10 najboljih biljaka protiv komaraca

10 najboljih biljaka protiv komaraca

Ako ne želite da vam komarci pokvare letnje večeri pod otvorenom nebom, određene biljke protiv komaraca mogu vam biti od pomoći. Otkrivamo vam koje!

Borba protiv insekata i komaraca, naročito u proletnjem i letnjem periodu je postala gotovo nemoguća, često i izgubljena, jer ih tada ima ponajviše. Tada najčešće posežemo za preparatima koji nam pomažu da se zaštitimo od ujeda, ali nas oni neretko ne štite u onoj meri koja nam je potrebna. Između ostalog, pojedini sastojci popularnih repelenata nisu baš ni najzdravija varijanta, jer mogu iritirati kožu i biti suviše agresivni, pa u tom slučaju biljke mogu biti adekvatno zamensko rešenje.

Najefikasnije rešenje je, da se upravo te biljke uvek na otvorenom nalaze u našoj neposerednoj blizini, ne bi li svojim jakim mirisom oterale komarce i insekte. Osim toga što se mogu naći u našim saksijama, dobra vest je da se od tih istih biljaka može napraviti prirodan sprej protiv komaraca, koji će moći da koristite i vi i vaša deca, gotova cela porodica.  

Najkoncentrovanije mirise otpuštaju biljke koje ih teraju svojim mirisom i ne dozvoljavaju im zadržavanje u krugu gde se nalaze.

Ovo je prilično dobra vest, zar ne?

Pogledajmo kakve to magične moći biljke imaju u proteravanju komaraca. 

Kako pomažu biljke protiv komaraca?

Biljke koje se mogu smatrati prirodnim odbojnim sredstvima protiv insekata i komaraca, mogu se podeliti na aromatične biljke i cveće. To su poznate biljke koje se široko koriste za ukrašavanje naših balkona, ali i kao začini, u našoj kuhinji. Pored ovih koristi, još jednu veoma važnu imaju u odbijanju insekata i komaraca, koja nas izuzetno raduje. 

Aromatične biljke, poput ruzmarina, nane, matičnjaka, bosiljka, lavande i mnogih drugih, imaju tu moć da rasteruju komarce, tako što otpuštaju svoje jake mirise, i time odbijaju njihov prilazak u krugu gde se mirisi osećaju. 

Verovatno se pitate zašto komarcima smetaju jaki mirisi biljaka?

Zato što su njihovi receptori za čula jako slabo razvijeni i jako mali, te im smeta svaki malo jači miris, tačnije opija ih i čini nesposobnim za letenje . Kao što svima nama hodanje čini smisao života i dobro psihofizičko stanje nam je neophodno za rad i druge aktivnosti, tako i komarcima letenje predstavlja glavni faktor za obavljanje životnih obaveza. 

Kada im se naruši moć letenja, mozak nije u mogućnosti da se hrani, ali i da obavlja druge obaveze.

Moć eteričnog bilja na komarce, onemogućava im normalan život. Deluje na njih kao opijat i automatski se sklanjanju od onoga što im narušava zdravlje. 

Biljke koje se sade protiv komaraca!

Ako imate baštu – u nju! Ako nemate – na prozorsku dasku!

Sve što treba da uradite, je da određenu vrstu aromatičnog bilja zasadite  i povremeno protrljate listiće ne bi li se miris raširio svuda.

biljke koje se sade protiv komaraca

Najpogodnije biljke za to su :

  • Matičnjak
  • Bosiljak
  • Ruzmarin
  • Lavanda
  • Nana
  • Žalfija.

Sve ove biljke su jako otporne na vremenske neprilike, tako da opstaju na otvorenom više godina. Kada ih jednom zasadite, ne treba da brinete oko njihovog održavanja. One rastu u žbunovima i kako se godišnja doba smenjuju, tako i se i one prilagođavaju. U hladnom periodu su u zemlji, a početkom proleća kreću iznova cvetanje i tako ostaju do početka naredne zime. 

Pripadaju istoj porodici bilja, a aromatični mirisi koje poseduju, se osim u kozmetici koriste i kao lekoviti čajevi, ali i ukusni začini. Najkorišćeniji od njih su bosiljak, nana, matičnjak. Lavanda je, pak najkorišćenija za rasteravanje moljaca, buba i insekata.  

Biljke koje se koriste na koži protiv komaraca

Biljke koje možete nanositi na svoju kožu, bez bojazni da će joj na neki način naškositi, su uglavnom eterična ulja određenih biljaka, koja ujedno neguju kožu, ali i rasteruju komarce. 

Nisu baš sva eterična ulja pogodna za nanošenje na kožu. Određena mogu da izazovu jake iritacije i infekcije, ne samo kože, već i oka i sluzokože nosa, zato budite jako pažljivi kada birate ulje za sebe i svoje bližnje. 

Takođe, ono što bi trebalo pomenuti, je da mnoga eterična ulja ne prijaju maloj deci i trudnicama, zato povedite računa da ne preterate sa njihovom upotrebom ako ovakve goste imate u blizini. 

U biljna ulja protiv komaraca spadaju:eterično ulje lavande, terpentina, eukaliptusa, bosiljka, citronele, nevenovo i orahovo ulje.

Ova ulja se mogu koristiti u zatvorenom prostoru, u difuzeru ili uljanoj lampici, kada otpuštaju lepe mirise, ili direktno za utrljavanje na kožu.

Nije na odmet, uraditi i kratak test alergenski, kako bi se potvrdila sigurnost etarskog ulja. Malu količinu ulja stavite na unutrašnji deo podlaktice i ukoliko narednih 24h nema crvenila, možete ga slobodno nanositi. Takođe, ako bolje sagledate, sadrže ih mnogi sprejevi na biljnoj bazi koji se koriste kao odbrana od komaraca. 

Najbolje biljke protiv komaraca

Mnogo je lekovitih biljaka koje se koriste i kao odbrana od komaraca. Većina istih se može saditi i negovati, a u isto vreme i nanositi na kožu, a da pritom ne izaziva iritaciju i crvenilo. Ono što možete nanositi na kožu, da sprečite prilaz komarcima, jeste sprej za kožu, ali i krema protiv komaraca. 

Lagodnije je kada jedna biljka pruži više mogućnosti za njenu iskoristljivost, ali je veoma dobro i kada to pomogne makar u jednoj stvari. 

Biljke koje rasteruju komarce na otvorenom su:

Tamjan biljka

Tamjansko drvo potiče od drveća Azije i Afrike. Ima neparno peraste listove, malene cvetove, koštunjav plod i mlečni sok koji se pretvara i mirisnu smolu kada se zareže kora. Ista ta smola, poznata je kao tamjan, koji se često koristi u verskim obredima. Poznato je svima da je miris tamjana prilično jak i da ima opijajući momenat, a isto tako su mnogi ljudi razvili različite vrste alergija na njegov miris. 

Tamjan, upravo zbog svog jakog mirisa, ima tu moć da rasteruje komarce, pa se često pali na štapićima ili na vatri kada smo na otvorenom. 

Može se koristiti i u prostoriji, da se par zrna zadime na ugrejanoj ploči, i tada u sobi sigurno neće biti komaraca.

Lavanda

Lavanda je jedna od najinteresantnijih biljaka kada je u pitanju kozmetička industrija. Veoma zanimljiva činjenica vezana za ovu biljku je i ta da ona rasteruje mnoge insekte, moljce prvenstveno, muve i komarce. Zato je najčešće korišćena u svim preparatima koji sprečavaju ujede.

Ako se ipak odlučite da ne koristite preparate, zasadite lavandu u svoj vrt i uživajte i u pogledu, ali i u letnjim večerima bez dosadnih komaraca. 

Geranijum

Narodski poznata kao zdravac, biljka geranijum je prilično lagana za održavanje. Ima jaka lekovita svojstva i zato se dosta koristi u alternativnoj medicini, za lečenje raznih oblika upalne infekcije. 

Ima cvetiće sa pet čestica i pet latica. Jako je intenzivne roze boje i veoma lepa za uzgoj u bašti. Osim estetskog momenta, geranijum ima brojne druge dobre osobine, kojima raspolaže. 

Period cvetanja joj je od proleća do jeseni, baš u periodu kada komaraca najviše i ima. Stablo joj je mesnato, a lišće jako mirisno. Upravo to lišće i odaje prilično jaku aromu koja uspešno rasteruje ove male napasti. Potrebno je skloniti je od niskih temperatura, da ne bi uginula, dok za visoke ne treba brinuti, jer ih jako dobro podnosi. Povremeno samo protresti cvetove koji zamirišu jako i ne dozvoljavaju komarcima prilaz u tom krugu gde je ona. 

Bosiljak

Bosiljak se osim u terapiji suvog kašlja, za inhaliranje, koristi i za rasterivanje insekata. Najpogodnije je da se zasadi u predelima oko vodenih površina, kod bara ili močvara, jer ih tamo ima najviše, pa se na taj način smanjuje njihovo razmnožavanje. Još jedna varijanta je da ga zasadite u saksiju i samo povremeno protresete listiće kako bi se miris raširio svuda. 

Ruzmarin

U narodu je poznat kao vesela biljka. Verovatno zato što se koristi na svadbama, a pored toga, jako je efikasan u kulinarstvu i kozmetologiji. 

biljkama protiv komaraca

Ima izuzetno jaku aromu, koja se oseća u rasponu od 10 metara.

Lepo raste u vrtovima, ali ne podnosi nisku temperaturu, zato ga treba kloniti od mrazeva. Veoma je učinkovit za lečenje različitih respiratornih problema, za lakši san, za opuštanje, a pored toga, doprinosi i tome da se komarci i bube sklanjaju kada ga osete u blizini. 

Ulje ruzmarina, može se koristiti i za kožu, a što je još bolje, možete ga sami napraviti. 

Operete sveži ruzmarin i osušite na suncu, a zatim napunite teglu do vrha. Prelijte ga hladno ceđenim uljem i ostavite na tamnom mestu, nekih 40 dana da odstoji. Nakon toga, procedite ruzmarin kroz čistu gazu i koristite najduže do šest meseci.

Pepermint (nana)

Nana u svakom pogledu donosi osveženje. Kako kroz napitke, tako i za dosadne zujalice u vidu komaraca.

Kada govorimo o nani, možemo reći da nam ona pruža dve mogućnosti da se oslobodimo insekata.

  • Prvi način je da je zasadite u bašti ili saksiji i da gledajući uživate kako odvratne bube beže iz vašeg okruženja.
  • Druga solucija je da nekoliko kapi eteričnog ulja nane pomešate sa pola litra vode i sipate u bocu sa rašpršivačem. Takav rastvor, poprskati po ćoškovima kuće, gde se obično i zavlače insekti i problem je rešen.

Nana zaista ume ponekad da iznenadi.

Mačja trava

Macina trava ili mačja metvica veoma efikasno odbija komarce, a pored toga je i veoma lekovita, kako za ljude, tako i za mačke.

Deluje umirujuće, koristi se i kao čaj, i u kulinarstvu. Odbija kućne moljce. Posađena u vrtu, komarce odbija i do deset puta bolje nego bilo koji komercijalni preparat. 

Zrna metvice, potrebno je samo istresti u prostoru koji želite da zaštite od komaraca. Jako je blagotvorna i za ostalo bilje, a još i privlači pčele što je čini zaista biljkom, koju svako treba uzgajati u svom vrtu. 

Biljke koje mogu slobodnije da se koriste u zatvorenom prostoru, ali i u kozmetičkim preparatima preparatima kao zaštita protiv komaraca, su:

Matičnjak

Matičnjak pripada porodici nana, ima bele cvetove, miris limuna, a izgledom jako podseća na nanu. Veoma je lekovit i učinkovit za umirenje, bolji san i koncentraciju. Odličan je zaštitnik od ujeda komaraca, jako je osetljiv, pa zahteva malo veću negu nego njegova podvrsta, nana. Kada je u vašoj blizini, nema bojazni od zujanja komaraca. 

Beli luk

Prirodni antibiotik, beli luk, je odličan izbor u zimskim mesecima, kada je imunitet oslabljen, to otprilike svi znamo. Ono što možda mnogi ne znaju, je da se beli luk širom planete koristi kao insekticid, jer je odličan u odbrani biljaka od ovih napasti. 

Još bolja kombinacija su beli luk i biber, tačnije organski sprej, koji svako od nas može napraviti u svojoj kuhinji. Ovakav sprej može sprečiti razmnožavanje insekata, larvi, vaši, krompirovih zlatica, ali i komaraca. Možda vam miris neće prijati na koži, ali nije loše da znate i ovaj trik.

Karanfilčić

Od ove biljke je najpoznatiji sprej “smrt za komarce” koji se pravi upravio od karanfilčića. Potpuno je bezbedan, još više uspešan, a ono što nas raduje, pogodan je i za decu.

biljke za teranje komaraca

Možete ga napraviti sami, a za to će vam biti potrebno: 1,5 litara alkohola 70%, 100 grama karanfilića, etarsko ulje po želji. 

Pripremate ga tako što malo omekšate cvetove karanfilića, prelijete alkoholom i ostavite tako da stoji 4 dana, uz povremeno mešanje. Na kraju dodate malo eteričnog ulja i sipate u bocu sa raspršivačem. Koristite ga po želji, najbolje pre nego da izađete napolje. Snažni miris karanfilića i eteričnog ulja, dovoljno će biti snažno da i najmanjeg komarca otera daleko od vas i vaše kože. 

Kao što ste možda i primetili čitajući redove iznad, biljke koje nas okružuju mogu nam biti od značajne pomoći, za mnoge probleme, a među njima i u borbi protiv komaraca. Toliko je varijanti u ponudi, da prosto je šteta bar neku ne isprobati. Nije na odmet znati kako ih sve treba upotrebiti, od nekih možete napraviti čak i gotov preparat (sprej), neke samo zasaditi u svojoj blizini, ali bitno je da u suštini deluju .

Mi vam predlažemo da isprobate neki od navedenih trikova, ono što je sigurno, nemate šta da izgubite. U stvari, imate – komarce 😉 !