Ispucala koža izmedju prstiju na nogama i kako to da sprečite

Ispucala koža izmedju prstiju na nogama i kako to da sprečite

Ispucala koža izmedju prstiju na nogama nije samo estetski problem koji kvari izgled stopala, već mnogo više od toga. A da li znate kako nastaje i kako to da sprečite?

Imamo odgovore za vas.

Pucanje kože na prstima prvenstveno je posledica gljivica na nogama, što može biti opasno ako se ne izleči. Drugim rečima, to je signal da je vaš organizam napadnut mikroorganizmima, a samim tim što postoje vidne reakcije jasno je da one već žive i nekontrolisano se razvijaju u organizmu.

Ne želite da vaši prsti i stopala budu izvor širenja gljivica, zar ne?

Sigurno ne želite biti u situaciji da se ulaskom u prostoriju oseti neprijatan miris i to baš od vaših nogu. Nećete se lepo osećati ako neko bude pitao da li se to zaista vaše noge osećaju ili još gore ako prokomentarišu vaš problem na negativan i uvredljiv način.

Stid je mala reč za osećaj koji ćete u tom trenutku osetiti. Vi znate da nije u pitanju nehigijena, već kožna bolest od koje patite, ali šta god da kažete neće biti dovoljno uverljivo i, verujte nam, osećaćete strašnu neprijatnost.

Da se to ne bi desilo možete mnogo toga da uradite kako biste sprečili neprijatan miris nogu i ostale neprijatnosti. Nije sramota imati problem, ali je sramota ostaviti ga po strani i ne raditi ništa po tom pitanju.

Pored toga što nose celu težinu tela dok stojimo, i što veliki deo dana provode zarobljene u obući, na njima se mogu pojaviti brojne promene koje utiču i na estetski izgled ali i na zdravlje.

A da li znate iz kojih se sve to razloga može desiti pucanje kože na prstima nogu?

Ostanite sa nama do kraja i saznajte sve o tome – zbog čega se pojavljuje ispucala koža izmedju prstiju na nogama, koji su simptomi i kako može da se leči.

Pucanje kože na prstima nogu uzrok

Ispucala koža manifestuje se prvo na tankoj i osetljivoj koži, a izmedju nožnih prstiju je prva na udaru. Ukoliko dođe do toga da je ona osetljiva i upaljena, jedan od uzroka može biti reakcija na hemikalije ili materijal koji se koriste pri izradi obuće.

Takođe, za ljuštenje kože na stopalima postoje i drugi razlozi, npr. tesna obuća, loša higijena, korišćenje tuđe obuće, često kvašenje nogu ili dug boravak u (neodgovarajućoj) vrsti obuće.

Ispucala koža izmedju prstiju na nogama može se pojaviti i zbog brojnih drugih razloga, a najčešći su infekcije ili gljivična oboljenja. Vidi se na koži između prstiju, na tabanima, a dešava se i pojava gljivica na noktima.

Gljivične infekcije se uglavnom pojavljuju kao reakcija na spoljašnje faktore. Brankica je imala takav problem. Stopala su se ljuštila, imala neprijatan miris i ništa što je radila nije pomagalo. Onda je pronašla prirodan način da se reši gljivica na nogama i kvalitet života joj se promenio. Stopala su se oporavila i smrad nogu je nestao! O čemu se radi i kako i vi možete rešiti problem saznaćete u njenoj ličnoj priči koja je na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-gljivica-na-noktima-i-nogama/

Međutim mogu biti posledica i unutrašnjih faktora, poput oslabljenog imuniteta, nedostatka vitamina, alergija na hranu i slično. Prirodni sokovi od voća i povrća vam mogu pomoći da povećate imunitet.

Gljivice na koži najviše se pojavljuju izmedju nožnih prstiju, što se manifestuje ispucalom kožom i pojavom gnoja i plikova. Razloga je mnogo, ali do toga najviše dovode kožne bolesti i loš kvalitet života.

Pucanje koze na prstima nogu simptomi

Ispucala koža izmedju prstiju na nogama se jasno primećuje, a simptomi koji se pojavljuju i pokazuju da je ona nadražena su brojni:

 • svrab i peckanje,
 • perutanje,
 • osip kože i listanje,
 • ljuspice i zadebljala koža,
 • manje ili veće ranice,
 • plikovi ili mehurići,
 • curenje gnoja.

Najčešći prvi simptomi su svrab i peckanje. Ukoliko se infekcija proširi dolazi do pucanja, guljenja kože, stvaranja osipa i ljuspica. Perutanje kreće prvo od prstiju, ali se može proširiti i prema tabanu ako se na vreme ne spreči širenje gljivica.

Takođe, pojavljuju se deblje ljuspice i zadebljanja kože, ispod kojih se nalaze plikovi ili gnojne ranice, koje su zapravo najopasnije jer mogu preneti zarazu i na druge delove stopala i tela.

ispucala koza izmedju prstiju na nogama

Pucanje kože izmedju nožnih prstiju zbog kožnih bolesti

Kožne bolesti koje najviše izazivaju pucanje kože izmedju nožnih prstiju su:

 • atletsko stopalo,
 • ekcem,
 • psorijaza,
 • atopijski ekcem.

Atletsko stopalo

Atletsko stopalo je vrsta gljivične infekcije na koži, odnosno na nožnim prstima. Ukoliko se ne leči na vreme veoma lako se može proširiti po ostatku stopala. Prvi simptomi su cvenilo i osip, zatim svrab i ljuštenje kože.

Ovo je veoma opasna infekcija jer je zarazna i lako se prenosi. Mesta na kojima se lako može preneti su javni bazeni, svlačionice, saune, spa centri…

Toplo i vlažno okruženje je idealno za razvoj gljivica pa se ova zaraza veoma lako širi. Prenosi se preko podnih pločica i to hodanjem, a dovoljno je da prošetate bosi kroz prostoriju u kojoj je pre vas boravio neko ko ima ovaj problem.

Ekcem

Ekcem na stopalima ili kontaktni dermatitis je još jedna vrsta upale na koži, koja se može pojaviti na nožnim prstima. Ekcem je oboljenje kože i dobro poznati termin svima od nas, ali malo je poznato šta sve može izazvati njegovu pojavu.

Kontaktni se zove zato što spoljašnji faktori utiču na njegovu pojavu. Možete imati ovaj problem ako je vaša koža nežna i osetljiva, ili ako reaguje na hemikalije i materijale koji se koriste pri izradi obuće (lepak za cipele, koža, skaj, proizvodi od gume, boje i slično).

Ovo neprijatno stanje kože manifestuje se u vidu crvenila, sitnih plikova ili mehurića, svraba, perutanja kože ili čak zadebljanja. Nije naivan problem, jer se veoma lako prenosi na druge delove tela. Ukoliko dođe do pucanja plikova i gnoj dođe u dodir sa nekim drugim delom tela, lako se može pojaviti i na tom mestu.

Čaj od korena maslačka može pomoći da se ukloni i izleči ekcem.

Psorijaza

Još jedan razlog zašto nastaje guljenje kože na stopalima jeste psorijaza. To je takođe bolest kože na nogama koja se češće pojavljuje na stopalima nego na prstima.

Manifestuje se u vidu promena na koži koje izgledaju poput manjih zadebljanja i debelih slojeva ljuspica kože kojima je prekriveno stopalo. Nije zarazna, ali ukoliko je zahvaćena velika površina ne izgleda nimalo prijatno. Glavni simptomi su svrab, crvenilo, plikovi i debele suve ljuspice.

Atopijski ekcem

Atopijski ekcem javlja se kao reakcija na faktore iz samog organizma. Uglavnom se javlja zbog alergije na hranu, međutim može biti i nasledan. Ukoliko je neko od roditelja sklon pojavi ekcema postoji verovatnoća da će se pojavljivati i kod dece.

Takođe,  ako je vaš imunitet oslabljen ili vam nedostaju vitamini i minerali za jačanje organizma, veće su šanse za pojavu ekcema. On se ne javlja tako često po stopalima, međutim može se pojaviti ako postoje genetske predispozicije.

Znojenje stopala i gljivice

Prirodno je da se čovek znoji, s’ tim što je kod pojedinaca ono pojačano. Najčešće se znojimo ispod pazuha, zatim na dlanovima, na čelu, ali i na stopalima. Iako nije bolest, znojenje nogu je veoma neprijatno i može dovesti do promene na koži koje će vremenom postati problem, poput pojave gljivica, ekcema i slično.

Ima mnogo razloga zbog kojih se znojimo, a jedan od njih je pojačano lučenje znojnih žlezda. Ukoliko znoj prirodno ne ispari sa kože već se zadrži u žlezdama stvara se prostor za razvoj bakterija, a ukoliko se one razgrade i prošire po koži stvara se neprijatan miris.

Drugi razlozi su fizička aktivnost i neredovna higijena, naslednost i genetika, loš kvalitet života – preterano masna hrana, toksini nakupljeni u organizmu, svakodnevno konzumiranje veće količine alkohola, stres, sintetičke čarape koje ne upijaju znoj, tesna obuća kao i obuća lošeg kvaliteta….

Ispucala koža izmedju prstiju na nogama zbog tesne obuće

Jedan od razloga za ljuštenje kože na prstima nogu može biti tesna obuća koja previše steže prste. Ako su prsti previše zbijeni vrlo brzo nastaje bol, može se desiti da koža svrbi ili puca, a potom da se ljušti ili peruta.

Sve ovo su više nego jasni znaci da postoji neki problem.

Najčešće napadnuta područja su delovi između trećeg i četvrtog prsta, ali i četvrtog i malog prsta. Ostali prsti na nogama nisu isključeni, ali ako se ne reaguje na vreme infekcija će se proširiti.

Tesna i zatvorena obuća je idealno mesto za razmnožavanje bakterija i gljivica na stopalu.

Preventiva i lečenje

Ispucala koža između prstiju na nogama nije nerešiv problem. Nemojte se brinuti, postoji mnogo načina da spasite svoja stopala i jednom za sva vremena uklonite gljivice.

Upotreba prirodnih sprejeva

Ispucala koža izmedju prstiju na nogama može se smanjiti i oporaviti upotrebom prirodnih sprejeva za gljivice na nogama. One svojim prirodnim i lekovitim sastojcima pomažu da se reši problem – uništavaju gljivice na stopalu, na noktima i između prstiju.

Prirodno uklanjaju svrab, leče crvenilo, ranice i obnavljaju ispucalu i tvrdu kožu. Takođe neutrališu smrad i neprijatan miris od znoja i bakterija.

Izbegavajte alergene

Ako se ispucala koža izmedju prstiju na nogama pojavljuje kao posledica alergije, najbolje da izbegavate sastojke i konzumiranje namirnica na koje ste alergični ili na koje imate neki vid reakcije. To važi za sve, bilo da je u pitanju hrana, voće i povrće, mlečni proizvodi i slično, jer alergija može biti opasna.

Stavljajte hladne obloge

Ljustenje koze na prstima nogu možete sprečiti na vreme ako osetite simptome poput svraba ili peckanje. Može pomoći ako stavljate hladne obloge tri do četiri puta dnevno na po 15-20 minuta.

Hodajte bosi napolju

Hodanje bez obuće je preporučljivo tokom leta, naročito po travi ili u prirodi. Tako se jača površinski sloj tabana, koji štiti celo stopalo od pojave gljivica i infekcija. Takođe, poboljšava se cirkulacija u nogama na prirodan način.

ispucala koza izmedju prstiju na nogama

Nosite papuče za hodanje na pločicama i javnim površinama

Ako volite da posećujete zatvorene bazene ili spa centre, obavezno budite u papučama jer se bakterije veoma lako prenose u toplim i vlažnim prostorijama. Ovo naročito važi za površine gde su na podu pločice, poput svlačionica, toaleta, zajedničkih kupatila, sauna i slično.

Udobna obuća

Uvek nosite obuću koja vam je prijatna i komotna, koja vas ne steže i ne žulja. Takođe, ne delite obuću sa svojim prijateljima, jer se i na taj način mogu preneti zaraze.

Za kišovito i zimsko vreme kupujte vodootpornu obuću jer je jako važno da stopala uvek budu suva. Mokre i hladne noge su glavni okidač prehlada, gripa i kijavice, pa ukoliko čitavog dana na poslu sedite u mokrim čarapama imaćete dva problema – ispucalu kožu između prstiju na nogama i prehladu.

Redovna higijena

Ispucala koža izmedju prstiju na nogama se može sprečiti i redovnim pranjem nogu, ponekad više puta dnevno. Nakon pranja važno je stopala dobro osušiti čistim peškirom i istrljati kako bi se skinuo sloj mrtvih ćelija sa površine.

Svakoga dana obuvajte čiste i suve čarape, jer znojave i prljave čarape prenose gljivice i druge štetne mikroorganizme. Važno je da budu od prirodnih materijala, da upijaju znoj i da su prijatne za nošenje, kako vam ne bi „skuvale“ i navlažile stopalo.

Posetite lekara

Obavezno se konsultujte sa vašim lekarom kako bi vam preporučio kreme za stopala, prepisao adekvatnu terapiju koja će sprečiti dalji rast i širenje gljivica.

Ako osetite da vas koža boli, peče ili ako primetite da se crvenilo proširilo, to su prvi znaci da se infekcija povećala i savetujemo da obavezno posetite lekara. Isto važi ako primetite da se ispucala koža izmedju prstiju na nogama širi ili ako plikovi počnu da gnoje i pucaju.

Za infekcije kože koriste se takođe i antifugalne (antigljivične) kreme, koje se mažu lokalno i samo na mestima gde je ona nastala. Kreme koje sadrže hidrokortizon mogu imati pozitivno dejstvo za uklanjanje ekcema, jer smanjuju zapaljenje i umanjuju svrab.

Lečenje prirodnim putem

Ispucala koža izmedju prstiju na nogama može se lečiti i prirodnim putem. Postoje nekoliko metoda koje su jako delotvorne i koje možete isprobati kod kuće.

Hidrogen peroksid

Hidrogen peroksid ubija bakterije površinski, tj. sa površine kože i stopala, a nanosi se direktno na pogođeno područje. Ovo je veoma delotvorma metoda koja pomaže da se reši problem, ali osećaj nije prijatan i procedura može biti bolna. Postupak treba ponavljati dva puta dnevno sve dok se infekcija ne ukloni.

Nanošenje medicinskog alkohola

Ova metoda je slična prethodnoj, jer medicinski alkohol ubija gljivice i druge mikroorganizme sa površine kože. Napravite mešavinu sa odnosom alkohola i vode 70% prema 30% i sipajte u lavor, a zatim potopite stopala da odstoje oko pola sata.

Stopala mzm

Ulje čajevca

Ulje čajevca ima neverovatna antigljivična svojstva zbog čega se koristi za uklanjanje gljivičnih infekcija. Pomešajte ulje čajevca za zagrejanim kokosovim uljem, tako da u ukupnom odnosu mešavine stavite ulje čajevca oko 25%. Ovu masu mažite na koži između prstiju tri do četiri puta dnevno.

Ulje čajevca koristi se i za uklanjanje bubuljica, akni, mitisera i sličnih problema sa kožom.

Ulje biljke nim

Ova indijska biljka takođe ima jaka antibakterijska svojstva. Ulje nima može da se koristi kako bi se oporavila ispucala koža izmedju prstiju na nogama, a upotrebljava se tako što se nakapa i utrlja na područje pogođeno gljivicama. Ovo se ponavlja dva do tri puta dnevno.

Beli luk

Beli luk leči gljivične infekcije i takođe je poznat po svojim snažnim antibakterijskim karakteristikama. Izgnječite nekoliko čena belog lika i utrljajte između prstiju ili na stopalu, tj. na pogođeno područje. Ovo slobodno možete raditi dva puta dnevno.

Morska so

Ispucala koža izmedju prstiju na nogama može se oporaviti tretmanom koji uključuje morsku so. Sipajte morsku so u vodu, a po želji možete dodati i sirće, koje skida mrtve ćelije sa kože. U vodu možete dodati i sodu bikarbonu, koja takođe skida mrtve slojeve kože.

Ovaj tretman je prirodni piling, koji hrani i oporavlja oštećena stopala. Potopite noge oko 20 minuta, a nakon toga dobro osušite čistim peškirom.

Morska so ima mnogo prednosti, a ima i široku primenu za negu tela i lica.

Savet za kraj.

Obavezno vodite računa o svojim stopalima, a najlakši način za to je redovna higijena. Tako ćete sprečiti eventualnu pojavu ovih problema čije lečenje može trajati dugo. Ekcemi, plikovi, crvenilo, ispucala koža izmedju prstiju na nogama i sve ostalo vraćaće se iznova i iznova ukoliko se gljivice ne uklone.

Nadamo se da vam je tekst bio koristan i da ćete uspeti da rešite ove zaista neprijatne probleme. Ukoliko poznajete nekoga kome treba pomoć i kome bi ove informacije mogle biti korisne, bilo bi nam drago da pošaljete i podelite tekst.