Najbolji šampon za vaške – jedini vodič koji će vam trebati!

Najbolji šampon za vaške – jedini vodič koji će vam trebati!

Dobili ste vaške? Bez panike! Najbolje rešenje je šampon za vaške i to nabavite odmah. Ako vas je sramota da tražite savet koji je najbolji, čitajte dalje! 

Navikli ste da se na ovom mestu bavimo zdravljem i lepotom vaše kose. Današnja tema nije prijatna. Možda vam se čini da nema šanse da dobijete vaške. Međutim može biti da upravo dok ovo čitate prislanjate glavu na sedište autobusa na kome je minut pre počivala neka vašljiva glava. Zato smo odlučili da priđemo vaškama i pogledamo ih izbliza.

Vaške se dobijaju  direktnim transferom sa kose jedne osobe na kosu druge osobe, direktnim kontaktom.

Da bi preživela, odrasla vaška mora da se hrani krvlju. Do zaraze vaškama ne dolazi zbog prljave kose ili loše opšte higijene. Može se dogoditi bilo kome bilo da vam je kosa duga ili kratka.

Da ste dobili podstanare u kosi prepoznaćete po svrabu koji se prvo javlja na potiljačnom delu glave skroz nisko malo iznad linije kose. Čim posumnjate valjalo bi da vam neko pregleda glavu. Sa ili bez pregleda, odmah nabavite i primenite šampon za vaške i gnjide.

 Svrab je prvo sporadičan da bi se kako vreme prolazi pojačavao. Vaške se vrlo brzo razmnožavaju. U narodu postoji izreka”Jedna hodi a hiljadu vodi”. S tim u vezi, povremeno svrbuckanje se vrlo brzo pretvara u nesnosan svrab, iritaciju i ranice na glavi koje ćete napraviti češanjem. Blago vama ako nikada niste iskusili ovu pošast. Ukoliko međutim imate dete vrtićkog uzrasta nisam sigurna da ćete taj period pregurati bez ijedne vaške na glavi. Tada vam u pomoć dolazi sledeće:

Šampon za vaške i gnjide

Vaške,pediculosis capitis su sićušni insekti koji naseljavaju vlasište hraneći se ljudskom krvlju. Vaškama se najčešće zaraze deca tako što vaška pređe sa jedne glavice na drugu. One su vrlo neprijatan higijenski problem i nije ih se lako otarasiti. Međutim, danas postoji na desetine šampona za vaške koji su vrlo efikasni i uz malo strpljenja brzo ćete ostaviti za sobom ovu neprijatnost.

Vaške nisu prenosioci niti izazivači bolesti. To što je neko od vaših ukućana dobio vaške nema nikakve veze sa higijenom. Čak i ako perete kosu svaki dan možete dobiti vaške ukoliko ste bili u kontaktu sa osobom koja ih već ima.

Čak možete čuti i tvrdnje da vaške prosto trče na čistu kosu.

Postoje tri različita tipa vaški, u zavisnosti od dela tela koji naseljavaju.

  • Vaši glave nastanjuju kosu
  • Pubične vaši zaposedaju genitalnu regiju
  • Telesne vaši se često mogu naći u šavovima odeće..

U ovoj priči se bavimo vaškama glave. Smatra se da svake godine 6-12 miliona školaraca širom sveta u nekom trenutku dobije vaške.

Vaške su najaktivnije noću. Ukoliko su se ozbiljno namnožile mogu izazvati taklav svrab i nelagodu da nećete moći da spavate.

Ova odvratna stvorenjca ne lete i ne skaču već prosto pregmižu sa jedne na drugu najbližu glavu. 

Osim direktnim kontaktom, vaškama se možemo zaraziti upotrebom tuđeg češlja, četke za kosu šešira, kacige, jastuka pa čak i ako pozajmimo tuđe slušalice.. Deca mogu pokupiti vaške valjajući se po tepihu u gostima kod drugara ili u vrtiću.

Što pre odreagujete na prve simptome i nabavite šampon za vaške, sprečićete da se vaške raziđu svuda po stanu. Ukoliko do ovoga dođe mnogo ćete se teže rešiti napasti.

Jako je važno da šampon deluje i na vaške i na gnjide!

Šta je šta? Evo o čemu se radi!

Odrasla ženka  položi 6-8 jajašca-gnjida  dnevno u kosu. Vaške se javljaju u tri oblika odnosno faze razvoja:

  • Gnjide – jajašca vaški. Sićušne su, kao polovina glave čiode i teško ih je uočiti. Ova ovalna jajašca su najćešće žućkasta ili bela mada mogu imati i boju vaše kose. Zakačena su kao da su lepkom zalepljena za vlasi na nekoliko centimetara od korena kose. Teško se uklanjaju. Lako ih možete pomešati sa peruti u kosi. Nove jedinke se iz gnjida izlegu za 8-9 dana. Kada se to desi one izađu ostave za sobom opnu gnjide kao ljusku od jajeta, nalepljenu na dlaci. Prazna opna gnjide je više sive boje.

Kad znamo da će svaka gnjida vrlo brzo postati nova vaška, jasno je da se vaške množe matematičkom progresijom. Potražite šampon za vaške koji ne ubija samo žive insekte već i gnjide.

  • Nimfa je sledeća faza razvoja, to je beba vaška. Ona se hrani krvlju na koži glave i nastavlja da raste narednih 9-12 dana. Nimfe i odrasle vaške se kreću veoma brzo i izbegavaju svetlost. Gnjide se pojavljuju u kosi, na koži i na svakoj površini na koju ste spustili glavu. 
  • Odrasla vaška je dugačka 2-3 milimetra, otprilike kao zrnce susama. Boja im je žutomrka ili sivkastobela. Izgleda da se vaške služe mimikrijom. Naime, mogu biti svetlije ili tamnije u zavisnosti od nijanse kose koju nastanjuju. Ovaj insekt ima šest nogu sa kandžama koje im omogućavaju da se čvrsto prikače na kosu domaćina.

Odrasla vaška živi 30 dana zakačena za kosu. Ukoliko padne u spoljašnju sredinu umire za dan-dva.

Niko ne očekuje da dobije vaške. Često se desi da prođe predugo vreme od trenutka kada osetite neprijatnost u vidu svraba i iritiranosti kože glave dok ne shvatite šta vas je snašlo.

Kladim se da biste rado vaške menjali za bilo koji drugi ozbiljniji problem sa kosom poput peruti, suve kose ili opadanja.

Šampon za vaške – način dejstva

šampon protiv vašaka

Neki šamponi protiv vaški su na bazi pesticida koji ubijaju samo žive insekte. Ovde budite pažljivi,  posebno ako kupujete šampon za vaške u trudnoći ili ako isti nabavljate za dete.

Sve što dođe u kontakt sa kožom glave se delimično apsorbuje u organizam. Svakako ne želimo pesticide u svom organizmu jer su vrlo štetni i kancerogeni.

Vaške na ovaj način uginu, ali gnjide ostaju. Njih treba iščešljati iz kose odnosno fizički ih odstraniti.

Zato gledajte da izaberete organski šampon za vaške bez pesticida. 

Šampon za vaške bez pesticida

Postoje i prirodni šamponi protiv vaški koj ne sadrže opasne supstance, a opet su jako efikasni. Mislim da je odgovor na pitanje: „Koji je najbolji šampon za vaške?“ upravo taj.

A jesu li oni dosta jaki? Opšte je poznato da sa vaškama nije lako izaći na kraj? Da li deluju i na gnjide?

Ovako stoje stvari!

Šampon za vaške deluje na bazi prirodnih ulja i supstanci koja svojim isparavanjima i aktivnim dejstvom deluju na disajni sistem vaši. Bukvalno ih uguši. Nakon ispiranja, mrtve vaške ispadaju, ali gnjide treba pažljivo iščešljati iz kose. Ako to ne uradite, šampon je beskoristan, jer će se iz gnjida koje su zaštićene opnom izleći nova tura ovih napasti!

Baš zato, šampon protiv vaški treba upotrebiti opet posle nekog vremena i ponoviti postupak. Tada ste sigurni da je problem rešen!

Izaberite najbolji šampon za vaške 

šampon za vaške i gnjide

Grozan osećaj da imate podstanare u kosi i da ste sada bukvalno hodajući rasadnik ovih parazita teško da se može meriti sa bilo kojom neprijatnošću.

Ne paničite, čim se suočite sa surovom istinom najvažnije je da bez i časa odlaganja započnete sve neophodne radnje za oslobađanje od parazita iz kose.

Obično su deca predškolskog i nižeg školskog uzrasta koja u kuću donose vaške.

U malo starija vremena naše bake su imale niz domaćih “proverenih” recepata za uklanjanje vaški. Zaboravite ih. Vi nemate godišnji odmor za trebljenje vaški. Treba vam brzo i jednostavno rešenje koje ne ostavlja neprijatan miris kako biste narednog dana i vi i vaše dete mogli da izađete među svet i vratite se svojim obavezama.

Danas postoji čitava lepeza šampona za ukanjanje vaški. Lako se primenjuju, efikasni su, prijatnog mirisa. Uz to, ozbiljni proizvođači nastoje da ih kreiraju bez štetnih hemikalija kako bi bili 100% neškodljivi za kožu glave, kosu i ceo organizam.

Kako bismo vam olakšali , pronašli smo za vas najbolje šampone protiv vaški koji će vas osloboditi napasti:

Ekoped šampon protiv vaški

Ovaj proizvod namenjen je uklanjanju vaški i gnjida. Preporučen je za sve tri vrste vaški. Pakovanje nosi oznaku A+B, zapravo radi se o dva proizvoda: šampon plus losion.

Šampon se nanese na mokru kosu. Kosa se dobro istrlja da se dobije obilna pena. Šamponiranu kosu pokrijete kapom za tuširanje i ostavite da deluje 15 minuta. Nakon toga se kosa opere i dobro istrlja suvim peškirom.

Uz šampon ćete dobiti i specijalni Ekoped češalj. Reč je o češlju veoma čestih tankih zuba .Njime se kosa detaljno iščešljava pramen po pramen nakon pranja šamponom protiv vaški. Na ovaj način se iz kose uklanjaju uginule vaške i gnjide. Nakon toga se kosa osuši. Za još bolji efekat, nakon šampona i sušenja u kosu utrljajte Ekoped losion do potpune vlažnosti  i povežite kosu maramom na 30 minuta. Nakon 7-10 dana tretman treba ponoviti.

Važno: Šampon protiv vaški treba da primene svi ukućani. Takođe je neophodno oprati sve posteljine, temeljno usisati mebl i tepihe, obrisati podove, oprati svu odeću i pidžame. Tek nakon toga možete biti sigurni da u životnom prostoru nije ostalo parazita koji će se ponovo kolonizovati na vašoj kosi.


Obavezno obavestite nadležne u školi ili predškolskoj ustanovi koju dete pohađa kako bi i se uklonio izvor zaraze.

Steknite naviku da posmatrate svoje dete. Ukoliko primetite da se često češka po glavi obavezno mu detaljno pregledajte kosu. 

Pregledanje dečije kose je dobra navika čak i kada ne sumnjate na vaške. Pregledajte potiljak i deo oko ušiju gde se vaške najviše zadržavaju.

Paranit šampon za vaške

Šta kad se sretnete sa vaškama u trudnoći? Ukoliko već imate decu koja borave u školi ili vrtiću velike su šanse a vam se desi. U ovom periodu to vam zaista namanje potrebno. Pre svega, sada morate dobro paziti na hemikalije sa kojima dolazite u dodir. Zapravo, valjalo bi da ih izbegavate jer sve što dođe u dodir sa kožom može biti apsorbovano u krvotok i naškoditi plodu.

Paranit je šampon protiv vaški koji ne sadrži nikakve hemijske sastojke i zasnovan je na čisto fizičkom mehanizmu dejstva. Ovo ga čini prihvatljivim za decu i trudnice.

 U principu, postupak je isti kao i sa prethodni šamponom i precizna uputstva su data uz pakovanje. Ovaj šampon protiv vaški deluje 10 minuta. Nakon 7 dana tretman se ponavlja.

Bilo koji šampon protiv vaški da ste upotrebili, iščešljavanje mokre kose gustim češljem je obavezno jer se vaške i gnjide moraju mehanički odstraniti, a to nije lak posao posebno ukoliko ste ih kasno primetili i dozvolili da se namnože.

Ne postoje kontraindikacije Paranit šampona u trudnoći osim ukoliko niste alergični na neki od sastojaka. Ipak pošto je ovo period kada se morate posebno čuvati i zbog sebe i bebe, uvek se posavetujte sa svojim lekarom pre upotrebe šampona protiv vaški.

Ingrubar preparat za vaške

Sudeći po opisu proizvoda, ovo  je šampon protiv vaški koji bi trebalo da vas oslobodi parazita a usput ublaži i sve druge neprijatne simptome zaraze. 

Ingrubar šampon na vaške deluje tako što se one uguše. Ekstrakt biljke neem sprečava razmenu materija između vaške i okoline. Ne sadrži pesticide, ublažava svrab i iritaciju glave. Bezbedan je za trudnice i dojilje.

I ovaj šampon nam dolazi u vidu trodelnog seta: Šampon, losion i češalj za išćešljavanje vaški i gnjida. 

Sumifen šampon za prevenciju i suzbijanje vaški

Na svakom pakovanju imate precizno uputstvo. I  ovaj šampon se primenjuje na isti način kao i prethodni s tim da je vreme delovanja 5 minuta.

Aktivna materija je fenotrin – insekticid koja se odlikuje brzim delovanjem i niskom toksičnošću. 

Istraživanja na životinjama su pokazala da nije kancerogen. Ukoliko dođe u  kontakt sa kožom ili se proguta. Po jednom eksperimentu na pacovima sav fenotrin se razložio i bio izlučen iz organizma za 48 sati. Međutim, jedan drugi izvor tvrdi da je taj period čak 6 dana.

Sumifen ubija i vaške glave i stidne vaši. Uništava i vaške i gnjide, pH neutralan, blag i prijatnog mirisa.

Ukoliko je koža iritirana ili postoje ranice od češanja, pre upotrebe ovog šampona se posavetujte sa lekarom. Isto važi i ukoliko se pojave bilo kakvi znaci preosetljivosti na Sumifen šampon.

Ono što mi je ovaj šampon izdvojilo od ostalih je preventivno delovanje

Ovaj šampon nije preporučen za decu mlađu od 2,5 godina.

Nakon primene šampona protiv vaški posebno obratite pažnju na temeljno ispiranje sa puno vode kako bi se uklonili i poslednji ostaci aktivnih materija namenjenih ubijanju vaški. Koliko god da se deklarišu kao neotrovni i bezopasni za ljude, nije vam potrebno da ih upija koža glave.

Mali trik protiv vaški

Neki predlažu da svojoj deci povremeno operete kosu šamponom protiv vaški iako nisu zaražena. Kađu da je to najbolja preventiva zaraze. Da biste bili potpuno sigurni, dečiji šampon za vaške mora biti prirodan i pod obavezno bez pesticida.

Uklanjanje vaški šamponom je opsežna akcija!

Tek nakon primene šampona i iščešljavanja vaški i gnjida iz kose predstoji vam opsežna akcija. Već smo rekli da morate oprati i usisati sve po kući. Ne brinite za kućne ljubimce, vaške ne idu na njih, one se nastanjuju isključivo u ljudskoj kosi. Nakon 7-10 dana vam predstoji ponavljanje postupka.

Gnjide neće same nestati. Kada birate šampon obavezno potražite onaj koji ubija i gnjide. Ipak, mrtve gnjide ostaju zakačene za vlasi kose i samo ih mehaničkim putem možete ukloniti. Osi toga nikada nemojte biti potpuno sigurni da se baš svaka gnjida ugušila. Ukoliko je samo jedna prezivela krenuće horor ispočetka. 

Uvedite rutinu pregledanja kose svojoj deci jednom nedeljno. Oni ne moraju znati šta vi radite! Recite im da stave glavu u vaše krilo i mazite ih, lepo i korisno, zar ne?

Da li vaške beže od farbane kose?

Gotovo svi se farbamo i stoga naivno verujemo da vaške neće na našu glavu.

I osobe sa ofarbanom kosom mogu dobiti vaške.

Takođe vlada mišljenje da ukoliko dobijete vaške samo se ofarbate i rešili ste problem. Farba će pobiti vaške ali gnjide će preživeti farbanje i za 7-10 dana ćete imati novu koloniju. Gnjide imaju neprobojnu opnu i farba ne može da ih ubije.

Šampon protiv vaški možete kupiti u svako apoteci. Ima ih različitih cena i načina delovanja. Birajte šampon koji je što prirodnijeg sastava i bez pesticida. I naoružajte se strpljenjem u borbi do poslednje gnjide.