Suva perut je specifična. Otarasite se je ovako!

Suva perut je specifična. Otarasite se je ovako!

Saznajte šta je suva perut, kako izgleda, kako nastaje i koje su njene specifičnosti u odnosu na drge vrste peruti. Otkrićete i metode kojima je se možete rešiti.

Ako vam smeta što malo-malo morate da stresate perut sa svojih ramena, ili ako uopšte ni ne smete da obučete nešto što je crne ili tamne boje, onda čitate pravi tekst.

Ne znate da li vam više smeta to što ne smete da prođete češljem ili što ne smete da protresete kosu. Ako vam je kosa jako kratka, onda se naslage  vaše suve peruti vide na površini vaše glave i to vas jako frustrira. Neka ispitivanja pokazajuju da osobe koje imaju perut pokazuju manjak samopouzdanja i volje za socijalnom interakcijom, u odnosu na ljude koji ovaj problem nemaju.

Ne, nikako ne smete dozvoliti da vas to obeshrabri. Stanite na put svemu što vas ometa u svakodnevnim aktivnostima. Stanite na put suvoj peruti!

 

Pojam i uzroci suve peruti

Svi znate kako izgleda perut. To su bele ljuspe koje se odlepljuju sa kože glave, mogu biti manje ili veće. Upravo se te ljuspe zovu suva perut. Dermatologija poznaje još neke vrste peruti, ali ova je najfrekventnija.

Suva perut nastaje kada dođe go „greške” prilikom procesa regeneracije našeg kožnog sistema, u ovom slučaju kože glave.

Proces obnavljanja kože dešava se svakodnevno, ali mi to ne možemo uočiti „golim okom”. Taj proces je spor, suve ćelije kože otpadaju i svakodnevnim tuširanjem i pranjem kose ih spiramo. Onoga trenutka kada se proces obnavljanja kože skrati i dođe do ubrzanog ljuštenja, a što se dešava usled nekih mikroorganizama koji se iz ovih ili onih razloga nalaze na našoj koži, onda dolazi do stvaranja suve peruti.

Suva perut takođe nastaje i kao posledica suve kože glave. Usled nedovoljne hidratacije kože skalpa dolazi do perutanja kože i eto problema.

To nije težak medicinski problem, ali estetski jeste. I, kao i svi drugi problemi sa kožom i kosom, veoma je uporan i treba dovitljivosti i strpljenja da bismo se sa njim izborili.

Suva, krupna perut = krupan problem

Za ovu kategoriju – poseban krug pakla. Nemoguće je ne primetiti te poluge peruti koje su vidljive na vašoj kosi. Mnogo su veće nego „regularna perut” i koliko god se trudili da je iščešljate, imate utisak da je se nikada nećete rešiti.

Neka od iskustava čitateljki koje su se susrele sa ovim problemom su tragikomična, budući da su pročitale na internetu da suncokretovo ulje može ublažiti simptome krupne, suve peruti.

Možete misliti kako su se osećale kada su posle držanja običnog ulja na kosi shvatile da, ne samo što ulje nije uklonilo perut, nego što sada tu masnoću ne mogu danima da skinu sa kose i iščiste iz glave.

Jedna čitateljka savetuje korišenje čaja od kamilice koji umiruje kožu glave i čini da ovaj problem koliko-toliko bude ublažen, ako ne i rešen. Čajevi od biljaka su dobar saveznik kada je nega celokupnog tela u pitanju.

U kakvoj su vezi suva perut i kvalitet kose ?

Da li je istina ili zabluda da je kosa sklona peruti po pravilu i lošijeg kvaliteta? Kao i u mnogim problemima sa kojima se susrećete i ovde je odnos ambivalentan.

S jedne strane, ne može perut da upropasti kvalitet kose. To je problem kože glave koja se kruni i peruta. Vaša kosa i njen sjaj nemaju direktne veze sa tim i ne treba da vas brine da li će kosa izgubiti na sjaju.

Još jedna od bojazni osoba koje se bore sa suvom peruti je i da li će im se kosa zbog suve peruti prorediti. I ovde je odgovor negativan! Perut ne utiče na opadanje kose, osim ako se problem ne produbi i ako baš zapustite.

Saznajte više o proređivanju kose!

Ono što jeste izvesno, a to je druga strana medalje, jeste da ljudi skloni suvoj peruti previše često peru svoju kosu i tretiraju je raznim preparatima. E, u tom slučaju možete naškoditi sebi, ako iz ovog ili onog razloga previše puta u toku nedelje perete kosu ili je stalno iščešljavate, u nadi da ćete tako eliminisati perut, što se ne preporučuje. U tom smislu može biti štete, ali njoj ćete doprineti vi, ne suva perut. Zato, budite obazrivi i sistematični, ne dozvolite da postupate autodestruktivno.

Ovde saznajte baš sve o svakodnevnom pranju kose!

Suva perut i svrab često idu ruku pod ruku

Ono što je otežavajuća okolnost je što suvu perut obično prati svrab kože glave, koja je po pravilu suva i upaljena. Moramo napomenuti da je uvreženo mišljenje da perut nastaje zbog nehigijene, što je besmislica, ali da nastaje zbog neadekvatne higijene, e tu može biti istine.

suva perut i svrab glave

Naime, kada perete kosu često, a ne isperete dovoljno dobro šampon i ostale preparate koje, ponekad i bespotrebno trpate na svoju kosu, onda se zapuše pore i koža glave ne može da diše. Tada nastaje problem sa svakodnevnom regeneracijom tkiva i dolazi do stvaranja suve peruti.

Jedan od krivaca mogu biti i boje za kosu. Hemijski sastav farbi za kosu nadražuje kožu, dovodi do isušivanja i svraba, koji rezultira stvaranjem suve peruti. Zbog toga se preporučuje farbanje prirodnim bojama, onih koje su na biljnoj bazi.

Kada se svrab i suva perut ujedine, često se dešava da i tu pogrešno nastupamo, perući kosu češće nego češće nego što bismo inače želeli ili morali. Čini nam se da ćemo na taj način ukloniti simptome, a to često nije slučaj. Treba se boriti konkretnim sredstvima, jer suva perut nije protivnik za potcenjivanje.

Mi vam nudimo neka prirodna rešenja.

Prvo i osnovno – adekvatna nega

Šampon za suvu perut

Kao što je već pomenuto, šampon igra ključnu ulogu u rešavanju ovih problema, ali je veoma važno da bude odgovarajući.

Često se dešava da šampon više odmaže nego što pomaže . Hemikalije iz šampona mogu da iritiraju vašu kožu glave i mogu pogoršati stanje. Uvek čitajte sastav šampona koje kupujete i nemojte dozvoliti da vas zavedu miris i primamljivo pakovanje, a ni cena.

Samo prirodni sastojci u šamponu mogu učiniti da vam koža glave ne stvara više problema.U to se uverila i Irena koja je svoje dugogodišnje probleme sa kosom rešila u kratkom vremenskom periodu kada je promenila način nege. Njena kosa je sada blistava i nema ni trunke peruti! Kako se Irena izborila, i kako i vi možete ukloniti suvu perut,  možete pročitati na sledećem linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

Ono što je često sardže šamponi protiv suve peruti jesu selen – sulfid i katran, pošto su to dva najvažnija sastojka za eliminisanje neprijatnih posledica suve peruti i suvišnih ćelija kože glave.  Ovi sastojci utiču na uspostavljanje normalne strukture kože glave.

Pored selen-sulfida i katrana, salicilna kiselina u šamponu takođe uklanja bele ljuspe iz vaše kose i može se reći da je ona jedno od najčešćih sredstava koje možete pronaću u šamponima protiv suve peruti.

Pročitajte više o tome šta treba da ima šampon protiv peruti i kako deluje.

Ako ste ljubitelj prirodnih sastojaka, onda vam preporučujemo prirodne šampone protiv peruti, pošto ovi standardni, iako efikasni, mogu sadržati sulfate koje ne želimo da nanosimo na svoju kosu jer je oni dodatno isušuju. Pun pogodak bi bio šampon bez sulafata i parabena koji sadrži pirokton olamine – prirodni sastojak koji efikasno uklanja perut.

Šamponi sa kojima su korisnici najviše zadovoljni su: Vlasilan ( posebno formula A) , La roche posay i Eucerin DermoCapillaire krem šampon protiv suve peruti.

Osim ove taktike, borbi za lepu kosu možete dodati i neke od sledećih…

Lečenje suve peruti

Da biste izlečili suvu perut, morate prvo istražiti uzrok pojave

Ako ste nešto pogrešno radili prilikom negovanja kose, onda morate to da eliminišete, izbacite iz upotrebe. Čak i fen za kosu, ako se upotrebljava preterano ili na mnogo velikoj temperaturi, može dovesti do isušivanja kože i stvaranja suve peruti. Zato i upotrebu fena smanjite.

Pre svega mislimo na agresvine preparate za kosu koji narušavaju prirodnu PH vrednost i zaštitnu barijeru kože glave, zaduženu za to da stvari funkcionišu kako treba.

Najčešće se u slučaju borbe sa peruti poseže za šamponima. Međutim, postoje i mnoga prirodna sredstva koja možete upotrebiti u tu svrhu, a daju odlične rezultate.

Tu spadaju:

  • soda bikarbona
  • jabukovo sirće
  • sok od limuna
  • kokosovo ulje

Krenućemo od sode bikarbone. Ona je je odličan antiseptik i odlično otklanja bakterije i gljivice, koje i jesu najčešći krivci za pojavu peruti. Sodu bikarbonu treba pomešati sa vodom. Stavite dve kašike sode bikarbone u pola litra vode. Za ovo bi vam najbolje poslužile one flašice sa pumpicom. Potrebno je da dobro promućkate, dok se soda bikarbona ne sjedini sa vodom i onda isprskate po kosi, naravno, ciljajući kožu glave. Pustite da to odstoji dok se kosa ne prosuši i isperete mlakom vodom.

Soda bikarbona će posle nekoliko ovih „tretmana” uticati na to da vam se koža glave iščisti. Potrebno je vreme i strpljenje.

suva perut u kosi

Jabukovo sirće ima slična svojstva kao soda bikarbona i odlično je za neutralisanje gljivica iz organizma, kao i sa kože. Potrebno je da pola šolje jabukovog sirćeta pomešate sa pola šolje vode, opet najbolje u flašici sa pumpicom. Nanesite na isti način kao i mešavinu sode bikarbone i vode. I ovo treba da odstoji neko vreme na kosi, odnosno, koži glave, ali nemojte čekati predugo, jer je jabukovo sirće agresivnije od sode bikarbone. Soda bikarbona ima alkalno delovanje i nema nikakvih bojazni da će vas povrediti, dok jabukovo sirće može biti malo „teško” osobama koje imaju osetljiviju kožu.

Ako ne preterujete i pridržavate se uputstava, rezultat će biti zdravija koža glave, bez suve peruti i isušenosti.

Još jedan univerzalni saveznik je i sok od limuna. Nezamenljiv je u otklanjanju bakterija i podizanju imuniteta, kako spolja, tako i iznutra. Gljivice praktično beže pred limunskom kiselinom, zato vam i on može pomoći u eliminisanju suve peruti.

Limunov sok možete koristiti tako što ćete ga pomešati sa vodom, na sličan način kao jabukovo sirće, pola šolje limuna i pola šolje vode. Nanesete to na kosu, odnosno kožu glave i posle nekog vremena isperite. Limun možete i direktno utrljavati u kosu, na taj način koristeći samo sok od limuna, ali je to malo neuredniji metod. Posle toga operite kosu na uobičajen način.

Oprez kada je korišćenje limuna na kosi u pitanju. Limun ima tendenciju da posvetli kosu, naročito ako izađete na sunce. To može biti dobar trik za one koji žele posvetljavanje kose, ali za one koji ne žele promenu, to može biti loše. Zato, budite pažljivi!

Kokosovo ulje je još jedno prirodno, a fantastično sredstvo koje eliminiše suvoću vaše kože glave, otklanjajući sa njom i ostatke isperutane kože. Pošto kokosovo ulje na višoj temperaturi biva tečno, umasirajte ga u svoju kosu. Možete preko staviti i kesu, da ga zagrejete.

Ovo je sjajno sredstvo za uklanjanje suve peruti, ali ako nanesete kokosovo ulje i na same vlasi po celoj dužini, naročito na krajeve, vaša kosa će zablistati u punom sjaju, pošto će kokosovo ulje regenerisati i oporaviti vlas.Držite ga na kosi što duže, najbolje dok obavljate neke kućne poslove, a onda operite kosu na uobičajen način. Rezultat će biti sjajna, meka kosa i moći ćete da kažete zbogom suvoj peruti.

Preporučujemo i kombinaciju ovih prirodnih sastojaka. Prilikom jednog pranja možete koristiti kokosovo ulje, prilikom sledećeg limunov sok i tako dalje. Gljivice mogu postati otporne na jedna te ista sredstva, zato budite mudriji od njih.

Za koju god od metoda za uklanjanje suve peruti da se odlučite, važno je da budete uporni i dosledni. Rezultat će biti čista kosa, bez suve peruti.