Predstavljamo vam prirodni lek za kašalj!

Predstavljamo vam prirodni lek za kašalj!

Da li se pitate koji je prirodni lek za kašalj? Šta ako vam kažemo da ga možete izlečiti stvarima iz svoje kuhinje? Čitajte dalje da saznate više.

Da kažemo da je kašalj jedna strašno dosadna stvar, bili bismo baš blagi. Malo šta ume da dosadi toliko kao konstantan kašalj, naročito ukoliko ste bolesni i on vam uzrokuje bolove. Ipak, kašljanje je prirodna pojava i ne možemo je izbeći, što naravno ne znači da ne možete ublažiti njegov efekat.

Da li ste znali da je moguće ublažiti i izlečiti kašalj prirodnim sastojcima koje verovatno već imate u svojoj kuhinji? Ne mrdajte s ove stranice i otkrićemo vam šta sve može biti prirodan lek za kašalj i kako ga možete sami sebi pripremiti očas posla.

Ali, najpre, nešto o kašlju

Pre svega, treba istaći da kašalj nije nužno znak prehlade ili gripa. On može biti i zgodan način na koji vaše telo čisti grlo i izbacuje višak šlajma ili nekih ostataka hrane koji vas golicaju ili grebu. Takav kašalj je obično kratkotrajan i prestaje onda kada je ono što iritira grlo uklonjeno.

Onda kada traje duže, to znači da je grlo iritirano drugim stvarima, najčešće bakterijama ili nekim sličnim mikroorganizmima. Kašalj se tako javlja usled različitih iritanata, kao što su, između ostalog, i:

 • alergije
 • virusne infekcije
 • bakterijske infekcije
 • astma ili bronhitis
 • pojedini lekovi
 • suv vazduh
 • nikotin, odnosno dim od cigareta
 • refluks kiselina, odnosno gorušica itd.

Pored ovih, treba napomenuti i da stalan, uporan kašalj može nastati usled pada imuniteta. U takvom slučaju, lekovi najčešće neće rešiti vaš problem, ili će ga rešiti nakratko, pa je jedini trajni lek za tako nešto da naučite kako ojačati imunitet.

Razlikujte različite vrste kašlja

U osnovi, postoje dve vrste kašlja ‒ suvi i produktivni. Ono po čemu se razlikuju jeste prisustvo sekreta u grlu.

 • Suvi kašalj, pogađate, ne podrazumeva sekret. On nastaje usled nadražaja sluzokože grla, najčešće nakon prehlade, ali i zbog raznih drugih iritanata. On je ujedno i teži oblik kašlja jer se sporije leči.
 • Produktivni kašalj javlja se uz prisustvo sekreta. Onda kada imate problem sa ovakvim kašljem ne preporučuje se suzdržavanje od kašljanja jer je cilj izbaciti sekret iz grla.

Obe vrste leče se isto ‒ tako što se fokusira na lečenje onoga što ih je prouzrokovalo. Same simptome kašlja, poput bolova u grlu, možete ublažiti, ali ukoliko je kašalj ozbiljniji, adekvatan tretman zahteva lekove koji će ciljati bakterije i viruse koji su uzrokovali takvo stanje.

Simptomi za lekarski pregled

Prirodna rešenja možete primeniti onda kada kašalj nije preterano ozbiljan i kada je uzročnik virus. Međutim, u pojedinim slučajevima, prirodna rešenja neće delovati, pa se tada preporučuje odlazak lekaru.

A šta će vas to upozoriti na to da prirodni lekovi ne deluju?

Za početak, ukoliko vam je iz dana u dan otežano disanje, to je svakako jedan od ozbiljnijih simptoma i ne smete ga ignorisati.

Takođe, u nekim slučajevima, u sekretu koji iskašljete pojaviće se krv, što je takođe upozorenje na ozbiljniji slučaj. Ukoliko se pritom jave i simptomi jače prehlade ili gripa poput groznice, povišene temperature, bolovi u mišićima, malaksalost ili sekret promeni boju u zelenkasto, ne čekajte ni trenutka, već se obavezno javite na pregled.

Sve u svemu, lakši kašalj ne traje duže od 2-3 nedelje, mada kod pušača može trajati i malo duže zbog dugotrajnog uticaja nikotina na disajne organe. Sve preko toga trebalo bi da vam signalizira ozbiljniji problem.

Kako zaustaviti kašalj?

Ukoliko vas muči kašalj koji nikako da se smiri, postoje načini kako ga zaustaviti prilično brzo i jednostavno. Naročito ako želite da izbegnete medikamente, preporučujemo vam da pročitate sledeće trikove kako biste znali šta je najbolje za kašalj i šta vam može ublažiti simptome.

Topao tuš

Kao što je to bio slučaj sa zapušenim nosem, tako će vam topao tuš biti od pomoći i sa kašljem. Topao tuš i para koju on stvara može vam pomoći da smekšate sekret koji vam može praviti probleme u slučaju produktivnog kašlja.

U suštini, čitava poenta ovog trika jeste da vas stavi u okruženje visoke vlažnosti vazduha što može biti sjajan način kako ublažiti kašalj. Isto tako, i toplota utiče na sekret i podstiče njegovo izbacivanje čime se rešavate i kašljanja.

Inhalacija

Osim toplog tuša, postoji još jedan način da dovedete svoj organizam u okruženje visoke vlažnosti vazduha u svojoj kući, a to je inhalacija. Na taj način izbegavate da sebe dovedete u situaciju da vam od silne toplote postane loše, ali i dalje udišete toplu paru.

Sve što vam treba je veća posuda sa vrelom vodom i peškir kojim ćete prekriti glavu. Štaviše, možete ovaj trik još i dodatno unaprediti tako što ćete u vodu dodati neko esencijalno ulje koje može imati dodatan pozitivan efekat na kašalj. Mi vam preporučujemo ulje mente ili eukaliptusa za disajne organe.

Što više tečnosti

prirodni lek za kašalj

Tečnost, a naročito obična voda, koristan su trik u slučaju svake prehlade i gripa, kao i svih njihovih pratećih simptoma. Onda kada je kašalj nastao zbog prehlade, tečnost može pomoći u izbacivanju sekreta i njegovom istanjivanju.

Isto tako, tečnost vam može pomoći da vam grlo bude čisto, naročito u slučaju prehlade kada kašalj može biti izazvan tečnostima iz nosa koje se vraćaju unazad. Takav povraćaj tečnosti ili sekreta može iritirati sluzokožu grla, a kao posledica javlja se suvo kašaljanje.

Ne samo to, topli napici, poput čajeva mogu biti veoma dobar način da ublažite kašalj. Tehnički, njima objedinjujete dve stvari ‒ tečnosti i toplotu ‒ što je sjajan način da tretirate ovaj problem jer kombinacija pristupa može brže delovati i zaustaviti ga.

Vazduh bez iritanata

Kako se ovaj problem može javiti iz različitih razloga, prvi korak u zaustavljanju kašlja jeste da se izolujete od iritanata koji su ga potencijalno mogli izazvati. U slučaju da ste alergični na nešto, najpre bi trebalo da obratite pažnju na potencijalne alergene ‒ i one na koje znate da ste alergični, ali i pojedine druge.

U iritante, pored alergena, mogu spadati i drugi agresivni mirisi poput nikotinskog dima, ali i mirisa parfema, deterdženata i drugih hemijskih supstanci. Možda vam ne prija novi parfem ili osveživač vazduha, pa za početak pokušajte da se sklonite od ovih supstanci pre nego što krenete sa lečenjem kašlja.

Prirodni lek za kašalj

Pored pomenutih trikova, postoje još neki načini kako zaustaviti kašljanje, a tiču se prirodnih lekova protiv kašlja. U njih spada sve što se bazira na prirodnim sastojcima, pa tako nemojte u startu odbacivati pojedine sirupe ili druge preparate jer se dosta njih bazira na prirodnim sastojcima koji vam mogu pomoći da se rešite ovog problema.

Šta sve može biti dobar prirodni lek za vaše stanje?

Koristite med za kašalj

Ukoliko kašljete i zbog toga vam je upaljeno grlo, med može biti prirodni lek koji tražite. Nisu nas bake učile da dan treba započeti kašičicom meda  ‒ med je višestruko dobar za naš organizam, a pritom je i efikasan u lečenju kašlja.

U čemu je tajna?

Stručnjaci smatraju da je za delovanje meda na kašljanje zaslužna njegova tekstura koja smiruje iritirana područja. Pritom, on sadrži brojne enzime kojima duguje antibakterijska svojstva, što ga čini sjajnim prirodnim lekom za iritirano grlo.

U slučaju da ne volite med naročito, možete ga razmutiti u vodi ili čaju, u kombinaciji sa limunom po želji. Ipak, valja znati da ćete najsnažnije dejstvo dobiti ukoliko med jedete bez dodataka, jer njegovi sastojci neće reagovati sa drugim supstancama.

Kako vam može pomoći čaj za kašalj?

Pre svega, treba reći da će bilo koji biljni čaj imati pozitivan efekat na kašalj, jer, kako pomenusmo, utopljava grlo i hidrira organizam. Ipak, postoje čajevi koji su specifično dobri za kašljanje, a takvih ima nekoliko.

Za početak, čaj od korena sladića se često spominje kao koristan prirodni lek protiv kašlja. Sladić ima mnogostruko dejstvo i može biti od pomoći ma šta da je uzrok ovog stanja ‒ on smiruje upale, čisti disajne puteve, pomaže vam da se sekret takoreći odlepi i smekša.

Čaj od majčine dušice je još jedan naširoko hvaljen čaj za kašalj. Majčina dušica jedna je od ključnih biljki i često služi kao prirodni lek za različite boljke i stanja. Ne samo što je među glavnim prirodnim lekovima u raznim drevnim tradicijama, majčina dušca je danas zvanično odobrena u pojedinim zemljama (na primer u Nemačkoj) kao dokazani prirodni lek za upale respiratornog trakta i razne bolesti disajnih organa.

Majčina dušica sadrži anitmikrobne agense koji se bore direktno protiv uzroka kašlja, pa samim tim efikasno deluju na njegovo otklanjanje. U isto vreme, ona opušta mišiće i otvara disajne puteve.

Koristan savet ukoliko upaljeno grlo lečite čajevima jeste da obavezno poklopite čaj dok stoji. Onda kada dodate sušeno bilje u vrelu vodu i ostavite šolju ili džezvu otvorenu, aktivni sastojci koji su često najsnažniji ispare iz čaja, pa nećete dobiti pun efekat bilja.

Potražite sirup protiv kašlja

Kao što smo već spomenuli, sirupi za kašalj mogu biti efikasan lek protiv ovog problema. Iako oni nisu prvo na šta pomislite kad vam neko kaže „prirodni lek,‟ pojedini sirupi jesu upravo to ‒ preparati na bazi bilja koji su napravljeni kako bi vam pomogli da se izborite sa kašljem.

Najčešće ćete naći različite vrste sirupa u zavisnosti od toga koji kašalj lečite ‒ suvi ili produktivni. U suštini, na internetu možete pronaći razne recepte kako da ove sirupe napravite i sami kod kuće, ali ukoliko sirupe ipak kupujete, potražite one koji sadrže sledeće bilje:

 • žalfija
 • majčina dušica
 • beli slez
 • smokva
 • bokvica
 • lovorov list
 • kopriva
 • morač

Mnogi od ovih preparata imaće med kao dodatak, što svakako može samo poboljšati njihovo dejstvo. Med možete dodati i sami, tako što pojedete med kada popijete sirup.

Da li je đumbir dobar za kašalj?

đumbir za kašalj

U poslednje vreme, đumbir je jako popularan i pominje se kao koristan trik i u lečenju i u mršavljenju, ali i u nezi. Dobra vest je da vam đumbir može pomoći i da zaustavite kašalj jer se smatra prirodnim ekspektoransom, odnosno prirodnim lekom za čišćenje disajnog trakta, pre svega za izbacivanje sekreta iz pluća.

Đumbir možete unositi kroz čajeve ili sirupe, ali i tako što ga dodate kao začin nekim jelima. Štaviše, jedan sirup od đumbira možete napraviti i kod kuće.

Sve što vam treba su 3 kašike seckanog đumbira, kašika suve mente, odnosno nane, 4 šoljice vode i šoljica meda. Đumbir, nanu i vodu stavite na jaku vatru dok ne proključa. Onda smanjite toplotu koliko da se masa krčka sve dok polovina vode ne ispari. Tečnost prohladite, pa dodajte med i mešajte dok ne dobijete homogenu smesu.

Ovaj sirup treba uzimati na svakih par sati i to po jednu kašiku. Sirup  vam može trajati i do 3 nedelje, samo je bitno da ga čuvate u frižideru.

Nećete verovati, ali upotrebite biber za lečenje kašlja

Crni biber je jedan od glavnih sastojaka koji razne drevne tradicije koriste i u kuvanju i za lečenje. Konkretno u ovom slučaju, crni biber vam može poslužiti kao sjajan način da zaustavite kašalj.

Sigurno vam se već desilo da vam se od bibera kija. Upravo je to ono što radi za vas kada je kašalj u pitanju ‒ biber vam pomaže da izbacite sekret i učinite disajne pute prohodnim.

Osim što ga možete dodati jelima, možete od njega napraviti i sirup. Potrebna vam je jedna kašika sveže istucanog crnog bibera kojoj treba da dodate kašiku meda i potom tu smesu prelijete sa oko 250 ml ključale vode. Promešajte, pa ostavite smesu da odstoji oko 10 minuta. Nakon toga promešajte još jednom i popijte. Ovaj prirodni lek možete piti do dva puta dnevno i koristiti ga dok se sekret ne odlepi, odnosno dok ne počnete da ga izbacujete

Osim bibera, za kašalj je dobra i so

Iako ne biste to očekivali od ovih osnovnih začina, oni vam mogu pomoći da ublažite kašalj. Konkretno so može pomoći ukoliko vas boli grlo i ne možete da zaustavite kašljanje. To, naravno, ne znači da treba da povećate količinu soli u ishrani, ali možete sebi spremiti prirodan lek.

Sve što vam treba je kafena kašičica soli i 250 ml tople vode. Razmutite so u vodi i njome isperite grlo, ali je nemojte gutati. Visok nivo soli koja tako dođe u kontakt sa sekretom pomaže pri upali jer smanjuje nadutost membrane i ublažava bol u grlu.

Nakon što ste grlo isprali slanom vodom, možda ćete morati da ga isperete i običnom, čistom vodom kako biste otklonili višak soli i sprečili je da previše nadraži sluzokožu.

Sigurno ste čuli i za šerbet za kašalj

Šerbet je verovatno jedan od najčešćih prirodnih lekova za kašalj i upaljeno grlo kod nas. U različitim delovima naše zemlje, šerbet se pravi na različite načine, ali je svima glavni sastojak šećer.

Osnova recepta za šerbet protiv kašlja jeste da karamelizujete šećer. Najčešće će vam biti dovoljna jedna kašika šećera koju treba da otopite na tihoj vatri. Onda kada šećer dobije mrku, zlatkastu boju treba mu dodati ili šolju vode ili šolju mleka.

Pojedini recepti uključuju i đumbir i limun koji se takođe dodaju ovom šerbetu, najčešće onda kada se on sprema sa vodom.

I lan može biti prirodni lek za kašalj

Ukoliko vas muči kašalj u kombinaciji sa upaljenim grlom, prirodni lek od semena lana može biti rešenje za vas. Lan naročito pomaže kod suvog kašlja, a mi vam prenosimo jedan od recepata za sirup protiv kašljanja koji možete napraviti lako kod kuće.

Za početak, prokuvajte 2-3 kašike lana u jednoj šoljici vode. Držite na vatri dok voda ne postane gusta, pa procedite. U tako proceđenu tečnost dodajte 3 kašike meda i oko 3 kašike soka od limuna, u zavisnosti od toga koliko kiselog možete da podnesete.

Ovaj sirup treba uzimati po potrebi i to po jednu kašiku sve dok kašalj ne prestane.

Još neki saveti kako zaustaviti kašalj

Pored svega što smo vam ispričali, postoje još razni načini da se rešite kašlja od kojih su neki efikasniji od drugih.

Hrana kojoj se možete okrenuti kada vas muči ovaj problem uključuje:

 • pileću supu
 • beli luk
 • sve što sadrži visok nivo vitamina C
 • fermentisane sastojke (naročito kefir)

Ono što treba da izbegavate jesu sastojci koji podstiču stvaranje sekreta, pa smanjite unos sledećih sastojaka:

 • šećera
 • voćnih sokova (naročito kupovnih)
 • mlečnih proizvoda
 • čokolade
 • industrijske hrane