Sirće za vaške je efikasnije nego što mislite!

Sirće za vaške je efikasnije nego što mislite!

 Sirće za vaške je ono što baš vama treba da ih se rešite , a ubrzo ćete saznati i zašto. Da li je moguće da je tako jednostavno?  Ostanite da saznate detalje. 

Sirće je namirnica koju vrlo često upotrebljavamo kao dodatak uz salatu i nismo ni pomislili da ga možemo koristiti i za razne druge nelagodnosti ili čak i kao sredstvo za potpunu blistavost i čistoću. Kada govormo o čistoći, najpre pomislimo na predmete oko nas, a ni ne sumnjamo da nam glava i kosa takođe mogu biti čiste uz ovu višenamensku namirnicu. 

Sirće za vaške se pokazalo kao veoma delotvorno protiv ovih dosadnih napasti. Kao takvo ga čak i mnogi lekari preporučuju, zbog njegovog neškodljivog dejstva na zdravlje, prvenstveno dece. 

Svima je vrlo dobro poznato da se vaške u kosi pojavljuju najčešće u velikim grupama i kolektivima, na kom prisustvuje veliki broj dece, kao što su škole, bolnice, vrtići i razni kampovi gde je jednakost i bliskost dece veoma prisutna i izražena. 

Kada vlada epidemija, vrlo je važno zaštiti se adekvatno da ne dođe do pojave vaški i u vašoj bliskoj okolini. Roditelji uglavnom tada pristupaju veoma panično i razdvajaju decu jednu od drugih, ne shvatavši da je poenta u zaštiti kose na drugom nivou. Kada nastupi zaraženost, važno je da se svi ukućani podvrgnu tretmanu zaštite, bez obzira da li su vaške prešle ili ne. 

Iako je na našem tržištu dostupno dosta različitih preparata koji se bave preventivnom zaštitom kose od vaški, od šampona do losiona, pena i različitih ulja, treba napomenuti da je uvek bolje opredeliti se za prirodne preparate protiv vaši, iz razloga jer ne narušavaju zdravlje naše dece, a deluju veoma uspešno u svojoj nameni. 

Kao jedan višestruko delotvorni preparat za uklanjanje vaški i gnjida, pokazalo se i jestivo sirće, koje deluje tako što svojim jakim mirisom ubija (guši) već postojeće insekte, a ujedno i odbija prilazak novih. Evo malo više detalja o njegovom dejstvu. 

Kako deluje sirće za vaške?

sirće protiv vaši

Sirće za vaške koristite onako kako vam je neko već preporučio, jer se verovatno već izborio sa postojećim istim problemom koji prati i vas. Sasvim je nebitno koje ćete sirće odabrati. Jednako su sva ona uspešna u ovakvim tretmanima, a deluju tako što svojim jakim mirisom usporavaju kretanje vaški i gnjida, te ih je lakše uočiti i odstraniti sa kože glave i kose.

Osim što ih usporava, sirće u dobroj meri zna da uguši sve postojeće insekte, pa se njihovo istrebljenje svodi na redovno iščešljavanje koje mora biti veoma uporno i svakodnevno, sve dok ne budete sigurni da je kosa potpuno čista. Veoma često, kod velike količine vaši, nije dovoljan samo jedan tretman, već je neophodno ponavljati dokle god vaški i gnjida ima u glavi. 

Za ovaj tretman, sve što vam je potrebno je:

  • šampon za pranje kose (može biti i protiv vaški, a i ne mora),
  • gust češalj vaške
  • pumpica sa rašpršivačem u koju ćete sipati sirće,
  • sirće
  • peškir.

U izuzetnim sličajevima će vam pomoći i regenerator za kosu, ali o njemu će biti reči malo kasnije. 

Sam postupak pripreme sirćeta za vaške je veoma jednostavan.

U bocu sa rašpršivačem sipajte mešavinu sirćeta i vode. Gledajte da u većoj meri bude sirćeta, otprilike 70:30% i to je sve.

Sirće se nanosi na mokru kosu i jako je bitno da se svi delovi kose zahvate ovom mešavinom , naročito oni delovi gde su posejane sitne gnjide, a to su najtopliji delovi glave.

Kada ste kosu poprskali celu, umotate glavu u običnu kesu i ostavite da deluje oko sat vremena. Nakon potrošenih sat vremena, isprete kosu šamponom i velikom količinom regeneratora, koji vam omogućava da kosa klizi.

Uzmite gust češalj za vaške i češljate sve dok vaške i gnjide ispadaju. Dobro bi bilo da ispod glave postavite neki beli čaršaf, kako biste imali uvid u količinu istrebljenih vaški. 

Nakon toga obavezno osušite i ispregledajte kosu i ukoliko vidite da su vaške ipak ostale, ceo postupak ponovite, ali za dva dana. Sledećeg puta držite nešto duže sirće na glavi, da budete sigurni da su sve žive vaške i gnjide uginule. 

Ukoliko ipak brinete da li će vam se kosa kasnije osećati na miris sirćeta, dobra alternativa, a ujedno i rešenje neka vam bude prirodni šampon za vaške, koji se ništa manje efikasnim nije pokazao u praksi. Možete probati i petrolej za vaške, ali imajte na umu da on smrdi još više!

Možete koristiti vinsko sirće, belo sirće, alkoholno sirće, jabukovo ili čak kombinaciju maslinovog ulja i običnog sirćeta za ovaj eksperiment.

Budite sigurni da je sirće, u odnosu na sve prirodno što ste do sada možda čuli, najdelotvornije kada su vaške i gnjide u pitanju, kao i njihova masovna pojava na glavi. 

Alkoholno sirće za vaške

Alkoholno sirće, zbog visoke koncentracije alkohola u svom sastavu, ne bi trebalo koristiti u dosada pominjanoj razmeri, već 50:50.

U jednakim razmerama se pomeša sa vodom i nanese na suvu kosu, dobro utrlja u teme i ostavi da deluje sat vremena, a može i duže. Nakon toga, se nanese određena količina regeneratora koji zbog svoje težine ometa kretanje, sada već i ošamućenih vaški.

Kosu podelite u što manje pramenove i temeljno češljajte sve dok ne odstranite sve vaške koje vidite u tom delu koji tretirate. Sanirani deo odvojite od onog dela koji niste češljali da ne bi vaške prešle u njega. Poželjno bi bilo da kosa bude što kraća, da postupak ne bi trajao isuviše dugo i iscrpljujuće.

Narednih dana takođe češljajte kosu, iako vaški više nema, jer se treba pozabaviti gnjidama koje su dosta upornije i teže za ukljanjanje. Poznato je da vaške polažu svoja jaja u ogromnim količinama, koje svoj životni ciklus započinju za 10-14 dana od rođenja. 

Znate li kako izgledaju žive gnjide, a kako one koje nisu žive?

Vinsko sirće za vaške

Vinsko sirće  možete koristiti čak i bez razblaživanja.

Dovoljna je mala količina sirćeta koje ćete utrljati između dlanova, pa na kosu, posebno ciljajući na one delove koji su najkritičniji. Ostavite ga tako da deluje neko vreme, a zatim isperite šamponom. 

Neka vam gust, metalni češalj uvek bude pri ruci kada se jave ovakvi problemi, jer je on od velike važnosti za potpuno istrebljenje ovih dosadnih gamadi. 

Važno je da znate, da se kosa, glava pa čak i sami insekti vrlo brzo naviknu na jedno te isto sredstvo, na koje vrlo brzo mogu postati imuni, pa je bitno da s vremena na vreme promenite preparat ako ne deluje.

 Je l’ znate koje sve oblike preparata možete koristiti za uklanjaje vaški i gnjida?

Ustvari, gnjide se odstranjuju redovnim raščešljavanjem, ali vaške?

To mogu biti sprejevi za vaške, šamponi za vaške i losioni za vaške koji se samo utrljavaju u kosu bez ikakvog ispiranja.

 Koji vam se čini najpraktičniji?

Bilo šta da izaberete, nećete pogrešiti, ali prilikom izbora, imajte na umu da sprejevi najbolje prodiru u nepristupačne delove glave i same kose.

Maslinovo ulje i sirće za vaške u kombinaciji

sirće za vaške upotreba

Maslinovo ulje je bogato omega 3 masnim kiselinama i dobro nam je poznata njegova dobrobit za zdravlje celokupnog organizma. Hladno ceđeno, ekstra devičansko je najzdravija varijanta ulja u čovekovoj ishrani, ali se njegova termička obrada ne preporučuje, jer gubi sva lekovita dejstva. 

Koristite li maslinovo ulje u svojoj ishrani ili možda u neke druge svrhe?

Te neke druge svrhe, na primer mogu biti i brže potamnjivanje na suncu ili čak odstranjivanje vaški iz kose.

Pitate se kako?

Evo odgovora.

Konzistencija maslinovog ulja je jako gusta. Kada ga naneste na suvu kosu, ono se praktično zalepi za vlas kose i onemogućava da se vrši bilo kakva radnja po kosi. Probajte da nanesete malu količinu bilo kog ulja na svoju kosu, a zatim pokušajte da prođete prstima kroz nju. Kosa zateže sa svih strana i onemogućava lako kretanje.

Isti je princip i sa vaškama.

Maslinovo ulje ima zadatak da ih uspori i da im onemogući brzo kretanje kroz kosu, jer se vaške razbeže čim osete da se nešto dešava, a sirće ih dodatno uguši i one prosto nemaju kud, već da ostanu tamo gde jesu, potpuno bespomoćne.

Kada ste sigurni da vaške više nisu žive, pobrinite se da ih izbacite iz glave i što dalje od stambenog prostora. Znate da vaške ne lete, ne skaču i ne jure, one jednostavno prelaze direktnim spajanjem sa zaraženom osobom. 

Kao dobru preventivu za odbijanje vaški, možete koristiti i gumice protiv vaški koje u sebi sadrže određene supstance za odbijanje ovih insekata. Posebno su praktične da ih koristite deci, jer su neupadljive, a opet vrlo delotvorne. 

Belo sirće za vaške

Još jedan način da se uspešno oslobodite vaški je sigurno i belo sirće. Ukoliko ga do sada već niste isprobali, pravo je vreme da to učinite sada.

Postupak je isti. Dok je kosa još mokra, nanestite belo sirće na kosu, nema potrebe za velikom količinom, jer ima prilično jak miris. S obzirom da brzo ispari, neće stvoriti nelagodnost u smislu lošeg mirisa. Njega ne morate čak ni ispirati, već samo kad se osuši, dobro iščešljajte gustim češljem. Postupak ponavljajte onoliko puta dok ne otklonite sve vaške iz kose.

Nemojte baš previše često ponavljati, ostavite lufta da se koža odmori, a u međuvremenu nastavite sa svakodnevnim češljanjem i trebljenjem vaški. Belo sirće je odličan izbor za otklanjanje vaški i jajašca. 

Jabukovo sirće za vaške

Upotreba jabukovog sirćeta se ne razlikuje bitno od svih ostalih koje smo već naveli. Takođe ga nanesete dužinom cele kose, posebno obraćajući pažnju na delove temena i potiljka gde ih najviše, ostavite nekoliko minuta da deluje, a zatim isperete.

Glavna prednost upotrebe ovog sirćeta je što dezinfikuje kožu glave od bakterija, insekata i vaški koje su se tu zadesile i to sve zbog bogate alfa hidroksi kiseline koju sadrži u svom sastavu.

Ovaj, a i svi ostali do sada navedeni tretmani su potpuno bezbedni po zdravlje kose i kože glave, jer ne sadrže štetne hemikalije. Nekada su žene koristile i petrolej za uništavanje vaški, jer su smatrale da ih treba ubiti što jačim i štetnijim sredstvom. Danas se to, nikako ne preporučuje. 

Danas se preporučuju prirodni preparat za uništavanje vaški, ili još bolje preventivna zaštita koja neće ni dozvoliti da do zaraženosti dođe. 

Kao dobru i nasigurniju preventivu ćete odraditi ako izbegavate kontakte sa zaraženima, a ukoliko je to nemoguće izvesti, birajte preparate na biljnoj bazi koje su baš i indikovani za tu namenu. Najpre ćete se sresti sa sprejevima sa zaštitom od vaški. Jako su delotvorni. 

Sirće za vaške, iskustva!

Kao i za sve ostalo što niste isprobali, verovatno vam iskustva osoba koje jesu dosta znače, a i budimo iskreni, najbolje je i čuti utiske za nešto što je isprobano. Hajde da pogledamo šta kažu oni koji su sirćetom rešili problem vaški i gnjida. 

Marina, 35 godina, mama dve devojčice

“Oba deteta idu u vrtić, zbog nemogućnosti uklapanja oko smena supruga i mene. Pre nekoliko dana sam primetila da mi se mlađa devojčica često češe po glavi. Totalno neobavezno sam bacila pogled u njenu kosu i bila sam zaprepašćena onim što vidim. Vaške su bile svuda po kosi i bilo ih je zaista puno. Mislila sam da se to nama nikad neće dogoditi, ali eto, prevarila sam se. Otrčala sam u oblišnju apoteku i kupila neki šampon za vaške. Nije nam pomogao. Decu sam razdvojila, jer starije nije bilo zaraženo.

Jako uplašena, pozvala sam prijateljicu i zatražila pomoć od nje, jer su njena deca već velika i pretpostavila sam da su se već susretala sa tim problemom. Ona mi je tada rekla da pomešam sirće i vodu i da joj natopim glavu. Ja sam u tom trenutku imala jabukovo sirće kod kuće, i odmah sam uradila to što mi je rekla. Sreća, pa mi devojčica nije imala dugu kosu. Iščešljavale smo do besvesti. Ošamućene vaške su samo ispadale na belu podlogu koju sam postavila ispod. Mi smo imale tu sreću da smo ih brzo otkrile i još brže istrebile, uz pomoć ovog jednostavnog trika. Postupak sam joj ponovila nakon 7 dana, čisto da budem sigurna da ih više nema. Svima koji imaju istih problema, preporučujem da probaju.”

Ukoliko trenutno imate sličnih ili istih problema sa svojom decom ili sa sobom samima, ne libite se da probate ovaj neverovatni trik. Osim što je jeftin, jako je efikasan i sirće je nešto što uvek imate u svom domu. Mi vam želimo da vaške nemate, sa sirćetom ili bez njega.