaraca.

Svi znamo da komarci ujedaju i preko odeće, ali u ovom slučaju se to neće desiti jer ćete ih vi sigurno udaljiti  mirisom koji odašilja vasa otvorena, namazana koža.

Jedno od najčešćih pitanja je koliko često treba nanositi sprej protiv komaraca.

Sve zavisi od vremena koje treba da provedete napolju. Ako ste nekoliko sati vani, neće biti dovoljno da sprej samo jednom naprskate na kožu. Biće potrebno ponoviti proces.

Prirodna sredstva su neškodljivija i bezbednija, ali će možda miris brže ispariti. Ponovite ih na sat-sat i po vremena. Preparati koji su sintetički zavise takođe od sastojaka. Kod nekih ćete morati ponoviti proces na svakih sat vremena, kod jačih na četiri sata.

Važno je da pratite šta piše u uputstvu, pošto neki sastojci možda nisu baš preporučljivi za korišćenje, onda ne smete prečesto da ih nanosite. Vodite o tome računa.

Kako napraviti domaći sprej protiv komaraca?

Jedan od najprirodnijih načina koji vam može pomoći protiv komaraca je da imate domaći sprej.

Naravno, možete ga napraviti i kod kuće, od sastojaka koje verovatno imate u svojoj kuhinji ili kupatilu. Zaista su veoma zastupljeni, a sprej protiv komaraca efikasan.

Sprej od lavande protiv komaraca

Za lavandu smo pomenuli da je veoma efikasna, tako da ćemo odmah preći na domaći sprej.

Biće vam potrebno:

 • kokosovo ulje
 • alkohol 70 %
 • eterično ulje lavande (ili neko drugo, koje vam odgovara, a koje pomaže protiv komaraca; imate spisak gore)
 • plastična bočica sa rasprskivačem

Iako se preporučuje da razmera ulja i alkohola bude 1:1, stavite malo više alkohola, kako bi sprej bio ređi, a alkohol će veoma brzo ispariti.

Sipajte 5 kašika alkohola i 4 kašike kokosovog ulja koje se otopilo, mora biti u tečnom stanju. Dodajte tome 5 kapi eteričnog ulja i dobro promešajte. Zatim sipajte u flašicu tu tečnost.

Pored toga što savršeno miriše, ovaj sprej je veoma efikasan. Promućkajte ga pre svake upotrebe i prskajte na kožu, izbegavajući odeću, kako ne bi bilo fleka.

Kada naprskate, razmažite malo po koži, a koža će vrlo brzo upiti tu tečnost. Alkohol pomaže da se ulje dobro sjedini, tako da neće plutati. Vi ćete lepo mirisati, a komarci će bežati od vas.

Sprej od karanfilića protiv komaraca

Karanfilčić se koristi kao začin, a najbolji je u kuvanom vinu. Njegov aromatični miris će oterati svaku napast. Zato se sprej od njega pravi veoma lako.

Potrebno je:

 • eterično ulje karamfilića
 • alkohol 70%
 • flašica sa rasprskivačem

Pomešajte u flašici sa rasprskivačem 10 kašika alkohola i 15 kapi ulja karamfilića i dobro promućkajte. Prskajte na kožu. Primetićete kako se komarci udaljavaju.

Ako nemate ulje, možete desetak zrna karanfilića zabosti u pola limuna i staviti pored sebe napolju. Nije sprej, ali veoma pomaže u borbi protiv komaraca.

Sprej protiv komaraca od geranijuma

Još jedno, malo luksuznije sredstvo je i sprej protiv komaraca koje u sebi sadrži ulje geranijuma i ulje jojobe.

Potrebno je:

 • 30 ml ulja jojobe
 • 40 ml 70% alkohola
 • 20 kapi ulja kedra
 • 10 kapi ulja geranijuma
 • flašica sa rasprskivačem

Pomešajte sve sastojke, sipajte ih u flašicu i dobro ih promućkajte. Kao i ostala sredstva, koristite ih na goloj koži. Mirisaće lepo i intenzivno. Što je najvažnije, ovaj sprej će vas štititi od komaraca.

Ipak, da napomenemo:  Pravljeni sprejevi protiv komaraca su sjajna prva pomoć, ali prirodni, kupovni preparati su prava stvar jer oni imaju mnogo veću koncentraciju aktivnih sastojaka u sebi.  Razmišljajte i o tome!

Sprej protiv komaraca koji ne ostavlja tragove na odeći

Svi prethodno navedeni sprejevi protiv komaraca imaju u sebi ulja. To nikako ne znači da će flekati odeću. Potrebno je samo da ih pažljivo nanosite. Kada ih koža upije, može se prekrivati odećom ako ima potrebe. Naravno, nije poželjno da ih prskate na odeću.

Međutim, postoje i ona sredstva koja ne moraju da imaju u sebi ulja, apodjednako su efikasna protiv komaraca. Za jedno takvo vam je potrebno:

 •  60 ml destilovane vode
 •  40 ml 70% alkohola
 • 30 kapi ulja limunske trave
 • flašica sa rasprskivačem

Iako je na spisku eterično ulje, ono ne može da umasti kožu, budući da dominiraju vodenaste strukture u kojima će se ulje lepo razbiti. Dakle, pomešajte sve sastojke, promučkajte u prskajte se. Čak i da dospe na odeću, ovaj sprej protiv komaraca vas neće isflekati.

Sprej protiv komaraca za decu i trudnice

Pošto je dečja koža osetljivija, za njih sredstvo mora biti posebno blago, sa pažljivo odabranim sastojcima u borbi protiv komaraca.

prirodni sprej protiv komaraca

Biće vam potrebno:

 •  100 ml hladno ceđenog ulja slatkog badema
 • 50 ml 70 % alkohola
 • 15 kapi ulja lavande

Bademovo ulje je pogodno i za najosetljiviju kožu i potpuno je neškodljivo. Potrebno je samo lepo promućkati sredstvo o bez bojazni od bilo kakve alergije prskati ga deci.

Kako trudnice spadaju u veoma osetljivu kategoriju, možemo ih svrstati ovde i u dečji uzrast, budući da se preko majke sve sliva u bebu.

Zato ovaj recept koji smo vam dali za decu protiv komaraca, možete koristiti i ako ste trudnica ili ako imate veoma osetljivu kožu. Sa tom razlikom što možete dodati i 40 kapi ulja lavande, budući da ono neće biti škodljivo za kožu.

Samo pojačajte ovaj sprej sa malo više lavande i pored teranja komaraca, imaćete i terapeutsko, umirujuće dejstvo koje lavanda ume da pruži.

Najbolji sprej protiv komaraca

Ne možemo reći konkretno koji je spreej najbolji, to je vrlo nezahvalno, čak i individualno. Ali vam možemo reći da su sprejevi koji su prirodni mnogo bolji nego što je to slučaj sa onima koji u sebi imaju hemijske, takozvane, sintetičke supstance.

Naravno, zavisi od kože, njene toplote i lučenja znoja, koji će vam preparat najviše odgovarati.

Neki od prirodnih sprejeva protiv komaraca, a koje možete naći na našem tržištu su Chico sprej, koji je namenjen trudnicama i bebama. Nema parabene u sebi, fenoksietanole i boje. Preporučuje se od 0 meseci. Čak i za najosetljiviju kožu.

Mapez sprej protiv komaraca je sastavljen od ulja slatkog badema i esencijalnih ulja. Takođe je preporučljiv i za najosetljiviju kožu jer ima samo prirodne sastojke u sebi.

Dumm sprej protiv komaraca sastoji se od etarskog ulja citronele, etarskog ulja terpentina, etarskog ulja eukaliptusa. Veoma je prijatan za kožu, neškodljiv. Mogu ga koristiti i najmlađi.

Jedan od sprejeva protiv komaraca koji ima čak 50% deet hemikalije je Jungle sprej protiv komaraca. Pomenuli smo ovu supstancu, koja može biti izuzetno opasna, iako je neosporno efikasna protiv komaraca, tako da ovaj sprej nije za osetljive kategorije.

Broš sprej ima sličan sastav kao Dumm, tako da se i on ne preporučuje osetljivima.

Najpoznatiji sprejevi protiv komaraca

Oni sprejevi protiv komaraca za koje svi znamo su Raid i Autan.

Oba ova spreja protiv komaraca sadrže određene koncentracije deet supstance. Autan u manjoj količini, a Raid malo više. Pomažu u borbi protiv komaraca.

Najpoznatiji su jer ih ima svuda, a i reklama je poprilično zastupljena.

Iskustva sa sprejevima protiv komaraca

Naše ankete govore da su ljudima sprejevi protiv komaraca i te kako potrebni u letnjim mesecima, budući da su najezde komaraca veoma česte.

Veoma su popularna prirodna sredstva i prirodni sprejevi. Ali, ljudi kažu uglavnom da su zadovoljniji kupovnim prirodnim sprejevima, nego pravljenim. Oni jesu odlični, ali kada ste, recimo, zaboravili da kupite preparat. Ineče, kupovni su dosta efikasniji.

Prednost se daje ipak prirodnim sredstvima, zato što su manje škodljiva čoveku i životnoj sredini. A veoma su kvalitetni!

Sprej ptotiv komaraca je neophodnost, u to nema sumnje. Pomenuli smo neprijatnost, ali i brojne bolesti koje oni mogu da prenesu, a to nike za šalu.

Naravno, vodite računa šta kupujete! Neke kupovine nas više koštaju, ali ne zbog novca, već zbog pogrešnih izbora koje pravimo. Vodite računa o tome da su prirodni, aktivni sastojci u sprejevima protiv komaraca, veoma učinkoviti, a neškodljivi za čoveka. Birajte mudro!