Bolovi u leđima – simptomi i moguće komplikacije

Autor:

Sve što treba da znate o bolovima u leđima. Da li je potrebno obratiti se lekaru već pri prvom osećaju nelagodnosti?

Stariji uvek upozoravaju decu da ne idu pogrbljena. Kičma je stub čoveka. Leđa su sačinjena od kompleksne strukture mišića, ligamenata, tetiva, pršljenova i diskusa. Ovako složene strukture, mogu biti podložne različitim bolovima i neprijatnostima. Važno ih je prepoznati.

Postoji nekoliko stvari koje treba znati o bolovima u leđima. To će vam omogućiti da se lakše nosite sa novonastalnom situacijom.

Bolovi u leđima su česta pojava

Ovaj tip neprijatnosti je prilično čest. Iako neprijatan, ne mora biti indicija konkretnog, pogoršanog stanja. Sa zahtevima savremenog života koji nas tera da dugo sedimo ispred računara, ove neprijatnosti su postale skoro normalna pojava. Ipak, treba biti obazriv prema simptomima koji se mogu javiti. Postoji jednostavan način da proverite da li je sa vašom kičmom sve u redu a to je rendgen cele kičme.

Simptomi mogu biti naznaka mnogo opasnijih stanja koja prate bolove u leđima. Zato je bitno upoznati se sa njima što ranije.  

Simptomi bolova

bol u leđima

Ima ih nekolicina. Naravno, neki su uobičajeni i za druge bolesti. Doduše, većina ih je takva da direktno implicira na probleme sa kičmom. Među najpoznatijim simpotimima su:

 • Gubitak težine
 • Visoka temperatura
 • Zapaljenje leđa
 • Konstantan bol pri kome ležanje ili sedenje ne pomaže
 • Problemi sa uriniranjem
 • Osećaj utrnulosti oko genitalija i butina

Gubitak težine i visoka temperatura uobičajene su kod većina zapaljenja i drugih bolesti. Sa druge strane, konstantan bol i trnjenje su sigurni znaci da postoje komplikacije.

Pre konsultovanja lekara, dobro je upoznati se sa mogućim razlozima neprijatnosti.

Razlozi neprijatnosti

Kada se govori o bolovima u leđima postoji nekoliko određujućih faktora. Dele se na fizičke, mentalne i strukturne.

Fizički faktori se većinski odnose na naprezanje. Preveliko naprezanje mišića za posledicu može imati:

Do ovoga dolazi usled podizanja nečega previše teškog ili usled neočekivanog i neobičnog okretanja.

Sledeći su mentalni. Ljudi su izrazito podložni psihosomatskim bolestima. Usled lošeg mentalnog stanja može doći do komplikacija u raznim delovima tela. U fakore najvećeg rizika spadaju bolesti kao što su:

 • Depresija
 • Stres
 • Anksioznost

Strukturni problemi se odnose na oblik i strukturu kičme. Njih nije lako utvrditi bez procene lekara. Najpoznatiji problemi ove vrste su:

 • Abnormalna zakrivljenost kičme
 • Artritis
 • Pokidani  diskusi
 • Osteoporoza

Dok je na fizičke i mentalne elemente moguće uticati, na strukturne to nije moguće bez pomoći lekara. Rano otkrivanje i prevencija su ključni za sprečavanje komplikacija.  

Potencijalne komplikacije bolova u leđima

bol u kičmi

Komplikacije su teške i još se teže leče. Prva u redu komplikacija odnosi se na infekcije kičme i nerava. Pored toga tu je i tumor. Takođe, tu su poremećaji spavanja i “kauda ekvina” sindrom.

Sve ove komplikacije dovode do paralize i eventualne smrti. Rano otkrivanje omogućava potrebnu prevenciju i omogućava lakše lečenje. Naravno, većina bolova dolazi usled preteranog napregnuća mišića.

Ukoliko sumnjate da vaši bolovi neće prestati, vreme je da konsultujete lekara.