Šećerna pasta za depilaciju – recept i upotreba!

Šećerna pasta za depilaciju – recept i upotreba!

Šećerna pasta za depilaciju je sasvim prirodna i jeftina metoda, koja vam moze pomoći da se rešite neželjenih dlaka. Jednostavno je i bolje od voska. Evo recepta!  

Želite da isprobate depilaciju kod kuće, ali niste sigurne koliko ćete biti uspešne u eksperimentisanju sa toplim i hladnim voskom? Šećerna depilacija je efikasna, a menj bolna varijanta.

Šta je depilacija sa šećerom i da li je bolja od drugih metoda

Depilacija secernom pastom nije ništa novo. Štaviše, ovo je možda jedna od najstarijih metoda uklanjanja dlaka, koju su koristile  žene još u Starom Egiptu. Zato se naziva  još i Egipatska depilacija.  Iz tih davnih vremena  potiče mnogo prirodnih metoda ulepšavanja, kao što je recimo metoda uklanjanja dlaka koncem. Iako je potpuno prirodan, ovakav metod zahteva malo više iskustva, a ponekad je teško izvesti ga samostalno na određenim delovima tela.

Kada je uklanjanje dlaka u pitanju, brijač deluje kao najjednostavnija metoda. Pa ipak, tu postoji mogućnost posekotina i rezultati traju razočaravajuće kratko. Za trajnije rezultate, posebno onda kada se pripremamo za more i želimo da makar tih dana ne mislimo o tom estetskom problemu, depilacija je prava stvar. Za razliku od brijača, ta metoda čupa dlaku iz korena , a ne uklanja samo onaj deo koji je iznad kože i traje nekoliko nedelja.

Ovakve metode su trajnije, ali imaju svoju lošu stranu – bolne su.

Depilacija teorijski može biti bezbolna, ali samo kada su u pitanju tanje dlačice na telu. U tim slučajevima su veoma korisne i jednostavne za upotrebu razne kreme za depilaciju. Ipak, tamo gde dlake imaju jači koren, ovakve kreme nisu baš efikasne,  a ako imate osetljivu kožu mogu i da vas iziritiraju. A kako samo užaso smrde!  

Ukoliko ste ljubitelj prirodne kozmetike, onda je sećerna pasta za depilaciju prava stvar za vas. Iako se obavlja u salonima, možete da isprobate kako funkcioniše ova depilacija kod kuće. Nećete zažaliti. Jednostavna je i jeftina.

Kada smo već kod priprema za more i glatke kože, celulit je nezaobilazna tema. Želite da znate kako se rešiti celulita? Jeca je podelila sa nama svoju priču. Kao i sve žene, i ona je imala problem sa celulitom, ali ga se rešila efikasno i brzo. U čemu je njena tajna? Saznajte lako, klikom na ovaj link: https://minutzamene.com/moze-li-se-celulit-zaista-pobediti/

Šećerna pasta za depilaciju – recept

Spremne za testiranje ove antičke metode?

Sigurno se onda pitate kako uopšte napraviti šećernu pastu.

Nije teško, potrebno je samo da skuvate istu. Ovo je recept sa vrlo jednostavnim sastojcima  koji se vrlo lako nalaze i sjedinjuju. Ipak,  iako deluje krajnje jednostavno napraviti ga, postoji šansa da ćete morati da isprobate svoje kulinarsko umeće nekoliko puta kako biste dobili odgovarajuću gustinu paste.

Recept za šećernu pastu uključuje sledeće sastojke:

  • 2 šoljice šećera
  • sok od jednog limuna ( otprilike četvrtina šoljice)
  • malo vode (1/8 šoljice )

  Nije važno kolika je šoljica, dokle god se držite ove razmere.

Sve gore navedene sastojke sipajte u jednu šerpicu i istopite na šporetu. Potrebno je da smesa vri nekoliko minuta odnosno da se šećer karamelizuje. On će vrlo brzo da se istopi, ali tek kada potamni i dobije žućkastu ili  svetlo braon boju, vaša šećerna pasta za depilaciju je gotova i skuvana.

Umesto limuna, može i limuntus. Evo i video recepta za šećernu pastu:

Oprez! Činjenica da je pasta skuvana, ne znači da je gotova i spremna za upotrebu. Potrebno je da se ohladi i da se zgusne!

Ma koliko da ste radoznali da isprobate efekte secerne paste za depilaciju, sačekajte da se ohladi ili da bude mlaka. Šećer će lako da se zalepi za kožu, a ako je vruć, imate sve šanse da dobijete sjajne opektine.

Kada skinete šerpu sa šporeta, masa koju ste kuvali biće retka. Kada se ohladi postaće gusta i dobiće formu paste. Najbolje je da je ovako tečnu prespete u keramičku posudu.

Koliko treba da bude gusta šećerna pasta za depilaciju?

Kada se ohladi, treba da bude gusta i rastegljiva kao žvaka. Dovoljno je gusta onda kada  možete kašikom da je iz vučete iz posude i formirate lopticu između svojih pristiju.

šećerna pasta

Šta ako pasta bude previše gusta?

Dodajte joj pola kašike ili kašiku vode i stavite u mikrotalasnu da se zagreje. Ukoliko nemate miksrotalasnu, vartite se „šporet”  metodi. Otopite sve još jednom sa tom dodatnom količinom vode. Najbolje je da voda koju dodate bude topla, ili da sud sa stvrdnutom pastom stavite u toplu vodu ako biste mogli da je izdvojite iz činije i vratite u šerpu.

Šta ako je šećerna pasta  bude previše retka?

U tom slučaj u potrebno je samo dokuvati još malo ili eventualno dodati još šećera . Ako je baš tečna, celu kašiku.

Ukoliko  je secerna pasta za depilaciju nedovoljno  gusta da napravite lopticu, ali  ne i sasvim retka, možete je koristiti kao vosak za depilaciju. Nanesite na željeno mesto, zatim prekrijte platnenom trakom i dobro utapkajte da šećer prione uz kožu, pa  povucite naglim pokretom.

Savršeno glatka koža podrazumeva i depilaciju i borbu sa celulitom. Sindi zna kako je važno u svakom trenutku izgledati besprekorno. Evo kako se ona bori sa celulitom.

Sada kad imate sredstvo, možete preći na njegovu primenu i da isprobate kako izgleda savim prirodna depilacija kod kuće. Recept za secernu pastu je jednostavan  i vrlo brzo ćete naći taj savršen odnos sastojaka, čak i onda kada vam ne ispadne savršeno iz prve.

Eskperiment – depilacija kod kuće

Možete kupiti trake za hladnu depilaciju, ili pokušati da izvedete toplu depilaciju sečući  trake od stare tkanine, mažući vosak  i praveći nered. Pri tom ćete ostati ulepljeni, trebaće vam trikovi da skinete ostatke voska sa kože, a rezultati su neizvesni.

Šećerna pasta za depilaciju je odlična stvar čak i za one koji imaju osteljivu kožu i proširene vene.

Da bi depilacija kod kuće bila uspešna, potrebno je da se dobro pripremite. Istuširajte se i dobro obrišite kožu. Na njoj ne treba da ima  nikakvih krema i ulja i treba da bude suva.Ukoliko vam je koža masnija ili se dosta znojite, stavite na kožu tanak sloj bebi pudera ili bilo kog pudera za telo. Nemate puder? I gustin će odraditi posao.

Kako deluje ova pasta i kako se koristi?

Šećer je lepljiv i dobro prijanja uz kožu i oko dlake, ali se ne lepi za kožu. Naglim potezima čupate dlake, ali ne oštećujete samu kožu.

Veoma je važno da pravilno nanosite pastu!Šećerna pasta za depilaciju nanosi se u smeru SUPROTNOM OD RASTA DLAKA , a skida se U SMERU RASTA DLAKA na koži.

Baš ovo ovakvu metodu uklanjanja dlaka čine boljom od voska, jer skidanje u smeru rasta dlake manji bole, a dlaka je ipak izvučena iz korena.

Kada nanosite pastu, to izgleda otprilike kao da lepite žvaku na kožu. Razvucite je po površini i dobro prstima pređite preko paste  nekoliko puta, kako bi se ona bolje zalepila za kožu, a tek onda povucite u suprotnom pravcu.

Zašto je šećer dobar za kožu?

Egipatska depilacija ima dosta prednosti zbog kojih bi trebalo da razmotrite njenu upotrebu, a pre svega tu je povoljno dejstvo koje šećer ima na našu kožu.

Šećer nije eliksir zdravlja kada ga koristimo u ishrani, ali je izvrstan kada se koristi spolja.

On sadrzi glikolnu kiselinu i alfa hidroksilnu kiselinu. One  pospešuju obnavljanje ćelija kože, vraćaju  joj mladoliki izgled, održavaju masnoću kože na optimalnom nivou.Drugim rečima, ne samo da ćete ukloniti neželjene dlačice sa tela, već ćete dobiti i sjajnu negu za svoju kožu gratis.

Uloga limuna u šećernoj pasti

Iako postoje brojne prednosti limuna za kožu, one su ovde sporedne i nemaju neki značaj. Limun jeste poznat kao antioskidant i namirnica bogata C vitaminom koji sjajno deluje na kožu. Ipak, used zagrevanja, C vitamin ovde gubi svrhu.

U šećernoj pasti za depilaciju, šećer je glavni  faktor. Voda pomaže da se on istopi i da ne izgori, ali tokom procesa kuvanja ispari. Limun ima svrhu da razloži šećer na fruktozu  i glukozu i spreči ponovo kristaliziranje paste. Zato ćete u nekim receptima naći da se, umesto soka od limuna, koristi limuntus.  

Iskustva sa šećernom pastom za depilaciju

Sada pošto ste saznale kako napraviti secernu pastu za depilaciju, sigurno se pitate kakva su iskustva sa ovom metodom i da li je ona zaista efikasna.

šećerna pasta za depilaciju priprema

A iskustva su sjajna!

Pasta je podjednako delotvorna kao i vosak za depilaciju , ali je znatno jeftinija varijanta koju uvek možete sebi da priuštite kod kuće. Za  razliku od voska koji se zalepi za kožu, sećer se jednostavno skida sa tela. Topla voda ga topi i jednostavno ga isperete.  Samim tim sto se  lakše pere, komadi paste ne ostaju na koži  i manje šasne za inefkciju i pojavu uraslih dlaka i bubuljica od depilacije.

Rezultati ovakve depilacije mogu da traju i do 4 nedelje. Ovo možda nije trajno uklanjanje dlaka prirodnim putem, ali jeste dugotrajno, posebno kada ovakve rezultate uporedimo sa  rezultatima brijanja.

A da li depilacija pomoću šećera boli?

Iako ćete čuti tvrdnje da je ovo bezbolna metoda uklanjanja dlaka, nije baš sasvim tako. Sigurno je da boli manje od depilacije voskom, ali nije sasvim bezbolna ni prijatna. Ipak , ta neprijatnost nije nešto što ne možete da istrpite.

Iskustva žena govore da ovakav način depilacije možete koristi bukvalno na svim delovima kože. To znači da je dovoljno efikasna  protiv jakih dlaka na bikini zoni, ali i dovoljno blaga da ukloni dlačice sa osetljivih područja, recimo sa lica, bez opasnosti da izazovete neku upalu jakim hemikalijama i da nema urastanja dlaka.

Kao i kod bilo kakvog drugog tretmana, možda će vam biti potrebno malo vremena da savladate tehniku depilacije šećernom pastom. Ne dajte da vas obeshrabre prvi pokušaji i to što neki delovi ostanu preskočeni i neizdepilirani . Pokreti ruku treba da budu brzi, kako bi se dlake iščupale, a regiju treba da pokrivate nekim redom kako ništa ne biste preskočili . Profesionalci u kozmetičkim salonima su izveštili svoju ruku, a vremenom ćete i vi .

Kada jednom uđete u štos, više nećete pomisliti na brijač, na skupe trake za depilaciju i na agresivne kreme, niti ćete tražiti drugo rešenje za uklanjanje malja. Depilacija može biti tretman za svačiji džep. Dovoljno je par sastojaka iz vašeg špajza i malo vežbe.