Da li je skidanje stomaka folijom istina ili mit?

Da li je skidanje stomaka folijom istina ili mit?

Da li je skidanje stomaka folijom zaista tako dobro i kakva su iskustva? Lako je probati. Ovako se koristi folija za mršavljenje, pa proverite i sami.

Skidanje stomaka folijom je dosta popularno. I nije ništa neobično što je to tako,  jer ova metoda obećava da istopite višak sala na stomaku bukvalno ležeći. Nije li to sjajno obećanje koje će vas svakako naterati da se zamislite i probate ovu metodu?

I dok će neki odmah pohrliti da probaju, jer umotavanje u foliju nije neka preterana mudrost, ima i onih koji će pre toga pokušati da saznaju sve o foliji za mršavljenje.

Da li zaista deluje?

Kakva su iskustva?

Kako se uopšte umotati u foliju?

Pa, za vas znatiželjnike, evo odgovora na ova pitanja.

Na koji način „radi“  folija za mršavljenje

Skidanje stomaka folijom obećava sjajne rezultate, i do centimetar-dva manje u obimu struka, za otprilike sat vremena posla.

Folija je napravljena od plastičnih materijala koji nisu porozni i ne propuštaju vazduh nisti upijaju vlagu. Kao posledica toga, umotavanje stomaka folijom dovodi do toga da koža na targetiranom području počne da se znoji. Na ovaj način, znojenjem, izbacuje se višak tečnosti iz organizma i raznorazni toksini koje optužujemo za nastanak celulita.

Kao rezultat procesa dobijete neki centimentar manje u struku, zategnutiju kožu, manje celulita i detoksikaciju gratis.

A da da li ćete zaista smršati?

Svi oni koji imaju problem sa zadržavanjem vode u organizmu, znaju koliko olakšanje može doneti njeno izbacavinje.

Znojenjem se upravo postiže taj efekat – izbacuje se višak tečnosti.

Kao rezultat toga, možete primetiti da je skidanje stomaka folijom efikasno i da zaista izgubite u obimu struka. Ipak, to je voda, a nije salo. Ukoliko vam je to cilj, pročitajte i kako još možete izbaciti vodu iz organizma.   

Ali, polako, ne odustajte još od ove metode!

Čak i mnogi spa centri imaju umotavanje u foliju u svom asortimanu usluga bilo za zdravlje, mršavljenje ili za borbu sa celulitom. A sve to možete i kod svoje kuće.

Naime, kada u celu ovu priču dodate malo začina, ona dobija drugačiji ukus.

Odnosno, uz foliju, dodajte i neke prirodne dodatke koji mogu da potpomognu topljenje masnih naslaga . U tom slučaju, upotreba folije za mršavljenje može da ima bitnu ulogu u procesu gubitka sala, pa i redukcije celulita.

Površinski tretmani celulita koji su na prirodnoj bazi mogu biti izuzetno efikasni ako imaju adekvatne aktivne sastojke uboprbi protiv celulita.

Tako se recimo, često preporučuju obloge od kafe za celulit.

Moja prijateljica Jeca imala je drugu taktiku. Ona se samo mazala prirodnim gelom protiv celulita , bez umotavanja u foliju, i postigla je neverovatne rezultate. Rešila se celulita u potpunosti.Pročitajte i njeno iskustvo na ovom linku: https://minutzamene.com/moze-li-se-celulit-zaista-pobediti/

Skidanje stomaka folijom posebno se smatra efikasnim onda kada radite neke kardio vežbe. Znam devojke koje ne idu na trening bez folije. Idealna vežba za topljenje sala na stomaku na ovaj način je trčanje.  Zapravo, istu ovu svrhu imaju svi oni pojasevi za mršavljenje.

I da,  ukoliko želite da se rešite masnih naslaga, a time i celulita na nogama i butinama , onda folijom obmotate noge, navučete trenerku i krenete u vožnju biciklom.

Umotavanje u foliju iskustva i rezultati

Da ne bismo donosili samo rekla-kazala zaključke, potražili smo kakva su iskustva sa folijom za mršavljenje. I evo do kakvih smo zaključaka došli.

folija oko stomaka

Svetla strana:

Da ima rezultata posle umotavanja folijom – ima. I oni mogu biti odmah merljivi. Ovo je super fora kada vam treba da brzinski izgubite neki centimetar i kada nemati veliki višak sala. Na primer, korisno je manekenkama onda kada treba da ispoziraju za slikanje. Onda su rezultati baš zadovoljavajući.

Tamna strana:

Iskustva sa umotavanjem u foliju govore i da ovo nije trajna metoda, te da od nje ne treba da očekujete čuda.  Ono što ćete brzinski izgubiti samo je višak vode usled dehidracije. Onog momenta kad se rehidrirate telo, sve će se vratiti na staro.

Folija za mršavljenje i protiv celulita ima smisla samo ako rešite da se pri tom i zdravo hranite i smanjite unos kalorija i vežbate.  E tada ona može da ubrza rezultate topljenja sala i donese dugoročne rezultate.

Skidanje stomaka folijom – procedura

Za ovaj proces potrebno je nabavite pre svega:

 • Plastičnu foliju
 • Platneni zavoj
 • Zihernadle

Ovo je osnovni pribor koji možete staviti na suvu kožu i vežbati ili raditi kućne poslove. Zamotajte stomak u plastičnu foliju. Preko toga obmotajte pamučni zavoj i zakačite zihernadlama da bi čvsrto stajao. Ovo će održavati toplotu i poboljšati znojenje.

A  istu ovu tehnku primenjujete i u kombinaciji sa različitim smesama odnosno svojevrsnim maskama koje deluju na kožu. Evo nekih od njih:

Folija za stomak sa medom

Pored gore navedenog pribora, treba vam još i :

 • med
 • žumance
 • neko esencijalno ulje

Med zagrejete u  manjoj činiji. Tome dodate jedno žumance i nekoliko kapi esencijalnog ulja. Namažete miksturu koja je mlaka na stomak . Preko toga čvrsto obmotajte foliju. Obucite toplu odeću, a da bi efekat zagrevanja bio bolji preporučuje se i da se pokrijete ćebetom.  Lezite i uživajte pola sata do 45 minuta. Nakon toga skinite foliju za stomak i istuširajte se.

Folija za stomak sa zelenom glinom

Za ovu oblogu treba vam:

 • 100 g zelene gline
 • 25 g morske soli
 •  šolja vode
 • 2 kašike maslinovog ulja

Pomešajte sastojke, nanesite na stomak pa pređite na umotavanje folijom. Ostavite pola sata-45 minuta, pa isperite mlakom vodom.

Važno je da znate i ovo:

 • Voda kojom se tuširate, ne treba da vas šokira. Ne sme da bude ni vruća, ni hladna, već mlaka.
 • Vežbanje i pokretanje sa folijom može biti pomalo nezgodno, jer će ona da klizi i skupi se na sredini struka. Zato je najbolje da mirujete
 • Zaštite krevet nekim peškirom ili čaršavom ukoliko dođe do curenja (premda ne bi trebalo ako sve uradite kako treba)

Folija oko stomaka noću

Ovo se vrlo često pominje kao preporuka kada je skidanje sala sa stomaka u pitanju. Prvo nanesete neko prirodno ulje ili losion za telo. Obmotate se folijom i legnete da spavate. Ujutru ste znojavi, ali i uskraćeni za 1-2 cm obima u struku.

Međutim, imajte na umu ovo:  Kao što skidanje stomaka folijom ima svoje pobornike,ima i onih koji su protiv ove metode. Kao razloge protiv navode toksičnost plastike, onemogućavanje kože da diše, a ona je ipak organ na našem telu i to najveći. Mana folije za mršavljenje je i nemogućnost da se istope masne nalsage, već je posledica tretmana dehidracija i gubitak vode. Onda kada je nemate viška, ovakva procedura nije najpoželjnija, a ponajmanje bi bila dobra opcija da se stavlja folija oko stomaka noću kad spavate.

Osobe koje imaju srčane probleme ne bi trebalo da koriste ovaj tretman, može da izazove velike neprijatnosti i probleme.

Skidanje celulita folijom

Umotavanje u foliju preporučuje se i kao tretman protiv celulita, jer sa na ovaj način znojenjem i povećavanjem toplote povećava površinska cirkulacija i izbacuju toskini zarobljeni u celulitu. U te svrhe, upotrebite ove obloge.

Folija sa plavom glinom

Da biste se rešili celulita, preporučuje se treman glinom. Postoji više vrsta gline, a u ove svrhe preporučuje se plava glina. Ova glina tonira kožu i zateže je (ovaj deo rade tanini kao sastojak plave gline) , a njeni minerali i sastojci odlični su borci protiv celulita jer ubrzavaju krvotok i razgradnju masnih naslaga (pre svega, to rade saponini) .

Priprema je jednostavna. Rastvorite plavu glinu u vodi (bolje da bude malo gušća) i nanesite na delove tela zahvaćene celulitom. Zatim preko toga obmotajte foliju.

Pročitajte više o plavoj glini za celulit!

Obloga od kafe

Napravite pastu od kafe i malo vode ili nekog prirodnog ulja. Nanesite na noge i butine i druge delove tela zhavaćene celulitom i zamotajte se folijom. Preko toga učvrstite zavojem i obucite trenerku ili helanke.

Bršljan protiv celulita

Ulje bršljana je odličan anticelulit tretman koji takođe možete upotrebiti sa folijom i često ga nanesu u salonima posle anticelulit masaža. Samo utrljajte, stavite foliju , obmotajte zavoj i pričvrstite.

Slična procedura radi se zapravo i kada korisite neke maske za kosu. Nanesete masku,a onda preko ide kapa za tuširanje i peškir. Cilj je zadržati topotu tela i povećati površnsku cirkulaciju, pa time i aktivno dejstvo tretmana koji se nanose.

Obloge sa folijom za noge nisu za osobe koje imaju proširene vene na nogama.

Umotavanje u foliju celog tela – korak po korak

Za one koji imaju višak sala svuda po telu, preporučuje se umotavanje celog tela u foliju. Na ovaj način podstiče se rad znojnih žlezda i stvara efekat saune, i u isto vreme radi se svojevrsna detoksikacija tela.

Kako se obmotati folijom?

Lako će to uraditi drugi, a sami ćete malo teže. Ipak, evo saveta kako to da uradite.

 • Počnite od nogu. Zamotajte stopalo jedne noge  i krenite da motate naviše. Ne preskačite kolena. Kada završite sa jednom pređite na drugu.
 • Obmotajte kukove i struk do rebara
 • Pređite na ruke. Počnite od dlanova pa idete naviše
 • Korisitite flastere da osigurate foliju i zakačite da ne klizi i ne odmotava se

Ukoliko koristite neki gore navedeni tretman koji će ubrzati topljenje masnih naslaga sa stomaka i uništavanje celulita, najbolje je da ovo radite u kadi ili u kupatilu . Celo ovo iskustvo može biti prilično neuredno. Nije na odmet da stavite peškir na dno, jer površine u kupatilima mogu biti klizave.

Nakon što je umotavanje u foliju završeno, obucite se . Obavezno na duge rukave.  Lezite i opustite se 45 minuta. Čitajte knjigu, naš magazin ili se jednostavno opustite i sanjarite.

Na ovaj način ne možete uraditi detoks celog organizma i ovo bi zaista bila prevelika očekivanja. Mnogo veću ulogu u preradi i izbacivanju štetnih materija ima jetra nego znoj.

Nakon 45 minuta skinite foliju i istuširajte se. Ukoliko ste se dobro oznojili, telo će izgubiti višak vode i koža će biti zategnutija,a obim struka, butina, ruku manji.

Koliko često treba raditi ovo da bi imalo efekta?

Preporuka je dva puta nedeljno celo telo. Ako obmotavate samo stomak, radite to kad trčite, bar 3 puta nedeljno.

folija za mršavljenje

Ukoliko primetite da vam ova metoda izaziva vrtoglavicu, mučninu i da vam ne prija, skinite oblogu odmah.

Skidanje stomaka folijom ima svoje prednosti. Ubrzava topljenje masnih naslaga i odlična je  pomoć mršavljenju, onda kada pokušavate da smršate i kada unosite manje kalorija.  Ovo je jeftin tretman koji svi mogu sebi da priušte i svi mnogu da probaju.

A da li je istina ili mit?

 • Istina je da smanjuje obim i da je super brzo rešenje za neke hitne prilike kada želite da izgledate mršavije
 • Mit je da samo po sebi topi salo i da vam ne treba dijeta.
 • Idealno deluje kada smanjite kalorije i ubrzate njihovo sagorevanje

Pa , probajte!

Sada kada znate šta možete da očekujete, skidanje stomaka folijom može da bude i vaš trik za ravan stomak i brže rezultate vežbanja.

Moje iskustvo sa umotavnjem u foliju?

Pa, ja sam lično od onih kojima je folija oko stomaka tokom vežbanja izazivala neprijatnost, vrtoglavicu i slabost, a znam mnoge kojima je ovo bila super opcija i koji su redovno „šuškali“ na treningu.

A ako ste već probali, podelite sa nama kako ste vi prošli.