Gumica za kosu protiv vaški je i ukras i preventiva!

Gumica za kosu protiv vaški je i ukras i preventiva!

Gumica za kosu protiv vaški deluje kao vrlo praktičan izum za one koji imaju dužu kosu! A da li je zaista tako? Otkrijte na koji način ova revolucionarna stvarčica deluje na vaške!

Sad vas vidim kako vrtite glavom u stilu: „Ma kakve vaške! One su davno istrebljene.“

Drage moje, istina je upravo suprotna. Vaške su i dalje deo naše svakodnevice i možete ih dobiti lakše nego što mislite. Zapravo, sezona vaški nikada ne prolazi posebno ukoliko ste u rizičnoj grupi.

Gumice za vaške su odlična preventiva!

U našem narodu postoji verovanje da na neke osobe vaške prosto neće. 

Isto tako, veruje se da vaške beže od farbane kose. I jedno i drugo nije pravilo.

Nedavne studije su pokazale da vaške sada postaju otporne na mnoge šampone protiv vaški. Zato je najbolje obezbediti se da do vašljivosti i ne dođe.

Do skora nije bilo preventivnog rešenja protiv vaški. Međutim, odnedavno, u apotekama se mogu naći posebne gumice i šnalice za kosu protiv vaški. Dizajnirane su za decu. Izgledom su sasvim nalik šarenim gumicama sa voćkicama ili drugim zanimljivim figuricama na kraju. 

Pakovanje sadrži 4 gumice natopljene aktivnim prirodnim esencijama: ulje ruzmarina 7%, čajno drvo 3% i ulje nane 20%

Bezbedne su za decu svih uzrasta.

 

Kako deluje gumica za kosu protiv vaški?

Proizvođači su iskoristili činjenicu da neke materije odbijaju vaške. Tu su pre svega pojedina esencijalna ulja.

Gumice za kosu protiv vaški su natopili esencijalnim uljima. Sve dok se eterične materije isparavaju iz gumice protiv vaški, trebalo bi da teraju vaške od kose koja je pričvršćena gumicom.

Upotreba je jednostavna: kosa se pričvrsti gumicom protiv vaški, iz nje se isparavaju esencije koje vaškama nisu prijatne i one beže od vaše kose.

Možete ih naći u pakovanju od 4 komada pri čemu dejstvo svake traje oko 2 nedelje. Ove gumice se reklamiraju kao najbolja preventiva vašljivosti.

Natopljene su esencijalnim uljima i deklarisane su kao 95% efikasne u odbijanju vaški.

Raznobojne su i dizajnirane da se uklope u dečiji stil odevanja i njihov ukus.

Iako nema kliničkih ispitivanja i dokaza da stvarno rade, mame na blogovima i farmaceuti potvrđuju njihovu delotvornost.

Osim gumica, u apotekama se prodaju i šnalice za kosu protiv vaški. Ovo za slučaj da je kosa kratka i ne može se vezati.

Pored ovih natopljenih esencijalnim uljima, one koje se kod nas mogu kupiti i potiču od domaćeg proizvođača, sadrže cvetove aromatičnih biljaka koji bi trebalo da svojim isparavanjem aroma oteraju vaške.

Ovim domaćim je rok trajanja nakon otvaranja 6 meseci.

Koja to esencijalna ulja odbijaju vaške?

Esencijalna ulja se dobijaju destilacijom različitih biljaka. Od davnina su dobro poznata njihova lekovita svojstva kako za lečenje raznih oboljenja tako i za negu kože i kose.

Vaške beže od pojedinih esencijalnih ulja.

Ulje čajnog drveta najefikasnije odbija vaške. Zatim tu je još i ulje nane i lavandino esencijalno ulje.

Ukoliko postoji realan rizik od zaraze vašima, a gumica za kosu vam ne odgovara jer niste dete i ne nosite gumice ili imate dečake, ili iz bilo kojih drugih razloga…odbijajuće dejstvo eteričnih uulja protiv vaški možete iskoristiti ka preventivu na drugi način.

Napravite sami gumicu za vaške po vašem ukusu!

Postoji zdrav, bezbedan i lak način da vaške držite podalje od svoje glave kao i od glava svojih mališana.

gumica za vaške

Napravite sprej koji ne samo da tera vaške već i korisno deluje na zdravlje korena kose i kože glave.

Uzmite sprej bočicu. U nju sipajte 100 ml vode. Ukapajte po 5 kapi eteričnog ulja čajevca, lavande i geranijuma. Ovom mirišljavom rastvoru dodajte još i 4 kapi ulja eukaliptusa. Sada je vaše oružje protiv vaški spremno. Svakoga jutra bocu dobro promućkajte kako bi se ulja pomešala sa vodom i naprskajte vlasište. 

Ova mešavina odbija vaške i vi ćete biti bezbedni čak i ako se nađete u kontaktu sa  potencijalnim izvorom zaraze. Vaška prosto neće hteti da ušeta u vašu kosu. Čak i ako to učini odmah će pobeći. Pazite da tokom pripreme mešavina ne dospe u oči jer će izazvati iritaciju.

Ova metoda odbijanja vaški je posebno pogodna za odrasle osobe kojima baš i ne stoje šarene gumice protiv vaški efekat je isti.

Ukoliko ne volite da se prskate sprejem protiv vaški, a često vezujete kosu napravite sami svoju gumicu protiv vaški za odrasle.

Pre vezivanja kose jednostavno natopite svoju tračicu za kosu gore navedenom mešavinom eteričnih ulja ili kamforom.

Efekat je isti samo će dejstvo možda biti kraće. U svakom slučaju to možete ponoviti koliko puta hoćete. Isto važi i za omiljene mašnice i tračice vaših devojčica.

Za dečake koji vole kačkete, sprejem protiv vaški možete isprskati unutrašnjost kačketa.

Dodatna korist od natapanja vlasišta uljem čajevca je njegovo antimikrobno i antifungalno dejstvo. Ulje čajevca leči perut i seboroični dermatitis. Detaljnije pročitajte ovde o ulju čajevca

Ulje lavande dubinski regeneriše, čini kosu sjajnom i takođe kontroliše perut.

Ulje geranijuma se već decenijama koristi za pospešivanje rasta kose. Ono deluje tako što hrani vlasište i kontroliše proizvodnju sebuma. Ukoliko vam je kosa proirodno masna, od spreja protiv vaški možete imati višestruku korist.

Mogu li gumice da uklone vaške koje su se već nastanile u kosi?

Na žalost, ne.

Eterična isparenja iz gumice protiv vaški će možda naterati žive jedinke da napuste stanište ali će gnjide koje su već položile u vašu kosu za 7-10 dana oživeti i nastaviti da se množe.

Ukoliko je do zaraze već došlo, moraćete odraditi ceo postupak uklanjanja vaški i gnjida.

Na tržištu postoje brojni preparati protiv vaški. Neki su manje neki više delotvorni. Ono o čemu moramo voditi računa je da preparat bude što prirodniji bez štetnih hemikalija. Posebno obratite pažnju na pesticide u sastavu sredstava protiv vaški. Preporučujemo vam da izaberete prirodni sprej protiv vaški koji zadovoljava oba uslova: efikasan je i potpuno prirodan i neškodljiv. 

Gde kupiti gumice za kosu protiv vaški?

Danas gotovo za svaku kupovinu imate dve opcije: snabdevanje u lokalnim radnjama ili online kupovina. Kod online kupovine, ukoliko je dobavljač neki od velikih stranih online shopova, imajte na umu da ćete izvesno vreme čekati na isporuku. Kod njih su pakovanja od 4 gumice za kosu protiv vaški oko 10 dolara. 

U našima apotekama se prodaju gumice za prevenciju vašiju po ceni od 540,00 dinara. Proizvodi ih jedna mlada domaća farmaceutska kuća. Vrlo lepog su dizajna, primamljivog dečijem uzrastu.

Sastav aktivnih materija je nešto drugačiji u ovim domaćim gumicama za kosu protiv vaški. Ovaj proizvod sadrži cvetove kamfora i cvetove lavande.

O lavandi smo napred već rekli da tera vaške ali kako deluje kamfor? 

Kamfor je voskasta, providna materija koja se dobija destilacijom kore i drveta kamforovg drveta (Cinnamomum camphora). Ovo visoko zimzeleno drvo raste u Aziji. Kamfor ima rashlađujući, veoma specifičan miris. Iz  kore i drveta se destilacijom dobija kamforovo ulje koje je čest organski sastojak u kremama, mastima i losionima koje se koriste za oslobađanje od bola, iritacija i svraba kože.

Uz to proizvođači gumice za kosu protiv vaški tvrde da kamfor odbija insekte, pogotovu vaške.

Ovo saznanje nam može biti od koristi u kombinovanju eteričnih ulja za sprej protiv vaški. Možda možete pokušati da umesto ruzmarina ukapljete nekoliko kapi kamforovog ulja ili još bolje da samo dodate i kamfor prethodnoj kombinaciji. 

Ko je u najvećem riziku od vašljivosti?

Generalno svi, ali ipak ne podjednako. Dečije glavice su nekako po pravilu najčešći rasadnici vaški. Ukoliko imate mališane u kući koji idu u vrtić ili školu, to vam je ulaznica za vašljivost.

Ukoliko ste vaspitačica, učiteljica, nastavnik, lekar pedijatar… Sva zanimanja koja podrazumevaju svakodnevni kontakt sa velikim brojem dece svrstavaju vas u rizičnu grupu.

Vaške su parazitski insekti. Paratzitiraju na različitim biljkama i životinjama.

Od vaški koje kao domaćina biraju isključivo čoveka razlikujemo dve vrste:

  • Čovečja vaš (Pediculus humanus)
  • Stidna vaš (Phthirius pubis).

Čovečija vaš ima dve podvrste pedikulus corporis( telesna vaš) i pediculus capitis (vaš glave).

Kada vam neko kaže da on ili neko u porodici ima vaške, misli na ove poslednje. Ovaj insekt dužine 2-3 milimetra živi isključivo na čovečijem vlasištu hraneći se krvlju domaćina. Do nje dolazi bezbolnim ubodima. A kako je u kosi, pomislilo se da gumica za kosu protiv vaški može biti dobra ideja. 

Odrasla ženka živi u proseku  oko 2 meseca i za to vreme snese dve do tri stotine jajašca-gnjida. Vaške traže najtoplije mesto za polaganje gnjida. Najčešće je to sam koren kose, udolina ispod potiljka i iza ušiju. Za oko nedelju dana iz gnjide se izleže nova mlada jedinka. 

One vole baš ono mesto gde dolazi gumica za vaške kada njiome pričvrstite kosu.

Vaške se množe matematičkom progresijom. Prenose sa tako što jedinka padne ili pređe sa jedne glave na drugu. One se mogu preneti zagrljajem ali i upotrebom peškira, posteljine ili odeće zaražene osobe.

Vaške jesu paraziti  i zadaće vam mnogo muke ali nisu prenosioci bolesti. Ipak, sigurno ćete poželeti da ih se rešite. Gumica za vaške može ih čak i sprečiti!

Prvi simptom da ste dobili vaške je prvo blago, sporadično svrbuckanje glave koje će se kako vreme odmiče pretvoriti u uporan, nesnosan svrab glave koji je posebno jak noću.

Ljudi su se od davnina dovijali kako da se otarase ovih nesnosnh parazita. Stavljali su na glavu različite materije među kojima je prednjačio petrolej. Danas je uobičajeno da se za uklanjanje vaški koriste specijalno dizajnirani šamponi.

Ovde možete saznati sve o šamponima protiv vaški. 

Sa šamponom ili sa gumicom protiv vaški, uklanjanje je još uvek velika muka. Trebaće vam dosta vremena, strpljenja i počupanih vlasi.

Naime, nije dovoljno samo pobiti žive vaške već se morate rešiti i svake gnjide koja je u vidu sićušne beličaste ili žućkaste loptice zalepljena za vlasi.

Iskustva sa gumicama protiv vaški

Sva iskustva koja sam pronašla na našim domaćim forumima su pozitivna. Ni jedna mama nije rekla da ne deluju. Ono što se još nameće kao opšte iskustvo u borbi mama i vaški je preventivna upotreba šampona protiv vaški. Naime, mame kažu da je sezona vaški uvek. Tu su vrtići, škole, dečiji rođendani, treninzi…lako ih je zaraditi a nakon toga one brzo pređu i na druge ukućane.

gumice protiv vaški

Kako ne biste bili u situaciji da se i sami trebite od istih, korisno bi bilo povremeno oprati kosu šamponom protiv vaški preventive radi. Ono, kao ako vam se čini da vam se mališani češu ili ako znate da ste došli u kontakt sa nekim ko je imao ili ima vaške. Uopšte ukoliko ste u riziku od zaraze vašima, uradite to svakih 7 dana.   

Deci jednostavno stavljajte na kosu gumice za vaške!

Maja je mama dve preslatke devojčice duge kovrdžave kose. Više puta joj se dešavalo da mora da im trebi kosu od vaški. Sa dugom kosom to uopšte nije lak zadatak. Osim toga u školi i vrtiću bi uvek bilo po neko dete koje ima vaške, tako da se sve vrtelo u krug. Od kada je otkrila gumice protiv vaški one su postale sastavni deo svakodnevnog izgleda njene dece. Maja kaže da ih i sama vrlo često koristi. Onaj ukrasni deo gumice protiv vaški jednostavno okrene na dole da se ne vidi. Toplo nam je preporučila gumice protiv vaški.

Dodajte svom uobičajenom šamponu eterična ulja protiv vaški

Evo još jedne dobre ideje kako da smanjite rizik od vašljivosti: U svoj svakodnevni šampon možete ukapati eterična ulja koja odbijaju vaške. Nakon pranja kose, na vlasištu i vlasima će se zadržati dovoljno eteričnih ostataka koji će svojom aromom držati podalje ove dosadne parazite.

Uostalom, nije loše uvek mirisati na lavandu i pepermint. Nakon toga kosu pričvrstite gumicom protiv vaški jer uvek je bolje sprečiti nego lečiti.

O vašljivosti se nerado govori. Ukoliko nam se desi obično to čuvamo kao zmija noge osećajući sramotu. Gumice za kosu protiv način su dobar način da ovu sramotu izbegnete. Iako su praktične, ne prepušajte stvari slučaju. Sa vremena na vreme, pregledajte kosu!