Saveti kako izbaciti šlajm na prirodan i lak način

Saveti kako izbaciti šlajm na prirodan i lak način

Ako vas zanima kako izbaciti šlajm i iščistiti nos i grlo, došli ste na pravo mesto. Evo šta možete da uradite za svoje disajne organe iz ovih stopa.

Gotovo da ne postoji oboljenje koje se tiče disajnih puteva, a da jedan od simptoma nije dosadan šlajm koji se skuplja u nosu ili grlu. Iako određena količina sluzi mora da postoji u disajnim putevima kako bi se zaštitila sluzokoža od bakterija i virusa, kada je ima previše on pravi više problema.

Kao posledica, javljaju se zapušen nos i kašalj. Višak šlajma otežava disanje, a kada se dugo zadrži može dovesti do upala sluzokože. U tom slučaju, javlja se bol u grlu i sinusima.

Srećom, svi problemi rešavaju se onda kada se šlajm izbaci iz organizma, a kako to da uradite, savetujemo vas mi u redovima koji slede.

Šta je šlajm i kako nastaje?

Šlajm se najčešće definiše kao prozirna, gusta i lepljiva tečnost koja se skuplja u disajnim putevima. Njegova primarna uloga jeste da spreči da čestice iz spoljašnosti dospeju u organizam kroz nos ili grlo. Štaviše, u njemu se nalaze antitela koja se bore protiv bakterijskih i virusnih infekcija.

Ima ga u gotovo jednakim količinama u nosu, ustima, grlu, dušniku, plućima i sinusima. Proizvodi ga membrana, tj. sluzokoža organa za disanje.

Onda kada ove sluzi ima u manjim količinama, ona je svakako korisna za organizam i zdravlje. Međutim, šta kada je ima previše?

Prvo i osnovno ‒ nije to ništa strašno. Šlajm koji se skuplja ne može vas životno ugroziti i moguće ga je izbaciti brzo i lako. No, iako vam ne može napraviti prevelike probleme, može vam napraviti blage komplikacije, ukoliko ga ne tretirate.

Gomilanje šlajma dešava se u prisustvu bakterija ili alergena što dovodi do stvaranja supstance po imenu histamin. Upravo zbog nje se sluzokoža nadražuje i proizvodi više šlajma, samo nešto vodenijeg. Kada se ovo desi, nos počinje da curi, javlja se svrab ili kijavica.

Onda kada je šlajm razređeniji, on klizi niz grlo i tako se prirodno uklanja iz organizma. Međutim, kada se jave grip ili prehlada on postaje gušći, pa dolazi do začepljenja nosa.

Sigurno ste primetili i to da šlajm menja boju kada smo bolesni, od bele, bež, pa sve do žućkaste ili zelenkaste boje. To se dešava zbog toga što telo šalje leukocite, ili bela krvna zrnca, u daleko većem broju nego inače na mesto infekcije kako bi se izborili sa bolešću. Leukociti sadrže supstancu koja utiče na promenu boje šlajma. Zelena i žućkasta boja mogu da ukazuju i na prisustvo bakterija.

Ako vas šlajm često muči i tera da kašljete, to je znak da vaš odbrambeni sistem organizma ne funkcioniše baš sjajno. Zato treba da poradite na jačanju imuniteta.

Šlajm u grlu

šlajm u grlu

Kada se javi u grlu, šlajm je najčešće povezan sa infekcijom grla koja može biti bakterijska ili virusna. Prva se može izlečiti antibioticima, međutim, kod druge oni neće naročito delovati. Virusi se moraju preležati, a kako je šlajm u grlu jedan od simptoma gripa ili prehlade, možete ga samo ublažiti.

Najčešće ga prate kašalj i/ili bol u grlu i osećaj da vam nešto stoji u grlu, što nikako ne možete da iskašljate, bilo da patite od produktivnog ili suvog kašlja.

U suštini, problem nastaje jer je sekret koji se zadržao u grlu previše gust, pa ne može niti da se slije niz grlo, niti da se izbaci. 

Rešenje problema u ovom slučaju jeste da probate da smekšate sekret u grlu i da ga, narodski rečeno, razvodnite kako biste mogli da ga pokrenete.

A kako ćete to uraditi saznajte malo kasnije u tekstu.

Šlajm u plućima

Onda kada se šlajm spusti na pluća, dolazi do bronhitisa. Tačnije, sekret se iz nosa i grla spušta na bronhije ili se na njima stvara ukoliko se infekcija proširi i na ove donje disajne puteve.

Iako se ovo vodi kao komplikacija, bronhitis nije neizlečiva bolest i u današnje vreme nije toliko ozbiljno oboljenje, jer znamo kako da ga lečimo. Ipak, šlajm u plućima može biti neprijatan možda i više od šlajma u nosu ili grlu, jer malo jače utiče na disanje.

Kao i šlajm u grlu, i on se leči tako što se cilja na smekšavanje sekreta čime se podstiče njegovo izbacivanje. Iako će izbacivanje šlajma iz pluća trajati malo duže, ovaj proces nije ništa komplikovaniji od izbacivanja šlajma iz grla.

Šlajm u plućima – simptomi ozbiljnijih komplikacija

Samo gomilanje šlajma ume da bude neprijatno, ali nije ništa što bi trebalo ozbiljno da vas zabrine. Međutim, ukoliko se jave sledeći simptomi, to bi trebalo da vam bude upozorenje na moguće komplikacije:

 • neprestani bol u grudima
 • otežano disanje, čak povremeno gušenje
 • povišena temperatura i groznica
 • jaka glavobolja
 • simptomi koji traju duže od sedam dana bez prestanka i promene u intenzitetu.

U ovom slučaju vam se preporučuje da potražite stručnu pomoć i da se obratite lekaru, jer simptomi mogu ukazivati na to da se infekcija pogoršala ili je ozbiljnija nego što ste isprva mislili. Moguće je i da će vam biti potrebni antibiotici u slučaju da se ispostavi da se radi o bakterijskoj infekciji.

Kako izbaciti šlajm?

Prvo i osnovno jeste da postavite sebi dijagnozu, odnosno da utvrdite šta je uzrok zadržavanja sekreta kako biste znali kako da ga najbolje lečite.

Uzroci mogu biti:

 • grip ili prehlada
 • alergije
 • nealergijski rinitis
 • bakterijske ili virusne infekcije
 • problemi sa strukturom nosa tj, gornjih disajnih puteva.

Pre nego da krenemo u seciranje načina kako da izbacite šlajm iz nosa, grla ili pluća, da nakratko pomenemo koliko je važno sprečiti ovaj problem pre nego što se uopšte i javi.

To ćete najbolje učiniti tako što ćete se potruditi da ojačate svoj imunitet kako bi on bio u stanju da se odbrani od bakterija i virusa, pa do gomilanja šlajma uopšte neće ni doći. Da stvar bude još bolja, jačanje imuniteta je prilično laka rabota, i možete to učiniti tako što ćete u ishranu uključiti određenu hranu, korisne vitamine ili početi da pijete čajeve i sirupe za imunitet.

No, do problema je očigledno već došlo, jer ste ovde, pa hajde da se pozabavimo načinima da se problem reši. Imate sledeće opcije:

 • lekove
 • čajeve
 • druge prirodne opcije

Lek za izbacivanje šlajma iz grla

Ukoliko ste pobornik klasične medicine, ono što treba da potražite jesu lekovi koje nazivamo dekongestantima. Njihova uloga je da, takoreći, razbiju barijeru koju stvara šlajm u grlu najčešće tako što podstiču njegovo izbacivanje kroz iskašljavanje.

Dekongestanti se mogu naći u formi tableta, kapsula ili sprejeva za nos. Premda su sprejevi namenjeni pre svega zapušenom nosu, mogu biti od pomoći i kada se radi o sekretu u grlu. Štaviše, šlajm se najčešće istovremeno i gomila i u nosu i u grlu.

Ukoliko ste zapatili bakterijsku infekciju, ili je došlo do upale sinusa, lekari će vam prepisati antibiotike. Važno je da njih uzimate tačno onako kako vam je prepisano, i nikako na svoju ruku i osećaj. Sve i da su vam se simptomi popravili, ispijte čitavu terapiju kako ne biste rizikovali da se infekcija vrati.

Takođe, mogu vam pomoći i antihistaminici jer blokiraju reakciju na histamin koji se javlja kada smo bolesni ili kada imamo alergijsku reakciju. U težim slučajevima alergija pomažu i kortikosteroidi koji ublažavaju simptome, pa tako deluju i na smanjivanje šlajma u grlu.

No, da bi bilo koji lek delovao, neophodno je da se najpre klonite iritanata i malo usporite svoj životni ritam. Ukoliko je uzrok šlajma u grlu reakcija na alergene, trebalo bi da ih izbegavate koliko možete. Takođe, treba smanjiti i sve drugo što bi moglo da iritira upaljeno grlo, poput duvanskog dima, prašine i suvog vazduha.

Kako izbaciti šlajm iz grla na prirodan način?

Pre svega, trebalo bi da pojačate unos tečnosti. Onda kada je telo hidrirano, i šlajm postaje vodeniji, a samim tim i lakši za izbacivanje. Međutim, izbegavajte hladne napitke i one sa mnogo šećera, jer oni podstiču proizvodnju sekreta u grlu.

U suštini su najbolji za vas topli napici, naročito biljni čajevi, jer u isto vreme hidriraju i rasparuju grlo. Na taj način napadate šlajm u grlu dvostruko ‒ tečnošću i toplotom.

Toplotu još možete svom grlu obezbediti i preko toplih obloga i pare. Na primer, možete zagrejati peškir ili krpu i držati je oko vrata dok se ne ohladi, ili disati nad šerpom ključale vode kako biste se naparili, tj. naparili grlo i disajne puteve. Pročitajte i koje su dobre obloge za kašalj.

Takođe, trebalo bi da se potrudite da povisite vlažnost vazduha u svom okruženju. Ukoliko nemate aparat koji će to uraditi za vas, možete jednostavno staviti posudu sa vodom na radijator ili peć, ili jednostavno uneti veš da se suši unutar prostorije u kojoj provodite dosta vremena.

Možete primeniti i tehniku ispiranja grla rastvorom od soli i vode. Na ovaj način, šlajm se stanjuje i razgrađuje zahvaljujući česticama vode i soli, što sve doprinosi tome da ga što lakše izbacite iz grla.

Vodite računa da rastvor ne bude preslan. Onda kada previše soli dođe u kontakt sa grlom, sluzokoža može da nastrada, što će vam dugoročno napraviti samo veće probleme.

Kako izbaciti šlajm iz pluća?

Čišćenje pluća od šlajma nije ništa komplikovaniji proces, iako će, sasvim očekivano ići sporije. Jednostavno, sekret treba da prođe duži put iz bronhija, pa se nemojte čuditi ukoliko ovo potraje i do 7-10 dana.

U suštini, sve ono što smo naveli za izbacivanje sekreta iz grla važi i u slučaju sekreta u plućima. Puno tečnosti, toplote i vlažnog vazduha deluje i na pluća, premda ne tako direktno kao na grlo.

No, ono što može da pomogne pri izbacivanju sekreta iz pluća, a ne iz grla jeste, na primer, med. Kada vas muči šlajm u grlu, med može čak i pogoršati situaciju, jer telo reaguje na njegove šećere proizvodnjom dodatnog sekreta.

Međutim, dok dođe do pluća, od meda ostaju samo kvalitetni sastojci koji direktno utiču na razgradnju šlajma u plućima. Med je naročito dobar za lečenje šlajma , jer je prirodnije, blaže rešenje za ovaj problem u poređenju sa lekovima.

Takođe, u pomoć možete prizvati i esencijalna ulja čija isparenja smiruju upale i infekcije, pa se tako bore protiv uzroka šlajma u plućima. Konkretno za čišćenje pluća od šlajma dobra su sledeće esencijalna ulja:

 • ulje kore/drveta cimeta
 • ulje limunove trave
 • ulje majčine dušice
 • ulje mente/peperminta
 • ulje eukaliptusa
 • ulje ruzmarina
 • ulje bosiljka
 • ulje lavande
 • ulje kamilice.

Ova ulja možete dodati u ključalu vodu, pa se napariti nad njome ili u toplu kupku. Štaviše, možete ih i umasirati u kožu ‒ dovoljno je svega par kapi. No, vodite računa da ih nikako ne nanosite na oštećenu ili iritiranu kožu, jer možete imati neželjenje reakcije.  

Čaj za izbacivanje šlajma

Čaj je univerzalno rešenje koje deluje i na šlajm u grlu i na šlajm u plućima. Štaviše, čaj deluje trostruko na šlajm i podstiče njegovo izbacivanje:

 1. hidrira organizam i smekšava sekret
 2. rasparuje grlo i pluća i tako razbija sekret
 3. zahvaljujući sastojcima iz lekovitog bilja deluje na razgradnju sekreta.

U čaj možete dodati i med i neko ulje (na primer ulje mente, koje je jestivo) kako biste pospešili njegovo dejstvo ili ga piti bez ičega, opet će imati pozitivan efekat na izbacivanje šlajma.

Što se tiče izbora najboljeg čaja, mogu vam koristiti razne vrste. Generalno, iskustva kažu da svi čajevi za kašalj deluju dobro i na izbacivanje šlajma iz grla i pluća. No, ‘ajmo konkretno.

 • Prvi na listi je zeleni čaj, koji je vrlo verovatno jedan od najboljih čajeva za zdravlje vašeg organizma generalno. On se ponaša kao prirodni antibiotik, pa može jednako dobro delovati i na bakterijske i na virusne infekcije.
 • Gotovo jednako dobro deluje i čaj od ehinacee. Ova biljka povoljno deluje na sve simptome gripa i prehlade, pa tako i na šlajm u nosu, grlu i plućima. Njeni sastojci pomažu da se šlajm odlepi od sluzokože, a nakon toga izbacivanje ide daleko lakše.
 • U poslednje vreme, hvali se efekat koji čaj od ginsenga ima na izbacivanje šlajma. Zasad su istraživanja pratila njegovo dejstvo na odrasle, ali bi trebalo da budete oprezni ukoliko ovaj čaj dajete detetu, jer njegovi efekti na najmlađe nisu još uvek dovoljno ispitani.Iako može povoljno delovati na razgradnju šlajma generalno, zasad se smatra da čaj od ginsenga bolje deluje na šlajm u grlu.
 • Takođe, može vam pomoći i čaj od zove, tačnije od zovinih bobica. Zova ima snažno protivupalno i antioksidantno dejstvo, pa može biti odličan saveznik u borbi protiv virusa i bakterija. Ovaj čaj najbolje će delovati na sekret ukoliko počnete da ga pijete u roku od 24-48 sati nakon što se jave prvi simptomi.
 • Čaj od korena sladića bi takođe mogao biti odličan prirodni lek za izbacivanje šlajma. I sladić ima dejstvo koje se fokusira na odlepljivanje šlajma od sluzokože, čime disajni putevi postaju ponovo prohodni.Štaviše, i sladić se, kao i zova, direktno bori protiv virusa i bakterija, pa tako tretira sam uzrok nastanka šlajma u grlu i plućima.

izbacivanje šlajma

Još par trikova za izbacivanje šlajma

Priroda nudi i brojna druga rešenja kako izbaciti šlajm iz nosa, grla i pluća. Mi ćemo izdvojiti par koji, iz iskustva, znamo da deluju na ovaj problem.

Za početak, to je jabukovo sirće.  Tek se odnedavno otkrivaju sva njegova blagotvorna svojstva, a jedno je i da utiče na izbacivanje viška šlajma. On pomaže da se sekret razgradi i pritom umiruje sluzokožu koja može biti upaljena, te izazivati bol zbog gomilanja šlajma.

Pošto je prilično jako, možete razmutiti kašiku jabukovog sirćeta u čaši vode i popiti ovaj rastvor, ili ga dodati ključaloj vodi pa se nad njom napariti, u zavisnosti od toga kako reagujete na njegov ukus.

Spas možete potražiti i u hrani za koju znamo da sadrži korisne nutrijente. Konkretno u slučaju da vas muči višak šlajma, treba povećati količinu kokošje supe, soje, voća, povrća, integralnih žitarica i belog luka u ishrani.

Nasuprot tome, treba izbegavati hranu koja podstiče stvaranje šlajma kao što su šećeri, meso, riba, jaja, mlečni proizvodi, čokolada i alkohol.

Na izbacivanje šlajma utiču i biljni začini, pa je ovo dobro vreme da pojačate unos začinjene hrane u organizam kako biste što pre izbacili šlajm iz grla, nosa i pluća. Ipak, nemojte preterivati sa začinima, jer možete sebi izazvati probleme sa želucem i celokupnim sistemom za varenje.