Bez češlja za vaške nemate šanse sa gnjidama!

Bez češlja za vaške nemate šanse sa gnjidama!

Češalj za vaške nije bilo kakav češalj! On je posebno dizajniran i morate ga imati ako pokušavate da dobijete borbu protiv gnida i vaši.Evo koje vrste češlja postoje i koji je najbolji.

Čemu služi češalj za vaške?

Hajde da krenemo od ovog posve jednostavnog pitanja, koje se gotovo podrazumeva.

Češalj za vaške služi kako bi vaške bile uklonjene iz glave u što kraćem vremenskom periodu.

Veći problem od samih vašaka, jesu njihova jajašca, poznatija kao gnjide. Iz njih se legu nove vaške koje gamižu po našoj kosi i koži glave.

One su i veći problem zato što ih po nepisanom pravilu:

  • ima mnogo i iz njih će se izleći veliki broj vašaka
  • prilepljene su  za vlasi kose i veoma je teško da se otklone (gotovo da su zalepljene za dlaku)
  • problem je takođe što se veoma vide kada je kosa pomeri (to je estetski, ali, da tako kažemo, i higijenski problem)

Verujemo da postoje oni koji će, kada to vide na vašoj kosi, pomisliti nešto loše o vašim higijenskim navikama.  Iako znamo da svako dete može dobiti vaške, to se prenosi u školskom uzrastu sa deteta na dete, vezujemo ih za niže društvene slojeve čije higijenske navike nisu zavidne.

Ne samo u dečjem uzrastu, vaške se prenose i korišćenjem zajedničke odeće, kao što je kapa ili zajedničkim češljem, možda spavanjem na jastuku osobe koja ima vaške.Ne znamo da postoje neke studije o tome da će vaške pre doći u veoma čistu sredinu negu u jako prljavu. Ipak, predrasude su jače. Mi smo pokušali da ih razbijemo i bolje objasnimo šta su vaške.

Upravo da bismo izbegli neke od osuda, kao i da bismo se otarasili što pre ovog malog neprijatelja jer nam nanosi štetu, treba posegnuti za češljem za vaške.

To treba da bude gusti češalj za vaške jer njime, pored vašaka, treba da budu skinute i gnjide sa vlasi kose.

Kako izgleda češalj za gnjide?

Već smo vam predstavili gnjide, a pretpostavljamo, pošto čitate ovaj tekst, da i sami znate koliko su male, zalepljene i dosadne. Takođe znate koliko se vide, to jest, koliko su uočljive.

Još nešto treba pomenuti. Podjednako se ružno vide i žive i mrtve gnjide na kosi. Žive su sivkaste boje i presijavaju, dok su mrtve bele i vidi se da nema života u njima. Jednostavno, tanje su i prozirnije.

Podjednako su na kosi uočljive i jedne i druge, s tim da su prve opasnije. To će značiti da morate i ove koje ste uspeli da usmrtite takođe da skinete iz kose, a u tome će vam pomoći upravo gusti češalj za gnjide.

Upravo tako!

Češalj za gnjide mora biti veoma gust. Toliko gust da se jedva provlači kroz vlasi razmršene kose.

Cilj korišćenja ovakvog češlja jeste da on, kada ga provlačimo kroz kosu, odnosno, kada se njime češljamo, zakači sa sobom i gnjide.On treba da ih otkači sa vlasi kose i na taj način, veoma jednostavno, izbaci iz glave.

Još jedanput, vama je češalj za vaške neophodan. Čak i ako se odlučite da vaške „umirite” nekim šamponom za vaške. Iako su mrtve, morate ih izbaciti iz glave, naročito gnjide.

Možete se odlučiti i za samo ovaj način izbacivanja vašaka i gnjida iz glave samo češljem. To je način koji ne podrazumeva korišćenje dodatnih sredstava i ponekad može biti neophodan, ako, recimo, imate osetljivu kožu glave i ne smete koristiti druga sredstva protiv vašaka. 

Vrste češljeva za vaške

plastični češalj za vaške

Izbor prilikom korišćenja češljeva za vaške nije zanemarljiv. Postoji nekoliko vrsta češljeva o kojima ćemo sada nešto više reći.

Pre toga, važno je napomenuti da izbor zavisi od vas. Veličina problema zahteva i odgovarajuća sredstva. Ako imate problema sa vaškama u kratkom periodu, sva je prilika da se vaške nisu u velikoj meri razmnožile i zato ih lakše možete ukloniti.

Ipak, nije zgoreg pomenuti da se gnjide izlegu za otprilike 10 dana. To bi značilo da i nema previše vremena od momenta kada se pojave vaške, do trenutka kada počnete sa njima da izlazite na kraj.

Ipak, ako se one zadrže duži vremenski period na vašoj kosi, ako se niste isprva mogli snaći da ih oterate, onda je verovatno da ćete morati ozbiljno time da se pozabavite i onda će vam biti potreban zaista ozbiljan češalj za vaške.

Ima nekoliko vrsta češljeva.

  • Plastični češljevi za vaške. Po pravilu nisu naročito gusti. Imaju jednu stranu ređu, a druga je baš gusta. Korisno ih je koristiti kada imate velike vaške, koje možete iščešljati njima, ali za neku ozbiljniju varijantu, iščešljavanja gnjida nisu baš uspešni.
  • Metalni češljevi za vaške. Prave se kao veoma gusti. Svega po nekoliko milimetara je udaljeno od jednog do drugog zupca, tako da su odlični kada su u pitanju odrasle vaške, ali i kada je otklanjanje gnjida u pitanju.

Posao iščešljavanja ovih malenih pošasti miže biti veoma napopran. Potrebno je da se izdvoji određeno vreme. Ako imate dugu kosu, onda jeto iščešljavanje i neprijatno. Ima čupanja, bolno je.Ipak, neophodno je, kako da biste se otarasili živih vašaka, tako da biste otklonili i one koje su uginule, ali ruže vašu kosu.Metalni češljevi obično su napravljeni od prijatnih materijala i ne bi trebalo da nadražuju vašu kožu glave.

  • Električni češalj za vaške. Ovi češljevi posebno su specijalizovani da bi se u što kraćem vremenskom periodu i što efikasnije istrebile vaške. Oni su uglavnom na baterije koje se pune, poput telefona. Imaju sitne i zgusnute zupce koji služe da bi se vaške što efikasnije otklonile iz glave.

Zupci se sami pomeraju i rade po principu hvatanja što veće površine kose, kako bi vaške u potpunosti bile eliminisane. Jedna od marki koje ćemo pomenuti jeste Medisana češalj za vaške. Prilikom njegove upotrebe, vaške se uništavaju u dodiru sa strujom. Situacija u tom smislu veoma olakšana. Bez dodatka hemikalija i bez drugih stvari, jednostavno i lako, vaške nestaju.Ta „struja” koja nije nimalo štetna za ljudski organizam i koja se odnosi samo na vaške, učiniće da one nestanu u što kraćem vremenskom periodu.

  • Profesionalni češalj za vaške. Oni nisu drugo do kombinacije metala i plastike. Metalni su zupci češlja, a gornji deo je plastičan. Oni su veoma gusti i ne dozvoljavaju niti jednoj vaški ni gnjidi da kojim slučajem ostane u glavi. U tom smislu su odlični jer su pravljeni isključivo da se bore sa malim napastima,  ne dopuštajući da se ijedan od njih provuče nekažnjeno.

Kako se koristi češalj za vaške?

češalj protiv vaši

Ako govorimo o upotrebi običnih češljeva za vaške (ne električnih), trebalo bi dati određeni broj uputstava.

Naime, kada se pripremate za iščešljavanje vašaka, onda morate da znate neke stvari koje će vam taj proces olakšati. Pre toga, da pomenemo kako postoje i gumice za kosu protiv vaški koje možete koristiti kao preventivu. Ali ako su vaške već tu, ne ostaje vam drugo nego da se bacite na posao.

Prvo i osnovno – uvek obezbedite neki prostor koji će biti neutralan i koji neće biti u dodiru sa svim članovima kuće.

Odnosno, ako i odaberete neki deo koji svi koriste, poput kupatila, potrudite se da posle korišćenja sve lepo očistite.To može biti neki beli čaršav na stolu, jer su vaške crne boje, tamnobraon, tako da će se na njemu lepo videti. Gnjide su takođe braonkaste, to jest, sivkaste boje, tako da će se i one lepo videti.

Čaršav posle iščešljavanja dobro istresti, ostaviti napolju neko vreme, da, čak i ako se neka vaška ili gnjida tu zadržala, posle određenog vremena ode. Potom čaršav oprati i pripremiti za sledeće korišćenje.

Preporučuje se za iščešljavanje i kada ili tuš kabina. Ona je najčešće bele boje i na njoj se takođe jako dobro vide tragovi svega što iščešljate. Plus je i to što je posle korišćenja samo dobro isperete i stvar je rešena.

Ono što takođe treba napomenuti, to je da ćete lakše iščešljavati vaške i gnjide, ako se prvo pobrinete da one uginu. U tome će vam veoma pomoći razni sprejevi protiv vašaka.

Njihov zadatak je da oni vaške usmrte ili ih barem uspavaju, kako bi one lakše bile iščešljane iz kose. Sprejevi su napravljeni od biljnih ili hemijskih sastojaka koji su specijalizovani za to da utiču na vaške tako što će ih opiti. Tako one neće šetati po kosi i tako će laše biti odstranjene.

Sve što treba da uradite, to je da nađete mesto, razmrsite dobro kosu, prethodno istretiranu nekim sprejem i onda češljati. Nekome je lakše da pokvasi kosu, a nekome da češlja na suvo. Sami vidite kako vam bolje ide.

Nađite neki princip koji će vam omogućiti da prečešljate celu kosu.

Krenite, recimo, s leve strane glave na desnu. Ponovite postupak više puta. I budite uporni, ponavljajte postupak nekoliko puta nedeljno, sve dok se ne uverite da, kada češljate, vašaka i gnjida više nema.

Bez češlja, nemojte ni počinjati da se bavite vaškama. Ako gnjide ne izbacite iz kose na ovaj način, moraćete prstima. A ako koristite samo neko sredstvo za kosu, budite sigurni da će se iz gnjida koje niste iščešljali razviti nove vaške.

Češalj i konac za vaške

Ima jedan trik koji možete uraditi upravo uz pomoć češlja za vaške i konca za šivenje. To je jedna stara fora, koja se koristila kada nije bilo ovoliko preparata protiv vašaka, pa hajde da i nju pomenemo.

Konac za šivenje, onaj tanki, najbolje je da bude crne boje. Gnjide će se lepiti za njega i tako bolje videti. Dakle, ovo je dobro za gnjide.

Konac zavežete za jedan kraj češlja, ali ne na dnu ni va vrhu, nego po sredini. Onda je potrebno da provlačite konac između svakog zupca. Krenete, recimo, sa leva, pa momate na desno, a onda vratite s desna na levo. Kada završite, zavežete konac i sa druge strane, da biste ga pričvrstili.

Ovo radite na onom plastičnom češlju koji i nije previše gust, upravo da biste ga progustili. Ideja je da prolaz bude što uži i da se vaške, a naročito gnjide, zakače za taj konac i da na taj način budu otklonjene.

Trebalo bi da konac promenite barem jednom u toku češljanja, da se ne bi, ako se zakače gnjide, one širile dalje po kosi. Bacajući konac, vi time doprinosite čišćenju kose od vašaka, a to i jeste poenta.

Gde nabaviti češalj za vaške?

Pre svega, zavisi o kakvom češlju se radi. Ako treba nabaviti plastičan ili metalni češalj za vaške, to možete lako.

Plastični češljevi se nalaze u radnjama u kojima se prodaje plastika i možete ih nabaviti po simboličnoj ceni od stotinak dinara.

Metalne češljeve možete nabaviti u apotekama, po ceni od 400 do 500 dinara.

Električne i profesionalne češljeve već treba potražiti malo bolje. Možete ih naručiti na internetu. Cene su od 4000 do 5000 dinara.

Cene se poprilično razlikuju i zavisi šta vam je potrebno u datom trenutku, odnosno, za koji vid borbe ćete se odlučiti.

Iskustva – koji je češalj za vaške najbolji?

Javili su nam se neki čitaoci koji su imali iskustva u korišćenju češlja za vaške.

Marina

„Deca, naravno. Dobila su vaške u školi. Koristila sam neki sprej i posle toga češljala češljem iz apoteke. Devojčica ima jako dugu kosu, bilo je baš nezgodno. Ali, sve smo izbacili i skinuli sa kose. Uradite ovim redom i biće kako treba.“

Ceca

„Pre nekoliko godina imali smo svi u kući vaške. Sramota me i što pišem ovo. Prali smo kosu nekim šamponom protiv vašaka, pa onda češljali gustim metalnim češljem koji mi je pozajmila drugarica. Nije bilo lako. Imala sam utisak da se nikada nećemo izvući iz toga. Nestale su posle nekoliko meseci.“

Maja

„Koristia sam električni češalj. Pre toga sve i svašta. Verujte, mislim da samo to pomaže. Toliko smo se brzo oslobodili vašaka, da sam bila oduševljena. Ne samo vaške, sve gnjide su poispadale iz jako duge kose moje ćerke. Vredi probati.“

Uz želju da vam sadržina ovog teksta nikada ne bude potrebna u životu, donosimo vam dosta korisnih stvari. Zlu ne trebalo, što kažu stari. Ako vas kojim slučajem i zadesi, nemojte misliti da ste jedini i da je to strašan problem. Mnogi su to doživeli i nije strašno – samo je neprijatno.

Pored preparata koristite i češalj za vaške i ne brinite. Sve će biti kako treba.