Učinite da vaše dvorište bude savršena oaza mira i udobnosti

Učinite da vaše dvorište bude savršena oaza mira i udobnosti

Autor:

Tokom letnjeg perioda i lepih sunčanih dana, prirodno je da puno vremena provodimo napolju i na suncu. Aktivnosti u prirodnom okruženju dobre su za zdravlje našeg organizma i opuštanje.

Ukoliko imate kuću sa dvorištem ili vikendicu van grada, prirodu ne morate tražiti u udaljenim krajevima i putovati po nekoliko sati. Napravite savršenu oazu zelenila od vašeg dvorišta za svakodnevno uživanje u ovom lepom sunčanom periodu.

Neki od poslova potrebnih za uređivanje spoljnog prostora oko kuće zahtevaju malo više truda i fizičke aktivnosti, ali sve to vredi ako na kraju dobijete okruženje gde se možete opustiti i pobeći od gradske gužve.

U nastavku teksta pročitajte nešto više o tome kako možete urediti sopstveno dvorište tako da ono bude vaša lična oaza mira.

Odvojite jedan deo dvorišta za mali baštenski kutak

Prilikom uređivanja dvorišta, razmislite o malom baštenskom kutku u okviru samog dvorišta, gde ćete moći da zasadite povrće ili neku drugu baštensku kulturu, što će imati višestruke pogodnosti za vas.

Pre svega, sama bašta ne mora biti prevelika, tako da nećete izgubiti puno vremena i energije za njeno održavanje, dok ćete sa druge strane dobiti određeni vid relaksacije, jer je opšte poznato da poslovi u bašti smiruju.

Dobićete i zdravo povrće za pripremanje svakodnevnih obroka, tako da možete zaboraviti na odlazak na pijacu za osnovne potrepštine tog tipa. Za održavanje bašte potrebna je i osnovna zaštitna oprema u koju spadaju plastenici i sve što čini njihov komplet za normalno držanje. Plastenike odličnog kvaliteta i različitih veličina možete pronaći u www.idealno.ba online prodavnici.

Odlična opcija koja će još više doprineti plemenitosti i lepom izgledu vašeg dvorišta je sadnja cveća za baštenski prostor kome će se vaši prijatelji diviti. Ukrasno cveće pored samih staza u dvorištu, mdoerno je rešenje za još lepši izgled.

Kvalitetno osvetljenje za večernja druženja

Kvalitetno osvetljenje neophodno je svakom dvorištu, naročito u letnjim večernjim časovima, kada je boravak napolju najprijatniji i predstavlja najveći ugođaj. Adekvatan raspored lamperije i drugih elemenata rasvete učiniće da nijedan kutak prostora oko kuće ne bude zanemaren. 

Posebno obratite pažnju na postavljanje osvetljenja na nekim potencijalno rizičnim mestima, poput stepeništa ili visokih terasa. Odlično dvorišno osvetljenje utiče i na veći stepen bezbednosti i odaje utisak da neko konstantno boravi u dvorištu, što će odbiti provalnike.

Pre samog postavljanja rasvete, razmislite o tome šta želite da postignete. Da li je u pitanju dekorativni momenat koji će naglasiti izgled vaše staze i cveća? Odaberite modernu rasvetu koju ćete moći da prilagođavate vašim potrebama.

Odaberite udoban baštenski nameštaj

Baštenski nameštaj pomoći će vam da se na pravi način opustite, bez obzira da li ste se odlučili za čitanje knjige, sunčanje ili druženje sa prijateljima.

Složićemo se da je bitno da nameštaj bude lepo dizajniran, tako da se slaže sa ostalim elementima u vašem dvorištu, ali kao bitnije karakteristike izdvojićemo njegovu udobnost i izdržljivost. 

Obaberite čvrst baštenski nameštaj i opremite ga jastucima za sedenje za još veću udobnost. Ukoliko posedujete bazen, a sunce dopire do vašeg dvorišta tokom čitavog dana, ležaljke za sunčanje i dobijanje savršenog tena su obavezan komad nameštaja.

Neka boravak u dvorištu bude što prijatniji

Tokom letnjeg perioda je boravak u bašti najlepši tokom večernjih časova kada malo zahladni, ali se i dnevna druženja mogu učiniti vrlo prijatnim, stoga smo i u tom pogledu pripremili nekoliko saveta.

Potrudite se da celokupan baštenski nameštaj bude u hladu kako bi bili zaštićeni od jakog sunca. Odaberite najveće drvo u dvorištu i smestite se baš u hlad koje ono pravi. Suncobrani i cerade postavljeni na pravi način su takođe odlično rešenje.

Boravak u dvorištu treba da bude što prijatniji, za šta je jedan od preduslova privatnost i zaštita od radoznalih komšija sa kojima ne želite da pijete kafu. Sjajno rešenje su prirodne “žive ograde” koje će doprineti lepom izgledu dvorišta i očuvati privatnost. 

Redovno održavanje travnjaka i uklanjanje otpadaka učiniće da prostor izvan kuće bude savršeno uredan i prijatan za boravak. Ne zapuštajte ga, jer ćete podsvesno izgubiti volju da u njemu boravite.

Život u kući sa dvorištem donosi brojne pogodnosti, a jedna od onih koja se pokazala kao najvećom, naročito u periodu zatvaranje zbog pandemije korona virusa, jeste dvorište. To je prostor koji možete učiniti savršenim mestom za relaksaciju. Nadamo se da su vam naši saveti dali neke ideje i pomogli u tome. Srećno!