Kako se rešiti gljivica na nogama – ali STVARNO!

Kako se rešiti gljivica na nogama – ali STVARNO!

Autor:

Evo kako se rešiti  gljivica na nogama! To je moguće uz pomoć krema, sprejeva za gljivice, kao i sa velikim brojem alternativnih lekova.

Čini vam se da je borba protiv gljivica na nogama nemoguća misija. Sve ste pokušali, niste još uvek odustali, ali gljivice na nogama su i dalje tu.

Patogeni koji se javljaju u vlažnim i toplim sredinama uzrokuju gljivične infekcije kože. Gljivice rastu u prljavim cipelama i čarapama. Nekoliko javnih površina kao što su bazeni, ormarići i javni tuševi takođe mogu biti izvor gljivičnih infekcija.

Takođe oblik kožne gljivične infekcije, atletsko stopalo može da bude uzrokovano usled 4 uobičajene vrste gljivica.

Lečenje gljivica na nogama može da bude zaista iscprljujuće, ali možda niste koristili pravi način i tretman lečenja.

No, hajde prvo da vidimo da li vam je ono uopšte i potrebno. Kako da prepoznate problem?

stopala

Gljivice na nogama simptomi

Evo nekih uobičajenih znakova kožnih gljivičnih infekcija na nogama:

 • Možda su vam ispucali tabani i imate stalno prljave noge
 • Imate bele i tamne mrlje po noktima
 • Koža peta vam je ispucala i ljušti se
 • Možda imate crvenilo i plikove na koži
 • Ponekad možete osetiti svrab, peckanje i neprijatan miris nogu

Zapravo, gljivične infekcije kože su vrlo zarazne i lako prenose sa jedne osobe na drugu. Ako ne lečite zaraženo područje odmah, može da se širi i na druge delove tela i dovesti do različitih komplikacija.  

Kako izgledaju gljivice na nogama?

Pa ne baš lepo, rekli bi. Gljivice mogu da deformišu vaš nokat, koji uglavnom može da promeni boju. Obično to može biti bele boje ili tamnije, i da zahvati celu površinu nokta.

Gljivice na stopalima se mogu podeliti u 4 oblika, i to:

 • interdigitalni tip u kom se gljivice najčešće javljaju između prstiju
 • mokasina tip u kom se gljivice javljaju najčešće na petama, gde se javlja zadebljana koža
 • vezikularni tip u kom se prvo javljaju plikovi
 • kandida na stopalima koja se javlja na delovima nokta

Gljivice na nogama lečenje

Kako izlečiti gljivice na nogama, ako ste već prepoznali problem?

Brankica je podelila njeno iskustvo. Ona je to brzo i lako uradila prirodnim putem. Njene noge više nemaju neprijatan miris, a nokti na nogama nikad nisu lepše izgledali. Pročitajte njeno iskustvo na linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-gljivica-na-noktima-i-nogama/

Gljivice na stopalima možete da lečite sa velikim brojem krema, kao i uz pomoć sprejeva za gljivice koji će vam uspešno pomoći da se rešite ovog problema. 

Gljivice na nogama mogu da budu uporne i teško prolaze. Međutim, ukoliko na vreme krenete sa lečenjem i primenjujete kreme i sprejeve na adekvatan način, nestaće svi simptomi i neprijatan miris koji prati gljivice na stopalima.

gljivice na nogama uzroci

Krema za gljivice na nogama

Kako izlečiti gljivice na nogama uz pomoć krema?

Krema za gljivice se koristi za lečenje gljivičnih infekcija kože. Gljivice se mogu javiti među prstima ili na noktima nogu.

Kada koristite kreme za gljivice na nogama , konsultujte se sa lekarom, ukoliko imate neku hroničnu bolest ili ste preosetljivi na lekove. Kreme se koriste vrlo jednostavno lakim i brzim mazanjem kreme na mestima gde su se gljivice pojavile.

Jedna od najpoznatijih krema jeste „Canesten“ krema za gljivice.

Canesten krema za gljivice na nogama

Canesten kremu mora da uzimate na propisan način prema uputstvu koje piše na samoj kremi (osim ako vam je lekar propisao drugačije). Ukoliko koristite kremu mimo uputstva, lek neće pravilno delovati.

Canesten kremu koristite jedan do tri puta na dan. Namazaćete kremu na oštećene delove kože. Nanesite tanak sloj kreme i pažljivo utrljajte na mesta gde se gljivice nalaze na stopalima.

Kao svi drugi lekovi, tako i Canesten  može da ima neka neželjena dejstva. Mogu se javiti kožne reakcije kao što je peckanje, crvenilo ili žarenje.

 Ukoliko se jave neke od ovih neželjenih dejstva, prestanite da koristite Canesten kremu i konsultujte se sa lekarom šta bi mogla da bude vaša alternativa.

Mast za gljivice na nogama

Postoji veliki broj masti koje možete koristiti za gljivice na nogama. Ove masti imaju protivupalno, antisepričko i lekovito svojstvo. Koriste se na vrlo sličan način kao i kreme. Najbolja mast za gljivice na nogama treba u isto vreme da pruži dobar piling kože. U isto vreme uspešno će eliminisati smrad koji se može javiti i svrab kože.

Sprej za gljivice na nogama

Sprej za gljivice na nogama je u većoj prednosti u odnosu na kreme koje se bore protiv gljivica na nogama. Sprej je lakši za korišćenje, nema razmazivanja, masnih ruku , nema opasnosti da se šire daljim dodirima, a dejstvo leka je višestruko. Veoma je pogodan za korišćenje, jer lako stiže do delova stopala koji su teško dostupni, kao što je deo između prstiju. Sprej za gljivice na stopalima pruža zaštitu od infekcije noktiju i kože.

Sprečava neprijatan miris i veoma uspešno uklanja osećaj peckanja i iritacije.

Stopalin je odličan sprej protiv gljivica na stopalima koji provereno pomaže i kojim su brojni korisnici zadovoljni. Potpuno je prirodan, bezbedan za upotrebu i najvažnije – efikasan!

O rešenjima za gljivice na nogama Marija je pričala i u ovom videu. Pogledajte, biće vam od koristi:

Prirodni lek za gljivice na nogama

Potoji veliki broj prirodnih lekova koje možete lako i jednostavno koristiti kod kuće. Neki od sastojaka se već nalaze u vašoj kuhinji, pa da vidimo kako i na koji način možete da pripremite kućne lekove.

Kokosovo ulje za gljivice na stopalima

Ovo ulje deluje kao sjajan lek za bilo koju vrstu gljivične infekcije zbog prisutnosti masnih kiselina srednjeg lanca. Osim toga, ove masne kiseline deluju kao prirodni fungicid, kako bi ubijali gljivice koje su odgovorne za gljivičnu infekciju.

Jednostavno ćete koristiti ovo ulje, tako što ćete malo trljati kapljice ekstra devičanskog kokosovog ulja na zahvaćeno područje. Ponovite ovaj lek 2 do 3 puta dnevno dok infekcija potpuno ne prođe. Alternativno, možete da pomešate nekoliko kapi ulja cimeta i kokosovog ulja.

Čaj (tanini iz čaja)

Tanini pronađeni u čaju vam mogu pomoći da se rešite gljivica koje su odgovorne za vaše gljivične infekcije. Osim toga, čaj ima antibiotska i astringentna svojstva koja vam pomažu da se rešite uobičajenih simptoma koji prate gljivične infekcije kao što su peckanje, iritacija kože i otok.

Potrebno je samo da natopite kesice čaja u toploj vodi oko 10 minuta, a onda sklonite ove kesice čaja iz vode. Zatim ih stavite u frižider oko 30 minuta. Tako hladne kesice čaja stavite na zahvaćeno područje. Ovaj lek koristite 3 puta dnevno dok se infekcija potpuno ne ukloni.

Beli luk

Beli luk je jedan od najboljih prirodnih lekova za kućnu negu kože i gljivične infekcije na koži. Korišćenje belog luka dnevno pomaže vam da sprečite rast bakterija i gljivica, a zatim da sprečite širenje gljivica na nogama. Osim toga, beli luk ima puno antibakterijskih i antifungalnih svojstava koji pomažu u lečenju nekoliko uobičajenih bolesti kože i tela.

Dovoljno je da koristite beli luk svakodnevno u vašoj ishrani, a dodatno možete utrljati beli luk na zahvaćenu kožu.  Zatim ostavite tako na koži beli luk oko 60 minuta pre pranja.

Još jedna je mogućnost da uzimate suplemente na bazi belog luka nakon savetovanja sa lekarom.

Zajedno sa tim tretmanima, potrebno je da održavate dobru higijenu vaših nogu. A ukoliko imate tešku infekciju, posavetujte se sa lekarom oko leka koji će vam najbolje pomoći.

Jogurt

Kako se rešiti gljivica na nogama uz pomoć jogurta?

O Možete koristiti jogurt direktnim mazanjem na kožu i ostaviti ga na koži nekoliko sati dnevno.

Za lečenje gljivične infekcije na koži, trebalo bi da koristite običan, nezaslađen jogurt. Probiotici koji se nalaze u običnom jogurtu će sprečiti rast gljivica proizvodnjom mlečne kiseline.

Koristite jogurt sve dok gljivice na nogama ne budu u potpunosti uklonjene. Žive kulture koje se nalaze u jogurtu mogu vam pomoći da povećate dobre bakterije i efikasno se borite protiv gljivične infekcije.

Jabukovo sirće za gljivice na nogama

Jabukovo sirće ima mnoga lekovita svojstva koja su korisna za regeneraciju i oporavak kože. Jabukovo sirće takođe prodire duboko u kožu pa može biti dobar način kako se rešiti gljivica na nogama.

Dodatno, jabukovo sirće sadrži antimikrobna svojstva koja pomažu u borbi protiv gljivica na nogama, koja uzrokuje infekcije kože. Takođe, jabukovo sirće pomaže u sprečavanju širenja infekcije kože i utiče na brz oporavak.

Ovo sirće  je vrlo jako za kožu, pa ga morate razrediti pomoću vode. Kada razredite jabukovo sirće sa vodom, koristite direktno na gljivice na stopalima oko 3 do 4 puta dnevno sve dok gljivice ne bude potpuno uklonjene.

Još jedna mogućnost,  možete da kombinujete jabukovo sirće – oko 2 kašike u 1 šoljicu tople vode, a zatim popijte polako dva puta na dan.

Saznajte više o upotrebi jabukovog sirćeta za gljivice na nogama!

Sok od brusnice protiv gljivica na nogama

Antifungalna svojstva koja se nalaze u brusnicama mogu na efikasan način da ubiju gljivice na nogama. Osim toga, dobićete i vitamin C, koji će efikasno izvući toksine iz vašeg tela.

Jednostavno, pijte čašu nezaslađenog soka od brusnice nekoliko puta dnevno tokom jednog meseca. To će ubrzati vaš oporavak. Još jedna mogućnost je da uzimate 2 ili 3 tablete brusnice dnevno.

Ulje lavande

Pitate se kakve veze lavanda i kako se rešiti gljivica na nogama uz pomoć lavande ? E pa, ima veze  i te kako. Ulje lavande je jako eterično ulje koje sadrži antifungalna svojstva. Zbog toga je vrlo efikasan način kako ukloniti gljivice na između prstiju nanogama. Zapravo, ulje lavande je vrlo mirisno i možete ga naneti na zahvaćenu kožu čak i kad izlazite. Međutim, imajte na umu da koristite ulje lavande koje nije samo mirisno ulje, već sadrži i čista lekovita svojstva.

Jednostavno, nanesite malo ulja lavande na gljivice na nogama i ostavite ga na koži oko 20 minuta. To bi trebalo da  radite 2 puta dnevno.

Ulje čajevca

Ulje čajevca je vrlo jako ulje, pa ga morate razrediti pre upotrebe. Osim toga, ulje čajevca sadrži antifungalna svojstva koji pomažu kod ubijanja gljivica, koje uzrokuju gljivične infekcije kože. Takođe, njegova antiseptička svojstva inhibiraju širenje infekcije kože na druge delove tela. Ulje čajevca odlično je i za bubuljice na licu.

Kako se rešiti gljivica na nogama sa uljem čajevca?

Uzmite 2 kašičice ulja čajevca sa 5 kašičica maslinovog ulja i dobro ih pomešajte. Ovaj miks nanesite na zahvaćenu kožu. Zatim ga masirajte kako bi ta ulja prodrla u kožu i uticala na gljivice. Svakog dana ponavite ovaj lek sve dok gljivice između prstiju na nogama ne povuku.

Napravite miks ulja čajevca i gel aloe vere u čašu u razmeri 3: 1. Zatim, utrljajte ovu smesu na problematična mesta. Koristite ovaj lek 2 puta dnevno.

Napomena: Trudnice treba da izbegavaju ulje čajevca za tu svrhu.

Kurkuma za  gljivice na nogama

Kurkuma je sjajna biljka sa prirodnim antiseptičkim i antifungalnim svojstvima. Osim toga, uz pomoć kurkume, doći će do brzog oporavka i sprečiti da se gljivična infekcija ponovo javi zahvaljujući svojim lekovitim svojstvima.

Biljni dodaci koji sadrže kurkuma mogu se koristiti za sprečavanje ili lečenje određenih vrsta gljivičnih infekcija kože

Kurkuma sadrži  kurkumin, koji se može boriti čak protiv 23 vrsta gljivica.

Zgnječite sirovi koren kurkume, kako biste dobili sok, a zatim nanesite sok na zahvaćeno područje kože i ostavite da stoji na koži od 2 do 3 sata. Na kraju, isperite ovaj sok sa vodom. Ponovite ovu metodu 2 puta dnevno dok se simptomi infekcije u potpunosti ne očiste.

Još jedna mogućnost kako izlečiti gljivice na stopalima sa kurkumom je sledeća: Dodajte 1 čajnu kašičicu kurkume u prahu i 1 šoljicu mleka u posudi i zatim ih kuvajte. Dodajte malo meda i pijte dok je toplo. Praktikujte ovaj način svakodnevno kako bi poboljšali vaš imunološki sistem, kao i sprečili neke vrste infekcije.

Listovi masline za gljivice na nogama

Listovi masline sadrže antimikrobna i antifungalna svojstva koja vam pomažu kod ubijanja gljivica na nogama. Osim toga, mogu vam pomoći  da se brže oporavite od infekcija kožnih gljivica, tako da vaš imunološki sistem bude jači.

Prvo, uzmite nekoliko listova masline i nanesite direktno na zahvaćeno područje i ostavite da stoji na koži do pola sata. Na kraju, dobro isperite vodom i  osušite kožu.

Ovaj lek, trebalo bi da koristite 1 ili 2 puta dnevno dok se infekcija kožnih gljivica ne izgubi.

Još jedna mogućnost je da  napravite čaj sa listovima masline i pijete od 2 do 3 šoljice ovog čaja dnevno za brži oporavak. Da biste napravili ovaj čaj, dodajte 1 ili 2 kašičice sušenog lista masline na šoljicu vruće vode i ostavite da se kuva 10 do 15 minuta. Na kraju, iscedite i popijte čaj.

Origano ulje

Origano ulje je veoma efikasan tretman kod uklanjanja gljivica na nogama. Kao što znate, kožne gljivične infekcije uzrokuju gljivice koje se razvijaju u vlažnim uslovima. I antifungalna svojstva prisutna u ovom ulju mogu da vam pomognu da efikasno ubijete gljivice na izmeđiu prstiju na nogama. Osim toga, ona takođe sadrže antimikrobno svojstvo koje pomaže u prevenciji gljivica na nogama.

Kako se rešiti gljivica na nogama, ali zaista zauvek uz pomoć origano ulja?

Uzmite ulje od origano i devičansko maslinovo ulje u razmeri 1: 1. Zatim ih pomešajte u posudi i nanesite smesu ulja na mestu gde se gljivice nalaze na nogama. Sada ostavite na koži barem nekoliko sati. Na kraju, isperite ovo područje čistom vodom.

Još jedna mogućnost, takođe možete uzeti 3 kapi origano ulja i dodajte ga u čašu čiste vode i popijte nakon što ih dobro promešate. Trebalo bi da pijete 2 puta dnevno ili, možete uzeti 1 ili 2 kapsule origano ulja 2 puta dnevno nakon što ste ručali.

Napomena: Uvek koristite origano ulje bez alkohola.

Soda bikarbona za gljivice na nogama

Soda bikarbona sprečava rast i širenje gljivica na nogama. Primena soda bikarbone stvara alkalnu okolinu oko noktiju i u isto vreme pomaže u ravnoteži pH nivoa kože.

Kada nanesete soda bikarbonu na gljivicu, čini okolinu manje podložnom za razvoj infekcije.

Kombinujte 2 dela soda bikarbone i 1 deo vode. Pomešajte ova dva sastojka dobro da se formira gusta smesa. Prvo, očistite zahvaćeno područje vodom i osušite i nanesite smesu na problematično mesto. Ostavite da stoji od 10 do 15 minuta. Isperite na kraju vodom i osušite. Ponovite 2 puta dnevno sve dok se simptomi ne uklone.

Primetićete vremenom da uz pomoć soda bikarbone, ipak nije nemoguća misija da se rešite gljivica na nogama, jer upravo smo vam naveli najbolji način kako izlečiti gljivice na nogama sa soda bikarbonom.

Gljivice između prstiju na nogama preventiva

Postoje stvari kojih bi trebalo da se pridržavate i da ih primenjujete svaki dan, kako bi izbegli nastanak gljivica između prstiju na nogama. Ova mesta su posebno podloćna nastanku gljivica jer se tu vlaga duže zadržava.

rešenje za gljivice na nogama

 • Dobra i pravilna higijena nogu je na prvom mestu.
 • Ne skidajte kožu oko noktiju, jer na taj način pravite prostor bakterijama da dođu ka noktima.
 • Redovno menjajte čarape, pogotovo ukoliko vam se noge preterano znoje
 • Dobro osušite stopala nakon izlaska iz vode, pogotovo deo između prstiju.
 • Ne obuvajte se dok vam noge nisu sasvim suve
 • Na bazenima, javnim kupatilima, tuševima, uvek nosite papuče. Nemojte da idete bosi.

Gljivice na nogama i more

Kada ste na moru, najbolja preventiva je da dobro obrišite noge nakon izlaska iz vode. Isto tako, nemojte da hodate bosi, već uvek nosite papuče ili japanke. Gljivice vole topla i vlažna mesta, a na moru ih ima mnogo.

Dok ste na moru, mora da budete pogotovo oprezni i pažljivi.