6 isceljujućih obloga za kašalj

6 isceljujućih obloga za kašalj

Obloge za kašalj su jedan od jednostavnih i prirodnih načina da izbacite sekret iz svojih pluća i rešite se dosadnog kašlja. Sve obloge koje su dobre u tome, naći ćete u ovom tekstu.

Naše bake i mame imale su svoje prirodne metode borbe sa kašljem koje su uključivale i ove obloge protiv kašlja. Danas se ovim metodama sve više vraćamo. Neki će reći da su to „bapske“ metode, neki ih prihvatiti sa potpunim odobravanjem. Bilo kako bilo, ne mogu da škode, pa nije loše da znate i ove trikove ako vas ili nekoga od vaših bližnjih muči uporan kašalj.

Obloga za kašalj ima više vrsta i prave se od različitih sastojaka, a mi smo rešili da ih sve sakupimo u jedan tekst i tako vam olakšamo potragu za onom pravom.

Ali zbog čega?

Zašto su dobre baš obloge za kašalj

Nije da su eksterne metode za suzbijanje kašlja i razlaganje sekreta bolje od nekih internih metoda, kao što je recimo unošenje čajeva za kašalj ili sirupa. Ipak, nisu svi ljubitelji ovakvih prirodnih pripravaka, a posebno deca mogu imati otpor prema njima, čak i ako ih nisu probala. U tom slučaju nije na odmet isprobati obloge za kašalj kao alternativnu metodu razbijanja sluzi i potpomaganja iskašljavanja.

Sa druge strane, nisu ni lekovi uvek magični. Većina lekova ovog tipa  deluje na taj način što potiskuju prenos signala do mozga koji teraju na kašalj, posebno onda kada je suvi kašalj u pitanju. Međutim, takvi lekovi imaju svoje negativne strane, mogu izazvati pospanost, glavobolje i nisu fokusirani na sam uzrok kašlja.

Ako vam ne ide sa lekovima, možda je vreme da priroda preuzme stvar u svoje ruke!

Ono što je sigurno, jeste da je najbolja varijanta od svega pozabaviti se preventivom i sprečiti da do problema dođe – ojačati imunitet.

Ako to ne pomogne, evo spiska obloga za kašalj koje morate probati!

obloge protiv kašlja

Obloge za kašalj od meda

Med je odličan saveznik dobrog zdravlja pa nije ni čudo što ga ima u svim mogućim prirodnim preparatima. Sladak, ukusan, a odličan protiv virusa, bakterija i gljivica – med je prava stvar za jačanje imuniteta.

Međutim, ne samo da jača imunitet, nego je odličan kao lek protiv kašlja i to baš u vidu obloge.

Malo je (ili skoro nimalo) naučnih dokaza da je obloga za kašalj od meda efikasna. Ipak, naše mame i bake su probale i tvrde da deluje. Nema razloga da i sami ne probate.

Evo na koji način.

Što se meda tiče, postoje dve varijante obloge za kašalj:

Obloge od meda i brašna

Pribavite neophodne sastojke:

  • 2 čiste gaze
  • flastere
  • brašno
  • pola kašike maslinovog ulja (ali bilo koje biljno ulje odradiće posao)
  • i naravno – med. 1 kašiku

Prvo pomešajte sastojke za oblogu. Dakle, iskombinujete med i brašno dok ne dobijete teksturu od koje možete da napravite lopticu. Ovakva smesa neće biti lepljiva, a vodite računa i da ne bude grudvica u njoj. Kada to umesite, dodajte pola kašike ulja.

Nakon toga, uvaljajte smesu još jednom u brašno i podelite na dva dela.

Obloga za kašalj je gotova, a ostaje vam samo da je primenite.

Ova smesa stavlja se na prednji deo grudnog koša, iznad srca , kao i na leđa u istoj visini. Zato smo smesu podelili na dva dela. Uzmete jednu gazu i stavite smesu na nju. Zalepite na telo mediciniskim flasterima kako napred, tako i pozadi.

Koliko se drži ova obloga za kašalj?

Odrasle osobe mogu da je drže preko noći. Kada su deca u pitanju, preporučuje se da se drži 3 sata. Najbolje da to bude pred spavanje, pa da se onda skine.  

Ovde treba da napomenemo da deca koja su mlađa od godinu dana ne bi trebalo da konzumiraju med zbog mogućih neželjenih reakcija. Spoljašnji tretman nije isto, ali ipak izbegavajte eksperimente u tom uzrastu.

Možete očekivati znojenje jer med ima zagrevajući efekat. Ukoliko je kašalj jak, tretman možete ponoviti 2-3 dana za redom.

U suštini, iskustva su zadovoljavajuća, a tvrdnje idu dotle da ova obloga za kašalj olakšava mnogo simptome bukvalno preko noći.

Obloge od meda i listova kupusa

Za ovu varijantu obloge biće vam potrebno nekoliko listova kupusa, toliko da njima možete da prekrijete grudni koš i leđa. Njih prvo stavite u vrelu vodu da malo omekšaju i da budu topli. Nakon toga namažite svaki list medom i stavljajte na grudi. Preko toga umotajte se folijom ili kesom (folija je jednostavnija za primenu, kao kada koristite foliju za mršavljenje) . Preko toga obucite nešto toplo i prespavajte tako.

Obloge ujutru skinete i isperete ostatke meda. Toplota i med trebalo bi da odrade svoje, oslobode sluz i omoguće lakše iskašljavanje.

Obloge za kašalj od slačice

Slačica je seme koje se koristi kao začin, a možda vam je najpoznatija kao sastojak senfa. A kako se kositi kao obloga za kašalj i u čemu je tajna njenog dejstva?

Slačica stimuliše površinsku cirkulaciju i širi kapilare. Na taj tačin, kao spoljašnja obloga, utiče na pluća, otvara ih i olakšava iskašljavanje nakupljenog sekreta.

Šta vam treba za ovu oblogu?

  • 1 kašica mlevenog semena slačice
  • 10 kašičica brašna
  • mlaka voda

Umešajte suve sastojke, a zatim dodajte vode toiko da naptavite gustu pastu koju ćete naneti na grudni koš i leđa ( izbegavajte bradavice jer mogu biti osetljive)  Zatim zavojem zamotajte gornji deo tela, počevši od ramena , pa ukoso i nazad preko leđa. Obucite staru majicu i ostavite da obloga za kašalj stoji najviše 20 minuta. Nakon toga skinite zavoj i dobro isperite.

E sad, ovde je generalno za očekivati da imate crvenilo na koži i to je normalna reakcija. Ukoliko vam je koža baš osetljiva, počnite sa manje semena slačice. Ukoliko vas mnogo peče, skinite i pre vremena.

Naš je savet da ovo ipak ne koristite kao oblogu za lečenje kašlja kod dece.

Obloge od crnog luka za kašalj

Ovo je tretman za lečenje upornog kašlja i odlična pomoć kod upale pluća i dosadnog bronhitisa, a sastojke manje-više svi imamo kod kuće.

A potrebno vam je sledeće:

  • 2-3 glavice crnog luka, sitno iseckanog
  • pola šolje kukuruznog brašna
  • jabukovo sirće

Sitno seckane glavice crnog luka se prvo malo prokuvaju na pari, koliko da otpuste sok i omekšaju. Zatim se pomešaju sa kukuruznim brašnom i jabukovim sirćetom (u količinama tolikim da napravite kompaktnu smesu) . Toplu smesu raširite po pamučnom platnu dovoljno velikom za grudi. Zamotajte grudni koš u ovu oblogu.

Budite pažljivi. Poželjno je da bude što toplija, ali nemojte da izazovete opekotine.

Ukoliko se ohladi, dogrevajte spolja tako što ćete držati flašu sa toplom vodom ili termofor preko obloge. Skinite nakon 20 minuta i isperite.

Ovaj tretman možete ponavljati 2-3 puta na dan i u redu je da ga probate i kod dece.

Svinjska mast za kašalj

Svinjska mast je izuzetno cenjena u narodnim lekovima, a obloga od masti za kašalj u kombinaciji sa rakijom je jedna varijanta u kojoj se uspešno koristi. Zapravo, mast ovde ima ulogu da napravi zaštitni sloj na koži, dok za delotvornost leka možemo „kriviti“ obloge od rakije za kašalj koje idu preko toga.

Kako se upotrebljava ova kombinacija?

Svinjsku mast uzmite i jednostavno namažite na grudni koš. Obucite nešto staro jer mast će u dodiru sa kožom početi prilčno brzo da se topi.

Nakon toga napravite obloge od rakije za kašalj.

Potrebna vam je komova rakija, ali bilo koja druga će poslužiti svrsi, samo sa malo ublaženim dejstvom. Rakijom natopite pamučnu krpu pa previjte preko pluća. Preko ovoga posle treba dobro da se umotate suvim peškirom ili dobrim slojem zavoja koji će lakše da stoje i drže oblogu na mestu.

Prenoćite ovako i ujutru bi iskšaljavenje trebalo da bude mnogo lakše.

Ukoliko je potrebno, ponovite postupak nekoliko večeri pred spavanje.

Guščije salo kao obloga za kašalj

A ako ste u prilici da nabavite guščiju mast onda ne propustite da od nje napravite lek za kašalj. Guščija mast dobija se od guščijeg sala koje se topi posebnim postupkom, ali možete je i nabaviti gotovu.Cena za kilogram je poprilična , oko 2000 dinara, ali dobro je da znate da je možete nabaviti u manjim količinama, jer ćete je koristiti samo kao lek.

Obloga od guščije masti je, kažu, itekako dobra za bronhitis i olakšava iskašljavanje. Nema neke posebne pripreme. Koristi se tako što namažete na kožu u predelu grudi ovu mast, a zatim namazano mesto utoplite tako što ga umotate u zavoje, peškir i slično.

Ova obloga za kašalj preporučuje se tri puta dnevno. Ujutru i popodne drži se barem sat vremena. Potrebno je utopliti se ispod jorgana, ćebeta i mirovati. Polsednji put se obloga od guščije masti za kašalj stavlja pred spavanje i tada se ona ostavi da deluje celu noć.

Koliko će brzo delovati zavisi od toga u kom stepenu razvoja je bronhitis. Ukoliko je u začetku, poboljšanje možete osetiti već sutradan. Ukoliko pijete i čajeve za bronhitis, oporavak će biti brži.

Ovo je obloga koju možete staviti i deci.

obloge za pluća

Važni saveti koje morate znati!

Ma koju oblogu za kašalj da koristite, uvek je neophodno da proverite osteljivost kože na satojke koji su umešani.

Najbolje je da na podlakticu nanesete malo obloge i vidite da li će se pojaviti alergijska reakcija, crvenilo ili otečenost. Tek kada ustanovite da toga nema, možete primeniti oblogu za kašalj kako je gore opisano. Posebno ovome vodite računa kada su deca u pitanju.

Nemojte stavljati obloge ukoliko na koži postoji povreda, rana ili posekotina.  

Važno je još jednom napomenuti i da ne postoje studije koje mogu da potvrde da ove obloge protiv kašlja zaitsa čine čuda. Sa druge strane, kada je recimo med u pitanju ili majčina dušica, postoje studije koje su potvrdile da oni mogu korisni u ublažavanju kašlja, pa je možda bolje da se držite interne upotrebe prirodnih peparata i sastojaka koji dokazano pomažu kod kašlja.

Istina je da kroz kožu aposrbujemo hranjive materije (baš kao i toksne) . Ipak, nije potvrđeno da ih na ovaj način apsorbujemo u tolikoj meri da budu lekoviti.

Ono što kod ovakvih obloga za kašalj verovatno najviše deluje jeste zapravo toplota.

Pa opet, sa druge strane, mnogo je onih koji se kunu u dejstvo ovih obloga. Ukoliko utvrdite da nema osetljivosti na neke sastojke, uopšte neće škoditi da probate.

Da li je pomogla sama toplota, med, luk, guščije salo – naposletku nije ni bitno. Važno je da kašalj prođe i da ove obloge isceljujuće deluju!