Ricinusovo ulje za kosu je verovatno najbolji preparat za kosu koji možete kupiti. Želite da saznate zašto? Evo na koji način neguje kosu i podstiče njen rast.

 Nije baš da ulje ricinusa može da vam zameni šampon, ali može da zameni sve ostale preparate – magična ulja protiv iskraznih krajeva, regenerator, sredstva protiv peruti  i super-hranjive maske koje potpomažu rast kose.Zainteresovane?  Trebalo bi da budete jer to je, morate priznati, prava ušteda novca i vremena.

Sigurno se pitate da li vam treba  neko ricinusovo ulje specijalno namenjeno samo za kosu, neupotrebljivo u druge svrhe,  ili možete upotrebiti bilo koje. Odgovor je opet poen u korist ricinusovog ulja – ne treba vam neko posebno ulje. To je ono što ga čini još boljim. Isto ricinusovo ulje možete upotrebiti  u razne druge kozmetičke svrhe . Hajde za početak da se osvrnemo na to kako koristiti ricinusovo ulje za kosu i šta je ricinus uopšte.

Pre toga,  obratite pažnju kako je moja prijateljica regenerisala kosu uz pomoć šampona bez sulfata koji je otkrila, a  koji je mnogo bolja i manje masna opcija od ulja. Pročitajte njeno iskustvo na ovom linku:  https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

 

Šta treba da znate o ricinusu

 

ricinusovo ulje

 

Ricinus je biljka koja ima veoma zanimljiv izgled i odlična je dekoracija za dvorišta.  Krase je široki razgranati listovi specifičnog oblika i jarko crveni plodovi. To vam je  jedna od onih biljaka iz prirode koje će da vas privuku svojim izgledom da bi vas otrovale. Da, dobro ste pročitali – ricinus je otrovna biljka. Najotrovniji deo biljke je u njenom semenu,  gde se nalazi  sastojak koji se naziva ricin. Kažu da je ricin jedan od najjačih otrova na svetu, jači čak i od otrova kobre.

Sigurno ste sada skeptični i pitate se da li treba uopšte da ekeperimentišete sa ricinusovim uljem za kosu? A jeste li ikad čuki da da je za uspeh potrebno ponekad rizikovati? Možete da odahnete.

 

Ricinusovo seme jeste otrovno, ali ulje ricinusovog semena je lekovito i sjajan je tretman za vašu kosu!  

 

Zašto je ricinusovo ulje dobro za kosu?

 

Da li zarad same prodaje prirodnih kozmetičkih proizvoda i zarade ili radi samog zdravlja, činjenica je da pirodni proizvodi sve aktuelnija tema današnjice, da se sve više promovišu i da se sve više govori o štetnim hemikalijama koje možete  naći u mnogobrojnim kozmetičkim preparatima koji nisu napravljeni na prirodnoj bazi. Koji god razlog bio za promociju prirodnih proizvoda,  mi ga podržavamo. A baš ta popularizacija prirodnih preparata donela je popularnost ovom ulju.

 

Šta to zapravo ima ricinusovo ulje za kosu?

 

Ulje iz ricunusovog semena je bogato ricinoleičnom kiselinom koja deluje snažno protiv gljivica i bakterija. Pa, eto neke koristi i od otrova – deluju i na ove mikroorganizme! Ukoliko je opadanje kose posledica nekog od ova dva uzroka, ricinusovo ulje za kosu je odličan prirodan lek protiv opadanja kose.

Omega 9  i omega 6 masne kiseline su sastavni deo ricinusovog ulja za kosu. Oni hrane folikul dlake pa samim tim omogućavaju da kosa bude zdravija i jača. Kažu da je ovo ulje specifično  jer ima dubinsko dejstvo. Ako ga nanesete na površinu  kože glave, ono prodire pod kožu, hrani folikul dlake i ujedno i podstiče bolju cirkulaciju. Na  taj način je ricinusovo ulje dobro za rast kose.  Pa još ako i masirate teme dok ga nanosite (a trebalo bi, jer ga je drugačije nemoguće naneti) , eto duple koristi i duplo više razloga za dobar rezultat.

 

Jedan od očiglednih načina da omogućite brzi rast kose jeste da sprečite njeno opadanje.

 

Znate već da  je folikul dlake zapravo  koren dlake.  Možete ga posmatrati bukvalno isto kao i koren bilo koje biljke. Što je koren veći, teže ju je iščupati, a šanse da opadne sama su još manje.

Evo  koje probleme sa kosom može da reši  ricinusovo ulje.

 

Vlasilan šampon za kosu

 

Ricinusovo ulje protiv masne kose i peruti

 

 

Da li ste se prepoznali?

 

Zvuči apsurdno, ali ricinusovo ulje, iako je masno,  može da spreči preterano mašćenje kose i stvaranje peruti.

 

Njegovi aktivni sastojci razbijaju bakterije, gljivice i mikrobe na koži glave koji su smetnja normalnom rastu kose i oslobađaju pore. Manje peruti i nepotrebnih slojeva prljavštine na skalpu znači duže čistu i manje masnu kosu. Naravno, ukoliko ulje prethodno dobro isperete.

 

Ricinusovo ulje protiv ispucalih i iskrzanih suvih krajeva kose

 

Ricinusovo ulje za kosu pominje se kao efikasno sredstvo protiv procvetalih i iskrzanih krajeva kose. Da li može da ih izleči?

Budimo iksreni – najbolji lek protiv procvetalih  krajeva jesu makaze i potpuno je neraealno da očekujete da će bilo koje sredtsvo da vam pomogne da oni zacele.

Ni ricinusovo ulje za kosu nije magični lepak koji će da zalepi racvetale dlake. Ipak, onda kada imate iskrzane krajeve kose koji deluju suvo i beživotno, možete im vizuelno vratiti život tako što ćete upotrebiti ricinusovo ulje za kosu kao ulje za ispucale krajeve.

 

Savet

Eksperimentišite malo sa tim dok ne nađete meru. Krajevi treba da izgube onaj suvi izgled,  ali ne treba da izgledate kao da ste upravo izvadili  glavu iz činije masne supe.

 

Ricinusovo ulje za kosu kao zamena za regenerator

 

Redovna upotreba ulja od ricinusa učiniće vašu kosu mekšom, lakšom za raščešljavanje, sjajnijom. Dakle, ne treba vam regenerator jer ricinusovo ulje regeneriše i hrani u isto vreme.

 

Ricinusovo ulje za kosu – upotreba

 

Možete koristiti  ricinusovo ulje za rast kose, i za negu kose  u celini. S obzirom da  rešava skoro sve probleme sa kosom, od skalpa do suvih krajeva, a deluje i dubinski na ono što ne vidimo, jasno je da vam zapravo ne trebaju mnogobrojna čudotvorna pakovanja za kosu. Ne morate pojedinačno da nabavljate proizvode sa posebnim namenema i pravite svoja mala lična istraživanja šta je najbolje. Dovoljno je da redovno koristite ricinusovo ulje za kosu i imaćete u jednoj flašici regeneretor, ulje za suve krajeve, šampon protiv peruti i masku za hranjene kose.

 

Kako koristiti ricinusovo ulje za kosu?

 

Možda vam se ovo pitanje učini suvišnim u prvi mah, ali vratiće te se na njega onda kada probate da jednostavno utrljate ricinusovo ulje u kosu. To, verujte, uopšte nije jednostavno. Ono je veoma masno i veoma gusto i jako se teško razmazuje, pa njegova upotreba može delovati kao nemoguća misija. Čak i kada uspete da ga utrljate, treba da rešite sledeći problem – kako ga, zaboga, isprati?

 

Ricinusovo ulje za brži rast kose

 

ricinusovo ulje za rast kose

 

Ukoliko želite da isprobate ricinusovo ulje za brži rast kose,  obratite pažnju na sledeće:

 • S  obzirom da je ricinusovo ulje veoma gusto, potrebno je da  ga razredite pre upotrebe. U tome vam neće pomoći voda jer se voda i ulje, kao što znate, ne mešaju. Trebaće vam neko ređe biljno ulje. Možete upotrebiti maslinovo, čičkovo ulje, kantarionovo, jojoba ulje, , bademovo ili kokosovo ulje za kosu. Ukoliko nemate običaj da nabavaljate ovakva ulja, a i dalje ste voljni da isprobate ricinusovo ulje za kosu, možete  da razbijete jedno jaje i razmutite ovo ulje u njemu dok ne dobijete homogenu smesu.
 • Najbolji način da precizno nanesete ulje na teme glave jeste da uzmete kapaljku , zahvatite malo ricinusovog ulja i tako ga lakše nanesete do samog korena glave. Ukoliko stavite ulje direktno na glavu ili pokušate da ga nanesete prstima, možete da napravite nered i izgubite dosta vremena.

 

Naš Savet

Ricinusovo ulje se teško skida, kako sa kose,  tako i sa odeće. Najmanji nered napravićete ako ga nanosite dok ste u kadi ili pod tušem.

 

 • Da bi ricinusovo ulje podstaklo brži rast kose, treba da ima dubinsko dejstvo. Za to mu je potrebna toplota . Ne treba da ga kuvate jer to bi izazvalo opekotine na vašoj koži. Ricinusovo ulje za kosu  možete zagrejati u činiji sa toplom vodom ili ga zagrejati toplotom vašeg tela. To ćete postići tako što ćete ga naneti na kosu ili kožu glave, pa prekriti plastičnom folijom i peškirom.

Kada nanesete ulje od ricinusa za kosu na svoje teme, potrebno je ostaviti ga deluje najmanje pola sata. Ukoliko nemate toliko vremena tokom dana, držite ovu masku na kosi tokom noći.

 • Upotreba ricinusovog ulja za krajeve kose je jednostavna. Nanesite malo ulja na dlanove i razmažite na krajeve.

 

Kada su krajevi kose u pitanju, rezultate ćete primetiti odmah. Kada koristite ricinusovo ulje za rast kose, trebaće vam i doza strpljenja. Ricinusovo  ulje za kosu upotrebljava se 2-3 puta nedeljno, a posle 2 meseca možete očekivati vidljive rezultate.

 

3 hranjive maske koje možete napraviti sa ricinusovim uljem za kosu

 

Iako je ricinusovo ulje dobro za kosu samo po sebi, nije na odmet dodati mu druge sastojke i učinti ga još delotvornijim. Evo nekoliko maski za kosu sa ricinusovim uljem.

 • Pomešajte kašiku  ricinusovog  ulja i kašiku maslinovog ulja i dodajte  sok od pola limuna. Utrljajte u kožu glavu, držite pola sata i rešite se peruti.
 • Dodajte par kapi ricinusovog ulja u aloe vera gel, pomašajte sa malo meda i malo limunovog soka. Dobićete sjajnu hranjivu masku koju možete primeniti na suve krajeve. Držite pola sata.
 • Pomešajte kašiku meda, dve kašike ricinusovog ulja i jedno jaje i nanesite kao masku na celu kosu. Ostavite da deluje i isperite posle sat vremena.

Ricinusovo ulje se dosta teško ispira sa kose, zato budite spremni  da ponovite šamponiranje nekoliko puta.

 

Ricinusovo ulje za kosu – iskustva

 

Malo je onih koji ovakve prirodne metode održavanje lepote koriste redovno  kod nas. Lakše je kupiti gotov tretman za kosu. Tu i tamo, kada naiđemo na problem, setimo se da potražimo rešenje u prirodi . Indijcima je, recimo,ovakva prirodna nega kose tradicija, i oni imaju pregršt iskustva sa ricinusovim uljem za kosu.

Kakva su iskustva sa ricinusovim uljem zabeležili oni kojima ovakav vid kozmetike nije deo tradicije?

Možemo da vam kažemo da iskustva govore da ricinusovo ulje za kosu daje obećane rezultate. Posle 2 meseca redovne upotrebe  (2-3 puta nedeljno) primetićete da je dlaka jača i da na četki ostaje mnogo manje dlaka posle češljanja.

Ricinusovo ulje je odlično sredstvo za brži rast kose. Iskustva onih koji su  ga probali tvrde da kosa raste 3-5 puta brže, da se obnavlja i da su primetili rast nove kose.

 

Da biste i vi imali pozitivna iskustva sa ricinusovim uljem za kosu, potrebno je da budete jako uporni.

Da razjasnimo – prati kosu 2-3 puta nedeljno znači da treba da je perete otprilike svaki drugi dan i da za svako pranje treba da izdvojite  minimum 45 minuta do sat vremena – 30 minuta za držanje ricinusovog ulja na glavi, i još toliko da ga nanesete, raščeščljate i na kraju isperete. Vremenski prilično zahtevno, zar ne?  Hej, pa do sada ste valjda naučili da za adekvatnu negu o sebi treba da izdvojite ili dosta vremena ili puno novca. Ona jednačina “vreme je novac” nije primenjiva samo u biznisu!

 

Vlasilan šampon za kosu

 

Ukoliko ne odustanete od svojih namera, možete  imati sjajniju i gustu kosu za otprilike 2-3 meseca, što sve zavisi od stepena oštećenosti vaše kose.

 

Ricinusovo ulje za kosu može biti idealan poklon, kako za muškarce, tako i za žene. Možda je njegova primena na kosi  malo komplikovana i zahtevna, ali glava nije jedino mesto na kojem rastu dlake. Evo još par razloga da ga nabavite:

 • Počupale ste obrve više nego što treba?  Da, možete ih nacrtati, ali čak ni majka priroda nije toliko vešta da nacrta dve identične obrve. Bolje pospešite njihov brži ponovni rast pomoću ulja od ricinusa i ne pravite opet iste greške!
 • Želite duge, zavodljive i prirodne trepavice?  Sipajte par kapi ricinusovog ulja u flašicu i nanesite ih na trepavice četkicom od neke stare maskare.
 • Vaš dečko nosi dugačku hipstersku bradu? Poklonite mu ricinusovo ulje i naučite ga kako da je neguje i pospeši njen rast. Isto mu predložite i onda kada primetite da počinje da mu  opada kosa.

 

Ovo ujedno znači i da treba da koristite ulje od ricinusa sa dozom opreza, posebno onda kada pokušavate njime da rešite neki problem na svom licu – da izbledite fleke,  pege, ožiljke… Već smo rekli da ono može da se upotrebi u razne svrhe. Ipak, poslednje što želite jeste da ispod  vašeg  nosa počnu da bujaju nausnice.

Jeste li vi već probale ricinusovo ulje za kosu? Kakva su vaša iskustva?

Ocena naših čitalaca
[Ukupnol: 254 Prosek: 3]
Previous post

Keto dijeta kao efikasan način za mršavljenje

Next post

Kompleksi u mladosti

The Author

Blaženka Vesić

Blaženka Vesić

2 Comments

 1. Ivana
  09/04/2016 at 20:34 — Reply

  Ja sam nekoliko meseci,jednom nedeljno stavljala masku sa ricinusovim uljem. Nekada sam ga mesala sa limunom,sledeci put stavim jedno jaje i nekoliko koprivinih kapi… To je nesto najbolje za kosu. Inace imam dugu,plavu kosu koja nije ostecena uprkos farbanju,zahvaljujuci ricinusovom ulju. I mnogo brze raste. Odlicno je!

 2. Ana
  13/09/2017 at 06:51 — Reply

  Ricinusovo ulje je super, ali naravno da je bolje koristiti mjesavinu ulja. Ja sam konkretno koristila Vivese senso duo i mogu reci da sam jako zadovoljna.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seven − six =