Pobedite sezonsko opadanje kose!

Pobedite sezonsko opadanje kose!

Da li postoji sezonsko opadanje kose ili je to samo zabluda kojoj verujemo iz navike? Ako postoji, kako ga sprečiti? Saznajte da li je ovo istina ili mit.

Znate ono kad kosa počne da opada bez ikakvog razloga? Nema nikakvih promena u nezi, nema oscilacija, a ipak imate više dlaka na četki nego inače. Ne samo to, nego kad provučete prstima kroz kosu takođe. Mora da ste to nekada doživeli.

Šta je sezonsko opadanje kose?

Sezonskim opadanjem kose smatramo svako prekomerno ispadanje vlasi koje se dešava na prelazu između dve sezone.

Naročito kada se smenjuju zima i proleće, a i prelaz sa leta na jesen, tada se ponajčešće desi da kosa pojačano opada.

opadanje kose na jesen

Pomenuli smo već da to najbolje vidimo po četki koju koristimo, ali i po dlakama posle kupanja u kadi, kao i po odeći, nameštaju i podu. Opalih dlaka odjednom ima svuda po kući.

Povezujemo ih sa smenom godišnjih doba, jer je našem telu, koži, a i kosi, potreban određeni period da se prilagode vremenskim prilikama koje umeju biti veoma nagle.

Svedoci smo toga da se ponekad u danu promeni temperatura od zimske do letnje. Sve to je veliki stres za organitzam. Zato se dešavaju promene koje je ponekad teško objasniti, a tu spada i sezonsko opadanje kose.

Zašto se javlja sezonsko opadanje kose?

Pokušaćemo biti precizniji u objašnjenjima i dati konkretan odgovor na pitanje.

Postoje dva razloga koja utiču na sezonsko opadanje kose, a oba se tiču hormona. Jedan od njih je melanin, a drugi testosteron.

Sunčeva svetlost, koje ima svakog dana tokom proleća i leta, utiče na naše telo čak i kada se nalazimo u hladovini. To može da dovede do manje proizvodnje melanina u kapilicijumu, odnosno, na koži glave. Kada se to desi, kosa opada brže nego što je uobičajeno, sve dok se telo ne navikne na novonastalu situaciju. Tačnije, hormonima je potrebno da se stabilizuju.

Testosteron se smatra muškim hormonom, ali ga svakako i žene imaju. U proleće i jesen njegov nivo je obično veći. On je poznat kao jedan od najvećih uzročnika gubitka kose kod muškaraca. Ono što je važno naglasiti, to je da se njegov nivo stabilizuje tokom određenog vremena.

Tako nešto je iskusila i Dragana. Devojka koja je veoma vodila računa o svojoj kosi, jednostavno je prometila da stvari više nisu onakve kao što su bile. Prvo perut, onda opadanje…Naravno da se uplašila. Ipak, koliko god se trudila, ništa se nije menjalo i bilo je jasno da stvar nije sezonskog tipa. Negde greši. Gotovo očajna, posegnula je za sredstvom koje joj je drugarica preporučila. Promenila je negu – doživela prosvetljenje. Kosa je u veoma kratkom vremenskom periodu počela da se oporavlja i vratila na staro, dobro stanje. Kako i o čemu se radi, pročitajte ovde: https://minutzamene.com/perut-i-opadanje-kose-su-proslost/

Ono što je važno jo napomenuti, to je da sezonski gubitak kose ne utiče trajno . Tokom godine se dešava i pojačani rast, tako da se veoma brzo nadoknade izgubljene vlasi, pa nema opasnosti da ćete zbog ovog opadanja oćelaviti. Ipak, ne treba se ni prepustiti.

Simptomi sezonskog opadanja kose

Sezonsko opadanje kose, za razliku od opadanja od stresa, ne podrazumeva drastično veće opadanje u odnosu na uobičajeno.

Ako je dnevno potpuno normalno da opadne do 100 dlaka, onda kod sezonskog opadanja ne bi trebalo da opadne više nego duplo, znači do 200 vlasi. Sve preko toga bi moglo ukazivati na neko drugo opadanje.

Takođe, kosa kod sezonskog opadanja ispada sa svih delova glave. Opadanje kose sa temena ili opadanje kose u krugovima, već je alarm za neku vrstu preispitivanja o čemu se zapravo radi. Ovde nema konkretnih mesta, samo lakše ispadanje prilikom češljanja, ali svuda. Takozvano difuzno opadanje kose.

Još jedan simptom, dužina trajanja opadanja.

Opadanje kose ne bi trebalo da traje dugo, u najgorem slučaju do dva meseca.

Ako opadanje kose ne prestane ili se barem ne smanji za ovo vreme, onda je sva prilika da se treba konsultovati sa nekim da li su možda još neki hormoni krivi za opadanje ili ima nekog drugog unutrašnjeg razloga.

Na kraju, nije zanemarljivo ni godišnje doba u kome se to dešava. Sezonsko opadanje prati svaku sezonu. Ipak, ima godišnjih doba kada je češće. Ako je opadanje u proleće ili jesen, sva je prilika da je sezonsko.

Kako znamo da je baš taj uzrok, a ne neki drugi?

Sve prethodno navedeno treba da vas uveri u to. Ipak, ni tada ne možete sa sigurnošću reći da se radi baš o sezonskom opadanju kose.

Postoje klinike koje se bave ispitivanjem raznih stvari, između ostalog, uzrocima opadanja, ako se dvoumite. Dakle, pregled trihologa podrazumeva ispitivanje jednog dela vlasišta i u odnosu na rezultate, obaveštenje o tome da li je vaše opadanje sezonsko ili nije.

Naravno, obavezna je konsultacija sa dermatologom, pošto vam jedino on može pouzdano reći sa kakvim se problemom borite.

Postoji i kućni način provere, naravno, manje pouzdan. To je da kroz čistu i osušenu, raščešljanu kosu, prođete prstima, ali lepo obuhvatajući sve vlasi. Ako je na ruci ostalo više od tri dlake, situacija je možda za zabrinjavanje. Svakako, ako prilikom svakog prolaska kroz kosu ima mnogo dlaka na ruci, to je alarm da nešto nije u redu.

Kada se javlja sezonsko opadanje kose?

Već smo pomenuli da se sezonsko opadanje može javiti uvek, nezavisno od toga koja je sezona, proleće, leto, jesen ili zima. Svako to opadanje kose nosi sa sobom neke specifičnosti. Razlikujemo uzroke tog opadanja, a razlikuju se i načini kako se to može srediti.

Hajde da pogledamo koje su specifičnosti opadanja kod svake sezone!

Opadanje kose zimi

Postoji nekoliko razloga zbog kojih kosa često opada zimi. Prvi od njih je podrazumevano hladno vreme. Hladan vazduh i niske temperature doprinose lomljenju kose, ali i opadanju kose iz korena. Naročito stresan za kosu može biti taj prelazak iz toplog u hladno.

Nošenje kape je još jedan razlog zašto kosa opada. Pore kože glave se zapušavaju i kosa postaje sve slabija tokom vremena. Naročito ako je period sa kapom tokom dana duži, recimo, zbog rada napolju.

Zimi imamo naviku da peremo telo i kosi vrelom vodom što nikako nije dobro. I ovom prilikom se koža glave veoma isušuje, a to može takođe biti uzrok sezonskog opadanja kose.

Na kraju, stilizovanje.

Koristimo fen i tokom drugih godišnjih doba. Ipak, aparati za zagrevanje se u zimskom periodu mnogo češće i intenzivnije koriste. Svi oni ne mogu napraviti kosi ništa loše ako se koriste povremeno. Ipak, čestom upotrebom dolazi do brojnih problema, pa i do opadanja kose. Zato, pročitajte više o zimskoj nezi kose.

Prolećno opadanje kose

Prolećno opadanje kose doživljava se kao menjanje dlake kod životinja. Kada se hladna zima završi, telo je dosta ispatilo i zbog toga treba pažljivo sa njim. Dolazi do taloženja toksina u telu i to usled nekoliko faktora.

Pre svega, jače, masnije i nezdravije ishrane. Budući da nema previše svežeg voća i povrća, dovijamo se kako znamo i umemo, pa hrana nije uvek najzdravija. Manje se krećemo, manje fizičkih aktivnosti i šetnje imamo, što takođe doprinosi lošem stanju. Na kraju, manje vremena provodimo napolju, što je samo po sebi loše.

Čitavo telo se menja sa dolaskom proleća. Koža se peruta, obnavlja, a kosa pojačano opada. Ovo je veoma intenzivno opadanje kose, koje može potrajati i nekoliko meseci. Zavisi od mnogo faktora, a jedan od njih je koliko ćemo se brzo vratiti u takozvanu normalu.

Opadanje kose tokom leta

Da li je normalno da kosa opada tokom leta? Nauka kaže da je kosa leti u takozvanoj telogenoj fazi, fazi mirovanja. Nema obnavljanja i rasta nove kose. Pošto kosa opada svojim uobičajenim tempom, ovo može dovesti zapravo do pojačanog opadanja kose.

Drugi razlog je visoka temperatura. Ona u mnogome isušuje kosu i doprinosi da vlasi pucaju. Preterano znojenje glave takođe može učiniti štetu i doprineti zapušavanju pora kože glave. UV zračenje je još jedan od razloga zašto kosa slabi.

Naravno da ni sunce ni UV zračenje neće uticati na svaki tip kose. Ugroženija je farbana i blajhana kosa, pošto je ona već nezaštićena i tanka sama po sebi. Kačketi i šeširi ovde mogu biti od velike pomoći, štite vlasi, ali se od njih pojačano znoji koža glave.

Opadanje kose u jesen

Najintenzivnije opadanje kose dešava se ipak u jesen. Zašto? Naša kosa reaguje na svetlost kao biljke. Kada je ima, onda biljke rastu i bujaju. Čim se smanji, biljke više nisu napredne kao što su bile. Isto je tako i sa kosom.

Kada se dan skrati i bude manje dnevne svetlosti, kosa na to reaguje tako što ulazi u fazu kada pojačano opada, a rast se zaustavlja. Ta faza mirovanja može da potraje, kažu šest do osam nedelja, nekada i duže.

To nije baš lako prihvatiti, pre svega zato što smo uplašeni od ćelavljenja jer nam se čini da će se to desiti tako, budući na količinu dlaka. Ipak, trebalo bi da posle ovog perioda prestane.

Sezonsko opadanje kose kod muškaraca

Iako se dugo vremena mislilo da su samo žene sklone opadanju kose, jasno je već dugo da ono ne zaobilazi ni muškarce. Naime, ćelavosti su skloniji muškarci. Oni imaju genetske predispozicije i mnogo više testosterona nego žene. Naročito je važno naglasiti da oni često pate i od viška testosterona.

Kada faktori koje smo naveli, a koji su specifični za pojedina gosišnja doba napadnu muškarca, onda je situacija veoma složena. Hladno ili izrazito toplo vreme slabi folikul dlake. Muškarcima koji su skloni gubljenju kose ovo može niti okidač za mnogo ozbiljnija stanja.

Mnogi muškarci, za razliku od žena, ne obraćaju pažnju na ove promene. Ne pridaju im značaja i ne preduzimaju često ništa. Ponekad ih to košta mnogo. Kosa tako počne da im opada i više nema povratka. Zato je važno da se fokusiraju na svaku, makar i sitnu promenu.

Sezonsko opadanje kose kod žena

Žene su mnogo predostrožnije kada je ova vrsta opadanja kose u pitanju. Zapravo, one svim promenama pridaju mnogo više značenja, pa je tako i sa ovim.

sezonski gubitak kose

Glavni problem, ako možemo tako reći, jeste taj što žene stalno stilizuju kosu i na taj način doprinose u mnogome njenom oštećenju. Tu su pre svega farbanje, pramenovi, uvijanje, ispravljanje, često feniranju. Sve ove stvari su same po sebi problem.

Kada se tome pridoda hladnoća, toplota, nedostatak svetlosti ili taloženje toksina, onda je jasno da će ovo sezonsko opadanje pogoditi veliki broj žena. Naravno, sve je ovo individualno, ali sada govorimo o onome što spada i nepisana pravila.

Kako sprečiti sezonski gubitak kose?

Naravno, daćemo vam nekoliko saveta koji mogu pomoći da kosa tokom svih godišnjih doba bude zdrava i sjajna, sa odličnim volumenom.

vlasilan testimonilal baner

  • Zimi, kada dlaka gubi hidrataciju, veoma je važno nadoknaditi je spolja. Takođe je važno zaštititi dlaku. To možete uraditi kvalitetnim šamponom koji će nežno negovati kožu glave i obložiti vlasi da ne bi propadale. Takav šampon se može naći među prirodnima, onima napravljenim od biljnih sastojaka, bez dodavanja onih štetnih kao što su sulfati, parabeni, veštačke boje i mirisi.

Takođe je više nego potrebno pakovanje za kosu.

  • Prolećno vreme pored već pomenutog dobrog šampona i regeneratora, može podrazumevati i suplementaciju iznutra. Nedostatak vitamina za kosu može se nadoknaditi brojnim vitaminima i mineralima u tableti, koji će pružiti potporu noktima i kosi.
  • Leti važe slična pravila, s tim da je važno koristiti preparate koji će sprečiti pregrevanje i zaštitu od sunca. Oni su nekada u spreju, nekada u vidu kreme. Prirodna ulja za kosu takođe mogu biti blagotvorna, ali ih nemojte nanositi kada ste na direktnom suncu.
  • Jesenje doba iziskuje pažljivu negu šamponom. Preporuka za prirodni koji zaista može zaustaviti opadanje kose ili ga preduprediti jeste Vlasilan.  Alantoin, hamammelis, ulja i ekstrakti biljaka, biće više nego blagotvorni da spreče sezonsko opadanje kose. Možete ga naći na internetu, na sajtu: https://ovotaris.com/vlasilan/

Koliko traje sezonsko opadanje kose?

Još jednom, sezonsko opadanje kose traje od 6 do 8 nedelja. Nekada može potrajati i duže, ali u tom slučaju svakako proverite da li se ne radi o nekom drugom razlogu.

Na kraju, važno je pratiti sve promene koje se dešavaju kosi. Sezonsko opadanje je često i nije bauk. Ipak, propratite promene i potrudite se da pomognete svojoj kosi da ih prevaziđe. Bićete sigurniji da neće biti trajnih promena!