Probajte čaj od korena maslačka!

Probajte čaj od korena maslačka!

Da li ste znali da čaj od korena maslačka može biti dobar za zdravlje? Kada saznate šta sve može ovaj čaj, imaćete potpuno drugačiji pogled na ovu biljku!  

Šta vi smatrate vesnikom  proleća?

Neke žene u proleće, usled silnih hormonskih promena u organizmu , osete prolećni umor. Neke imaju alergije, neke su sklone zaljubljivanju i sjajno raspoložene.  Nisu neki bajni vesnici proleća, zar ne?  A tu je i svet oko nas. Gde je tu proleće? Osvrnite se oko sebe u rano proleće i jedna stvar neće moći da vam promakne – invazija  maslačka na sve  travnate površine. Pravi znak da je proleće tu!

Sigurno niste oduševljeni njihovom pojavom ako maštate od divnom travnjaku  u svom dvorištu. A šta ako vam kažemo da je veći korov ta beskorisna trava, nego maslačak?  

Verovali ili ne, ceo maslačak je jestiv – od korena do lista. I on nije korov. On je lek.

Maslačak kao lek

Maslacak kao lek je poznat u narodnoj medicini i koristi se odavno.  Cenjen je u istočnoazijskoj medicini, a njime su se lečili i stari Indijanci.

U ove svrhe  može se koristiti list maslačka i koren maslačka. Iako list ove biljke može se jede sirov, recimo umesto zelene salate, maslačak kao lek koristimo najčešće u obliku čaja. U tom obliku posebno je dobar caj od korena maslacka.

Ukoliko nije tretiran  hemikalijama, odnosno ako je organski, čaj od maslačka je veoma dobar za celokupno zdravlje.  Najpoznatiji je po svojim diuretičkim svojstvima, a prednosti izbacivanja viška vode iz tela su brojne. Prvo, osećate se bolje, a onda ne treba da zanemarite i da izgledate bolje. Na ovaj način vaš vodeni celulit nestaće kao od šale. 

Čaj od korena maslačka samo je jedan način da ga se rešite. Katarina je otkrila takođe prirodan način da se reši celulita i njena koža je sada poovo zategnuta, čvrsta i glatka. Ne verujete? Pročitajte njeno iskustvo i saznajte šta je to otkrila i kako i vi možete da se rešite celulita prirodnim putem. Nalazi se na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-celulita/

To , naravno, nije jedini razlog da ga pijete. S obzirom da ima mnoštvo minerala i vitamina, maslačak  ima i mnoštvo drugih prednosti. On sadrži  natrijum, kalijum, bogat je vlaknima, izuzetno bogat vitaminima A, K, C vitaminom B6 , magnezijumom i  kalcijumom.

Što se tiče vitamina A, smatra se da je treći izvor  ovog vitamina na svetu. Ovaj vitamin je odličan za vid, ali i za kosti, zube i posebno za kožu.

U korenu maslačka ima čak 40% inulina. Ovaj sastojak deluje kao prebiotik, što znači da potpomaže uspostvaljanje normalne crevene mikroflore. Takođe, smatra se da prisustvo inulina otežava stvaranje masnoće u organizmu , pa je na taj način koristan čaj od korena maslačka za mršavljenje.

Maslačak je lek samo onda ako je ubran sa zdrave površine. Ukoliko je tretiran pesticidima i hemiklijama protiv korova jer ste želeli da imate lep travnjak, bolje je da ga zaobiđete!

Čaj od maslačka uglavnom se koristi za lečenje sledećih problema:

  •        stomačnih problema poput nadutosti, nervoznog stomaka nedostataka apetita
  •        bolova i zglobovima i mišićima
  •        problema se žuči, jetrom i bubrezima
  •        lečenje kožnih problema od akni do ekcema
  •        upale krajnika
  •        urinarnih problema i izbacivanje vode iz organizma
  •        za potpomaganje procesa gubljenja kilograma

Ukoliko probate da jedete sirov maslačak, neće vas  zaobići njegov gorak ukus. A svi lekovi su pomali gorki zar ne?

Kako se pravi čaj od korena maslačka?

Koren maslačka je braon boje i beo u sredini. Kada se iseče, ispušta mleko koje je gorkastog ukusa i koje je zapravo najlekovitije.

Kada se bere koren maslačka?

Postoje razne tvrdnje o tome kada ga je najbolje ubrati. Jedni tvrde da je to u jesen jer tada ima njaviše gorčine u ukusu, pa sa mim tim i više tih ključnih lekovitih komponenti.  Drugi tvrde da je za to najbolje vreme rano proleće jer je tada aktivnost korena najveća. S obzirom da maslačka ima u izobilju, možete isprobati obe varijante.

Koren treba pažljivo izvaditi iz zemlje kao ga ne biste polomili. Najbolje je da ostane ceo kako bi u njemu ostalo što više mleka. Ukoliko je koren velik, možete ga iseći po dužini na tračice veličine i debljine manjih korena, da bi se ravnomerno osušili.

Kako osušiti koren od maslačka?

Pre nego što ih osušite, potrebno je naravno da ih dobro očistite. Skinite gornji deo biljke ali nemojte da zasečete koren, i sastružite zemlju i prljavštinu. Slično kao što biste uradili sa tek ubranom šargarepom.

Ukoliko ga berete u proleće koje poslednjih godina sve više ima letnje temperature, upotrebite moć Sunca da ga osušite. Stavite ga na papir i iznesite napolje! U zavisnosti od vremenskih uslova, koren će biti suv za 3-14 dana, a nakon toga možete ga čuvati još godinu dana i praviti super zdrav čaj od maslačka.

Čaj od korena maslačka recept

Sama priprema čaja od korena maslačka je jednostavna onda kada ste ubrali i osušili koren. Naravno, čaj možete i kupiti gotov i tako izbeći onaj prljaviji deo posla.

Za pripremu  ovog čaja potrebna vam je jedna supena kašika usitnjenog korena maslačka i 2 dl vode. Stavite  koren u vodu i na šporet neka vri 5 minuta. Nakon toga poklopite i ostavite još 15 minuta da se ohladi i da voda pokupi hranjive sastojke iz korena.

Kako piti čaj od korena maslačka

Procedite i pijte, ne više od 3 puta dnevno. Najbolje je da se pije pre jela.

A za šta je dobar?

Čaj od korena maslačka upotreba 

caj od maslacka
caj od maslacka

Zašto  uopšte da se trudite oko korena maslačka i koji su prednosti jednog ovakvog čaja?  

On se prvenstveno koristi zbog svojih diuretičkih svojstava .  Ako nam ne verujete,  evo nekoliko prednosti čaja od korena maslačka koje bi zaista trebalo da isprobate:

Urinarne infekcije

Da li imate česte urinarne infekcije? Kod žena ovo može biti uporan problem, a maslačak može biti odličan da to reši.  

Kako čaj od maslačka pomaže? Jednostavno – sa većim protokom urina, bolje je izbacivanje bakterija koje izazivaju problem.

Detoksikacija organizma

U poslednje vreme, ovo jako popularan termin. Naći ćete bezbroj načina i još više razloga da očistite vaše telo od toksina – od zdravlja do mršavljenja. Nekima je dovoljno da se dobro oznoje uz određeni program vežbanja pa da sve to izbace kroz znoj i pri tom izgube višak kilograma, a neki će želeti da isprobaju metode koje manje zamaraju. U tom slučaju, čaj od korena maslačka je dobar izbor.

Kako on tu pomaže? Ovaj čaj deluje kao diuretik što znači da ubrzava proces izbacivanja vode a samim tim i toksina iz organizma. Manje toksina znači istovremeno bolji imunitet i bolje zdravlje. Maslačak je bogat vitaminom C koji deluje kao antioksidant, ali komponentom koja se zove Luteolin, a  koja deluje protiv upala i smatra se da razgrađuje ćelije raka, i utiče na bolji rad mozga i bolje pamćenje!

Čaj od korena maslačka za jetru

Maslačak poptpomaže rad jetre i pravilan protok žuči i to je još jedan način oslobađanja tela od štetnih materija. Na koji način? S obzirom da je jetra  ta koja sakuplja toksine u našem telu i prerađuje otpad, veoma je važno da njen rad bude na maskimalnom nivou. Čak i onda kada  proizvodi više žuči nego što treba, diuretičko svojstvo maslačka potpomaže da se ona izbaci kroz mokraću i da se na taj način ostvari ravnoteža.

Lepša i blistavija koža

Da li ste ikad razmišljale da upotrebite čaj od maslačka za lepši i čistiji ten? Kako je to moguće? Postoji mnogo razloga zbog kojih se mogu javiti promene na koži i akne. Neki su spoljašnji, a neki unutrašnji. Jedan od tih unutrašnjih je svakako previše toksina i loše funkcionisanje jetre, kao i određeni hormonalni problemi. Ponekad ti toksini nađu svoj izlaz kroz znoj i  kroz kožu i formiraju akne. Eto razloga da isprobate čaj od korena maslačka u službi lepote kao jedan od čajeva protiv bubuljica.

Čaj od korena maslačka za mršavljenje

Ako hoćete brzo da izgubite kilograme, opet ista priča – izbacite vodu iz organizma. Zapravo, u mnogim brzim dijetama, nagli gubitak kilograma u prvih nedelju dana je  upravo je posledica izbacivanja viška vode iz tela. Da biste to postigli, potrebno je da isprobate neku proteinsku dijetu ili da pripremite čaj od korena maslačka.

Zatvor

Loša probava još je jedan razloga zašto vam se u telu gomilaju toskini, ali i masne naslage.  Čaj od korena maslačka deluje kao blagi laksativ.Ovaj čaj može da poboljša probavu i na taj način potpomogne mrašavljenje, oslobodi vas nadutosti i dodatnog tereta.

Protiv PMS-a

Osećate se naduveno, umorno, teške ste same sebi a onda i drugima? Jedan od razloga zbog čega se pred sam ciklus osećate ovako jeste i zadržavanje vode u organzmu, pa tako koren od maslačka može biti koristan u borbi protiv PMS-a.

Imate grčeve u mišićima tokom PMS-a? Tada se obično preporučeje unos magnezijuma, a njega ima dosta u maslačku. A da li ste znale da ovaj čaj može biti odlična zamena za kafu? Obično se u borbi protiv PMS simptoma preporučuje da  izbegavate kafu. Ukoliko ste ljubitelj kafe pa je to izazov za vas, onda možete isprobati sličan napitak koji ćete napraviti od korena maslačka.

Kako napraviti napitak sličan kafi od korena maslačka?

Potrebno je da ga ispečete u rerni dok blago ne potamni, a zatim da ga sameljete poput kafe.

 Čaj od maslačka protiv raka

Smatra se da je ovaj čaj toliko moćan da deluje i na ćelije raka. Utiče na njih tako da one počnu da se raspadaju, dok zdrave ćelije ne dira i ne oštećuje. U laboratorijskim uslovima praćeno je dejstvo korena maslačaka na ćelije pojedinih kancera i razultati su bili sjajni. Tu i tamo nađu se iskutsva po forumima da je neko uspeo da se izbori sa ovom bolešću baš upotrebom ovog čaja.

Ne samo da je zdrav, već čaj od korena maslačka može da učini da izgledate lepše i osećate se bolje. Drugim rečima,da procvetate!

Nuspojave i iskustva sa čajem od maslačka

Istina je da su sva ova dejstva slabo istražena na ljudima i da je  većina testova i istraživanja lekovitih svojstava maslačaka proučavana na životinjama. Pa ipak, ako potražite iskustva, naići ćete na brojne pojedinačne tvrdnje da je ovaj čaj efikasan za čišćenje organizma. I ne samo za to! Smatra se da je čaj od korena maslacka delotvoran protiv raka kao  i protiv kandide u crevima.

Iskustva ali i istraživanja govore da ovaj čaj nema neka sporedna štetna dejstva. Svakako, uvek ima izuzetaka i svako od nas drugačije reaguje na lekove iz prirode. Generalno gledano, maslačak je bezbedan za upotrebu.

Nuspojave se tiču alergija, pa ako vam je poznato da imate alergiju na neke biljke (posebno na kamilicu, suncokret, tratinčice) izbegavajte ovaj čaj. Dobro je da se posavetujtete sa lekarom ukoliko pijete neke lekove.

Čaj od korena maslačka u trudnoći nije štetan, ali u ovom periodu valja da budete više oprezni i umereni u svemu.

U prevelikim količinama, čaj od maslačka može izazvati proliv, probleme u radu jetre. probleme sa srcem i aritmiju.

Gde kupiti čaj od maslačka i cena

Kako je maslačak široko rasprostranjena biljka, nije teško pronaći čaj od njenog korena. Svaka dobro snabdevena biljna apoteka pa i prodavnica zdrave hrane ga ima. Ukoliko tako nešto nemate u svojoj blizini, čaj od maslačka možete kupiti i u brojnim online prodavnicama.

Najpoznatiji je čaj od korena maslačka Josif Paničić.

Cena čaja je oko 180 dinara.

Da li se u proleće osećate teško, tromo i naduveno? Pravi lek vam je nadohvat ruke!

Mnoge žene se sa prvim prolećnim danima upuste u prolećno čišćenje – ormara, cipela, suvišnih kilograma, nedostataka na koži. Ali ne zanemarite i one skrivene nedostatke unutar tela. 

Detoksikujte organizam i izbacite štetne materije pomoću lekova koje vam baš u proleće bodu oči. U tom smislu, maslačak i njegov koren su prava stvar!

maslačak kao lek
maslačak je otporna biljka

Možda mislite da je maslačak korov.  Istina je da je on vrlo uporna biljka koja lako opstaje u teškim uslovima ali i da ima lekovita svojstva.  Razmislite – možda je baš ta otpornost na razne uslove ono što treba da vas motiviše da ga isprobate za sopstvenu otpornost, bolji imunitet i lepši izgled. Jer, znate već, lepota i zdravlje odavno idu ruku pod ruku!