Da li je ultrazvučno čišćenje lica zaista toliko dobro koliko i zvuči?

Da li je ultrazvučno čišćenje lica zaista toliko dobro koliko i zvuči?

Novi trendovi u nezi kože lica donose nam ultrazvučno čišćenje lica, a mi otkrivamo koliko je metoda efikasna kao i šta može da uradi za vašu kožu.

Koliko znate o popularnim tretmanima kože lica? Još važnije, koliko znate o tretmanima koji se fokusiraju na čišćenje kože lica?

Kada pomislimo na tretmane lica, obično se zadržimo na onima koji nas rešavaju nekih konkretnih problema. Bilo da su u pitanju bore, akne ili možda podočnjaci, od kozmetičkih tretmana pre svega očekujemo da nam pomognu da probleme sa kožom rešimo.

Međutim, u svemu tome malo pažnje poklanjamo onom osnovnom koraku koji mora da prethodi rešavanju svakog od ovih problema ‒ čišćenju lica.

Zato vam danas predstavljamo ultrazvučno čišćenje lica, kozmetički tretman pomoću koga možete temeljno očistiti lice i tako se rešiti uzroka brojnih kožnih problema i oboljenja.

U poređenju sa drugim tretmanima, ultrazvučno čišćenje lica obavlja se na dubljem nivou, pa je samim tim i temeljnije, a osim samog čišćenja može i poboljšati cirkulaciju i učiniti da se koža lica osveži.

Šta je ultrazvučno čišćenje lica?

Sam kozmetički tretman ultrazvučnog čišćenja lica kombinuje dva tretmana. Jedan čisti lice dok drugi pomaže koži da bolje upije serume i hidratantne preparate koji se na nju nanose tokom tretmana.

Prvi deo, ujedno i najbitniji za ovaj tretman, podrazumeva nežno uklanjanje mrtvih ćelija kože i prljavštine ultrazvučnim vibracijama.

Frekvencija ultrazvučnih talasa se menja u zavisnosti od toga šta tretmanom želi da se postigne.

Tako se, na primer, talasi sa višom frekvencijom koriste da podstaknu regeneraciju ćelija, obnavljanje tonusa mišića lica, te da se utiče na bolju limfnu drenažu lica.

Premda se ovaj tretman prvenstveno koristi za čišćenje lica, može se primeniti i na kožu vrata, ruku, grudi, stomaka, ali i nogu i zadnjice.

Ovo je svakako dobra stvar kada imate problem sa bubuljicama. Međutim, ne treba sada zanemariti svakodnevnu potrebu čišćenja lica i uklanjanja sebuma jer je to najbolji način da do potrebe za ovim komplikovanijim tretmanima i ne dođe.

A da li vam tu treba nešto posebno?

*Ako imate kožu sklonu bubuljicama, a treba vam proveren savet, obratite pažnju na Janinu priču. Ona je imala problematičnu kožu punu bubuljica i mitisera. Uspela je da potpuno oporavi svoju kožu pirodnim putem. Njene bubuljice su nestale, a koža joj se ne masti kao pre. Šta joj je pomoglo, saznaćete ako pročitate njeno iskuustvo koje se nalazi na ovom linku:https://minutzamene.com/resenje-protiv-bubuljica-je-konacno-tu-i-brzo-deluje/

Kako se radi ultrazvučno čišćenje lica?

Tretman ultrazvučnog čišćenja lica obavlja se posebnim aparatom koji emituje zvučne talase koje ljudsko uho ne može da čuje. Ovakve vibracije dubinski prodiru u kožu i takoreći izvlače prljavštinu, višak nagomilanih mrtvih ćelija kože i sebuma na površinu.

U kozmetičkim krugovima ovaj tretman još zovu i čišćenje lica ultrazvučnom spatulom, jer aparat kojim se ovaj tretman obavlja ima male lopatice, odnosno spatule koje odašilju zvučne signale.

Što se samih zvučnih signala tiče, frekvencije za ultrazvučno čišćenje lica variraju između 3 i 5 mHz. Frekvencija od 3 mHz koristi se za kožu lica generalno, dok je za najosetljivija područja (na primer oko očiju) rezervisana frekvencija od 5 mHz.

 • Prvi korak tretmana jeste da opusti kožu i mišiće lica. Kako bi se pore otvorile, taj korak je neophodan. Ovaj početni deo više se vodi kao masaža, mada je cilj i da se mrtve ćelije kože odlepe od kože.
 • Drugi korak je praktično ultrazvučni piling lica jer mašina uklanja mrtve ćelije kože, kao i prljavštinu koja se skupila u porama. Najčešće će kozmetičari koristiti posebne gelove na koje se prljavština praktično prilepi, mada je moguće (neki kažu da je i bolje) koristiti i vodu. Tako vi u suštini ispirate pore, samo na mnogo dubljem nivou.
 • Konačno, treći korak je nanošenje seruma koji sadrži vitamine i druge nutrijente čiji je cilj da nahrane kožu. No, to ne znači da će vam kozmetičari samo utljati serum u lice. Naprotiv, ultrazvučni aparat se koristi i po nanošenju seruma, kako bi se omogućilo dubinsko upijanje koje redovnim nanošenjem krema i seruma nije moguće.

Frekvencije se postepeno smanjuju, tako da na kraju dobijete još jednu masažu koja treba da potpomogne proizvodnju kolagena u koži i da učini da koža deluje podmlađeno i blistavo.

Ultrazvučno čišćenje lica kod kuće

Ukoliko imate ovakav aparat, ovaj tretman možete obaviti i kod kuće. Naravno, ovi aparati nisu jeftini i predstavljaju ozbiljnije ulaganje, ali vam se mogu isplatiti.

Ultrazvučno čišćenje lica kod kuće možete odraditi lako ako pratite korake koje smo upravo opisali. Međutim, imamo za vas par saveta kako da tretman odradite što bolje.

 • Prvo, opredelite se da gelove zamenite vodom. Mokrim peškirom ili krpom nanesite toplu vodu na lice, tako da koža bude tek vlažna, ne i mokra. Potom uključite aparat na jedan od programa nižeg intenziteta.
 • Masirajte kožu pokretima nagore i lagano pređite čitavo lice. Ne zadržavajte spatule na jednom mestu duže od par sekundi, jer tako možete oštetiti kožu.
 • Potom prstima nanesite hranljivi serum na lice, pa ponovite masažu, ovoga puta koristeći program koji emituje više frekvencije. Takođe, sada se aparatom krećite u suprotvnom smeru po koži lica.

Ultrazvučna spatula za lice

ultrazvučna spatula za lice

Ukoliko razmišljate o kupovini aparata za ultrazvučno čišćenje lica, treba da znate da postoji više vrsta ovog proizvoda. Premda su programi i frekvencije koje oni koriste mahom isti, razlike postoje u vrsti spatula koje aparat ima.

Generalno, na tržištu postoje tri vrste aparata za ultrazvučno čišćenje lica i to:

 • aparati sa oscilirajućim spatulama
 • aparati sa rotirajućim spatulama i
 • aparati bez spatula.

Aparati sa oscilirajućim spatulama najčešće se mogu naći u prodaji i rade na baterije (kao i većina ostalih aparata). Oni imaju pokretne i nepokretne spatule koje su duge oko 10 milimetara.

Kako im ime kaže, one osciliraju, tj. kreću se napred-nazad brzinom od više od 300 pokreta u sekundi. Stručnjaci kažu da je jedino pravo ultrazvučno čišćenje ono koje se radi oscilirajućim spatulama.

Aparati sa rotirajućim spatulama su, u suštini, gotovo potpuno isti kao i aparati sa oscilirajućim spatulama. Spatule su iste dužine i materijala, ali se rotiraju, umesto da se kreću napred-nazad.

Oni su na tržištu ujedno i jeftiniji od ostalih aparata, ali se još uvek polemiše o tome da li su im efekti jednako dobri.

Konačno, aparati bez spatula najređi su na tržištu. Oni umesto spatula imaju silikonske niti ili pločice koje emituju ultrazvučne talase. Generalno, najsličniji su aparatima sa oscilirajućim spatulama, mada efektni nisu potpuno jednaki.

Šta za kožu znači ultrazvučni tretman lica?

Dobro, sada znamo korake ultrazvučnog tretmana iz svoje perspektive. Ali, šta to znači za našu kožu? Kroz šta to tačno prolazi koža koja je ultrazvučno čišćena?

Kada ultrazvučni talasi uđu u kožu, oni se ne zaustavljaju u epidermu. Naprotiv, njih će upiti i mišići lica i kosti lobanje, a čitava reakcija tela na ove talase dovešće do toga da iz tkiva počne da se emituje toplota.

Drugim rečima, tkivo, a samim tim i koža, se zagreva čime se otvaraju pore, povećava dotok kiseonika do ćelija kože lica i lakše uklanja prljavština iz pora.

U proseku 3 mHz vibracija praktično će istresti svu prljavštinu iz vaših pora. Ultrazvučno čišćena koža je mekša i blistavija, gotovo podmlađena.

Kome je namenjeno čišćenje lica ultrazvučnom spatulom?

Ukoliko ste blagosloveni normalnim tipom kože, ultrazvučno čišćenje lica nije nešto što je vama nužno neophodno. Za normalnu kožu dovoljno je i redovno čišćenje losionima , micelarnom vodom i preparatima za čišćenje lica ujutru i uveče, tek poneki piling i ništa više.

Međutim, ukoliko imate problematičnu kožu, onda biste mogli da razmislite o ultrazvučnom tretmanu lica.

To znači da ukoliko imate proširene pore i naročito masnu kožu, sve su šanse da vašoj koži treba da bude ultrazvučno čišćena. Jednostavno, proširene pore lakše skupljaju prljavštinu koja se onda duže zadržava i može da izazove druge probleme sa kožom.

Okvirno, ultrazvučno čišćenje lica preporučuje se osobama koje imaju neke od ovih problema sa kožom:

Za svaki od ovih problema, menjaće se serum ili preparat koji se koristi kako bi tretirao baš onaj problem koji vaša kože ima. Tako je za akne, ali i fleke i ožiljke od akni najbolja prirodna krema protiv bubuljica koja dubinski deluje, a ne iritira kožu.

Većinu ovih krema, naravno, pa i kremu protiv bubuljica možete koristiti i van ultrazvučnog tretmana lica (između dva tretmana, na primer) kako biste postigli još bolji efekat.

Koje su mane ultrazvučnog tretmana lica?

I pored toga što ga smatraju dobrim za kožu lica, ultrazvučni tretman lica može imati neke kontraindikacije.

Za početak, kako biste izbegli neželjene efekte, treba znati da je tretman isključivo za spoljnu upotrebu, te da ga ne treba koristiti na otvorenim ranama, povredama ili inficiranih mesta na koži, kao niti blizu njih.

Valjalo bi izbegavati i područje oko štitne žlezde, kako ne bi došlo do stimulacije  njenog rada što vodi do poremećaja u radu štitne žlezde.

Ovaj tretman ne preporučuje se trudnicama i hroničnim bolesnicima (posebno onima koji boluju od srčanih oboljenja). Naročito treba da ga izbegavaju osobe koje imaju ugrađen pejsmejker.

Koža u većini slučajeva na tretman reaguje samo crvenilom, ali bi nakon tretmana trebalo izbegavati šminku, farbe, solarijum i sunčanje, kao i saunu i bazene, te bavljenje bilo kojim sportom u narednih 12 sati.

Od težih komplikacija koje ovaj tretman može izazvati izdvajamo:

 • virusna oboljenja kože i infekcije
 • pazalizu nerava lica
 • trigeminalnu neuralgiju
 • opekotine kože
 • akutni sinusitis ali i mnogi drugi.

Pored duge liste kontraindikacija, u prilog ovom tretmanu ne ide ni to što su mu efekti kratkotrajni

Koje su prednosti ultrazvučnog tretmana lica?

S druge strane, kada tretman uspe, on može imati i pozitivne efekte. Prva prednost mu je što je jednostavan i bezbedan, naročito u odnosu na druge invazivne tretmane lica kao što su botoks, mezoterapija, mikrodermoabrazija ili hemijski pilinzi.

Upravo zbog toga što je blag, ovaj tretman je odličan za osetljivu kožu. Drugi tretmani su previše agresivni i čine da se osetljiva koža ljušti i peruta, dok ultrazvučni tretman lica može da se prilagodi osetljivoj koži i koristi blaži program koji neće uzrokovati iritacije.

Već smo spomenuli da ultrazvučno čišćenje lica poboljšava cirkulaciju i limfnu drenažu lica, no ono ujedno i ubrzava metabolizam ćelija kože lica, zateže kožu (pa tako deluje i na fine bore i to posebno bore oko očiju) i smanjuje otečenost, tj. tamne kese oko očiju.

Kada se pravilno izvede, ovaj treman može još i:

 • smiriti bubuljice
 • ukloniti ožiljke od akni, pegice ili hiperpigmentaciju
 • smanjiti pore
 • poboljšati teksturu kože
 • poboljšati sposobnost kože da se regeneriše
 • smanjiti otoke i crvenilo
 • ubrzati proizvodnju kolagena i elastina.

Najveća prednost ovog tretmana je i to što poboljšava dejstvo preparata za negu kože lica, poput krema za lice i seruma, tako što im omogućava dublje delovanje i lakše upijanje.  

Po čemu se razlikuje ultrazvučni piling lica od ultrazvučnog čišćenja lica?

čišćenje lica ultrazvukom

Iako ova dva tretmana zvuče kao da su drugačiji, oni to u suštini i nisu. U većini slučajeva, ultrazvučni piling lica i ultrazvučno čišćenje lica odnose se na jedan te isti tretman.

Uzmemo li u obzir da čišćenje lica ultrazvučnom spatulom uključuje uklanjanje mrtvih ćelija kože lica, tj eksfolijaciju (što je samo fensi naziv za piling), ovo je potpuno logično. Tako je piling samo jedan od koraka u ultrazvučnom tretmanu lica.

Ipak, ponekad se piling i čišćenje lica razlikuju.

Radi se o tome da ultrazvučni piling lica može biti agresivniji, tj. imati malo jači uticaj na kožu. Uglavnom je piling rezervisan za one čija koža ima ozbiljnijih oboljenja, jer uključuje fonoforezom, tj. nanošenje lekova i preparata koji leče neki kožni problem duboko u kožu.

Lekari još uvek nisu u potpunosti načisto sa ovim tretmanom, pa se ne preporučuje da mu se podvrgnete više od dva puta godišnje, jer nauka još uvek nije dovoljno ispitala uticaj ultrazvučnih talasa na ljudsko telo.

Pritom, ako imate suvu kožu, pauza između dva ultrazvučna pilinga lica mora biti duža od 3 meseca.

Ultrazvučni piling lica mahom je isti kao već opisani postupak čišćenja lica, mada se ovakav piling često koristi kao zamena za face lifting. Drugim rečima, kada se zrela koža tretira ultrazvučnim pilingom i pritom se koristi neka krema protiv bora ili anti-age serum, piling može imati lifting efekat.

Pre ovog tretmana, često ćete dobiti preventivnu hidrogenovanu masku koja će stajati na licu prekrivena folijom otprilike 15-25 minuta. Njen zadatak je da spreči oštećenje kože, pošto će korišćenje pare tokom kasnijeg tretmana učiniti da se gornji sloj kože opusti.

Takođe, pošto ovaj aparat radi na struju, kozmetičari su dužni da vam obezbede i narukvicu sa neutralnom elektrodom (iliti uzemljenje). Tokom čitavog tretmana, koža se neprestano kvasi mineralnom vodom ili specijalnim gelom (koji može sadržati mlečnu ili salicilnu kiselinu u zavisnosti od tipa kože).

Ultrazvučni piling lica treba da se kloni oblasti oko očiju, usana i naročito štitnjače. Takođe, kako bi se izbegle opekotine, jedan deo kože ne treba preći ultrazvučnim aparatom više od 4 puta.

Na kraju, posle pilinga, nanosi se krema koja ima umirujući efekat na kožu lica kako bi se sprečile neželjene reakcije.

Trajanje tretmana i cena

Ultrazvučni tretman lica je dosta kratak i ne traje duže od 15 minuta. Ukoliko imate osetljivu kožu, maksimalno trajanje ovog tretmana je 5 minuta.

Ukoliko su tretmani blagi (što će reći ukoliko piling nije preterano agresivan), kozmetičari preporučuju da vi trebali obaviti oko 5-10 ovakvih tretmana kako biste postigli bilo kakav dugotrajniji efekat na kožu lica.

Pauza između dva tretmana treba da prođe minimum 2-3 nedelje ukoliko imate bilo kakav ozbiljniji problem sa kožom.

Sama cena tretmana zavisiće od toga da li želite samo ultrazvučno čišćenje lica ili ga kombinujete sa nekim drugim tretmanima (hemijski piling, vakumska drenaža, itd.). Ukoliko ne želite bilo koji drugi tretman uz ovaj cene se kreću od 2000 dinara pa naviše (u zavisnosti od salona ili ordinacije).