Uklonite bele strije na jedan od ovih načina!

Uklonite bele strije na jedan od ovih načina!

Autor:

Ako se i vi pitate kako ukloniti bele strije, dobro čitajte ovaj tekst. Saznaćete kako mogu nestati i prestaćete da pokušavate da ih zavolite iako ne ide.

Bele strije predstavljaju “urezane crte” koje se mogu pojaviti  bilo gde na koži kao linije.  One se mogu pojaviti blizu pazuha, na butinama, stomaku, grudima, leđima i preponama. O  njima ćemo vam pričati, jer se one smatraju starim strijama.

Dakle to je poslednja faza strija na vašem telu.

Prvi put kada primetite strije na svom telu, to će biti crvene strije, a tokom vremena postaju ljubičaste, rozikaste i na kraju potpuno bele. Postoje načini za njihovo uklnanjanje sa tela.  Zapravo, pre bi mogli da kažemo za njihovo ublažavanje izgleda, jer su bele strije drugom rečju ožiljci i ne mogu baš sasvim nestati.

Kako nastaju bele strije?

Strije na telu će su uvek pojaviti u situaciji kada se koža iz bilo kog razloga rasteže.  Koža koja nije dovoljno elastična, puca i tako se javljaju tanke linije, rascepi, koje su upravo strije .

bele strije na koži

Kolagen je protein koji kožu čini čvsrtom i jakom, a elastin je čini elastičnom. Ukoliko ih vaša koža nema dovoljno, veće su šanse da dobijete strije.

Razumeli ste, dakle, strije predstavljaju ožiljke koji se pojavljuju na vašem telu, kada se vlakna kolagena i elastina rastežu tokom određenog vremenskog perioda. To uglavnom može biti pubertet, trudnoća ili značajno povećanje ili gubitak težine koja se javlja u kratkom vremenu.

Nevena je uspela da reši svoj problem sa strijama i ispričala nam je kako. Ona je dugo tražila način da se otarasi strija i na kraju je pronašla potpuno jednostavan način koji joj je mnogo pomogao. Uspela je da spreči strije zategne kožu za kratko vreme. Želite da znate kako? Pročitajte njeno lično iskustvo koje se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/strije-sam-smanjila-kao-od-sale/

Tokom puberteta, trudnoće ili usled promene telesne težine, nadbubrežne žlezde proizvode više hormona nego inače.

Upravo ti hormoni su ono što može uzrokovati da se vlakna kolagena i elastina rastrgaju kada se koža rastegne. Genetika takođe ima  veliku ulogu ko će dobiti strije, a ko ne, to imajte to na umu. Dakle, ukoliko je vaša baka, vaša majka imala problem sa strijama, jako su velike šanse da ćete ih i vi naslediti.

A evo gde se one najčešće nasele.

Bele strije na zadnjici

Postoje tri glavna uzroka belih strija na zadnjici. Kada se brzo udebljate, postoji velika verovatnoća da dobijete strije. Masnoća se skuplja u gotovo svim delovima tela, ali postoje određena mesta gde se masna tkiva najviše skupljaju.

Žene imaju tendenciju da dobiju dodatnu masnoću na zadnjici u poređenju sa muškarcima. Kada se dodatna masnoća dodaje u dermis, koža se rasteže, što ponekad dovodi do pucanja vezivnog tkiva i krvnih sudova. Spolja to vidite kao bele strije na zadnjici.

Hormonalne promene znatno doprinose dobijanju strija. Kolagen je razlog zašto je vaša koža glatka, debela i elastična.

Sinteza kolagena se smanjuje kada u telu postoji abnormalno visok nivo kortizola.

Prirodne metode za smanjenje belih strija na zadnjici

Postoji veliki broj krema za strije, ulja i losiona koji su na prirodnoj bazi i koji imaju mogućnost da smanje  izgled belih strija na zadnjici. Ovi kozmetički proizvodi, za razliku od ostalih komercijalno proizvedenih losiona i krema, imaju sastojke koji su posebno dizajnirani kako bi se smanjila vidljivost strija, istovremeno dajući koži posebnu hidrataciju kako bi se pojačala elastičnost kože.

Osim toga, postoje i kreme za celulit koje imaju u sebi prirodne sastojke koji imaju jednako dobre efekte i  kod celulita i kod strija.

Druga prirodna metoda smanjenja strija na zadnjici je da ne dozvolite da se pojave.

Izgubite dodatne masti putem zdrave ishrane i pravilnih vežbi.

Bele strije na grudima

Postoji niz razloga zašto se na grudima iznenada pojavljuju bele strije.

 • Prekomerno širenje kože na grudima tokom trudnoće.
 • Implantati grudi mogu uzrokovati prenapregnutost kože grudi. Ukoliko su  vaše grudi skromne veličine i odjednom odlučujete da povećate grudi, povećava se i rizik od nastanka strija
 • Brzo mršavljenje ili dobitak kilograma. Koža se ne može prilagoditi vašoj novoj veličini tela kao što bi trebala da bude. Gubitak ili dobijanje težine treba da bude postupno čak i u slučaju trudnoće.
 • Strije na grudima mogu se naslediti. Ako ih je tvoja majka imala, verovatno ćete doživeti isto. Razlog zbog kojeg ih sad imate je možda zbog gena vaše majke.
 • Pubertet takođe uzrokuje devojčicama da se ugoje zbog hormona. Ova se faza naziva fazom rasta. Zajedno sa razvojem grudi dolazi sa istezanja kože, što dovodi do pojave belih strija.
 • Strije mogu takođe biti posledica medicinskog stanja kao što je Kušingova bolest, Marfanov sindrom ili zloupotreba steroida.

Postupci lečenja belih strija na grudima

Najbolja prirodna metoda za smanjenje strija je održavanje težine u željenoj meri. Ukoliko često mršavite ili se gojite, to je veća šansa da dobijete bele strije na grudima.

Nanesite kreme za strije, ili bilo koji losion koji pomaže da umanji njihov izgled. Potrebno je vreme pre nego što losioni i kreme postanu delotvorni. Vlaženje kože redovno takođe pomaže vašoj koži da postane otporna na buduće istezanje.

Možete probati sa sjajnim melemima za strije, koji vam mogu pomoći na najbolji način da uklonite i ublažite strije.

Ostale mere za uklanjanje strija su laserska terapija i mikrodermoabrazija.

Opcije za sprečavanje strija na grudima

Praćenje vaše ishrane definitivno pomaže u sprečavanju dobijanja strija tokom bilo kog uzrasta. Kada održavate telesnu težinu na zdravoj osnovi, razlika između veličina delova tela  neće biti tako intenzivna, pa se izbegava preopterećenje kože.

Isto tako, kada izgubite težinu pravilno putem zdrave ishrane i aktivnog načina života, pomažete vašoj koži da se prilagodi i zategne na svoj novi oblik, čime se sprečava labava koža i dobijanje belih strija na telu.

Bele strije na butinama bokovima

I ovde je sličan slučaj kao kod gore opisanih. Strije na bokovima nastaju usled nagog povećanja obima butina preko sposobnosti rastezanja kože. Do toga može da dovede gojaznost, ali i trudnoća i nagli porast mišića usled nemerenog vežbanja fokusiranog na noge. I ove strije prvo budu crvene, pa posvetle. Obično su u pitanju vertikalne bele strije.

Bele strije na leđima i na stomaku

Najčešće su horizontalne ako su na leđima. Iako i ovde gojaznost može igrati ulogu, činjenica je da se najmanje gojimo na leđima. Ove linije zapravo nastaju najviše od naglog rasta u pubertetu.

Bele strije na stomaku su druga priča. Stomak može da se rastegne usled trudnoće ili usled gojaznosti. Obično su ove strije vertikalne, mada se mogu pružati u svim pravcima.

Gde god bile, ono što nas sve zanima je – kako da ih ne bude!

Bele strije – uklanjanje kozmetičkim procedurama

Postoji veliki broj procedura kojima se bele strije mogu tretirati. Neki od tretmana za uklanjanje strija su mezoterapija za strije, laser, hemijski piling, radio talasi, masaža strija, kućna nega za tretiranje strija.

Radio talasi – ovaj aparat poboljšava oksigenaciju, dovodi do bolje ishrane tkiva i stvaraju se novi krvni sudovi, stimuliše sinteza kolagena. Veoma je prijatan, imate osećaj tople masaže tokom trajanja tretmana, a samim tim komforniji je za tretiranje strija koje su zahvatile veću regiju. Osim umanjenja strija na tretiranim regijama struktura i tonus kože su znatno bolji. Nakon samo 3 tretmana, rezultati su brži i bolji. Potrebno je uraditi seriju od 6 tretmana u roku od nedelju dana.

Lasersko uklanjanje strija – Za bele strije najbolje rešenje može biti frakcijska laserska terapija. Laser pravi male „povrede“ na koži, nakon čega ostaje normalna i glatka koža. Koža šalje odgovor telu koji pomaže kod lečenja tretiranog područja brzo, zamenjujući ga novom, zdravom kožom.

Mezoterapija – ovo je procedura kojom se odgovarajuće supstance (vitamini, minerali, antioksidansi, hijaluron) ubrizgavaju u srednji sloj kože (mezoderm). Efekat ovog tretmana se postiže farmakološkim delovanjem samih preparata i mehaničkom stimulacijom kože mikro iglama. Kokteli koji se koriste za strije sadrže oligoelemente kao sto su silicijum, magnezijum, mangan, cink i bakar. Koktel za strije deluje tako što stimuliše ćelije vezivnog tkiva kože na produkciju kolagena i elastina.

Hemijski piling – hemijskim pilinzima se mogu uspešno tretirati strije, bilo gde da se nalaze na vašem telu. Koriste se srednje duboki pilinzi koji poboljšavaju strukturu i kvalitet kože. Potrebno je da uradite seriju od 4-6 tretmana na 3-4 nedelje. Za najbolje rezultate preporučuje se kombinacija sa drugim metodama.

Tetovaža strija – ne uklanja nego kamuflira one strije koje uprkos svim naporima nisu nestale. Tretmanom se faktički radi tetoviranje u boji, gde se bele strije popunjavaju pigmentom koji je u skladu sa ostatkom kože.

Postoji li lek za bele strije?

Da ćete ih se rešiti sasvim – verovatno nećete. Međutim, neverovatno je kako adekvatna nega kože može da učini da strije budu manje primetne.

uklanjanje belih strija

Zato, evo načina.

Vitamin E

Vitamin E sprečava pojavu strija. On sadrži tokoferol koji deluje kao antioksidans. Sadrži i skvalen, koji podstiče rast ćelija, regeneriše kožu i tretira efikasno strije na vašem telu.

Metoda 1: direktna primena ulja vitamina E. Nanesite Vitamin E ulje na strije na vašim grudima, zadnjici ili na bilo kom drugom mestu gde se nalaze strije. Masirajte 15-20 minuta da ulje dobro apsorbuje kožu. Slobodno praktikujte masažu svaki dan.

Metoda 2: Vitamin E ulje i maslinovo ulje ili ricinusovo ulje

Biće vam potrebno:

 • Vitamin E ulje – 1 kašičica
 • ricinusovo ulje
 • Ili maslinovo ulje – 1/2 kašičice
 • biljke (mint, lemongrass, lavanda ili tamijan) – 2 do 5 lista (zgnječen)

Kako pripremiti masku:

Uzmite 1 kašičicu ulja vitamina E i 1/2 kašičice maslinovog ulja ili ricinusovog ulja u malu posudu. Dobro pomešajte, a zatim dodajte bilo koje od zdrobljenih bilja. Dobro pomešajte sve sastojke da bi dobili kompaktnu smesu.Masirajte ovom maskom strije na vašem telu od 10 do 15 minuta svake večeri pre spavanja.

Koristite tufer, kako bi uklonili biljke sa kože. Koristite tretman svaki dan.

Ulje lavande i kamilice u kokosovom ulju

Neverovatan recept koji ćete lako pripremiti kod kuće kako bi uklonili strije na grudima ili bilo kom delu vašeg tela. Možete kombinovati sva ova ulja kako biste dobili sjajne rezultate protiv strija na grudima.

Ulje lavande ima antifungalna, antibakterijska i antimikrobna svojstva, ali deluje i negujuće na kožu. Ulje kamilice je odlično za one sa osetljivom kožom, dok kokosovo ulje  pomaže da koža očuva sjaj i teksturu.

Istovremeno, ta ulja pomažu da zadrže teksturu i sjaj kože. Stvari koje su vam potrebne:

 • Ulje lavande – 5 kapi
 • Ulje kamilice – 7 kapi
 • Kokosovo ulje (nosivo ulje)

Uzmite sva ulja u malu posudu i dobro ih pomešajte. Nanesite mešavinu ulja velikodušno na strije, dok masirate prema gore i kružnim pokretima. Masirajte dnevno 15 minuta .

Kakao maslac

Kakao maslac može sprečiti nastanak strija, budući da ima dobru količinu masne kiseline koja poboljšava proces lečenja kože.Ovaj maslac sadrži nekoliko vitamina poput A, B1, B2, B3, C, E i deluje kao velika krema za vašu kožu, čime se efikasno uklanjaju strije.

Polifenol u kakao maslacu pomaže kod sprečavanja mnogih problema sa kožom, uključujući strije na grudima. Stvari koje će vam biti potrebne:

 • Kakao maslac – 1/2 šoljica
 • Ulje kajsije – 1 kašičica
 • Vitamin E ulje – 1 kašičica
 • Mirisni pčelinji vosak – 2 kašičice

Uzmite sve sastojke i dobro ih pomešajte. Rastopite sastojke na niskoj temperaturi i sklonite sa vatre kada se pčelinji vosak rastopi. Stavite smesu u staklenu posudu (možete je čuvati u frižideru). Uzmite 1 kašiku ove mešavine kakao maslaca i masirajte kožu gde se nalaze strije od 15 do 20 minuta. Kako bi u potpunosti izbledele strije, svakodnevno praktikujte ovaj postupak.

Kako ukloniti bele strije sa aloe vera gelom?

Aloe Vera biljka pripada porodici kaktusa. Ovaj biljni gel sadrži aminokiseline, tanine, enzime i čak lipide, što pomaže u lečenju i umirivanju vaše kože. Njegova primena olakšava uklanjanje strija sa vašeg tela.

Stvari koje su vam potrebne:

 • Aloe vera gel – 1/4 šoljica
 • Maslinovo ulje – 1/2 šoljica
 • Vitamin E ulje – od 10 kapsula
 • Ulje vitamina A – od 5 kapsula

Pomešajte 1/4 šoljice aloe vera gel sa 1/2 šoljice maslinovog ulja, a zatim dodajte vitamin E i ulje i dobro promešajte. Sipajte ovu smesu u staklenu posudu (možete staviti ovu smesu u frižider kako bi ga kasnije koristili).

Uzmite 1 kašičicu ove mešavine i masirajte strije dok se dobro upije u kožu. Ovaj proces će vam pomoći da se rešite strija na grudima efikasno ako ga koristite svakodnevno.

Avokado i slatko bademovo ulje

Avokado ulje bogato je vitaminima A, D, E i nezasićenim masnim kiselinama, što ga čini efikasnim za lečenje svih vrsta kožnih problema, uključujući strije na telu. Takođe pomaže koži da vrati elastičnost, čime se sprečava nastanak strija. Slatko bademovo ulje poznato je po svojstvima da hrani kožu, a njegova primena sprečava dalje oštećenja tkiva. Šta će vam biti potrebno.

 • Ulje avokada
 • Slatko bademovo ulje
 • Ulje lavande – 7 kapi
 • Ulje kamilice – 7 kapi

Sipajte ulje avokada i slatko bademovo ulje u malu posudu i dobro promešajte. U ovo ulje dodajte 7 kapi ulja lavande i kamilice. Dobro promešajte sve sastojke i koristite ga za masažu strija. Slobodno možete koristiti tretman svakodnevno.

Avokado, jojoba i bademovo ulje

Ulje jojobe ima izvrsna svojstva lečenja kože i pomaže u podsticaju rasta novih i zdravih ćelija, pomaže u brzom uklanjanju strija na bilo kom delu tela. Osim toga, takođe se koristi kao ulje protiv starenja.

 • Jojoba ulje – 1/4 šoljice
 • Pasta od avokada – 1/2 šoljice
 • Slatko bademovo ulje – 1 kašičica
 • Ulje lavande – 2 do 3 kapi

Uzmite 1/4 čašu jojobe i dodajte 1 kašičicu slatkog bademovog ulja u malu posudu. Dodajte sveže pripremljenu hranu avokada u ovu smesu i dobro promešajte. Sada dodajte 2-3 kapi ulja lavande i dobro pomešajte da bi dobili glatko testo. Masirajte  zahvaćeno područje sa ovim testom od 15 do 20 minuta. Isperite vodom na kraju.

Naravno, ako vam sve ovo izisukuje mnogo truda, možete koristiti i kreme protiv strija. U njihovu korist možemo vam reći i da su efikasnije, jer u njima je veća koncentracija aktivnih sastojaka.

Šta god da izaberete, bitna je upornost. Razlika u strijama između negovane i nenegovane kože je velika i sigurno ćete je primetiti.