Petrolej za vaške?! Možda smrdi, ali radi!

Petrolej za vaške?! Možda smrdi, ali radi!

Petrolej za vaške je način koji su koristile još naše bake.  Ovaj derivat, jakog mirisa, fatalan je i za ove male napasti koje ponekad teško mogu da budu otklonjene iz kose. Niste ovo znali? Pripremite se, objasnićemo vam sve potanko.

Šta je petrolej?

Na pitanje šta je petrolej, odgovor je veoma jednostavan. To je ugljovodonična tečnost, veoma zapaljiva, poznata još i kao kerozin. Dobija se destilacijom nafte i koristi se kao gorivo vazduhoplovnih vozila. Takođe se može koristiti i kao ogrev, za neke peći, ali i za neke vrste starinskih lampi.

Kao takav, dakle, derivat nafte, veoma je intenzivnog mirisa i pogodan za to da vaškama stane na kraj.

Vaške ne podnose njegov intenzivan miris i na taj način možemo lakše da ih se rešimo.

Medicinski petrolej za vaške

Zapravo, ono što bi trebalo koristiti na prvom mestu kada su vaške u kosi u pitanju, jeste medicinski petrolej koji se nabavlja u apoteci. To je petrolej koji se destilacijom čisti od otrovnih i štetnih supstanci. Na taj način se petrolej u stvari pretvara u produkt koji je u potpunosti bezbedan za ljudsku upotrebu.

Ima jedna otežavajuća okolnost, a to je činjenica da medicinski petrolej ne možemo naći baš bilo gde. Nemaju ga sve apoteke, a neki kažu da su ga dugo vremena mogli naći samo u Nemačkoj.

Postavlja se pitanje: Šta onda koristiti?

Pre svega, ako ga možete pronaći, koristite medicinski petrolej za vaške. Ako ne možete, vrlo ograničeno (svega 2-3 puta u kratkom vremenskom periodu), možete koristiti i običan petrolej za vaške.

 

Da li je petrolej za vaške bezbedan?

 

Pravi odgovor na ovo pitanje glasi ovako: Ako možete nabaviti medicinski petrolej, svakako koristite njega. Ako ne možete, onda neka to bude običan petrolej, ali budite oprezni.

U kom smislu?

Petrolej je uljana tečnost (i u samom nazivu je oil – ulje). Veoma je jakog mirisa i može na koži glave izazvati iritacije, crvenilo, peckanje.

Ako kojim slučajem imate osetljivu kožu, ovo ne sme biti vaš izbor. Odlučite se ta neki drugi vid borbe protiv vašaka.

Ako niste osetljivi, prvo isprobajte malo petroleja negde na podlaktici i sačekajte oko pola sata da vidite da li će koža reagovati. Kada isprobate i sve bude u redu, tada možete pristupiti tretmanu.

Još nešto je važno.

Vaške bi trebalo da uginu od jednog, najviše dva tretmana. To i neka bude mera za vas. U roku od desetak dana možete ponoviti proces, posle nemojte.

Može biti previše za vašu kožu. A sa druge strane, otrovne supstance prodiru u organizam i to može ostaviti posledice.

Budite umereni. A posle dva tretmana mora biti rezultata.

Kako se koristi petrolej za vaške?

petrolej za vaške i gnjide

Bez obzira na sve, rezultati korišćenja petroleja su veoma uspešni, petrolej za vaške daje dobre rezultate.

Još nešto što je važno, to je njegova ekonomičnost, kao i veoma lako nanošenje na kosu. Sada ćemo vam predočiti na koji način ga možete naneti. Veoma je lako.

Postupak:

Petrolej koji ste nabavili, verovatno u nekoj većoj flaši, možete presuti u neku manju flašu. To jest, najbolje je presuti u flašicu koja ima neku pumpicu, kojom može da se prska. To može biti flašica za fajtanje veša, a može biti i flašica od nekog kozmetičkog proizvoda koji ima prskalicu.

Bitno je da se nađe takva flašica, sigurno je imate kod kuće, jer će nanošenje biti posve lako tada.

Petrolej je tečnost, ali uljana tešnost, i morate voditi računa kako ćete biti obučeni jer, ako nešto kapne na vau odeću, pri tom, ako to bude odeća koju volite, nećete je lako oprati.

Još nešto važno, on ima izuzetno jak miris. Ako on dospe na odeću, takođe će biti veoma teško ukloniti ga. Možda čak i nemoguće ukloniti ovu masnoću i miris.

Zato, obucite nešto staro, toliko staro da možete baciti posle upotrebe. Neka to bude i neki stari peškir na ramenima, ili krpa, što takođe možete posle baciti.

Kada ste ovo sve pripremili, idemo dalje.

Očešljajte kosu, razmrsite je, ona mora da bude potpuno ravna, da bi petrolej dospeo do svakog delića vaše glave. Uzmite taj isti češalj i razdvajajte sloj po sloj kose, kao kad se farbate.

Razdvojte sloj, pa onda naprskajte. Prvo koren, dobro naprskajte, pa onda i dužinu. To radite da bi i gnjide uginule. Zatim spustite taj pramen i prskajte sledeći. Tako sve u krug, dok cela kosa ne bude obilno prekrivena petrolejem za vaške.

Dakle, kosa mora da bude potpuno mokra. Verovatno će vam biti muka. Miris je jak i potrebno ga je izdržati. Razmišljajte o tome da, ako je vama nepodnošljiv, taj miris će biti nepodnošljiv i vaškama.

Niste završili.

Sada, kada ste isprskali kosu, potrebno je da ne dozvolite vaškama zaista da dišu. To će vam poći za rukom ako stavite neku običnu kesu na glavu. Tako ćete zadržati dosta mirisa na glavi, a manje će gušiti vas.

Možete i vezati kosu, da bude lakše. Ako nađete, koristite gumice za kosu protiv vašaka.

Zadržite kesu 15 do 20 minuta, ne više. Petrolej je, kao što smo naznačili, opasan za kožu glave. Naročito ovaj običan petrolej, koji nije prečišćen. Zadržavanjem njega duže na glavi, rizikujete infekcije.

Još jedna veoma važna stvar, jeste vaša bezbednost.

Bilo je reči o tome koliko je dobro nanositi petrolej, odnosno, koliko je loše. Ali je i ovo važno!

Kada ga nanosite, vodite računa da vaše oči, generalno, vaše lice, ne dođe u dodir sa petrolejem.

Takođe, vodite računa i da petrolej za vaške ne dođe do vaše ušne školjke. Ne bi bilo dobro da morate da ih čistite.

Sve vam je jasno.

Kada prođe tih dvadesetak minuta, onda operite kosu šamponom. Ne bi bilo loše da to bude šampon za vaške, ali ako ga nemate, operite kosu regularno. Lepo istrljajte kosu da se mirisi petroleja za vaške ne bi osećali i dalje na vašoj kosi.

Stavite i neki regenerator da omekšate kosu jer ćete, kada je budete prosušili peškirom, morati malo da je iščešljate češljem za vaške. Ovo radimo zbog eventualno preživelih i poluživih vašaka koje, ako ponovo ožive, mogu ponovo i da se razmnože.

S druge strane, čak i ako su mrtve, vaške, kao i gnjide, treba iščešljati, ukloniti sa kose, jer je ružno da se gnjide vide na glavi.

Oni koji su isprobali ovaj recept, kažu da bi ga trebalo ponoviti, za jedno 7 do 10 dana. Ne ranije, treba pustiti kožu glave da se odmori.

Ponavljanje je važno jer, ako neka od vašaka preživi, sada treba da bude dokrajčena.

Ako ste sve dobro uradili, rezultati će biti stoprocentni. Ako ste, pak, nešto propustili i niste uradili ova dva tretmana kako treba, nemojte ih ponavljati u nekom dužem vremenskom roku, od, recimo, dva meseca. Ne smete zbog štetnosti petroleja za vas. Probajte bolje sa nekim blažim tretmanom.

Trebalo bi da vam ovaj postupak bude od pomoći.

Petrolej i vaške kod dece

Vaške i jesu najčešće kod dece. Neki smatraju da odrasli ne mogu dobiti vaške, naročito žene, jer je njihova kosa tretirana hidrogenom. To su oni koji zagovaraju hidogen kao sredstvo protiv vašaka.

Međutim, ovo je mit. Zašto?

Pa upravo zato što se često dešava da majke od svoje dece dobiju vaške. Hidrogen može pomoći kada ga naneset direktno na vaške, ali kosa tretirana hidrogenom, naravno, nije garancija za odbijanje vaški.

Zato možemo da kažemo da je ovaj recept petroleja za vaške ponajviše i koristan za decu. Već smo napomenuli da nije potpuno bezbedan. Najbolje bi bilo da za svoje dete nabavite medicinski petrolej.

Ako ipak niste u prilici da to uradite, možete običan petrolej malo ublažiti i oplemeniti nekim prirodnim uljem, da biste ga naneli na dečju nežnu glavu.

To ćete uraditi tako što ćete u flašicu za prskanje staviti pola flaše petroleja za vaške, običnog, a pola maslinovog ulja. Pre toga, proverite na ruci deteta da li koža reaguje na petrolej.

Onda detetu nanesite na kosu petrolej i maslinovo ulje po malopređašnjem receptu, tako što ćete natopiti kosu. Trebalo bi da maslinovo ulje ublaži smrad i jačinu petroleja za vaške. Reakcija bi trebalo da bude slična, malo blaža.

To znači da ćete morati možda malo više puta da nanesete ovu mešavinu na kosu, pošto ćete proces malo usporiti. Ali, sa druge strane, smete malo češće jer niste naneli čist petrolej za vaške.

Još jedna stvar koja je važna, dečja glava i dečja kosa je znatno manja, odnosno, kraća. Taj proces biće lakši. Ipak, i ako dete ima dugu kosu, bilo bi dobro skratiti je dok se vaške ne budu uklonile. Dete će verovatno negodovati, ali morate mu objasniti da je važnije da se istrebe vaške, od toga da frizura bude lepa.

Čemu lepa frizura, ako je glava puna vašaka? Plus, mogućnost da se vaške prenesu na nameštaj, odnosno, svim ukućanima. To je obaveza svakog roditelja, da objasni detetu.

Alternativa petroleju za vaške

Verovatno ima onih koji, čitajući ovaj tekst, misle u sebi da ni za živu glavu ne bi stavili nešto tako smrdljivo, nešto tako odvratno, na kosu.

Ako spadate u ovu grupu, ne brinite, ima drugih rešenja. To su prirodni, narodni lekovi za vaške, koji vam veoma mogu pomoći.

Da li će oni biti podjednako efikasni? To ne znamo. Ali i među njima ima veoma učinkovitih.

S druge strane, ako ste pobornik prirodne kozmetike i ako želite da se borite prirodnim sredstvima, možete i tako nešto pronaći. Ne volite sami da mućkate sredstva, lakše vam je da kupite i nešto upotrebite? Ima rešenja i za vas. To je sprej za vaške.

Ovi sprejevi napravljeni su na bazi biljaka, onih koje se efikasno bore protiv vašaka. Njihovim korišćenjem, koje može trajati malo duže, rezultati u borbi protiv vašaka, takođe su dobri. Imaju fin miris i možete ih prskati na čistu kosu, pa ih nositi tako, da bi duže delovali.

Možete ih prskati na prljavu kosu, malo držati, pa onda isprati, ako baš ne želite da ih nosite na svojoj glavi.

Zajedničko sprejevima i petroleju za vaške je to što posle njihovog korišćenja morate iščešljati kosu, kako biste se oslobodili uginulih vašaka i gnjida.

Petrolej za vaške – iskustva

petrolej protiv vaši

Ovde ćemo sa vama podeliti neka od iskustava korišćenja petroleja za vaške. Ta iskustva su naši čitatelji podelili sa nama, a mi ih prenosimo u celosti.

Marina

„Uh, vaške! Toliko sam alergična na njih, da vam ne mogu opisati. Deca su ih donela iz škole. Godinu dana nismo mogli da ih se rešimo. I suprug i ja smo bili očajni. Stalno smo terali decu da ih iščešljavaju, prava agonija.

Probali smo sve što smo čuli, smanjivao se broj vašaka, ali nikada nisu bile potpuno istrebljene. Sve dok nismo upotrebili petrolej za vaške. Mi smo stavljali čist. Neki kažu, ne valja. Ništa nam nije falilo. Posle jednog tretmana, kao rukom odnesene. Preporodili smo se.“

Miloš

„Mi smo probali petolej za vaške kada ih je klinac doneo iz vrtića. Kod prvog nanošenja smo se uplašili, mirisa i jačine uopšte, tako da smo mu maltene odmah isprali. Međutim, primetili smo da su vaške bile poprilično umrtvljene i sa tako kratkim delovanjem. Ponovili smo proces kroz nekoliko dana, ovoga puta je držao malo više na glavi i posle toga ih nije bilo uopšte.“

Goca

„Mi smo probali petrolej za vaške. Rezultat je bio dobar i loš. Maltene sve vaške su nestale. Čašljali smo ih još nedelju dana, za svaki slučaj, ako je neka ostala, ali je uglavnom to bilo to. Međutim, devojčici je jako pocrvenela koža oko ušiju. Vrlo sam se uplašila. Pošto se sutradan taj deo počeo i perutati, morala sam da je odvedem kod dermatologa, koji me je iskritikovao, nazvavši moj potez rizičnim.

Srećom, nije bilo ozbiljnijih posledica, ali je strah posle toga bio veliki. Zato ne znam da li da preporučim ili ne petrolej za vaške.“

Cena i gde nabaviti petrolej?

Ovo pitanje može zbuniti mnoge, pa hajde da razjasnimo na početku.

Petrolej možete pronaći na većini benzinskih pumpi.

Da, iako zvuči čudno, tako je. Upravo taj petrolej, koji je gorivo, može vam pomoći oko ovog neprijatnog problema.

Dobra stvar je i to što vam neće trebati velika količina petroleja. Zapravo, jedan litar biće sasvim dovoljan za nekoliko korišćenja. Cena mu je između 200 i 300 dinara, tako da je ovo i veoma ekonomičan proizvod za vas. Nadamo se da ste zadovoljni našim iscrpnim komentarima i sugestijama na ovu temu. Isprobajte i vi petrolej za vaške, ako se borite sa ovim problemom, pa nam javite utiske.