Šta je to fotostarenje kože lica i koliko je opasno?

Šta je to fotostarenje kože lica i koliko je opasno?

Volite svoju kožu, naročito svoje lice? Onda morate pročitati ovaj tekst, kako biste saznali za fotostarenje kože lica i opasnostima koje ono donosi. Ovo je jedan od problema koji treba preduprediti, na kome i te kako treba raditi. Naročito se to odnosi na period visokih temperatura i letnjeg vremena. Mada je ono aktuelno tokom čitave godine.

Edukujte se uz nas. Krećemo!

Šta je fotostarenje kože?

Ovaj termin, fotostarenje kože lica, ima veze sa starenjem, a to se vidi i iz naslova. In medias res, fotostarenje se tiče oštećenja ćelija kože, kao i tkiva, a krivac su zračenja koja se vremenom umnožavaju. Da, vrlo je važno naglasiti da je brojnost zračenja (odnosno ako se veliki broj puta izlažemo zračenju)  veoma važan.

Takođe je bitno napomenuti da fotostarenje nije isto što i fiziološko starenje, odnosno, promene usled fotostarenja doprinose tome da koža, naročito koža lica, izgleda starije, ali nisu jedini faktor starenja.

Fotostarenje kože lica predstavlja (najčešće prevremeno) starenje usled delovanja sunčevih zraka.

Aktuelna tema, zar ne? Hajde da je produbimo.

 

Period leta je za sve ljude na području u kome živimo i te kako intenzivan. Uglavnom jedva čekamo leto kako bismo uživali u toplom vremenu i aktivnostima koje ono donosi. Nažalost, poslednjih godina (čak desetak poslednjih godina), susrećemo se sa sve većim vrućinama, a na televiziji su sve brojnija upozorenja da se klonimo sunčevih zraka i da iz kuće izlazimo samo sa kremom koja ima zaštitni faktor.

Da ne bismo sada širili priču o ozonskim rupama i o brojnim klimatskim promenama koje su sve aktuelnije i opasnije, napomenućemo samo da smo ušli u jednu novu epohu drugačijih klimatskih prilika i da to ne možemo da promenimo.

Ali, moramo se prilagoditi!

Kako je naša koža, naročito koža lica, jedan od  najznačajnijih delova našeg tela (koža je i najveći organ, da se podsetimo),  briga o njoj je veoma važna. To je shvatila i naša čitateljka Aleksandra, koja se već dugo vremena uspešno bori za to da njeno lice bude lepo i blistavo. Itekako uspeva u tome i njeno lice prestalo je da stari. Ako i vi želite isto, pročitajte Aleksandrine savete na sledećem linku:https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bora-podocnjaka-i-podmladila-lice-za-kratko-vreme/

Vratićemo se na sunčeve zrake. Oni nam mnogo pomažu, budući da donose dobro raspoloženje. I ne samo to, dnevna doza sunčevih zraka nam je potrebna da bismo dobili dovoljnu količinu vitamina D. Zapravo, samo izlaganje od desetak minuta može da podmiri sve potrebe naše kože za ovim vitaminom. A znamo i da su vitamini zaduženi za naš blistav ten.

Šta ćemo sa tim što je sunce sve štetnije, a UVA i UVB zraci više nego neumoljivi?

Verovatno ste primetili da sve više tridesetogodišnjaka deluje starije i istrošenije. Sa pravom se naše bake podsećaju vremena svoje mladosti, kada je koža bila manje negovana, u smislu pridavanje pažnje kozmetičkim proizvodima, a lepša i svežija, sve do duboke starosti. Sa pravom stariji krive mnogo šminke koju danas devojke besomučno stavljaju na lice, mada je tu važna i pravilna nega koja čuva mladalački izgled.

Tu su i solarijumi, možda ozbiljniji krivci za starenje kože, s obzirom na to da se u solarijumima dobija ta veštačka, a brza preplanulost, pri tom izazivajući fotostarenje kože. Tako je, solarijumi, koji su u nekim zemljama Zapadne Evrope zabranjeni (imajte to u vidu kada sledeći put poželite da se iskvarcujete!), svojim nezdravim zračenjem utiču na ćelije kože, upravo na taj način što smanjuju kolagen i elastična vlakna u koži. A koža lica je upravo zahvaljujući njima jedra.

Ako vas ova tema interesuje, pročitajte ovde da li solarijum zaista izaziva rak kože.

Izlaganje suncu počinje u najranijem detinjstvu, zapravo, svaki izlazak iz kuće vas izlaže suncu. Nekada se govorilo „Ko se sunca krije, bolje da ga nije”, a sada lekari preporučuju da se od najranijeg detinjstva treba štititi kremama, šeširima, kačketima i drugim odevnim predmetima.

Zašto je to tako?

Fotostarenje ne izaziva jedno pojavljivanje na suncu. Fotostarenje izaziva svako naše pojavljivanje na suncu, od najranijeg detinjstva, do dana današnjeg, kada se nismo pazili, odnosno, zaštitili na neki od pomenutih načina. „Koža pamti”, takođe se kaže.

Upravo to možemo uzeti kao lajtmotiv priče o fotostarenju – koža pamti!

Ako imate tridesetak godina, a već vidne promene na svojoj koži, u vidu bora, pega i fleka, u vidu drugih nepravilnosti, velika je verovatnoća da ste se neumereno i neoprezno prethodnih godina života izlagali sunčevim zracima.

Moramo napomenuti da su tu važni i drugi faktori, još na početku je bilo reči o tome da fotostarenje nije jedini aspekt starenja kože. Koža i zbog godina gubi na elastičnosti, zbog sredine u kojoj živimo, hormonalnih promena, hrane koju jedemo, cigareta, alkohola i svega drugog što konzumiramo. Ipak, neki idu dotle da kažu kako je 90 posto starenja u stvari zasluga fotostarenja. Uzimamo ovaj podatak sa rezervom, ali ga takođe smatramo zastrašujućim i posle njega imamo obavezu da se prema svojoj koži odnosimo koliko-toliko odgovornije.

Kako prepoznati fotostarenje kože?

Ako vas do sada nismo uplašili, sada hoćemo! Naravno, u cilju odgovornijeg ponašanja i želje da vam pomognemo.

Fotostarenje kože nije teško prepoznati. Štaviše, ne morate biti dermatolog da biste shvatili koje promene na licu jako mladih, kao i starijih osoba, spadaju pod fotostarenje kože.

Osobu koja je podložna fotostarenju prepoznaćete, pre svega, po tome što je preplanula.

Leti – reći ćete da je normalno. Svi mi volimo da vidimo, a i sami praktikujemo, preplanulo telo. Globalni trend bio je, sada je, srećom, u zaustavljanju, da devojke imaju što tamniju kožu, preplanulu ili iskvarcanu, svejedno je. Međutim, postoji razlika između zdrave preplanulosti i tamne boje kože osobe koja je provela mnogo vremena na suncu, a nije se štitila.

Gorepomenute osobe se trude da ostanu preplanule tokom čitave godine, i zimi, a to je moguće jedino na veštački način. Zato i kažemo da je potencijal za fotostarenje najčešće jako mlada osoba, podlegla trendovima, koja se prekomerno i u velikom broju izlaže UVA i UVB zracima. Iako trenutno takva osoba možda nema na koži nijednu fleku, ona stvara na sebi područje za brojna buduća oboljenja. Još na početku smo konstatovali da problem dolazi kasnije.

Najupadljiviji znaci fotostarenja kože lica su neelastična, opuštena koža lica, površinske bore, duboke bore, melazma, hiperpigmentacije, staračke pege i rak kože.

Ovde ćemo ukratko reći nešto o poslednjem u nizu, raku kože. On zaista najčešće nastaje kao posledica prekomernog izlaganja suncu, naravno, kada se poklopi sa drugim, unutarnjim faktorima organizma. Ovde ne dajemo lekarske savete, tako da se dalje nećemo baviti ovom tematikom, postoje stručnjaci kojima se možete obratiti za bilo koji problem sa kožom.

Mada je i sama pomisao dovoljna da se zamislite i da dobrano povedete računa koliko vremena i kako boravite na suncu. Nije šala!

Kako sprečiti fotostarenje kože lica?

Ako do sada niste pročitali između redova, onda da vam preciziramo.

Fotostarenje kože lica sprečićete tako što se nećete prekomerno izlagati suncu, odnosno, tako što ćete boravak na suncu učiniti što bezbednijim.

Na koji način?

Neki od štetnih zraka prodiru kroz staklo, neki čak i kroz odeću, tako da je najbolje da izbegnete da im se izlažete u periodu od 12 do 16 h, kada je UV zračenje najjače. Pošto je to u najvećem broju slučajeva nemoguće, posao i obaveze se nameću, onda morate najveći deo svoje kože prekriti odećom.

Na otkrivene delove, ruke, vrat i lice, koje i jeste u fokusu naše današnje priče, prekriti slojem odgovarajuće vitaminske kreme, koja mora u sebi da ima zaštitni faktor. Kreme sa hijaluronskom kiselinom su spas za ovakve probleme.

Poželjno je da na glavi imate šešir sa širim obodom ili bar kačket, kako bi lice bilo što prekrivenije. Čak i kada je „dozvoljeno” vreme za sunčanje, kremu morate naneti na lice i kožu, kako biste bili u potpunosti sigurni da ste zaštićeni.

To se odnosi i na vreme koje provodite u vodi, kada ste na moru, ali i preko zime, kada nam se čini da sunca nema. UV zračenje koje doprinosi fotostarenju kože je i tada jako i stvara bore na čelu i bore oko očiju. Tu su još i takozvane mimičke bore, koje ne nastaju kao posledica fotostarenja, već kao polsedica čkiljenja na suncu.

Kako lečiti fotostarenje kože lica?

Pretpostavka je da je već došlo do bora, pega, fleka od sunca na koži i drugih „mana” , a usled fotostarenja, delovanja sunčevih zraka. Pitanje je, da li možemo nešto preduzeti i šta?

Pre svega, odmah prestati sa tendencioznim izlaganjem suncu.

Drugo, spas treba potražiti u bogatim, dobrim, hidrantnim kremama, koje će kožu revitalizovati. One će pomoći da koža povrati vlažnost koju je izgubila, ukoliko je postala neelastična, ali to neće rešiti problem bora, staračkih pega i fleka. Moramo pronaći specijalizovane kreme.

Krema koja može pomoći protiv bora, u sebi bi trebalo da sadrži tretinoin, retinoid (čuli smo za retinol) koji je forma vitamina A. On je jedan od jačih retinoida koji obnavlja epiderm, ćelije su zdravije i to doprinosi smanjenju bora na licu. Smanjuje se razgradnja kolagena, a koža postaje elastičnija i čvršća. Poboljšava boju tena, smanjujući sivilo na koži. Nisu li ovo već dovoljni razlozi da ga nabavite?

Hidrohinon krema poznata je po tome što uklanja fleke sa lica, deluje kao izbeljivač. I naziv podseća na ćuvenu varikinu za izbeljivanje. Ona ima prednosti i mane, tako da je najbolje informisati se o njoj u tekstu Hidrohinon krema – da li je dobra ili ipak nije?

Preporučićemo vam i jednu univerzalnu kremu, koja se uspešno bori protiv svih vidova promena na koži, uzrokovanih fotostarenjem. Njeno ime je Neborela, kozmetičke kuće Ovotaris. Ova prirodna krema, napravljena od najkvalitetnijih biljaka, veoma efikasno uklanja nepravilnosti i vašu kožu lica čini blistavom, o čemu govori armija zadovoljnih kupaca. Preporuka je uvek na strani prirodnih sredstava.

Još jednom, izbegavati izlaganje sunčevim zracima bez zaštite.

Fotostarenje kože lica i hiperpigmentacija

Jedna od najčešćih posledica fotostarenja kože, pored prevremenih bora je hiperpigmentacija. To su veće ili manje tamne fleke na licu, u rasponu od svetlo do tamnobraon boje, koje se javljaju na mestima koja su bila izložena sunčevim zracima.

Ovako nastale fleke, čak i na mladoj koži, zovu se staračke pege. Mogu biti nekada male, poput pegica, pomenute tamnobraon boje. Postoji još melazma, takozvana trudnička maska. Fleke od sunca koje nastaju u trudnoći. Veće su od staračkih pega i često tamnije. Najčešće se posle trudnoće same povuku.

Fotostarenje kože lica i akne

Neretko se na mladoj koži, a usled delovnja sunčevih zraka, kao i nečistoća iz okoline i vazduha, stvaraju akne na licu. One mogu biti prolazng karaktera, a ako se udruže sa nekom bakterijom, mogu da vas muče u dužem vremenskom periodu.

Ono što je za bakterijske akne karakteristično, to su takođe hiperpigmentacije koje se mogu javiti na meszima sa kojih su se akne već očistile. Neprijatne su i u mnogome smetaju, ten ne može biti blistav. Nekoliko posledica jednog problema. Razlog je više da o zračenju povedemo više računa.

Skala fotostarenja kože

Veoma je važno napomenuti da postoji definisana skala po kojoj fotostarenje na nekoga utiče. Da pojasnimo!

Primetili ste da neki ljudi provode zaista mnogo vremena na suncu, a nemaju velikih problema, a neki drugi usled male uzloženosti imaju vidljive muke. I to je individualno, kao i sve ostalo što se tiče zdravlja i lepote.

Savremena medicina je napravila skalu po kojoj zračenje utiče na osobe. Po njoj, razlikujemo 6 tipova kože, koji su, od prvog do šestog, sve manje osetljivi, to jest, sve tolerantniji na sunčevo zračenje.

Prvi tip čini keltski tip osobe sa najsvetlijom kožom, koje su ujedno i najpodložnije sunčevom zračenju. Ovim osobama su oči plave, kosa takođe, a koža bela i teško poprima tamnu boju.

Drugi tip, manje podložan zračenju, a ipak dosta ugrožen je germanski tip. Kosa svetla ili riđa, oči plave ili kestenjaste. Koža bela, koja lako gori.

Treći tip je srednjoevropski kavkaski tip. Ten je srednje svetao, a osoba sa ovim tipom kože umereno gori, ravnomrno tamni.

Mediteranski ili orjentalni tip je četvrti po redu. Oči i kosa su tamno smeđe. Ovaj tip minimalno gori, solidno tamni. Koža je umereno tamna kod ovog tipa.

Peti je hispano-indijski tip čija je neosunčana koža vrlo tamna. Izuzetno retko gori i vrlo brzo tamni.

Šesti i poslednji su crnci, sa veoma pigmentisanom i kožom koja je bez sunčanja jako tamna.

Gradacijski, počevši od prvog, koji najviše problema ima, do poslednjeg, koji je najmanje izložen, ovako izgleda skala fotostarenja kože, odnosno, tipova kože koji su najizloženiji fotostarenju.

O fotostarenju za kraj

Ne treba puno da se govori, upozorenja su data i tokom teksta, zaštitni faktor je obavezan na otkrivenim delovima tela, pogotovo na licu, čak i u toku zime (o letu da i ne govorimo!) Jedino ćete na taj način preduprediti fotostarenje kože, kao i sve neprijatne posledice koje ono sa sobom nosi!