Pažnja! Ujed krpelja je opasan i to nije samo mit!

Pažnja! Ujed krpelja je opasan i to nije samo mit!

Da li ste imali priliku da iskusite ujed krpelja? Nekim ljudima ovo je čest problem tokom toplih dana, pa zato saznajte kako ga pravilno izvaditi.

Ukoliko ste imali prilike da iskusite ove male krvopije na delu, onda znate kakav haos može nastati  onda kada krenete da tražite savet kako se vadi krpelj i dobijete milion različitih priča i metoda na tu temu. Ima tu svega – od laka  za nokte, preko petroleja do uvrtanja pincetom u ovom ili onom pravcu. I tu nastaje panika!Ima li zaista mesta za paniku? Koliko je ujed krpelja stvarno opasan i da li je sve to što smo čuli samo mit?

Pravilna i pravovremena reakcija mogu biti spas, pa zato treba znati šta su krpelji, koje bolesti prenose i kako ih treba ukloniti.

Šta su krpelji?

Lepo vreme nesumnjivo budi život oko nas. Sa prvim prolećnim suncem i toplijim vazduhom menjamo se mi, ali i priroda oko nas, uključujući i neke iritantne vrste insekata. Krpelji su svakako jedni od njih.

To je vrsta insekata koja spada u rod pauka. Ono po čemu su specifični jeste činjenica da im za opstanak i život treba obrok u obliku krvi. Da bi se nahranili, oni svoj obrok potraže na koži nekog domaćina. To mogu biti psi, mačke ali i ljudi.

Krpelji su neka vrsta parazita. Za razliku od buva, koje se takođe hrane krvlju, oni ne skaču već se jednostavno zakače za kožu domaćina.

Gde se mogu pokupiti ovi paraziti?

Obično nam ova male napasnike donese boravak u prirodi i neuređenim travnatim površinama. Ova opasnost preti dokle god traje lepo vreme, odnosno od ranog proleća do kasne jeseni. Baš u tome leži najveći rizik – lepo vreme i sunčani dani mame nas u prirodu i na svež vazduh, a tu nas vrebaju male krvopije.

Postoji li opasnost i koji su simptomi ujeda krpelja?

Tačno je da ovi mali paraziti piju krv, ali ujed krpelja nje opasan zbog količine krvi koju oni mogu popiti, osim ako vam kože nije prekrivena njima. A tada ćete ih sigurno primetiti! U velikom broju slučajeva, oni se najedu i otpadnu. Problem je u brojnim mikrobima i bakterijama koje oni kroz svoj ujed i pljuvačku mogu preneti u naš krvotok.

Postoji veliki broj vrsta krpelja i ima ih širom sveta. Takođe postoji dosta bolesti koje oni mogu preneti od kojih neke nisu nimalo naivne, kao što je Lajmska bolest.

Koji su simptomi ujeda i na šta treba da obratite pažnju?

Ujed krpelja vrlo često može proći nezapaženo i bez nekih posebnih posledica i simptoma. Možda osetite neznatan svrab na mestu ujeda, a češanjem otkrijete i parazita na delu ili samo mesto ujeda

Nisu  svi krpelji nosioci bolesti. Smatra se da oko četvrtina populacije nosi neku zarazu, a neki od njih mogu vam preneti i nekoliko zaraza odjednom. Ipak, ovo je jako redak slučaj.

Onda kada krpelj nosi na sebi neku bakteriju ili virus, koža će da se inficira posle izvesnog vremena, a simptom koji ćete sigurno primetiti jeste crvenilo.

U mnogim životnim situiacijama, crvenilo je znak opreza!  Nemojte zanemariti ovaj znak ni onda kada je ujed krpelja u pitanju.

Neke osobe mogu da budu alergične na ujed krpelja, odnosno na njihovu pljuvačku. Simptomi ujeda tada ukčljučuju crvenilo, osip, otečenost. Novija istraživanja pokazala su i to da neke osobe mogu posle ujeda da postanu alergične na crveno meso , dok bez problema mogu da jedu belo, živinsko meso.

Krpelji prenose mikrobe direktno u vaš krvotok, a odatle su oni u stanju da dopru do najrazličitijih delova tela i da izazovu simptome koje ne biste ni povezali sa ujedom .Tu leži pravi razlog za paniku.

Znate li šta je Lajmska bolest?

Jedna od najčešćih bolesti koje ujed krpelja može da prenese jeste Lajmska bolest. Obično će  svrab i crvenilo da vam stave do znanja da nije u pitanju običan ujed, već onaj koji ima i dodatak u vidu bakterije Borrelia burgdorferi . Ovakvi ujedi nisu bolni, a mogu prioći i bez svraba i neprimećeni ukoliko vam nisu na vidnom mestu. Štaviše, vrlo često se simptomi Lajmske bolesti jave nekoliko dana nakon same infekcije odnosno ujeda krpelja.

Imali ste blizak susret sa ovim parazitom? Onda motrite na svoje zdravlje i svoju kožu nekoliko dana.

Kako se prenosi lajmska bolest?

Krpelji ne napadaju samo ljude da bi pili krv. Zapravo, nisu preterano izbirljivi. Bakteriju obično pokupe sa sitnijih životinja na kojima su se hranili kao što su pacovi ili neke druge  divlje ili pitome životinje. Uglavnom je potrebno oko 36 sati da bi krpelj preneo lajmsku bolest. To znači da čim ga primetite, treba da znate kako da reagujete protiv njega. Ukoliko ga primetite na vreme i uklonite, znatno smanjujete šanse da obolite od ove bolesti.

Lajmska bolest je izuzetno opasna jer ujed može proći zanemareno, bolest netretirana i polako se širi kroz telo. Posle par meseci, može da pređe u hronično stanje a simptomi nisu nimalo prijatni.

Glavni simptom lajmske bolesti je specifično crvenilo na koži oko ujeda koje se širi u obliku prstena i liči na oko. Ovaj simptom može se javiti nekoliko dana ali i nekoliko nedelja posle ujeda i može da dosegne i obim od 20 cm, pri  čemu je središnji deo kruga boje kože, a okolni deo crven. Prisutan je u oko 80% slučajeva, a nije bolan i ne morate ga uopšte osetiti.

Lajmska bolest
Lajmska bolest – karakterističan osip

Ostali simptomi zavise od toga koji deo tela je bakterija napala ali i od  toga u kojoj fazi je bolest otkrivena.

U ranijoj fazi razvoja javljaju se najčešće sledeći simptomi Lajmske boelsti:

 • Temperatura
 • Glavobolja
 • Umor
 • Bolovi u mišićima
 • Otečeni limfni čvorovi

Ovi simptomi nastaju 3-30 dana posle ujeda.

U kasnijoj fazi razvoja  Lajmske bolesti javljaju se sledeći simptomi:

 • Jake glavobolje
 • Bolovi u vratu
 • Bolovi u zglobovima i otečenost, posebno stradaju kolena
 • Paraliza lica, obično samo jedne strane
 • Srčani problemi i aritmija
 • Nesvestice
 • Trnjenje ruku i nogu ili oštri bolovi u njima
 • Problemi sa pamćenjem i koncentracijom

Ovakvi simptomi mogu da traju i do 6 meseci, a postoje i situacije kada se ova  bolest ponovo vraća jer bakterije nisu uništene do kraja i jer je bolest primećena kasno. Tada govorimo o hroničnoj lajmskoj bolesti koja može potpuno da vas iscrpi, oduzme vam mnogo životne energije i znatno pokvari kvalitet vašeg života.

Kako se leči Lajmska bolest?

Ukoliko se primeti na vreme i na vreme reaguje, lajmska bolest leči se antibioticima, ali taj proces može biti jako dugotrajan. Naime sama bakterija Borrelia burgdorferi je duguljastog oblika  i pomalo liči na šraf pa joj to pomaže da prodre dublje u tkiva, a samim tim antibioticima teže da dorpru do nje. Osim toga, vrlo je fleksibilna, može da promeni formu koja se adaptira tkivu i kao takva može dugo da živi untar pojedinih organa narušavajući njihov rad i imuni sistem u celini.

Širom sveta postoji preko 300 podvrsta ove bakterije i mnoge od njih razvile su otpornost na antibiotike. Dodatni problem je što se sama lajmska bolest i infekcija bakterijom u početku ne pokazuju u analizi krvi, a simptome je vrlo lako pobrkati sa nekom drugom bolešću.

U težim slučajevima, lečenje lajmske bolesti antibioticima nije dovoljno. Zato se preporučuje i poseban režim ishrane koji se uglavnom svodi na svežu i zdravu hranu i izbegavanje gotovih proizvoda, veštačkih aroma, previše šećera i mleka.  Radi bolje detoksikaicje organizma,  preporučjue se unošenje velikih količina vode. Zdravlje creva i crevne flore igra veliku ulogu u odbrani našeg organizma i apsorpciji i prenosu hranjivih materija u krvotok.  Ako bolest baš odmakne pa umor i promene na telu i licu uzmu maha, to će uticati i na psihu, pa treba povesti računa i o tom aspektu.

Sve u svemu, za lečenje lajmske bolesti potreban je pristup lečenju sa različitih strana.

Najvažnije je ipak u svemu tome vađenje krpelja, jer odatle sve počinje.

Kako ukloniti krpelja pravilno?

vađenje krpelja
vađenje krpelja

Sigurno ste čuli milion varijanti kako se vadi krpelj, ali ovo je najpravilniji i najbezbedniji koji će da primene i lekari ukoliko se njima obratite za pomoć. Ono što vam je potrebno jeste pinceta, par higijenskih rukavica  i vešte ruke.

 • Čistom i dezinfikovanom pincetom čvrsto uhvatite krpelja sto bliže koži , ali nemojte da ga zgnječite.  Samo ga izvucite uspravno.
 • Kada ste uklonili krpelja sa kože, nemojte ga zgnječiti da proverite koliko je krvi popio ili u nameri da ga ubijete, jer time postoji šansa da se sadržaj njegove unutrašnjosti prospe i možete da raširite bakterije.

Lajmska bolest ne prenosi se samo ujedom krpelja. Bakterije iz njegove pljuvačke mogu da dospeju na vašu kožu i da kasnije nađu svoj način da prodru u telo

 • Ukoliko su usta krpelja ostala ispod kože , najbolje je da ih ukolni lekar.
 • Nakon svega, dobro operite mesto ujeda i posmatrajte da li će se  tokom nekoliko sledećih dana  pojaviti reakcije.

Koje su  kućne metode za vađenje krpelja i da li su one efikasne?

Jedina efiksana metoda uklanjanja krpelja jeste ona koja ih fizički uklanja sa vaše kože. Ukoliko vam pinceta nije pri ruci, objasnićemo vam kako ukloniti krpelja pomoću drugih metoda:

 • Metoda uklanjanja koncem – potreban vam je komad konca koji ćete obaviti oko krpelja, što bliže vašoj koži. Uhvatite krajeve i vucite na više sporim ali jakim pokretima, baš kao što bite radili sa pincetom
 • Metoda uklanjanja krpelja kreditnom karticom ili sličnom čvrstom, tankom ravnom površinom. Jednom rukom (u rukavici) pridžavajte  telo krpelja, a drugom lagano klizite sa karticom po koži, prolazeći ispod njegovog tela i glave. Ne pravite nagle pokrete. Posle par pokušaja, krpelj bi trebalo da popusti.

Nemojte pokušavati da spalite krpelja, natopite ga lakom za nokte ili petrolejom ili sa nekom sličnom metodom jer on tako može da ispusti sve što je pojeo u vaš krvotok, uključujući i patogene klice iz njegove pljuvačke.

Svi pokušaji da krpelja uvrnete, ugušite, zadavite, naterate na predaju su potpuno pogrešni, kao i priče da on diše na zadnjicu. Zapravo, tu ima istine, ali on udahne jednom do petanest puta za sat vremena. Veće su šanse da ,za to vreme, usled nemogućnosti da udahne prospe svoj sadržaj u vaš krvotok. Osim toga, uvrtanje će samo da poveća šanse da usta krpelja ostanu ispod vaše kože, a time i šanse za infekciju.

Postoji  mnogo narodnih lekova za vađenje krpelja koji će doneti više štete nekogo koristi i mnogo mitova i pogrešnih infromacija vezanih za njihov ujed.

Treba znati:

 • Ne postoji šansa da od dela koji je ostao ispod kože, a obično su to usta,  nastane novi krpelj
 • Oni nikad ne ulaze pod kožu celim telom. Oni se samo hrane krvlju i jedini deo koji ulazi u vaše telo su njegova usta.
 • Krpelji ne polažu jaja u svom domaćinu i ne mogu se razmnožiti unutar vašeg  tela

Jedina opasnost od ovih parazita leži u činjenici da su prenosioci virusa i bakterija koje zaista mogu da prodru u vaš organizam i budu jako opasni. I to definitivno nije mit!

Šta posle ujeda krpelja?

 

Onda kada je vađenje krpelja uspelo, potrebno je da ranu dobro isperete vodom i sapunom. Nema potrebe za tretmanom antibioticima ukoliko se ne pojave znaci infekcije, jer, kao što smo rekli , nisu svi zarazni.

Ipak, opasnost postoji, pa posle ujeda krpelja obratite pažnju na to mesto kako biste na vreme uočili znakove infekcije koji se mogu pojaviti nekoliko dana i nedelja posle.

Isto tako, obratite pažnju na vaše generalno zdravstveno stanje, pojavu temperature i sličnih simptoma, nalik gripu. To ne  znači da treba da paničite i da se opterećujete time, ali treba da budete svesni da ovakve pojave možete da očekujete i da to možete povezati sa ujedom krpelja. Time ćete lekaru olakšati dijagnozu, a sebi lečenje.

Može li se ujed krpelja sprečiti?

Najbolja zaštita od krpelja trebalo bi da bude preventiva, iako to baš i nije jednostavno sprovesti onda kada vas sunce i lepo vreme mame da izađete napolje. Ukoliko sedite u svoja četiri zida, šanse da za ujed su nikakve, osim ako nemate nekog kućnog ljubimca koji može da ga unese u kuću.

sprečiti ujed krpelja
izbegavajte travnate površine da bi sprečili ujed krpelja

Pored izolacije, postoje i druge mere preventive, koje su znatno prihvatljivije:

 • Kada dođete izvana, istušrajte se, pročešljajte kosu i proverite svoje telo ne biste li možda otkrili krpelja
 • Operite odeću toplom vodom ili je dobro otresite preko terase i stavite na sunce 15 minuta ukoliko nemate nameru da perete odmah. Toplota ubija krpelje.
 • Proveravajte redovno vaše ljubimce ako ih imate
 • Nosite svetlu odeću kada izlazite u prirodu kako biste ih lakše ptimetili
 • Ukoliko boravite u prirodi, nosite, duge rukave, a nogavice zavucite u čarape . Onda kada je napolju pretoplo za ovako nešto birajte tanku garderobu od prirodnih materijala.

Ujed krpelja  ne mora biti opasan i u najvećem broju slučajeva to nije. Ipak, treba da znate kako se vadi i kako izgledaju simptomi koji  mogu biti vrlo opasni, posebno zato što ne nastaju odmah posle ujeda.

Možda su krpelji sitni, ali ne potcenjujte ih, jer ono što oni mogu da vam prenesu još je sitnije, a može poptuno da vas poremeti.