Kako da se rešite ekcema na rukama da se više ne vrati

Kako da se rešite ekcema na rukama da se više ne vrati

Da li vas muče crvenilo i svrab na rukama? Kako da prepoznate ekcem na rukama, i kako da pomognete sebi u tom slučaju? Saznajte i to!

Svaki oblik kožnog oboljenja je neprijatan, a posebno kada je na rukama, jer može da vas ometa u obavljanju svakodnevnih zadataka. Ruke koristimo gotovo za sve aktivnosti – od rukovanja i upoznavanja, preko pranja, čišćenja, šminkanja pa do kucanja na telefonu.

Šta je ekcem i kako ga prepoznati?

Smatra se da 20-35% promena na koži čini ekcem na rukama .

A šta je to uopšte i koji su njegovi simptomi?

Ekcem ili atopijski dermatitis  je oboljenje kože koje se najčešće javlja još u ranom detinjstvu. To i nije neobično, jer je dečija koža osetljiva pa samim tim i sklonija upalama i iritacijama. U pubertetu ova pojava može sasvim da nestane ili da se pojavi povremeno. Nije neobično ni da se ekcem na rukama javi kod odraslih osoba, posebno onda kada su vam ruke u kontaktu sa određenim supstancama koje vaša koža ne podnosi baš najbolje. U tom slučaju govorimo o kontaktnom dermatitisu.

Ekcem se ne javlja samo onda kada radite sa štetnim i agresivnim materijama. Ponekad je dovoljno da su vam ruke stalno u vlažnom okruženju ili vodi.

Crvenilo kože može se javi na dlanovima, na nadlanici, između prstiju, ili sa obe strane šake. Ono što karakteriše svaki ekcem jeste vidljiva promena na koži i strašan svarb, koji može biti toliko intenzivan da vremenom počinje da peče i da boli.

Ekcem na rukama može biti akutni i hronični:

 • Akutni ekcem prepoznaćete po crvenilu na rukama, oticanju, pojavi plikova. Ova oboljenja kože javljaju se pri kontaktu se nekim agresivnim supstancama – na primer sodama ili kiselinema, sredstvima za pranje, hemikalijama koje se koriste pri nadogradnji noktiju, kod frizera i slično.
 • Hronični ekcem ruku odlikuje se suvom kožom, ljuštenjem i lišajevima na koži. On se javlja usled stalnog izlaganja blagim iritirajućim supstancama, kao što su voda, detrdženti, šamponi i slično.

Akutni ekcem će nestati onda kada se koža oporavi i ne dolazi više u kontakt sa štetnim materijama. Hronični će imati za posledicu tipične ekcemske ožiljke na koži. Iziritirano mesto ima fleke nalik lišajevima, koje postaju grube, drugačije boje od okolnog, zdravog  tkiva (a najčešće crvene), izdignute i zadebljale.

Uzroci ekcema na rukama

Uzroci ekecema na rukama

U mnogim slučajevima, ne zna se tačan uzrok pojave ekcema. Ono što se zna, kada je ekcem na rukama u pitanju, jeste da je on mnogo češći kod osoba koje su ceo dan u kontaktu sa iritantnim supstancama. Te supstance, već smo rekli,  mogu da budu: deterdžent, voda, kiseline, rastvarači, hladnoća, toplota i slično. Individualno je.

Uzroci ekcema na rukama mogu još biti:

 • Genetski faktor i sklonost ka oboljenjima kože
 • Povreda u smislu ekcema koji nastao kao oštećenje kože u dodiru sa nečim i koja uglavnom podrazumeva kontaktni dermatitis
 • Imunološka reakcija na neki alergenalergijski dermatitis. Najčešći alergeni koji mogu izazvati reakciju na koži u obliku ekcema su nikl, veštački mirisi, guma, fenilendiamin – sastojak koji se može naći u farbama za kosu.  To mogu biti i ostali faktori iz okruženja kao što je recimo polen, duvaski dim, buđ, grinje.
 • Infekcija kože gljivicama ili drugim mikroorganizmima kao što je šugarac ili stafilokoke, bakterije koje žive na koži kod pojednih ljudi
 • Stres. Iako stres sam po sebi nije uzrok pojave atopijskog dermatitisa, on u značajnoj meri utiče na to da se njegovo stanje pogorša.

Kada se radi o gljivicama ili šugi, ekcem na rukama može biti zarazan. U svim ostalim situacijama on to nije, iako ne deluje kao nešto sa čim biste rado bili u dodiru.

Da bi ste se izborili sa ekcemom i zauvek ga se rešili potrebno je mnogo upornosti i samodiscipline. On može biti kombinacija nekoliko uzroka pa u lečenju treba primeniti holistički pristup problemu – dobro ispitati istoriju bolesti i okolnosti života pacijenta, pa prilagoditi terapiju u skladu sa duhovnim i fizičkim potrebama pojedinca.

Iako je atopijski dermatitis spoljašnja manifestacija, ponekad je njegov uzrok unutrašnji nemir ili stres. To nijedna krema ne leči.

Osim toga, ekcem je često prateća pojava drugih bolesti kao što su astma i polenska groznica.

Može li ishrana biti uzrok ekcema?

Alergeni su često uzrok svraba i crvenila na koži, ali kada govorimo o ekcemu na rukama, onda su hrana i alergija na namirnice retko uzrok ove pojave. To ne znači da tako nešto možemo sasvim isključiti. Pojavu ekcema mogu izazvati orašasti plodovi, jaja, mlečni proizvodi i druge namirnice i to je potrebno utvrditi alergo-testom.

Lečenje ekcema na rukama

Jedan od načina da zauvek izlečite ekcem na rukama je modifikacija navika i načina obavljanja nekih poslova:

 • Izbegavajte rad u vlažnim uslovima
 • Ruke perite mlakom vodom, blagim sapunima bez mirisa
 • Izbegavajte znojenje ili previše suve uslove i toplotu, ukoliko su oni uzrok ekcema na rukama
 • Probajte da se ne češete, jer to može da otvori rane i stvori odlične uslove za bakterijske infekcije i komplikacije
 • Izbegavajte alergene i iritirajuće supstance koliko je  moguće
 • Zaštite ruke noseći zaštitne rukavice. Ukoliko je lateks ili guma ono što stvara ekcem, birajte pamučnu varijantu ili rukavice koje su podstavljene pamukom.

  Ekcem na rukama lečenje
  Zaštite kožu rukavicama
 • Pronađite preparate za kožu koji omekašavaju , a koji su prirodni i koji vam prijaju. Nanesite ih čim operete ruke
 • Izbegavajte stresne situacije
 • Nosite pamučne materijale koji vam ostavljaju dosta komfora i omogućavaju koži da diše

To je nešto čega ćete morati da se pridržavate kako se ekcem ne bi ponavljao.

Možete da naučite da živite sa ekcemom i krijete svoje ruke, a možete i da naučite da živite sa nekim navikama koje ga sprečavaju.

Pored promena navika, ekcem na rukama leči se i površinskim tretmanima. Obično dermatolozi za tu namenu prepisuju  kreme sa kortikosteroidima. Iako ove kreme mogu biti efikasne, ne preporučuje se njihovo dugotrajno korišćenje jer mogu da istanje kožu i učine je još osetljivijom.

Terapija svetlom je još od načina lečenja atopijskog dermatitisa na rukama pomoću UVB i UVA lampi.

Ukoliko je koža jako upaljena i prekrivena ranama, kao tretman se preporučuju zavoji i mokre obloge, bilo u kombinaciji sa kortikosteroidnom kremom ili bez nje. Svrha ovakvog tretmana jer da obezbedi vlažnosr koži koja je u ovakvim situacijama jako suva, a zavoj je tu da spreči dodatne povrede usled češanja, ogrebotina i sličnih kontakata.

Ukoliko ovi tretmani ne daju efekta, ekcem na rukama može da se leči i antihistaminicima, lekovima koji drže po kontrolom alergijske reakcije, ili antibioticima u slučajevima kada se sumnja da su bakterije uzrok pojave crvenila na koži.

Borba protiv stresa, opuštanje i  meditacija su način lečenja ekcema onda kada je on posledica stresa.

Isprobajte ove prirodne lekove!

Kortikosteroidi su preparati koji su efikasni, ali nisu baš na najboljem glasu kao bezbedni za korišćenje. Onda kada vam je potreban dugotrajan tretman za uporan ekcem na rukama, bezbedniji su prirodni lekovi, ali i njih uzimajte uz savet lekara.

Dakle, i priroda ima svog keca u rukavu kada je lečenje ekcema na rukama u pitanju. Neki od ovih tretmana će ublažiti osećaj svraba i peckanja, što je veliko olakšanje, dok neki mogu sasvim lepo da se izbore sa upalama. Sve to zavisi od toga šta je uzrok ekcema. U većini slučajeva postoji onaj zajednički simptom, a to je  da je koža nesposobna da zadrži vlažnost ili joj nedostaju prirodna ulja. Tu ovi prirodni tretmani za lečenje ekcema odlično priskaču u pomoć jer postoje broja prirodna ulja koja su odlična za negu osetljive kože, koja možete bezbedno koristiti duže vreme.

Kokosovo ulje je odlično za negu kože i i pruža joj neophodnu masnoću. Ovo ulje , osim ove prednosti, deluje i protiv bakterija i gljivica pa može biti odličan pomoć onda kada su mikroorganizmi uzročnik ekcema na rukama.

Ulje jojobe je još jedno od prirodnih ulja koje je odlično za stvaranje zaštitnog sloja preko ekcema. Kao ni kokosovo ulje, ni jojobino ulje nije baš u tečnom stanju na sobnoj temperaturi, već više u formi voska. Odlično je za kožu jer je nasličnije prirodnim uljima koja proizvodi naša koaža, odnosno sebumu.

Ulje lavande je odlično za negu kože. Možete ga koristiti samog, možete ga dodati kokosovom ulju i  naneti na bolno mesto. Pročitajte sve o lavandinom ulju u ovom tekstu.

Med je takođe odličan prirodan proizvod koji može da smanji upale na koži. Iako nije na bazi ulja, pokazalo se da on odlično hidrira kožu i dodaje joj vlažnost, kao i da se odlično bori protiv mikrooorganizama.

Aloe vera gel je poznat kao odličan prirodni preparat za negu kože. Onda kada vam treba preparat koji će da ohladi upaljeno mesto i donese umirenje upale, aloe vera je prava stvar.

Krastavac je pun vode i kao takav odlično hidrira suve delove kože zahvaćene ekcemom. Možete ga iseći na kolutove ili narendati na obolelo mesto i prekriti zavojem.

Kupka od kamilice ili od ovsene kaše odlično omekšava kožu. Možete ih dodati u vodu, a možete napraviti i šumeće kugle za kupanje od sledećih sastojaka:

 • šolja sode bikarbone
 • šolja limuntusa
 • kašika maslinovog ili lavandinog ulja
 • kašika ovsene kaše ili suvih cvetova kamilice

Umesite sastojke. Ukoliko su previše suvi, dodajte još malo ulja. Nikako nemojte dodavati vodu jer ona podstiče reakciju sode bikarbone i limutusa i masa počinje da peni i da se raspada. Stavite sve to u kalup po želji i koristite kad se kupate. Možete upotrebiti odmah ili ostaviti i da se osuši i koristiti drugom prilikom. Soda bikarbona deluje protiv mikroorganizama, ovsena kaša omekšava kožu dok ulja dodaju neophodnu masnoću.

Ako nemate kadu u kojoj možete da se opružite, možete napraviti ugođaj za vaše ruke i u običnom lavoru.

Ishranom protiv ekcema

U nekim slučajevima i ishrana može da pomogne da se rešite crvenila i svraba na koži. Probajte na neki od sledećih načina:

Konzumirajte riblje ulje. Neka istraživanja su pokazala da osobe koje imaju problema sa ekcemom i proizvodnjom ulja na koži imaju koristi od ovog dodatka ishrani. Tačnije, njima nedostaju omega 3 i omega 6 masne kiseline, a riblje ulje ima i jedno i drugo. Ukoliko ne podnosite riblje ulje, slične efekte može vam dati i konzumiranje mlevenog lana.

Vitamini i minerali mogu biti korisni dodaci u lečenju ekcema na rukama. Od svih vitamina,  za kožu su vam potrebni vitamini E i A, dok vam od minerala najviše treba cink koji ubrzava proces zaceljivanja rana.

Iako su vitamini prirodan tretman i sinonim za dobro zdravlje, to ne znači da treba tek tako da posegnete za njima. Nemojte ih uzimati na svoju ruku.

Višak nekih vitamina uopšte nije preporučljiv. Na primer, višak vitamina A može da dovede do opadanja kose, dok višak cinka ometa apsorpciju bakra.

Probiotici su zaslužni za normalno i zdravo funkcionisanje creva i sve je više istraživanja koja pokazuju da je zdravlje creva veoma važno za zdravlje organizma u celini i za dobar imunitet. Ekcem može biti posledica lošeg imuniteta, pa je uzimanje probiotika od koristi u tom slučaju.

Testirajte i budite uporni

Kao što ne postoji jedan i jedinstven uzrok ekcema, tako ne postoji ni jedinstvena metoda njegovog lečenja. Svaka osoba je priča za sebe. Ono što izaziva ekcem na rukama jedne osobe, nekima je sasvim normalno.  Isto je i sa lečenjem ekcema na rukama  i prirodnim tretmanima.

Kortikorsteroidne  kreme neće dati bajne efekte ako je uzrok ekcema loš imunitet ili stres. Meditacija i sukobljavanje sa stresom neće pomoći ako je uzročnik genetika ili konktakt sa nekim iritirajućim materijama.

Za uspešno lečenje ekcema na rukama potreban vam je dobar dermatolog, ali on neće pomoći ako ne sami ne pazite na sebe. Vi ste ti koji treba da mu kažete kakve ste simptome primetili na svojoj koži , kada i u kojim situacijama se oni javljaju. Zato motrite na sebe i vodite evidenciju neko vreme, ne biste li ustanovili neko pravilo po kome se crvenilo i svrab kože javljaju. Tek onda kada ustanovite pravi uzrok bićete na korak do rešenja.

Ekcem na rukama je često izlečiv. Nekad je za to dovoljna samo pravilna zaštita i redovna nega.