Gljivice na noktima i metode za njihovo uklanjanje koje provereno rade!

Gljivice na noktima su česta pojava, posebno kada su u pitanju nokti na nogama. Evo kako da ih prepoznate i kako da ih izlečite. 

Ukoliko imate neke vidljive promene na noktima, malo je verovatno da se radujete kupovini novih sandala sa otvorenim prstima, lepom vremenu ili odlasku na plažu i letovanju. Od ideje da budete bosi, prolazi vas blaga jeza. To najčešće zahteva da stručno zamaskirate svoje nokte ili da prihvatite neprijatnost kao normalan osećaj.

Gljivice na noktima ne izgledaju privlačno, a u  većini slučajeva nećete ih zamaskirati ni lakom za  nokte. Ružna i kvrgava površina razlikuju se od glatke, čak i spod laka. Zapravo, ukoliko su vam nokti zadebljali, puni neravnina, iskrivljeni, onda  ne treba da ih dodatno ističete lakom za nokte. Ne pokušavajte da ih krijete već da ih lečite. Možda se sada pitate od čega treba da ih lečite i koje su to bolesti noktiju.

U 50-60% slučajeva uzrok promena na noktima su gljivice na noktima.

Pročitajte više o promenama na noktima!

Šta su gljivice na noktima?

stopala

To je promena na noktima izazvana gljivičnom infekcijom . Patogene gljivice su mikrororganizmi koji rastu u mračnim, vlažnim i toplim uslovima i nemaju potrebu za svetlom, a koje napadaju ljudski organizam. Vrlo često nasele se na noktima i idu u paketu sa gljivicama na nogama.

Jasno je zašto se ova pojava uglavnom javlja na nogama.

Atmosfera u cipelama i čarapama je upravo onakava kakva ogovara razvoju gljivica – tamna, vlažna i topla.

Nemamo svi savršene nokte. Dok se neki žale na to da su im nokti krhki i lako lomljivi, kod drugih se javlja suprotan problem – zadebljali nokti na nogama. Upravo  to je načešće znak da imate gljivice na noktima. Iako su gljivice jedni od onih mikroorganizama koji inače žive sa nama u simbiozi, kada se previše razmnože – postaju pretnja. E, tada vam treba nešto za lečenje gljivica na noktima

Brankica je uspešno dobila bitku sa gljivicama na noktima koje su se proširile na cela stopala. Posledica? Ne baš lepi nokti i nimalo prijatan miris nogu kada se izuje! Pronašla je odlično, efikasno i prirodno rešenje i uspela je da se reši i gljivica na noktima i nogama i smrada nogu. Ako imate sličan problem, bacite pogled na njenu priču. Njeno iskustvo biće vam korisno, a naći ćete ga na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-gljivica-na-noktima-i-nogama/

Ova pojava počinje kao sitna tačkica, na vrhu nokta , sa njegove unutrašnje strane ili na samom dnu nokta. Najčešće bude žute ili bele boje. Ona se vremenom, kada joj uslovi odgovaraju, proširi od tačkice do fleke koja bukvalno pokriva ceo nokat. Usled toga javljaju se žuti nokti na nogama, zadebljali i iskrivljeni nokti puni neravnina i brazda koji se cepaju u nekoliko slojeva. Nekada ove promene zahvate jedan nokat, a nije retko da se one prošire i na druge nokte, kao i da inficiraju kožu oko nokta. Ponekad se inficirani nokti odvajaju od podloge, pa postoji i velika verovatnoća da otpadnu.  

Lečenje gljivica na noktima će najkraće trajati ako uhvatite proces na samom početku. Zato, odmah dobro pogledajte svoje nokte!

Nije svaka promena na noktu izazvana gljivicama. Crni nokti su posledica nekog udarca i hematoma, a zeleni nokti vrlo jasno ukazuju na upalni proces i praćeni su bolom. Ovo su promene koje ćete sigurno osetiti. Gljivice su podmukle – počinju tiho i neprimetno, ali lagano zauzimaju svoje mesto na nokatnoj ploči i menjaju njen izgled.

Postoji više tipova gljivica koje mogu da izazovu promene na  noktima:

 • Dermatofiti su površinske gljivice koje ne prodiru dublje u kožu. Pored nokta, ovog gljivicom može biti inficirana koža i kosa. Tako, recimo, možete dobiti infekciju stopala koja je poznatija kao atletsko stopalo. Ovaj tip gljivica je najčešći uzrok promena na noktima.
 • Kvasnice  su vrsta koje normalno žive u našem telu, a koje izvesni okidači mogu da poremete i da izazovu njihovo razmnožavanje preko normalne količine.  Takva je, recimo,  kandida. Ovakve gljivice se češće mogu naći na noktima ruku.
 • Kožna plesan je takođe vrsta gljivicakoja može da inficira nokat, mada je ovo ređa pojava.

Svima njima je zajedničko da im za rast i širenje treba vlažno i toplo mesto i ono ključno – zanemarivanje problema.

Ukoliko vaši nokti ne izgledaju lepo, to nije samo kozmetički problem, već može biti ozbiljan problem koji zahteva da mu se posvetite i pronađete rešenje.

Možda niste znali, ali promene na noktima i njihov izgled govore mnogo o vašem zdravlju. Dakle, nokti nisu samo za lakiranje! Dobro obratite na pažnju na to šta prekrivate i pronađite adekavatan lek za gljivice na noktima.

Kako se mogu dobiti gljivice na noktima?

gljivice na noktima - uzroci
gljivice na noktima – uzroci

Kada kažemo da je nokat inficiran, to onda obično znači da smo bakteriju ili gljivicu negde pokupili.

Znači li to da su gljivice na noktima zarazne?

Kako ih možete dobiti?

Gljivice na noktima najčešće možete pokupiti na neki od sledećih načina:

 • hodajući bosi na vlažnim mestima kao što su bazeni, kupatila i slično.
 • provodeći veći deo vremena u vlažnoj atmosferi, bilo da to od vas zahteva posao ili održavanje kuće.
 •  noseći sintetičke čarape i cipele koje ne omogućavaju disanje kože i apsorpciju znoja, već naprotiv pospešuju znojenje.
 • deleći peškire, čarape ili obuću sa nekim  ko ima gljivice na noktima
 • koristeći inficiran materijal i opremu za nokte  kod kuće ili u  kozmetičkom salonu
 • noseći veštačke nokte i slojeve laka preko već inficiranog nokta

Po svemu sudeći, gljivice na noktima jesu zarazne pa treba da povedete računa u kakvom okruženju boravite, i u kakvim uslovima borave vaša stopala i vaše ruke tokom dana.

Idete na nadogradnju noktiju u kozmetički salon? Nemojte da birate samo povoljnu cenu, maštovitost i vešte ruke, već birajte pouzdanu i čistu uslugu.

Ovo je jako bitno da imate na umu, jer uzalud svi lekovi za lečenje gljivica na noktima ukoliko vi i dalje ne preduzimate ništa da eliminišete uzrok njihovog nastanka.

Da li su češće infekcije na nogama ili na rukama?

Bez sumnje, gljivice se češće javljaju na noktima nogu. Možete pomisliti da je prirodno da nokti na nogama budu grubi, debeli i zakrivljeni jer su tako otporniji, a to i treba da budu kada nosite cipele.

Pa, nije tako.

Veća je verovatnoća da su vaši nokti inficirani i da su baš gljivice uzrok bolesti na noktiju nogama.

Zašto baš na stopalima?  Prvenstveno, zbog uslova koji su gljivicama neophodni za rast. Noseći obuću i čarape ceo dan, vaše noge se znoje, a toplota vašeg tela stvara idelanu temperaturu za njihovo razmnožavanje i rast.

Mogu li se gljivice javiti i na rukama?

Mogu, posebno onda ako su vam ruke ceo dan u vodi ili ako grickate nokte. Gljivice na rukama vrlo često uzrokovane su kandidom – gljivicom koja inače živi u našem telu. Ukoliko grickate nokte, oštećujete njihove ivice i kožu oko njih. S obzirom da ruke koristimo za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, one su u stalnom kontaktu sa gomilom bakterija i gljivica i vlage. Oštećenja na koži i noktima idelana su mesta za gomilanje gljivica. Onda kada grickate nokte, sve to dolazi do vaših usta i grla . Budimo iskreni, grickanje noktiju je gotovo nesvestan proces i malo je verovatno da ćete oprati ruke pre nego što se prepustite ovoj štetnoj navici. To je jedan od načina da pokupite kandidu na noktima i da je proširite po telu i dobijete sistemsku kandidijazu koja je možda razlog zbog čega žudite za slatkišima.

Ovaj proces infekcije može da se desi i obrnuto. Kandida na noktima javlja se i onda kada se ona već previše razmnožila u telu, recimo posle upotrebe nekog antibiotika ili nekih pogrešnih životnih navika, a vi grickate nokte i na taj način “naseljavate” gljivice na vaše nokte.

Bez obzira na uzroke pojave gljivica, ne treba zanemariti posledice.

Šta ako zapostavite svoje nokte i zašto je lečenje gljivica na noktima važno?

Možete doveka sakrivati nokte u zatvorenim cipelama, džepovima i izbegavati njihovo izlaganje pogledima. Možda mislite da jednostavno imate ružne nokte ili da će žuti nokti na nogama ili na rukama nestati sami od sebe. Ništa strašno, postoje i gore stvari u životu, zar ne? Ipak, ako primetite da se gljivice na noktima šire, onda je vreme da ozbiljno razmislite o tome da li je sakrivanje i okretanje glave od problema najbolje rešenje.

Gljivice na noktima nogu mogu da izazovu sledeće komplikacije:

 • Bolovi u stopalima. Zadebljali i deformisani nokti nisu samo ružni. Oni mogu da pritiskaju okolono tkivo, urastu u meso, a to može da bude bolno iskustvo. Čak i obično hodanje tada može biti prava noćna mora,
 • Infekcija kože. Ukoliko zanemarite gljivice na noktima, one vrlo brzo mogu da se prošire na kožu i na predeo između prstiju. Koža tada postaje osetljiva, crvena, svrbi i javljaju se pukotine. Otvaraju se  nova mesta idealana za gomilanje prljavština i vi upadate u začarani krug iz kojeg je jako teško izaći. Osim za gljivice, otvara se plodno tlo i za bakterije, koža može da se inficira, otekne i da dođe do stanja koje se naziva celulitis.
 • Gubitak nokta. U nekim slučajevima, inficirani nokti odvajaju se od ležišta i u tom slučaju  nokat otpada. Zapustite li svoje nokte, ne samo da neće biti  lepi, već možete i ostati bez nekog od njih.

Možda izgledaju beznačajno, ali bolesti noktiju nisu samo estetski problem. Ukoliko ih ne lečite mogu postati i zdravstveni.

Lakovi, veštački nokti i nadogradnja i gljivice na noktima

manikir i gljivice na noktima
manikir i gljivice na noktima

Poslednjih godina sve je popularnija kozmetička metoda nadogradnje noktiju. Kontakt sa inficiranim turpijama, grickalicama i priborom za nokte još je jedan način da vaši nokti budu inficirani gljivicama, ružne boje i ružnog oblika. Upravo to je često razlog zbog kojeg pribegavamo nadogradnji i lakiranju noktiju – da sakrijemo nedostatke na njima.

Nadogradnja noktiju trebalo bi da se radi samo na zdravim noktima.

Stavljajući veštačke nokte i pokrivajući nedostatke gelom i lakovima zapravo stvarate idelane uslove da se gljivice još više razmnože. U prostoru između vašeg i veštačkog nokta nema dovoljno vazduha i  nokti su često izloženi vlagi i prljavim površinama. Ukoliko već imate infekciju na noktu, na ovaj način samo ćete je pogoršati. Da biste imali lepe nokte, važno je da oni ozdrave. Dakle, potrebno vam je lečenje.

Gljivice na noktima lečenje

Pa dobro, kako onda izlečiti gljivice na noktima? Evo nekoliko načina koji provereno rade!

Prirodni lek za gljivice na noktima

Ukoliko problem nije odmakao predaleko, možete isprobati neke od sledećih metoda!

Stopalin tretman

Ovo je prirodan tretman protiv gljivica na noktima i nogama i neprijatnog mirisa nogu! Aktivni sastojci u ovom tretmanu su visoko koncentrovani, sasvim prirodni i zato je Stopalin preporuka broj 1 kada govorimo o lečenju gljivica na noktima prirodnim putem. Iskustva korisnika to potvrđuju, a i sami se možete uveriti ako ga naručite na sajtu: https://stopalin.com/

Jabukovo sirće

Potrebno je da pomešate jednake količine jabukovog sirćeta i vode. Držite inficirani nokat u ovom rastvoru.

Ulje origana

2 kapi origanovog ulja pomeša se sa jednom kašikom maslinovog ulja. Ovakav rastvor nanese se na nokat.Ulje origana deluje kao prirodni antimikotok (sredstvo protiv gljivica)

Ulje čajevca

Ovo moćno ulje super je za razne površinske infekcije i jedan je od najboljih načina kako lečiti  gljivice na noktima prirodnim putem. Kao i ulje origana, ulje čajevca je dosta jako, pa samo dve kapi treba da razredite sa malo maslinovog ulja i nanesite na nokat. U težim slučajevima, možete i bez razređivanja da naneste ulje čajevca na inficiranu površinu nokta.

Beli luk za gljivice na noktima

Možda niste znali, ali beli luk je odličan lek za gljivice na noktima. Evo kako da ga upotrebite. Izmrvite glavicu belog luka i stavite na inficirani nokat. Pričvrstite zavojem ili flasterom i dobro isperite posle tretmana.

Limunov sok

Iscedite sok od limuna i nanesite ga direktno na inficirani nokat .

Gljivice na noktima nogu i soda bikarbona

Soda bikarbona deluje kao lek za gljivice na noktima jer stvara alkalanu sredinu koja ne pogoduje razvoju gljivica. Koristi se lako.Napravite pastu od sode bikarbone pomešane sa vodom i stavite na nokat.

Koju god od ovih metoda lečenja gljivica na noktima izaberete, potrebno je da tretirate nokat pola sata, a zatim da sve to dobro isperete i osušite.

Budite uporni da se ne bi desilo da gljivice budu upornije od vas. Lečenje ovog problema traje jako dugo, ponekad i do 18 meseci. Da, dobro ste shvatili – više od godinu dana!

Medicinska sredstva kao lek za gljivice na noktima

Ukoliko se vaš problem iskomplikovao, inficirao druge nokte ili kožu, on zahtevs ozbiljnije lečenje. U tom slučaju treba da posetite lekara koji će vas pregledati i dati vam terapiju koja  može da uključuje sledeće lekove protiv gljivica na noktima:

Mast za gljivice na noktima

Mast je efikasan i lako primenjiv lek za gljivice na noktima. Međutim, baš kao i kod prirodnih načina lečenja gljivica na noktima, i ovde vam treba strpljenje i upornost.

Koju mast za gljivice na noktima izabrati? O tome je najbolje da se posavetujete sa svojim lekarom. Različite kreme mogu delovati na različite tipove gljivica. Vama treba ona prava. Uglavnom su to sledeće masti :

 • Canesten mast za gljivice na noktima
 • Nistatin
 • Lamislil mast za gljivice na noktima

Kreme se nanose isključivo nekom vaticom ili šatpićem za uši koje posle bacate. Rekli smo da su gljivice ne noktima zarazne i nemojte da dodirujete zaraženu površinu prstima kako ne biste širili infekciju. Sprej za gljivice na noktima je mnogo praktičnija varijanta.

Lak za gljivice na noktima

Lak za gljivice na noktima je još jedan način da se istih rešite što jednostavnije. Koristite ga prema uputstvu koje dobijete uz njega. Ovi lakovi uglavnom deluju tako što stvaraju nepovoljne uslove za rast gljivica na noktima.

Olovka za gljivice na noktima

U potrazi za načinima kako se leče gljivice na noktima , sigurno vas neće zaobići ovaj izum. Olovka za gljivice na noktima je pre svega praktična za nanošenje jer je u obliku olovke i vi njome faktički radite poteze kao da bojite svoj nokat. Naravno,umesto boje, olovka ispušta aktivne sastojke na bazi ulja čajevca, čempresa, lavande ili druge. Ostaje diskutabilno koliko se ponovnom upotrebom istog vrha gljivicama omogućava da se šire.

Losion za gljivice na noktima

Možda najpoznitiji je Wartner za gljivice na noktima. Losiion ima sunđerasti aplikator, kojim se nanosi na inficirano područje. Deluje tako što stavar zaštitni sloj na noktu i psrečava širenje i razvoj gljivica, dok u isto vreme neguje nokat.

 Oralni lekovi za lečenje gljivica na noktima

Ukoliko je gljivična infekcija posledica širenja gljivica koje potiču iz tela, lekar vam može prepisati i neku oralnu terapiju.

Otklananje nokta

Onda kada je nokat toliko deformisan da izaziva oštećenja okolnog tkiva i da mu nema pomoći, uklanjanje nokta je najbolji način za lečenje gljivica na noktima.

Gljivice se dosta teško leče i nije retko da se oboljenje ponovo vraća. Zapravo, ovo se dešava u više od 50% slučajeva, pogotovo kada su u pitanju one na noktima nogu. Zato pre svega treba obratiti pažnju na sprečavanje uslova za  njihov rast i razvoj.

Kako sprečiti razvoj gljivica na noktima?

Preventiva gljivica na noktima
Preventiva gljivica na noktima

Dobra preventiva je vrlo često pola puta do izlečenja. Evo kako da sprečite ovu ružnu pojavu:

 • Održavajte redovnu higijenu ruku i nogu. Držite nokte urednim i kratkim.
 • Održavajte noge i ruke suvim. Ne obuvajte čarape na vlažne noge.
 • Nosite čarape od prirodnih materijala koji omogućavaju da noga diše,  sprečavaju znojenje i dobro apsorbuju znoj.
 • Rešite se cipela koje propuštaju vodu.
 • Bacite stare cipele koje su možda inficirane gljivicama.
 • Ne idite bosi na javnim mestima. 
 • Izbegavajte veštačke nokte i nadogradnju ili izaberite pouzdan kozmetički salon
 • Nosite gumene rukavice i probajte tako da zaštitite ruke onda kada morate da budete u kontaktu sa vodom.
 • Operite ruke nakon što ste dirali inficirani nokat da ne biste širili infekciju
 • Nemojte deliti peškire i čarape sa zaraženom osobom, partnerom ili članom porodice.

Na ovaj način sprečićete pojavu gljivica na noktima i smanjiti šanse da se one vrate ukoliko ste već započeli lečenje.

Bez preventivnih higijenskih mera,  lečenje gljivica na noktima nema svrhu!

Ukoliko vaši nokti nisu baš reprezentativni primer lepih noktiju, povedite računa o njima dok nije kasno. Nije lepota uvek u lepoj dekoraciji, mašnicama,  cvetićima, cirkonima i uredno nalakiranim noktima, a  posebno ne onda kada je sve to  samo maska za neke probleme. Kada imate gljivice na noktima nije vam potreban kozmetički nego medicinski pedikir.

Ne zvuči zabavno?

Pa, gledajte na to sa vedrije strane. To je razlog da bacite neke stare cipele i krenete u šoping po nove.

Ide lepo vreme – ono koje zahteva da pokažete  nokte na sunce! Da li ste zaista spremne za to ili krijete nešto ispod svog laka za nokte?