3 ideje za savršen kutak za odmor u domu

3 ideje za savršen kutak za odmor u domu

Autor:

Naš dom je naša oaza mira, a svaka žena zaslužuje da se nakon napornog i stresnog dana ušuška na sofi i odmori uz omiljenu knjigu ili omiljenu seriju. Iako su sofa u našoj dnevnoj sobi ili krevet u spavaćoj sobi verno mesto za odmor i beg od svakodnevnih obaveza, šta kažete na poseban kutak za odmor u vašem stanu?

Ukoliko ste se nekada pitale kako biste mogle da jedan ugao svoje spavaće ili dnevne sobe pretvorite u savršen kutak za odmor, nastavite sa čitanjem teksta, jer ćemo vam u narednim redovima otkriti 3 ideje za kutak za odmor iz snova.

#1 Kućna biblioteka – idealna za sve ljubitelje čitanja

Ukoliko ste strastveni zaljubljenik u književnost, ova ideja će vam se zasigurno dopasti. Svi se divimo onim raskošnim kućnim bibliotekama koje viđamo na filmovima, koje zauzimaju jednu celu prostoriju u kući, sa policama preko celih njenih zidova. Zamislite da i vi imate svoju kućnu biblioteku, samo nešto manjih dimenzija.

Ovo nije toliko komplikovano kao što vam se možda na prvi pogled čini. Sve što vam treba jeste jedna polica za knjige, udobna fotelja i tabure na koji ćete podići noge. Fotelju verovatno već imate, a taburei su danas dostupni na svakom koraku. Na internetu za tili čas možete pronaći odgovarajući tabure koji će se uklopiti u vaš enterijer.

Prvo što treba da uradite jeste da odredite kutak u vašoj kući koji će biti idealan za kućnu biblioteku. To može biti kutak u dnevnoj sobi, ali i u spavaćoj. Ukoliko živite sa velikom porodicom, odaberite sobu u kojoj ćete imati najviše mira.

Najbolje bi bilo da izaberete deo sobe uz bar jedan zid, kako biste uz njega mogli da stavite policu za knjige. Međutim, polica za knjige može da vam služi i kao jedna vrsta pregradnog zida koji će vašu biblioteku odvojiti od ostatka sobe. U tom slučaju, polica za knjige neće ići uz zid.

Još jedna bitna stavka jeste svetlost. Sigurni smo da ćete se složiti da je najlepše čitati pod prirodnom svetlošću! Zato za svoju kućnu biblioteku izaberite deo sobe do prozora. Tako ćete preko dana imati dovoljno svetlosti za čitanje, a u isto vreme ćete moći da uživate u pogledu.

prozori odmor knjige žena čita knjigu

Kada ste odredili mesto u kući, na njega postavite policu za knjigu odgovarajuće veličine (u  zavisnosti od toga koliko knjiga posedujete), kao i fotelju i tabure. Takođe, obezbedite sebi jednu dobru podnu lampu kako bi vaša kućna biblioteka bila opremljena i za noćno čitanje.

Policu napunite svojim omiljenim knjigama, dodajte neki stočić na koji ćete moći da odložite kafu, čaj ili neku poslasticu, i vaša lična biblioteka je spremna!

#2 Udoban kutak za odmor na podu za drugačiju perspektivu

Još jedna zanimljiva ideja za kutak za odmor jeste kutak na podu. Možda vam zvuči čudno i nedovoljno udobno, ali kada vas upoznamo sa ovom idejom, sigurno će vas očarati!

Naime, sigurni smo da ste na internetu često viđali ovakve fotke – dušeci na podu sa mnoštvom mekanih i udobnih jastuka i ćebadi. Još kada se potrefe boje i usklade nijanse, vaš kutak za odmor izgledaće kao iz snova!

Kao i za kućnu biblioteku, prvi korak jeste pronaći odgovarajući deo sobe. Mi svakako uvek preporučujemo kutak do prozora, jer dnevna svetlost i pogled na nebo uvek opuštaju. Zatim je potrebno nabaviti “nameštaj” za svoj kutak – to jest, dušek, jastuke i ćebad.

knjiga ćebe šolja na kauču

Ukoliko ne želite da potrošite veliki budžet prilikom opremanja svog kutka, možete se odlučiti za neki stari dušek koji već imate, ili ga možete pozajmiti od nekog. Takođe, ukoliko nemate ništa slično, u prodaji možete pronaći različite vrste dušeka, prostirki, jastuka ili stoličarki, koje mogu poslužiti ovoj svrsi.

Odlučite se za boje i dizajn kojima želite da vaš kutak odiše, napravite dobru podlogu kako vam pod ne bi bio ni tvrd ni hladan, a zatim obogatite svoj kutak različitim jastucima i ćebadima za dodatnu udobnost.

#3 Terasa – za kontakt sa prirodom koji opušta

Šta je za opuštanje bolje od lepog pogleda kroz prozor? Naravno, boravak u prirodi! Međutim, za one koji nemaju pristup dvorištu, terasa je idealno rešenje. Uz terasu, osim lepog pogleda dobijamo i kontakt sa spoljašnjim svetom i vremenskim prilikama – sunčevim zracima, laganim povetarcem i svežim vazduhom.

Naravno, tokom jesenjih i zimskih meseci, otvorena terasa nije baš najbolji izbor. Međutim, ukoliko imate zatvorenu terasu, lako je možete pretvoriti u kutak za opuštanje!

Ukoliko je vaša zatvorena terasa postala skladište za sve stvari koje ne koristite, vreme je da se to promeni. Rasklonite sve nepotrebne stvari, sredite terasu, obrišite prozore kako biste imali lep pogled, i vreme je za opremanje terase nameštajem.

Udobna fotelja i stočić za odlaganje stvari su zapravo dovoljni. Međutim, ukoliko želite da upotpunite ugođaj, možete dodati bilo šta od nameštaja što smatrate potrebnim.

Terasa će biti idealno mesto za odmor i relaksaciju tokom tmurnih jesenjih i zimskih dana, pogotovo imajući u vidu količinu svetlosti koju njeni prozori obezbeđuju. Takođe, fantastičan pogled na opalo lišće ili zimsku idilu sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim!

Odmor od svakodnevnih obaveza važan je u životu svake moderne žene, pogotovo imajući u vidu količinu stresa koju tempo modernog života sa sobom donosi. Nadamo se da smo vas našim savetima inspirisali da sebi stvorite malo carstvo za odmor kakvo zaslužujete!