Koja četka za kosu je baš stvorena za vas?

Koja četka za kosu je baš stvorena za vas?

Autor:

Ne znate kako da pronađete svoju idealnu četku za kosu? Zato smo vam mi pripremili detaljan vodič koji će vam definitivno pomoći u vašoj potrazi!

Da li ste ikada razmišljale o svojoj četki za kosu?

Možda vam pitanje deluje glupo, ali ne prenagljujte sa zaključcima. Kada se setite samo koliko ste vremena u radnjama provele dvoumeći se da li da kupite šampon za suvu kosu ili šampon protiv peruti, regenerator ovaj ili onaj, masku za kosu od ovog ili od onog proizvođača, onda će vam biti jasno da ovo pitanje uopšte nije glupo.

Pogledajte svoju policu u kupatilu. Verovatno je svaki proizvod koji se na njoj nalazi morao da prođe kroz nekoliko unutrašnjih konflikata i sistema provera za koje je i Džejms Bond mala maca. Ali, ako pogledate svoju četku za kosu, velika je šansa da ni ne znate zašto ste baš nju kupile. Mislite “četka ko četka, šta tu ima mnogo da se razmišlja?”

Naravno da ima, jer, vrlo jednostavno: 

Kao što jednoj kosi ili nameni neće odgovarati bilo koji šampon, tako joj neće odgovarati ni bilo koja četka.

Uostalom, četka vam je bila verno sredstvo za negu kose još od vaših Barbi dana, imajte malo više vere u nju!

Sama četka neće učiniti ništa posebno ukoliko koristite pogrešan šampon za kosu.Irena se i sama uverila u to. Kada je promenila šampon, a time i osnovni način na koji neguje kosu, desila se ogromna promena. Njena kosa se potpuno oporavila,dobila sjaj, prestala da masti i da se opada. Pročitajte iskustvo koje je podelila sa nama na ovom linku: https://minutzamene.com/masna-i-slaba-kosa-puna-peruti-vise-nije-moj-problem/

Četke za kosu se obično ne prodaju sa deskriptivnim etiketama koje nalazimo na šamponima i većini drugih higijenskih i kozmetičkih proizvoda, pa onda, kako biste i mogli da znate koja je četka namenjena baš za vašu kosu ?

Ništa se ne brinite, zato smo vam mi pripremili kompletan vodič za pronalaženje prave četke baš za vašu kosu.

Zašto je važno češljati kosu?

Pre svega, hajde da vidimo zašto je češljanje kose odgovarajućom četkom preporučljivo. Naša kosa zaista ume da se ponaša kao entitet za sebe, ali ako ste mislili da četka za kosu služi samo da je obuzdate i stilizujete, onda ste se prevarili.

Češljanje kose odgovarajućom četkom sa sobom donosi višestruke benefite, a evo nekih od njih:

  • Dodaje vašoj kosi sjaj i volumen
  • Čisti kosu
  • Ravnomerno raspoređuje prirodna ulja skalpa kroz kosu
  • Masira kožu glave i time je čisti od mrtvih ćelija
  • Podstiče lučenje sebuma koji vašu kosu čini hidratizovanom
  • Stimuliše cirkulaciju krvi i time pomaže brži rast kose

Koja četka je najbolja za vaš tip kose?

Zdrava kosa zahteva da je češljate onom četkom koja njoj najviše odgovara. Recimo, češljanje retke kose tvrdom četkom može da bude neprijatno i bolno, a češljanje guste kose mekom četkom je uglavnom jalov posao.

četka za kosu upotreba

Ako niste sigurni koja četka za kosu će vam najviše odgovarati, onda će vam nastavak teksta sigurno pomoći da to saznate ! Pa, hajde da krenemo.

Sintetička četka za kosu

Tip kose: gusta kosa

Gusta kosa je san svake žene, ali je prilično teška za održavanje. Prosto, nije lako izboriti se sa svom tom kosom — teže se ispire, sporije se suši i teže se češlja. Ali i pored toga, žene sa gustim kosama su defintivno prave srećnice. Ako imate gustu kosu, onda sigurno znate da vam četke sa fleksibilnijim, mekšim čekinjama i ne pomažu previše. Vama je potrebna četka koja će zaista uspeti da se probije kroz svu tu kosu, a za to je odlična sintetička četka sa najlonskim čekinjama.

Sintetičke četke za kosu funkcionišu slično kao njihove potpuno prirodne srodnice, s tim što su tvrđe i omogućavaju više kontrole prilikom razmrsivanja i češljanja kose.

Četka za kosu od prirodne veprove dlake

Tip kose: glatka, ravna ili blago-talasasta kosa

Prirodne četke za kosu uglavnom se prave od veprove dlake. Mnogo su mekše od sintetičkih četki i pomažu u ravnomernijem raspoređivanju prirodnih ulja skalpa od korena do krajeva, što će vašu kosu učiniti sjajnijom. Zapravo, za većinu frizera, četke za kosu od prirodne veprove dlake su glavni imperativ za sjajnu kosu! Takođe, sa ovom četkom ćete i najefikasnije odstraniti prašinu sa vaše kose.

Dobro, potpuno prirodne četke za kosu jesu malo skuplje, ali benefiti koje donose čine ih vrednim štednje. Iako svi mogu da koriste ovu četku, žene sa glatkom, ravnom ili blago-talasastom kosom će je apsolutno najviše obožavati.

Četka za kosu od mekane prirodne veprove dlake

Tip kose: retka, delikatna ili oštećena kosa

Regularne prirodne četke za kosu takođe su dobre za delikatnu kosu, ali, ukoliko imate ovakvu kosu, postarajte se da sebi ipak obezbedite prirodnu četku sa ekstra mekanim čekinjama. Ova četka će stimulisati cirkulaciju krvi u skalpu, što je odlično za kosu kojoj je potrebna posebna nega i bolji podsticaj rasta.

Sve prirodne četke za kosu su nežnije, ali ukoliko vam se kosa proređuje, ili je naročito krhka, definitivno potražite prirodnu četku sa dodatno mekšim čekinjama.

Četka za kosu sa mešovitim čekinjama

Tip kose: suva, gusta kosa

Ova četka za kosu napravljena je od prirodnih i sintetičkih čekinja. Četka za kosu sa mešovitim čekinjama predstavlja najbolje od oba sveta – prirodne čekinje će ravnomerno rasporediti prirodna ulja skalpa duž vaše kose i time joj omogućiti bolji sjaj, dok će vam sintetičke čekinje pomoći u lakšem raščešljavanju ! Zbog toga su ove četke vrlo popularne u frizerskim salonima.

Ako imate gustu, a suvu kosu, onda je ova četka ubedljivo najbolje rešenje za vas. Osim što će vašu kosu učiniti sjajnijom, prirodne čekinje podstaći će i lučenje sebuma koji će hidratizovati vašu kosu, dok će vam sintetičke čekinje pomoći da se sa njom izborite prilikom raščešljavanja.

Drvena četka za kosu

Tip kose: kovrdžava kosa

Vreme je da konačno odbacite kliše da se kovrdžava kosa ne može češljati. Lokne jesu izazov same po sebi, ali sa pravim alatom to prestaje da bude problem. Ako želite da vaše lokne uvek budu u najboljoj formi, potražite drvenu četku sa široko razmaknutim drvenim iglama. Ova četka biće vrlo nežna prema vašoj kosi, naročito ako je suva ili krhka. Većina žena sa kovrdžavom kosom izbegava da se češlja ako nisu tek izašle iz kade, jer se plaše da će izgledati kao da su se češljale petardama. Ali ne morate da brinete, drvena četka za kosu sa široko razmaknutim iglama neće razdvajati ili ispravljati vaše lokne, već će samo poboljšati situaciju tako što će učiniti da vaše lokne uvek izgledaju uredno i sveže.

Tanka okrugla četka od prirodne veprove dlake

Tip kose: vrlo kratka kosa i šiške

Ako želite da vaša kratka kosa postane glatka, ili ne znate kako da se izborite sa anarhijom vaših šiški, nabavite tanku okruglu četku od prirodne veprove dlake. Ova četka uspeva da uhvati svaku dlaku, što je čini pravim ostvarenjem snova kada je reč o stilizaciji kratke kose. Bilo da želite da vašu kratku kosu ugladite, ili da joj date volumen, ovo malo čudo će vam pomoći da to i ostvarite.

Odabir četke prema njenoj nameni

Dobro, sada smo vam objasnili zašto je važno da četka koju koristite bude prilagođena vašem tipu kose. Međutim, priča se tu ne završava.

Koju ćete četku koristiti zavisi i od njene namene — ne možete istom četkom fenirati i tapirati kosu, ili češljati i suvu i mokru kosu — pa zato, hajde da vidimo kakav se izbor ovde nudi.

“Reket” četka za kosu

Namena: za brže raščešljavanje i feniranje kose

Ovu četku za kosu nazivaju još i “veslo” četka. To je zato jer se sastoji od drške i široke ravne ploče sa čekinjama, pa izgledom podseća na reket ili na veslo. Upravo zbog te široke ploče, “reket” četka uspeva da obuhvati veliku površinu kose, što je čini korisnom za brzo raščešljavanje i brzo feniranje.

Koliko god mi želele da svakog dana imamo kosu kao Rakel Velč (naročito iz njenih mlađih dana), u praksi je to prilično nemoguće. Retko ko zaista ima vremena da se svaki dan detaljno posvećuje svojoj kosi. Zato je neko pametan i saosećajan izmislio “reket” četku, koja je najbolja za svakodnevnu upotrebu – kada nemate vremena da se detaljno montirate jer kasnite na autobus, duže vam se spava ili vas prosto mrzi, “reket” četka će vam pomoći da brzo dovedete svoju kosu u red. Osim što ćete kosu brzo raščešljati, sa ovom četkom uspećete i da se isfenirate u rekordnom roku, baš zato jer uspeva da obuhvati veliku površinu kose. Doduše, u tom slučaju vaša kosa neće dobiti bog zna koliko volumena, ali hej, ovo zato i jeste brzo rešenje!

Četka za kosu sa otvorima

Namena: za brže i bolje sušenje kose

najbolja četka za kosu

Ukoliko se češljate dok sušite kosu, otvori na ovakvim četkama omogućiće vam da kosu brže osušite. Zahvaljujući tim otvorima, topao vazduh iz fena moći će da “dohvati” pramen kose iz svakog ugla. A pošto ćete provesti manje vremena u prženju kose ovakvim sušenjem, četka za kosu sa otvorima pomoći će vam i u prevenciji oštećenja kose do kojeg dolazi usled sušenja fenom.

Metalna okrugla četka za kosu

Namena: za feniranje guste kose

Ovo je najjednostavnija okrugla četka za korišćenje. S obzirom na to da ima ređe raspoređene čekinje, omogućava lakše i brže pokrete prilikom češljanja od okruglih četki sa prirodnim čekinjama. Metalna osnova ove četke se vrlo brzo zagreva, što omogućava da se gusta kosa lakše ukroti prilikom feniranja. Uz to, korišćenje ove četke će gustu kosu učiniti glatkom, a dodatna topolota koju metalna okrugla četka stvara prilikom sušenja kose, omogućiće vam da je brže osušite.

Budite oprezni.Ukoliko imate slabu i osetljivu kosu, feniranje ovom četkom moglo bi da je ošteti.

Okrugla četka za kosu za prirodnim čekinjama

Namena: za volumen i glatkoću prilikom feniranja

Ako je metalna okrugla četka najjednostavnija za upotrebu prilikom feniranja, okrugla četka za prirodnim čekinjama je do sada ubedljivo najteža, jer, ukoliko nemate iskustva sa korišćenjem ove četke, onda njene gusto zbijene čekinje zaista mogu da vas počupaju. Međutim, jednom kada savladate bezbolno feniranje okruglom četkom sa prirodnim čekinjama, dobićete glatku kosu koja izgleda potpuno prirodno. Ova četka će vašoj kosi dati značajan volumen, definisaće stepene na dugoj kosi, i učiniće da izgledate kao da ste upravo izašli iz frizerskog salona.

Četka za tapiranje od prirodne veprove dlake

Namena: stvaranje dodatnog volumena na suvoj kosi

Učinite sebi uslugu i prestanite da tapirate kosu češljem. Ovakav način stvaranja volumena kose inače nije baš najpoželjniji, ali četka za tapiranje od prirodne veprove dlake će vašoj kosi naneti mnogo mašnje štete nego češalj koji osetljivu kosu može čak i da polomi.

Češalj sa širokim zupcima

Namena: za češljanje mokre kose

Češljanje mokre kose se uglavnom ne preporučuje. Mnogi frizeri će vas savetovati da nakon pranja kose sačekate da vam se kosa dobro prosuši pre nego što počnete da je češljate. To je zato jer je kosa najmekša kada je mokra, pa se tada i najlakše lomi.

Međutim, ukoliko vas mrzi ili niste u prilici da čekate da vam se kosa prosuši, onda je najbolje da mokru kosu češljate uz pomoć češlja sa širokim zupcima. Četka za kosu će rastegliti vaše pramenove i učiniće ih znatno slabijim, što može dovesti i do lomljenja kose. Umesto toga, uzmite češalj sa širokim zupcima – on će vam pomoći da razmrsite mokru kosu bez da je pokidate.

Okrugla termalna četka za kosu

Ukoliko želite da imate savršenu frizuru punu volumena tokom čitave nedelje, a spremni ste da se zbog toga i malo udarite po džepu, onda je okrugla termalna četka pravo rešenje za vas. Ova četka odgovara svakom tipu kose – gustoj, suvoj, glatkoj, ravnoj, talasastoj, pa čak i kovrdžavoj kosi. Termalna keramička četka učiniće da bilo koja kosa izgleda kao da je izašla iz salona!

Kako da češljate kosu a da je ne oštetite? 

Sada kada znate koja četka za kosu vam je potrebna, treba da znate i kako da je pravilno koristite. Način na koji češljate kosu ima veliki uticaj na njeno zdravlje. Ako imate naviku da kosu češljate brzim i grubim potezima, onda je pod hitno promenite tako što ćete početi da primenjujete ova 4 pravila !

1. Pazite na mokru kosu

Nakon što ste pažljivo odabrale svoju četku za kosu, ovo je sledeće što treba da znate. Već smo vam to spomenuli, a i verovatno ste i sami čuli ranije, ali neka vam ovo bude konačno upozorenje:

Nemojte češljati mokru kosu !

To je može ozbiljno povrediti, s obzirom na to da vlažnost znatno oslabljuje vlasi kose čineći ih mekšim, pa se onda i lakše kidaju. Ali dobro, znamo da niste uvek u prilici da čekate da vam se kosa prirodno prosuši. Zato, ako ste baš u žurbi, onda je daleko bezbolnija varijanta da mokru kosu češljate pomenutim češljem sa razmaknutim zupcima.

2. Češljajte kosu od krajeva

Većina nas ume da bude prilično nemarna sa češljanjem kose — ne samo što je uglavnom češljamo od korena ili od sredine, nego i još kad zapne, vučemo četku kao siledžije uz prateće neartikulisane zvuke jaukanja, a rezultat toga bude jedan zadivljujući brlog pokidanih vlasi kose na našoj četki i na svemu što se nalazi u krugu od dva metra.

E pa ne radi se to tako. Da biste izbegli pucanje kose prilikom razmrsivanja čvorova, češljanje treba da započnete odozdo, od samih krajeva. To će vam pomoći da svoju kosu postepeno raščešljate, bez rizika da vlas kose pokidate ili da je izvučete iz korena. Najbolje je da kosu podelite na tri horizonatlna sloja, pa da svaki zaseban sloj kose češljate počev od krajeva. Na taj način ne samo da nećete morati da bacite polovinu svoje kose u kantu, nego ćete učiniti i da ona postane glatka.

3. Pružite vašoj kosi dodatnu snagu

Zdravlje kose dolazi od skalpa glave, i zato je potrebno da prilikom češljanja posebnu pažnju obratite i na koren kose. Dakle, nakon što ste razmrsile kosu češljajući je od krajeva, nekoliko puta prođite četkom duž čitave kose, počev od korena. Cilj toga je da se prirodna ulja skalpa ravnomerno rasporede od korena do krajeva kose.

Zvuči vam kao recept za masnu kosu?

Varate se. Prirodna ulja skalpa su zapravo zdrava ulja koja će vašu kosu učiniti jačom i hidratizovanom, a ne masnom i bez volumena.

4. Čistite svoju četku !

Nikako nemojte ostavljati dlake na svojoj četki.

Ako do sada niste stekli tu naviku, steknite je! Osim što će vaša četka izgledati uredno, na njoj će se skupljati i manje prašine, a onda će se i vaša kosa manje zaprljati prilikom narednog češljanja. Gljivice u kosi su poslednje što želite.

Veoma je važno i da s vremena na vreme četku detaljno operete, jer kada raščešljavate kosu koja je masna, ima perut, ostatke gela ili laka na sebi, sve to će se zadržati na vašoj četki. Četku možete detaljno prati vodom i sapunicom, a možete iskoristiti i moćno dejstvo sode bikarbone ili jabukovog sirćeta.

U detaljnom čišćenju četke pomoći će vam i češalj sa sitnim zupcima ili stara četkica za zube – na taj način ćete lakše dohvatiti površinu između čekinja. Takođe, ako vam je tako lakše, u kozmetičkim radnjama možete potražiti i sredstvo za čišćenje četki.

Za kraj, još samo par saveta:

Ne bi bilo loše da svoju četku za kosu držite u nečemu zatvorenom (kutija, fioka, ormarić), jer će se tako na njoj skupljati manje prašine i manje će se prljati.

Ako možete, onda bolje izbegnite da istu četku koristite za feniranje i za svakodnevno češljanje. Kosa se nakon pranja vrlo brzo uprlja i zamasti, a nije preporučljivo da prljavom četkom fenirate čistu kosu.