Važno! Gnjide u kosi neće nestati ako ne uradite ovo!

Važno! Gnjide u kosi neće nestati ako ne uradite ovo!

Autor:

Vaške su problem, ali gnjide u kosi su još veći! E baš zato, nudimo konkretna uputstva kako da gnjide odstranite sa glave, lako, brzo i tako da budete sigurni da ih stvarno više nema!

Gnjide u kosi nisu retka pojava, mada su i dalje tabu tada. Ljudi se i dalje stide da priznaju da imaju ovaj problem onda kada se pojavi. Možda zato i nije čudo što se tako lako prenose.

Čim se gnjide stvore u kosi, pomislićete kako je vaša kosa prljava, a istina je da skroz drugačija. Niste vi toliko krivi, samo ste zaraženi.

Gnjide su najčešća pojava kod mališana koji idu u vrtić ili školu. Ovo je jedna od noćnih mora i za klince i za roditelje, ali postoji način da se one efikasno i lako otklone. I koliko god da pazimo, nikad nećemo biti spremni za njih. One se lako nastane, a ono što morate da uradite jeste da odmah delujete i da sprečite njihovo brzo razmnožavanje.

Činiće vam se da je ovaj problem toliko veliki, sve dok ga ne uhvatite u ruke i počnete ručno da čistite, jednu po jednu gnjidu. Danas ćemo se pozaviti ovom temom i konačno ćemo odgonetnuti kako se gnjide odstranjuju na najlakši način.

Šta su gnjide u kosi?

Gnjide su jajašca vaši.

Pisali smo već o tome kako prepoznati vaške u kosi!

Gnjide su zalepljene za samu dlaku i ne odstranjuju se lako. Čak i nije tako teško oterati vaške sa glave, za njih ćete naći mnogo šampona i preparata koji su delotvorni i daće dobre rezultate za samo nekoliko dana. Međutim, kad to uradite, ostaju vam ta jajašca koja su zalepljena za dlaku i ne daju se tako lako skinuti.

Gnjide se nalaze tik do korena dlake, na samo centimetar ili dva od kože. Za njih ćete dobiti specijalni češljić koji će ih lagano skidati sa kose. To je ključno!

Kod gnjida, mnogi preparati neće biti tako delotvorni kao što očekujete.

Vaši su paraziti koji žive na vlasištu i kosi i hrane se našom krvlju. One izazivaju svrab i nelagodu i prenose se jako brzo, s jedne na drugu osobu. Prvenstveno se šire ljudskim kontaktom, pa je važno redovno ih pregledati i ukloniti sva njihova jajašca (gnjide) što je ranije moguće. 

Vaši ne mogu da skaču ili lete, ali mogu brzo da puze. Cilj je skupiti vaši i gnjide kada ih ima manje i pre nego što se razmnože u velikoj količini, jer onda to postaje teže.

Kada skinete gnjide sa kose, problem je rešen! Ipak, u praksi, to ne izgleda ni približno jednostavno kao što zvuči.

Kada se sklone sa glave, gnjide ne opstaju. Njima odgovara samo naša kosa i baš ništa drugo, što je u stvari odlično, jer bi u suprotnom slučaju, bile svuda oko nas.

Vaške su sitne životinje kose žive na ljudima ili životinjama. Ima mnogo različitih vrsta vaški, a mi se često susrećemo sa vaškama koje žive na glavi. One su uvek u žiži zbivanja, jer većina dece se susretne sa njima i pre polaska u školu.

Što se tiče gnjida, gnjide su bele boje i vrlo su male.

Jedna vaška u toku svog života snese do 300 jajašceta, odnosno 300 gnjida.

Najgore je što obično nemate samo jednu vašku, nego nekoliko njih. Pomnožite sa 300 i eto muke! Ne, nismo preterali, ovaj proces brži je nego što mislite. Kako bi iz gnjide porasla vaška potrebno je 7 dana, ali samo u idealnim uslovima za vaške. Tačno je da one mogu biti mirne čak i do mesec dana, a onda će se aktivirati.

Jajašca je teško otkloniti sa kose, ali nije nemoguće.

Iako vam se vaške mogu činiti kao dovoljno gadne, glavni problem leži u gnjidama, jer se iz njih rađaju nove vaške.

Kako prepoznati gnjide na glavi?

 Gnjide su prilično malene (1mm) i jednoličnog su oblika. One mogu varirati u boji od sivkaste do bele, ali gnjide su većini slučajeva čisto bele i ovalnog su oblika. Vaške polažu gnjide blizu temena glave, gde je temperatura savršena za njihovo razmnožavanje.

Postoji mali problem – lako možete pomisliti da je u pitanju perut. Perut je dosta bezazlena za razliku od gnjida, jer se iz nje ništa neće pojaviti. Prepoznaćete gnjide po tome što su zalepljene za vlas i teško ih je odvojiti. One stvaraju osećaj masne kose i kada se bolje zagledate, videćete da nije u pitanju obična perut.

Svrab je mnogo izraženiji nego kod peruti, a neće proći ni kada se kosa opere. Čim primetite gnjide, baš u tom trenutku treba da reagujete, jer je potrebno 7 dana da one naprave haos na glavi i da se mala zaraza pretvori u kosu punu vaši.

Danas je bar lako! Otvorite internet, pronađete savršen preparat za ukljanjanje vašaka i gnjida i već ste na pola da ih se rešite za sva vremena.

Bez češljića i dobrog preparata nemoguće ih je otkloniti! One neće otići sa glave same od sebe, zaista ih morate oterati!

Ako se zaraza već proširila, a vi kasno videli, onda problem postaje teži za rešavanje, jer su se vaši u međuvremenu namnožile neverovatnom brzinom i teško ih je sve pohvatati.

Gnjide u kosi kod dece

Retko ko nije imao gnjide u detinjstvu. Čim drugarica iz klupe dobije vaške, dobiće i vaše dete. Sve se brzo odvija, pa ponekad, pola razreda bude zaraženo.

Prvi simptom koji ćete primetiti na detetu jeste češanje glave. Svrab je nesnosan i lako ćete uočiti da nešto nije u redu. Pošto vaška pije krv, ona stvara i ranu koja se manifestuje kroz jak svrab, posebno zbog otoka i infekcije koja se širi. Kod infekcije je važno reći da se ona može proširiti i na deo vrata i na područje oko ušiju, mada je to ređi slučaj.

Koža glave postaje osetljivija nego inače, pa je moguće da se pojavi ekcem na glavi. Sem svraba, primetićete da dete postaje nervozno, da ga nešto muči, da se oseća neprijatno i da stanje nije kao što je inače. Čim primetite ove simptome, pregledajte detetu glavu, a vaši ćete lako prepoznati, kao i beličaste gnjide.

I pored svih nagađanja, istina je da lična higijena kod deteta nije presudna. Vaške vole kada kosa nije oprana, ali obožavaju kada je čista. Nema pravila. Iako se pre ovo stanje povezivalo sa prljavom kosom, tačno je da gnjide mogu i da se nasade sasvim čistu i dobro negovanu kosu. Njima je važno da je toplo i da mogu nesmetano da se razmnožavaju.

Stalno se pitamo kako da sprečimo gnjide na dečijim glavama?

Teško je, ali je moguće. Prvenstveno, o ovoj temi treba razgovarati. Mnoge roditelje je sramota da priznaju da njihovo dete ima gnjide, pa zbog toga što neće to javno da kažu, i ostala deca budu zaražena u kratkom vremenskom periodu. Dobra varijanta, bar kod devojčica koje imaju dugu kosu, jesu gumice za vaške.

Gnjide kod odraslih

 Deca dobijaju gnjide češće nego odrasli?

To je samo mit. Svako ih može dobiti.

Dešava se da i sami roditelji i ukućani dobiju vaške kada ih dete donese kući. Baš zato cela porodica treba da upotrebljava šampone koji su namenjeni za vaške, kako se zaraza ne bi širila dalje.

Vaške su pravi paraziti. Ove poznate krvopije ne biraju gde će se odomaćiti, samo traže što bolje uslove za njihov život. Njih možemo dobiti i na radnom mestu, i u kolektivu, i u bolnici. Nikad ne znate gde se tačno nalaze, ali znate gde obožavaju da se zadrže.

Ono što je interesantno jeste da se one mogu uvek vratiti.

Vaši mogu da prežive van kose i do tri dana, pa ako ostanu na jastuku, očekujte ponovo gnjide u kosi. 

Kako ne biste ušli u začarani krug posle izlečenja vaši, bitno je da sav nošeni veš operete, da usisate nekoliko puta, da operete jastuke i posteljinu, sve sa čim ste imali kontakta dok ste imali gnjide.

Nekada je najbolje rešenje za izlečenje gnjida bilo šišanje kose. To je samo zato što su metode lečenja bile mnogo drugačije i nije postojalo toliko efikasnih preparata koliko danas postoji. Šišanje svakako nije neophodno.

Mrtve gnjide i gnjide koje pucaju – u čemu je razlika?

Pucketave gnjide su, po pravilu, žive, a mrtve su suve. Kao što smo već rekli, važno je što pre nabavite šampon koji će ubiti vaške, a onda se treba posvetiti čišćenju gnjida. I pucketave i suve treba očistiti češljem, na isti način. 

Gnjide se skidaju ručno i kada vidite da nisu suve, morate da ih pucnete, odnosno da ih ubijete. One se ubijaju ručno.

Kada su pucketave, to su starije gnjide, koje duže stoje u kosi i njima je potrebno malo vremena da se izlegu vaške.

Suve gnjide su mlade i one se ne čuju pri skidanju. Budite pažljivi i sve radite pod jakim svetlom, kako biste ih sve videli.

A šta raditi?

Evo objašnjenja koje ste čekali!

Kako se rešiti gnjida u kosi?

Pitanje koje nas najviše muči u ovom trenutku jeste rešavanje gnjida iz kose.

Prvo vam treba ovo!

1. korak: Preparati za vaške 

Osnovni način koji će vam svako preporučiti jeste otklanjanje uz pomoć spreja za vaške. Čim primetite gnjide, morate da kupite preparat za njihovo uništavanje. Sprej za vaške deluje direktno i na vaške, on ih uguši. Međutim, sprej sadrži i neke masnije sastojke zahvaljujući kojima će se gnjide lakše odlepiti i skliznuti sa dlake.

Gnjide će, dakle, ostati na kosi, i one se mogu skinuti češljem. Što pre to to uradite, to bolje. 

Postoje razni preparati, ali najpoznatiji je šampon za vaške i gnjide koji deluje direktno na njih i ubija ih. Moguće je da ćete ovi preparatom ubiti sve vaške, ali nećete uspeti da otklonite sa njim i gnjide. Moguće je da će se neki deo njih umrtviti, ali neće lako otpasti sa kose – morate ručno da ih skinete.

Pre nego što se šampon nanese, kosa mora detaljno da se proveri i da se očešlja, bez obzira da li je kraća ili duža kosa u pitanju. Šampon se nanosi na svaki pramen kose, pa je dobro da i u ovom procesu koristite gusti češljić sa zupcima. Šampon se nanosi u debelom sloju i treba da odstoji na glavi neko vreme. Koliko će stojati na glavi, naznačeno je na pakovanju i kod ovih šampona treba da poštujete pravila, jer su baš jaki.

Pre ispiranja kose, kosu treba ponovo očešljati i izbaciti gnjide i vaši iz glave, a tek onda oprati detaljno kosu. I pored ovog popularnog načina uklanjanja gnjida, postoji i prirodan način za njihovo odstranjivanje.

2. korak: Češalj za gnjide u kosi

Češalj za gnjide napravljen je tako da odstranjuje gnjide sa kose. Njegovi zupci su gusto raspoređeni. Pored klasičnog češlja, postoji i električna varijanta za eliminaciju gnjida. On je namenjen za decu stariju od 3 godine, a može se koristiti i na kućnim ljubimcima.

Bez češlja je nemoguće da odstranite zalepljene gnjide sa glave, pa je dobro da ga kupite čim primetite gnjide u kosi.

3 korak: Iščešljavanje gnjida

I na kraju, mehanički odradite sam proces.

Kako se rešiti gnjida sa duge kose?

Duga kosa zaista može da bude problem kada se vaši i gnjide pojave na glavi. Puno kose – puno gnjida i problema. Ovde je važno da budete detaljni i da pramen, po pramen češljate dok ih sve ne izbacite iz kose.

Kako vam duga kosa ne bi pravila zabunu, možete isplesti i pletenice, kada završite sa određenim delom kose. U ovom slučaju mogu vam pomoći i velike šnale koje će razdvojiti očišćenu kosu od one na kojoj su gnjide.

 

Kako se rešiti gnjida sa kratke kose i kod dečaka?

 Možda mislite da je mnogo teže otkloniti gnjide sa kratke kose ili kod dečaka, istina je da je zapravo isto. One se nalaze pri samom korenu i još lakše ih je uočiti kada je kosa kratka. Skidaćete ih češljem na isti način, kao i na dugoj kosi. Kod dečaka je praksa da se ošišaju, posebno ako imaju baš kratku kosu. Kao što smo rekli, to nije neophodno, jer se gnjide mogu otkloniti i bez šišanja na nulu.

Prirodan sprej za kosu je dobar način borbe sa gnjidama, jer može delovati i preventivno!

Gnjide u kosi su česta pojava. Sa njima se sureću i deca i odrasli. One jesu naporne i da dosadne, ali sreća, danas se mnogo lakše rešavaju nego pre. Najvažnije smo sada naučili! Vaške možete ubiti preparatima, ali gnjide u kosi isključivo skidate češljem!