Bubuljice posle brijanja mogu nestati uz par trikova!

Bubuljice posle brijanja mogu nestati uz par trikova!

Bubuljice posle brijanja jesu problem, ali imaju rešenje! Saznajte šta su, zašto nastaju i saznaćete kako ih sprečiti i ukloniti!

Crvene, bolne bubuljice koje svrbe i urasle dlake ne želi niko na svom licu. Mnogi muškarci jedva čekaju da ih se reše, ali često nisu sigurni kako da to urade. Dajemo savete kako da olakšate sebi ili pomognete voljenoj osobi da ih se reši.

Pred vama je detaljan vodič o bubuljicama posle brijanja pa saznajte kako ih se rešiti !

Zašto nastaju bubuljice posle brijanja?

Ovo pitanje muči brojne muškarce. Neki su jednostavno radoznali, dok bi drugi dali sve samo da spreče pojavu ove noćne more. Bubuljice su izuzetno čest problem, koji se može javiti kod bilo koga. Postoje brojni razlozi zašto se ovaj vid bubuljica može pojaviti:

 • Urasle dlake – Ovo je jedan veoma čestih problema kod mnogih ljudi. Ponekad se dešava da dlake ne mogu izbiti na površinu, nego urastaju u kožu. Kada se ovo desi koža se lako inficira i upali. Ovo je često razlog nastanka mnogih bubuljica nakon brijanja.
 • Kontaktni dermatitis – Koža je osetljiva, bez obzira čija je. I muška popluacija se može susresti sa time da im se pojave akne nakon uklanjanja dlaka zbog dermatitisa. Ono sa čime naša koža stupa u dodir često može biti uzrok brojnih problema, naročito ako je koža osetljiva. Zato obratite pažnju da li vam se bubuljice javljaju nakon kontakta sa nekom površinom ili supstancom.
 • Alergija – Kada se završi sa brijanjem, koža je često osetljivija nego inače, a alergijske reakcije na losione za brijanje, penu, gel  nisu retka pojava.
 • Tup brijač – Oštar brijač je jedan od uslova lakog i temeljnog uklanjanja dlaka. Brijači koji su tupi mogu uzrokovati nepotpuno uklanjanje dlačica i pojavu bubuljica i ostalih problema sa kožom.
 • Infekcija – Mikropovrede kože su moguće nakon brijanja, što je ujedno potencijalan preduslov za pojavu infekcije i akne.

Često se smatra da su žene podložnije nastanku bubuljica nakon brijanja (nogu, prepona itd.), ali ovo je velika zabluda. Mnogi muškarci su se susretali sa ovim problemom i znaju koliko ova pojava može biti uporna i neprijatna.

Kako da znate da je brijanje uzrok bubuljica ?

Problemi poput bubuljica se mogu pojaviti čak i kada nije reč o brijanju. Dešava se da su uzorci njihovog nastanka hormonski poremećaji, infekcije kože ili neki drugi razlog. Možda deluju slično, ali bubuljice nakon brijanja se dosta razlikuju od klasičnih akni:

 • Mogu biti sitnije od klasičnih
 • Nemaju gnoj
 • Javljaju se tačno na mestima gde se brijemp
 • Javljaju se nakon uklanjanja dlaka

Navedene stvari mogu pomoći da utvrdite da li je reč o ovom vidu bubuljica.

Nisu samo muškarci podložni bubuljicama nakon brijanja. I žene se mogu susreti sa time, doduše, ne na licu. Zbog svoje učestalosti mnogi traže efikasno rešenje.

Ksenija nije izvukla lutriju što se tiče čiste kože. Dugo je vodila borbu za bubuljicama koje su bile uporne i smetale joj. Pokušavala je da ih se reši, ali bezuspešno. Počela je da gubi nadu, i onda je otrkila nešto što joj je očistilo lice na sasvim prirodan način. Sada nema problem sa bubuljicama, masnom kožom itd. Lice joj je čisto kao kod bebe! Odušvljena je! Tako je bilo lako! To što je Kseniji preokrenulo život, može pomoći i vama. Pogledajte kakvo je čudo otkrila i o čemu se radi u njenoj ličnoj priči koja se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bubuljica-mitisera-masne-koze-lica/

Bubuljice posle brijanja – simptomi

Simptomi akni i bubuljica se ne javljaju samo u ovim slučajevima. Često je reč o osobinama koje se mogu desiti i usled nekih drugih stanja, zato mnogi ljudi nisu odmah sigurni da li je uzrok uklanjanje dlačica, ili je razlog pojave simptoma nešto drugo.

Uopštena stanja mogu biti česta:

 • Iritacija kože
 • Svrab kože
 • Perutanje predela
 • Crvenilo
 • izrasline i crvene krvržice

Ono što je jedna od najvećih karakteristika ovakvih neprijatnosti na koži, jeste sama lokacija bubuljica.

Bubuljice na licu posle brijanja

akne posle brijanja

Bubuljice na licu nakon brijanja mogu biti česte. Ako osoba ima problematičnu kožu može se desiti da često ima ovaj vid promena na koži. Ipak, one se mogu lakše prepoznati od drugih vidova akni. Razlog za to jeste činjenica da su lokalizovane tačno na određen deo lica.

Možda se pitate kako to ? Ne brije se celo lice zar ne ?

Muškarci briju predeo gde im raste brada, upravo taj deo je jako podložan nastanku bubuljica. To je ujedno i jedan od mogućih načina prepoznavanja da su nastale promene prouzrokovane brijanjem.

Bubuljice na vratu posle brijanja

Dlake na muškarcima ne raste nužno samo na licu. Pojedincima se dešava da im ove dlačice ratu i na dobrom delu vrata. Mnogi prilikom njihovog uklanjanja zahvate područje koje je baš osetljivo ili iziritiraju ovu oblast, pa im se jave bubuljice koje im kasnije prave problem. Kragne i odeća mogu da naprave dodatnu štetu.

Bubuljice kod ušiju nakon brijanja

Brada i vrat nisu jedini delovi gde se ove nesavršenosti javljaju. Niti su dlačice na gore navedenim prodručjima jedina mesta nastanka bubuljica. Predeo oko ušiju takođe može biti pogođen ovakvim problemima.

Ostali predeli koji se briju

Moderno doba donelo je trend da i muškarci vode dodsta računa o higijeni i svom fizičkom izgledu. Tako smo došli do toga, da brijanje više nije rezervisano samo za predeo brade i lica. Mnogi muškarci imaju naviku da briju i ostale regije svog tela. Koliko god to zvučalo sjajno i korisno, ovakvi vidovi nege tela imaju i par loših osobina (između ostalog, recimo i pojavu bubuljica na nogama).

Sitne bubuljice od brijanja

Veličina bubuljica dosta govori o tome da li se radi o onima koje su nastale zbog brijanja, ili zbog nekog drugog razloga.

Zašto postoji razlika u veličini ?

Kada je se javljaju akne uglavnom se radi o većim upalama, ili vidovima potkožnih bubuljica. One su uglavnom, većih dimenzija i mogu biti jako bolne.  S druge strane bubuljice od brijanja su u većini slučajeva dosta manjih dimenzija. Dešava se da se javi veća grupacija sitnijih bubuljica na području brade, ili ostalih delova tela koji se briju. Tada se može javiti “iluzija” da su bubuljice većeg obima nego što zaista jesu. Ovo nije toliko retka pojava, naravno može se desiti da su i “raštrkane”.

Zašto se javljaju ?

Mogu se desiti usled izlaganja suncu baš nakon brijanja, ili kao manifestacija uraslih dlačica. Ovakve bubuljice obično nisu mnogo bolne, ali znaju da izazivaju pojačan svrab na koži.

Potkožne bubuljice od brijanja

Ovaj vid bubuljica nakon brijanja je malo većih dimenzija. Može se raditi o aknama, ili cističnim oblicima bubuljica, često se dešava da su upaljene. Kakav god da im je izgled jedno je sigurno, potkožne bubuljice mogu biti veoma nezgodne, izrazito vidljive i jako bolne. Navedeni vid nesavršenosti se može javiti izolovano, ali nisu retke i veće grupacije.

Pogledajte više o potkožnim bubuljicama.

Ovakve bubuljice mogu nastati iz više razloga. Ponekad se dešavaju jer dolazi do:

 • Uraslih dlaka
 • Upalnih procesa na mestu brijanja
 • Alergijska reakcija na losion koji se upotrebljava za ili nakon uklanjanja dlačica

No, ako se desilo – nema nazad! Zato saznajte kako da postupite sa njima!

Kako ukloniti bubuljice posle brijanja?

Uzrok nastanka bubuljica nakon brijanja jeste veoma bitan faktor kada se radi o uspešnom uklanjanju ovih nelagodnosti na koži. Terapija za akne i ostale promene na koži nije ista za svaki uzrok, zato je veoma bitno imati na umu sve neophodne informacije:

 • Nakon koliko vremena su se pojavile
 • Da li ste alergični
 • Koji su simptomi ? (svrab, otok, da li su se pogoršale itd.)

Sve one mogu omogućiti davanje blagovremene terapije. Nekad je pristup lečenju veoma jednostavan i zahteva sitnice poput promene losiona (ako je alergija u pitanju). Drugi oblici ipak zahtevaju malo ozbiljniji pristup (primenu antibiotika, antibiotskih topikalnih masti itd.).

Tu su naravno i metode poput:

 • Vađenja uraslih dlaka
 • Primena posebnih krema za sunčanje itd.

Vađenje uraslih dlaka se može primenjivati na više jednostavnih načina:

Uklanjanje uraslih dlaka posle brijanja pincetom

Zvuči jako jednostavno, a u principu i jeste. Za proceduru vađenja pincetom treba vam:

 1. Nežno pranje vodom
 2. Blagi piling
 3. Topla obloga preko mesta sa bubuljicom
 4. Uhvatiti dlaku pincetama i izvući je
 5. Dezinfikovati područje

Pojedinci preferiraju izvlačenje iglom. O kojem god postupku da je reč mora se voditi računa da se ne povredite i da se predeo gde je bila vlas ne inficira.

Primena posebnih gelova i krema

Fizičko vađenje uraslih dlaka nije jedini način uklanjanja bubuljica ovakvog tipa. Za uspešno uklanjanje mogu se primeniti i gelovi ili kreme sa prirodnim sastojcima poput:

Navedeni sastojci pružaju koži hidrataciju, vraćaju joj elastičnost, pomažu joj u regenraciji, sužavaju joj pore, utiču na poboljšanje cirkulacije i deluju antiinflamatorno.

Primena antibiotskih krema

Ovo se može raditi ako je reč o bubuljicama koje su nastale usled neke infekcije. Ne bi trebalo da se samostalno biraju kreme (na svoju ruku), već se preporučuje odlazak kod doktora.

Antibiotici koji se nalaze u kremama koje se primenjuju u ovu svrhu su:

 • Tetraciklin (minociklin)
 • Makrolidi (eritromicin, azitromicin)

Pogledajte više o najboljem antibiotiku za akne.

Kreme za lečenje bubuljica nakon brijanja

Kreme sa cinkom su postale veoma popularan izbor u lečenju bubuljica. Pored njih, mogu se koristiti i kreme koje sadrže sastojke poput (tamjana, karboksilne kiseline itd.)

Kako sprečiti bubuljice posle brijanja?

bubuljice nakon brijanja

Ponekad je prevencija najbolji način odbrane, zato nije loše biti upućen u načine na koje sve mogu da se spreče ovakve bubuljice. Jedan od najlakših, i najekonomičnijih načina sprečavanja jeste redovna i adekvatna higijena. Preporučuje se da se izbegavaju previše agresivna sredstva za negu lica nakon brijanja, jer mogu sadržati teške i neadekvatne supstance koje imaju sposobnost da:

 • Iritiraju kožu
 • Izazovu crvenilo ili otok
 • Podstaknu gomilanje štetnih materija
 • Pomognu razvoju akni
 • Utiču na preterano mašćenje kože
 • Zapuše pore itd.

Dobro je voditi računa o pravilnom čišćenju lica, pravilnoj nezi lica, ali i:

 • Redovnim pilinzima
 • Dezinfekciji lica
 • Primeni dovoljno oštrog brijača (kao i redovno menjanje brijača)
 • Izbegavati sve što izaziva alergijske reakcije…

Preporuka je da se primenjuje i dobra hidratacija, hladne obloge, aloe vera, izbegavanje sunca.

Da li je dozvoljeno brijanje lica sa aknama?

Problem kada se muškarcima jave akne na predelu brade, ili nekog drugog dela tela koji briju, jeste taj što dlake ne prestaju sa rastom. Ponekad se dešava da se mora uraditi brijanje, bez obzira što su uporne bubuljice već tu. Mnogi to rade nevoljno, jer na ovakav način se mogu izazvati reakcije kože, koje dodatno mogu oštetiti lice. Među njih spadaju:

 • Pojačana iritacija
 • Posekotine
 • Povrede lica
 • Pojačana pojava bubuljica itd.

Pošto se mogu javiti dodatna oštećenja kože preporučuje se da se ne primenjuje često ovakav vid brijanja. Najbolje bi bilo da muškarac krene da uklanja dlačice tek kada krenu da se povlače (ili se skroz povuku), bubuljice.

Najbolje je koristiti losion ili gel protiv bubuljica koji je na bazi prirodnih sastojaka. Ovakav proizvod sadrži kombinaciju biljaka koje udruženo i brzo, utiču na dubinsko rešavanje problema i sprečavaju nastanak novih akni.

Iskustva sa bubuljicama nakon brijanja

Milan – “ Brijanje mi je uvek predstavljalo problem. Koža lica mi je oduvek bila veoma osetljiva, zbog čega sam bio jako podložan bubuljicama, naročito nakon brijanja. Pokušao sam da smanjim period između dva uklanjanja dlaka, da ih rešim uz pomoć redovnih umivanja, ali nisam uspeo. Onda sam na nagovaranje devojke probao gel sa prirodnim aktivnim materijama. Bubuljice koje su oduvek bile tu počele su da se povlače. Sada imam čisto lice i oduševljen sam. “

Tamara – “ Moj momak ima problem sa teško dostupnim mestima na licu koje mora da brije. Zbog toga što ne može da se obrije kako treba, često se poseče ili ne primeti na vreme uraslu dlaku. Javile su mu se buljuce nakon skoro svakog brijanja, pa sam htela da mu pomognem. Tražila sam rešenje za njega i pronašla sam u vidu prirodnog sredstva za uklanjanje akni. Više nema problem sa dosadnim bubuljicama na licu.

Problem koji je toliko čest zahteva ozbiljnost prilikom njegovog uklanjanja. On se neće rešiti sam od sebe. Primena prirodnih losiona za uklanjanje bubuljica može pomoći dubinskom oporavku kože i rešiti problem. Ako uz to poštujete preventivne mere – bubuljice posle brijanja nemaju šanse! Na taj način možete se vratiti bezbrižnom brijanju i negovati kožu na prirodan i bezbedan način.