Čaj za bronhitis: dejstvo i spisak najboljih

Čaj za bronhitis: dejstvo i spisak najboljih

Čaj za bronhitis je odlično rešenje ako imate problem sa akutnim bronhitisom i dosadnim kašljem. Evo koji vam tačno u tome mogu pomoći.

Ukoliko ste probali sve vrste sirupa i lekova koji vam nisu pomogli protiv kašlja i gustog sekreta koji se nalazi u respiratonim organima, onda je vreme da probate najbolje čajeve za bronhije.

Naučno je dokazano da je dejstvo čajeva veoma lekovito i da se često koriste kao  jedini lek protiv mnogih bolesti. Antioksidanti, vitamini i minerali koji se nalaze u različitim čajevima za bronhitis su nazemenljivi pri brzoj regeneraciji plućnog tkiva koje je zahvaćeno virusom bronhitisa.

Osim što su prijatnog ukusa, čajevi će vam pomoći da poboljšate imuni sistem i da se izborite sa prehladom. Zato nemojte oklevati da ih probate!

Vreme prehlade predstavlja sinonim za kašalj, temperturu, zapušen nos i malaksalost  . Na žalost bronhitis je jedna od  upala koje nastaju usled određenih virusnih infekcija koje se najčešće javljaju u jesenjim i zimskim periodima. Simptomi poput kašlja, pojačanog sekreta u disajnim putevima i temperature navode se kao karakteristični znaci akutnog bronhitisa. Da li su lekovi rešenje  ili je čaj za bronhitis i kašalj dovoljan, pitanje je koje muči mnoge čitaoce.

Po navici svi odmah koristimo lekove protiv bronhitisa, odlazimo lekaru i čekamo da nas prođe dosadna boljka. Međutim zašto bi smo svaki put radili isto ukoliko znamo da bronhitis možemo sanirati prirodnim čajevima za bronhije koje možemo piti i kojim se možemo inhalirati?

Razmislite koliko ćete svom zdravlju doprineti činjenicom da ćete zahvaljujući čajevima izlečiti upalu u odnosu da se svaki put kljukate svim onim lekovima koje stalno uzimate za svaku prehladu? Svakako da je poseta lekaru i korišćenje lekova neophodno u službi zdravlja, ali ne zaboravimo činjenicu da možemo mnogo doprineti rešenju i čajevima protiv bronhitisa!

Istina je ono što je zdravo ne mora odmah biti lošeg ukusa. Isprobali smo za vas fantastične recepate protiv upale bronhija i možemo vam preneti da su izuzetno delotvorni.

Kako prepoznati simptome bronhitisa?

Bronhitis predstavlja upalu bronhija kao i sluznice disajnih puteva. Akutni bronhitis najčešće se javlja u toku zimskih perioda a njegovi simptomi su kijavica, blago povišena temperatura, malaksalost kao i kašalj. Međutim bronhitis se može javiti i kao posledica alergije na prašinu, grinje ili neke druge alergene.

Akutni bronhitis prati jak kašalj sa žućkastim sekretom, blago povišena temepratura, malaksalost, tromost i kijavica. Navedeni simptomi kod akutnog bronhitisa nestaju za 3-5 dana ukoliko su izazvani određenom bakterijom ili virusom.

Opasnost kod lečenja bronhitisa može se javiti u vidu hroničnog bronhitisa koji može dovesti i do upale pluća. Ukoliko primetite da vam se stanje kroz nekoliko dana ne popravlja i da različiti čajevi ne pomažu kod lečenja obratite se lekaru. Kako je napomenuto, ovaj vid prehlade nije opasan po život ali svakako da se može iskomplikovati.

Kako deluje čaj za bronhitis?

čaj protiv bronhitisa

Virusne infekcije tokom godine učine da nam organizam oslabi i usled toga osećamo se tromo i bezvoljno. Naime, nije dovoljno samo preležati virus i piti propisanu terapiju.

Kako bi ste osnažili organizam neophodan je unos dovoljne količine hranljivih materija koje će hraniti naš organizam.

Ljudi često greše i tada konzumiraju tešku hranu punu masti misleći da će im ona obezbediti snagu.  Pitanje je šta možete učiniti pretovarenim stomakom osim spavati?

Sa druge strane krajnosti  u periodima gripa dolazi do gubitka apetita, što dovodi do još veće malaksalosti i iscrpljenosti organizma. Kao i sa svim prehladama bronhitis vas može potpuno onesposobiti za rad nekoliko dana. Stoga vam preporučujemo da u danima prehlade osim konzumiranja prirodnih čaja za bronhitis u svoj meni uvrstite različite vrste toplih čorbi ili supa.

Osobe koje imaju slab imunitet i koji su često pod opsadom virusnih infekcija poput bronhitisa preporučujemo pojačanu fizičku aktivnost, posetu saunama ili slanim sobama, a više je nego poželjno da na vreme koristite i neki sirup za imunitet.Naime ukoliko često kašljete, imate problem sa sinusima i jakim bolovima pri kašlju vreme je da promenite životne navike i da više vremena posvetite svom zdravlju.

Činjenica da je priroda moć i da u prirodi možemo naći odgovor za većinu naših problema nas poslednjih godina navodi ka alternativnom načinu lečenja. Stoga je čaj za bronhitis možda najbolji izbor . Vreme je da se i vi uverite u moć zdravih navika.

Recepti čajeva za lečenje bronhitisa

Prirodni čajevi na bazi biljaka veoma su efikasno rešenje u saniranju problema disajnih puteva. Zahvajujući svojim sastavima čaje za bronhitis će ubrzati proces oporavka, a ujedno ojačati vaš organizam. Pored toga pročistiće disajne puteve od nagomilanog sekreta, umiruju kašalj i na prirodni način uništavaju bakterije.

Za razliku od lekova čije je dejstvo brže, zahavljujući čajevima imaćete zaštitu čitavog organizma a pri tom osećaćete se zdravijim i vitalnijim.

Važno je napomenuti da većinu ovih čajeva možete kombinovati sa različitim biljkama i začinima koje su lekovite i time podstaknete svoj organizam da se brže brani od virusa ili bakterija.

Priča iz moga ugla možda deluje uobičajno ali sve moje prijateljice kao i ja smo bile opsednute pilulama. Od trenutka kada smo počele da konzumiramo čajeve i same ih pravimo uvidele smo da je to jedino što nam je potrebno kako bi smo vodile računa o zdravlju. Zdrave navike koje smo usvojile doprinele su činjenici da ni jedna od nas više ne pije hiljadu različitih lekova za običnu prehladu. Na žalost ne možemo sprečiti činjenicu da ćemo se nekada razboleti ali možemo da utičemo na činjenicu kako ćemo se izlečiti.

Preporučujemo vam sedam fantastičinh recepta za brz oporavak od akutnog bronhitisa!

Čaj od sladića

Koren sladića je zeljasta biljka iz porodica bobova. Karakterisitka ove biljke je što je izuzetno slatka jer sadrži veliki procenat saharoze. Otuda i naziv za ovu biljku. Tradicionalno se koren sladića koristi u smirivanju kašlja, upale grla, malaksalosti i problema sa varenjem.Sladić umiruje sluzokožu grla i ujedno čisti zapaljeno tkivo izazvano virusom ili bakterijom. Pomaže pri iskašljavanju sekreta i umiruje pluća i to ga čini odličnim čajem za bronhitis.

Čaj od sladića umiruje bronhije i jača imuni sistem. Po svome ukusu je izuzetno je sladak te nije potrebno dodatno šećeriti. U danima bronhitisa preporučuje se piti ga na prazan želudac do tri puta dnevno. Do sada nisu dokazana neželjena dejstva ovog čaja te ga možete konzumirati i nakon ozdravljenja preventivno u službi održavanja zdravlja.

Čaj za bronhitis od bršljana

Bršljan predstavlja efikasnu biljku u saniranju bronhijalnog sekreta, koristan je za suvi kašalj i nagomilani šlajm koji se nalazi u plućima. Zahvaljujući saponinu, čaj od bršljana je veoma efikasan kod bronhijalnog sekreta. Pored saponina, bršljan sadrži i tanin, flavonoide i alkaloid emetin. Za lečenje bronhitisa koristi se cela biljka ili samo listovi. Čaj za bronhitis od bršljana ima veoma lekovita  i antialergijska svojstva po organizam. Priprema čaja veoma je jednostavna. Dve kašike usitnjenih listova prelite ključalom vodom. Možete ga piti više puta u toku dana i rešite se vrlo lako sekreta iz pluća.

Čaj od eukalptusa

Naširoko je poznato da biljka eukaliptusa pomaže za respiratone tegobe. Ova biljka pročišćava disajne puteve i olakšava disanje. Bronhijalni sekret, kašalj i bolovi u plućima su osnovni simptomi akutnog bronhitisa. Kako bi ste se izborili sa navedenim problemima preporučujemo vam da se inhalirate čajem od eukaliptusa.

Za razliku od nane, eukaliptus vam može pomoći pri začepljenom nosu, iskašljavanju bronhijalnog sekreta i lakšem disanju. Kako bi efekat ove biljke bio bolji preporučujemo vam da pored čaja za piće, koristite ovu biljku za inhaliranje. Dovoljno je nekoliko kapi esencijalnog ulja eukaliptusa, dve kašike morske soli i šolja tople vode. Pomešate sve i preporučujemo da se inhalirate ujutru i uveče po deset minuta. Nakon toga istuširajte se vrelom vodom. Za vrlo kratko vreme sipmtomi upale će nestati a vi ćete disati punim plućima.

Čaj za bronhitis od belog sleza

Veoma pristupačan čaj za bronhije predstavlja upravo beli slez. Sa svojim aktivnim svojstvima fenolne kiseline, kalcijuma i tenina beli slez je omiljen i delotvoran kao čaj za kašalj. Beli slez umiruje nadraženu sluzokožu disajnih organa i time sprečava pojavu kašlja.

Čaj od origana

Poslednjih godina sve se više priča o svim pozitivnim svojstvima ove začinske mediteranske biljke. Naime origano sadrži veliki broj vitamina koji povoljno utiču na imuni sistem i reševaju problem pri svakoj prehladi. Čaj za bronhitis i kašalj treba da sadrži sve antioksidante koji će doprineti bržoj regeneraciji sluzokože disajnih puteva a čaj od origana upravo  sadrži u sebi. Origano deluje umirujuće na respiratoni trakt, poboljšava iskašljavanje, umanjuje simptome aktunog bronhitisa i jača imuni sistem. Origano možete piti u čaju a pored toga možete korisiti i ulje od origana i praviti obloge za vrat. Umasirajte ulje od origana na vrat i stavite toplu oblogu. Ovaj proces preporučujemo vam pred spavanje kako bi ste imali miran san bez kašlja.

Čaj od majčine dušice protiv bronhitisa

Majčina dušica ima veoma veliki spektar primene pri lečenju različtih obolenja. Počev od nesanice, upale bešike, migrena pa do problema sa disajnim organima. Kod akutnog ili hroničnog bronihitisa deluje veoma efikasno jer sadrži moćna antioksidantna svojstva. Majčina dušica je odličan čaj protiv bronhitisa jer sadrži u sebi neophodne odlike za umirivanje kašlja, izbacivanje sekreta iz pluća i kod malaksalosti. Deluje umirujuće. Zahvaljujući ovom napitku,  u periodima prehlade spavaćete mirno i nećete se buditi usled problema sa kašljem.

Čaj za bronhitis od listova plućnjaka

Sam naziv biljke govori mnogo o njegovim lekovitim svojstvima. Naime čaj od plućnjaka je idelana u borbi sa gustim sekretom u respiratonim organima.  Navedena biljka bogata je silicijumovom kiselinom koja se koristi u terapiji za plućne bolesti, a posebno se pokazala u saniranju jakog kašlja i pri izbacivanju sekreta iz pluća. Možete ga piti samostalno ili čaj od plućnjaka možete dodati nekom drugom čaju navedenom protiv kašlja i bronhitisa.

Čaj za bronhitis i esencijalna ulja za inhalaciju

čaj za bronhitis i kašalj

Ukoliko niste ljubitelj čajeva, a želite da se na prirodni način rešite prehlade predlažemo vam da koristite da se inhalirate. Čaj za bonhitis može i da se udiše, a esencijalana ulja doprineće efikasnosti.

Ukoliko imate navedena ulja, mžete ih dodavati u čajeve kako bi ste pospešili oporavak od prehlade. Dovoljno je da u čaj dodate samo nekoliko kapi navedenih ulja koja deluju antiseptično po organizam kako bi ste sprečili dalje širenje infekcije i ojačali imunitet.

Ulje od kanabisa

Kanabis je jedna od najboljih antikarcerogenih biljaka. Pozitivna svojtva pri lečenju različitih vrsta problema su iz medicinskih studije u studiju sve veća. Stručnjaci preporučuju inhalaciju eteričnim uljem ove biljke pri rešavanju plućnih obolenja. Inhalacijom kanabisom sprečava se širenje infekcije bronhitisa, stimuliše imuni sistem i pročišćavajuu sinusi i bronhije. Dovoljno je jednom dnevno inhalirati se ovim uljem i kroz tri dana zaboravićete na  bronhitis.

Ulja od čajevca, lavande, anisa, ruzmarina

Navedena ulja vam pomoći ukoliko želite da se inhalirate. Naime putem inhalacije oslobađaju se svi antikosidanti koji navedena ulja u sebi poseduju. Deluju veoma brzo i kroz nekoliko trenutaka lakše ćete disati, umirićete kašalj a samim tim sprečićete dalje širenje infekcije kao i pojavu gustog sekreta u bronhijama.

Ukoliko ne posedujete navedena eterična ulja možete se inhalirati i morskom solju. Dovoljno je da u vrelu vodu stavite neki čaj za bronhitis i malo morske soli i da udišete isparenja minimun deset minuta.

Putem procesa inhalacije disaćete lakše, očistićete sinuse i sprečićete sve navedene simptome bronhitisa. Navedena esencijalna ulja možete dodavati i čajevima i time ćete poboljšati ukus a ujedno ćete doprineti bržem ozdravljenju.