Kako ukloniti bubuljice na leđima? Ovo pomaže!

Kako ukloniti bubuljice na leđima? Ovo pomaže!

Ako i vi želite da znate kako se rešiti bubuljica na leđima, ne tražite dalje! U ovom tekstu smo naveli sve metode koje vam mogu pomoći. Pročitajte!

Akne na ovom delu tela posebno su nezgodne onda kada dođe lepo vreme i kada možete da se raskomotite tako što ćete obući neki komotniji model majice, možda i čak onaj sa otvorenim leđima ili na jedno rame. Uzalud svi modni trendovi kada vi imate te bubuljice na leđima zbog kojih biste najradije usred leta nosili majicu sa rol kragnom. Najgore od svega je što ćete akne na licu kako-tako zamaskirati profesionalnom šminkom, dok je na leđima jako nezgodno to uraditi, a da pritom ne umažete odeću koju nosite.

Pored toga što ne izgledaju lepo, akne na ovom delu tela znaju da budu prilično bolne i često je baš ovo mesto gde se javljaju potkožne bubuljice.

Grešite li vi negde u svojoj nezi pa se one iznova i iznova javljaju?

Moguće je,  i to vrlo!

Hajde zato da objasnimo koji su uzroci ovog problema.

Uzrok nastanka bubuljica na leđima

Da li ćete imati ovaj problem i koliko teško ćete sa njim izaći na kraj, zavisi od toga zašto nastaju bubuljice na leđima. Uzroci mogu biti različiti. Možete ih tražiti u:

 • Pogrešne higijenske navike mogu da doprinesu spolja da se ovaj problem pogorša. Mrtve ćelije kože koje se gomilaju u porama u kombinaciji sa bakterijama mogu da dovedu do akni na ovom delu tela. 
 • Hormonske promene igraju ključnu ulogu u razvoju bubuljica, posebno kod adolescenata i tokom trudnoće. Tokom adolescencije, hormonska fluktuacija može dovesti do povećane proizvodnje sebuma, prirodnog ulja kože, što može začepiti pore i stvoriti idealne uslove za razvoj akni. Slično, tokom trudnoće, promene u nivou hormona mogu prouzrokovati izbijanje bubuljica kao deo šireg spektra promena na koži. Pored prirodnih hormonskih promena, određeni lekovi mogu takođe imati sličan efekat, posebno oni koji utiču na hormonalni balans u telu. Na primer, kortikosteroidi i određeni hormonski tretmani mogu potencijalno pogoršati ili izazvati bubuljice kod nekih ljudi.
 • Znojenje doprinosi nastanku akni na leđima. Za znoj se lepi prljavština koja može napuniti pore, ali ne samo to. Sitne bubuljice na leđima mogu da budu i jedan oblik osipa od znoja.
 • Genetska predodređenost. Tada ste jednostavno nasledili masan tip kože koja je sklonija bubuljicama bilo koje vrste. Pojačano lučenje sebuma je karakteristika ovog tipa kože. Acne conglobata, koje zahvataju celo telo su jedan od tipova akni koje se nasleđuju, a u pitanju su gnojne bubuljice sklone upalama koje ne deluju nimalo naivno.
 • Stres i anksioznost igraju značajnu ulogu u zdravlju kože i mogu doprineti pojavi bubuljica na leđima. Tokom perioda povećanog psihičkog pritiska, naše telo proizvodi veće količine kortizola, hormona stresa, koji može stimulisati lojne žlezde da proizvode više sebuma – masne supstance koja može dovesti do začepljenja pora i nastanka akni. Osim toga, stres može uticati na naš imunološki sistem, čineći kožu osetljivijom i sklonijom upalnim procesima.
 • Pogrešnoj ishrani pa čak i u netoleranciji na neke namirnice.   Loša ishrana, posebno preveliki unos šećera i nedostatak ključnih vitamina i minerala, može imati značajan uticaj na zdravlje kože i izazvati pojavu bubuljica. Šećer, kroz proces glikacije, može oštetiti kolagen i elastin, ključne proteine koji koži daju čvrstoću i elastičnost, čime se indirektno doprinosi stvaranju pogodnog okruženja za akne. Pored toga, ishrana siromašna esencijalnim nutrijentima, kao što su vitamini A, D, E, cink i omega-3 masne kiseline, može oslabiti kožnu barijeru i imunološku odbranu kože, što dodatno povećava rizik od upalnih procesa poput akni​-.
 • Pogrešna kozmetika. Teški i masni preparati za kožu takođe su loš izbor za ovakvu kožu.Proizvodi za negu kose, kao što su šamponi, regeneratori, i tretmani za kosu, mogu nehotice doprineti pojavi bubuljica na leđima. Ovo se dešava kada se proizvodi ispiru niz leđa tokom tuširanja, ostavljajući za sobom ostatke koji mogu začepiti pore. Ove formule često sadrže ulja, silikone i druge sastojke dizajnirane da kosu učine mekom i sjajnom, ali kada dođu u kontakt sa kožom leđa, mogu blokirati pore i stvoriti idealno okruženje za razvoj akni​​. Za prevenciju, preporučuje se pažljivo ispiranje kose napred preko glave umesto niz leđa, korišćenje proizvoda bez ulja i nekomedogenih proizvoda koje su manje sklone začepljenju pora. Dodatno, razmatranje upotrebe specijalno dizajniranih čistilica ili upotreba tuš gelova posle pranja kose može pomoći u uklanjanju eventualnih ostataka proizvoda sa kože leđa, smanjujući rizik od bubuljica.
 • Alergijske reakcije na određene supstance ili proizvode mogu biti jedan od uzroka pojave bubuljica na specifičnim mestima na koži, uključujući lice i leđa. Kada je koža izložena alergenima, imunološki sistem može reagovati stvaranjem upalnog odgovora koji rezultira crvenilom, svrabom, i ponekad aknama ili aknama sličnim lezijama. Ove reakcije mogu proizilaziti iz kontakta sa određenim sastojcima u kozmetičkim proizvodima, deterdžentima, tkaninama, pa čak i određenim namirnicama​.  Identifikacija i izbegavanje alergena ključni su koraci u sprečavanju ovih reakcija. Ako sumnjate da alergijska reakcija izaziva akne na vašoj koži, savetuje se konsultacija sa dermatologom ili alergologom koji može sprovesti odgovarajuće testove alergije i pomoći u kreiranju plana tretmana koji će adresirati i alergije i kožne probleme

Kada birate sredstvo protiv bubuljica, uvek gledajte da bude u formi gela i prirodno, jer ga koža lakše upija i manje je masan. O tome koliko jedno takvo sredstvo može da vam pomogne da se rešite akni na bilo kom delu tela, pročitajte u iskustvu moje prijateljice Jane. Ona je na prirodan način potpuno očistila lice od bubuljica, a isto je sa uspehom primenila i na leđa. To što je njoj pomoglo, može pomoći i vama. O čemu je reč? Otkrijte! Njenu priču naći ćete na ovom linku:https://minutzamene.com/resenje-protiv-bubuljica-je-konacno-tu-i-brzo-deluje/

Ipak, dobar deo uzroka ovih problema ima koren u nekim svakodnevnim navikama koje nije teško promeniti. Prevencija i sprečavanje uzroka vrlo su efiksan način kako ukloniti bubuljice sa leđa.

Vrste bubuljica na leđima

Postoji nekoliko tipova bubuljica koje se javljaju na ovom delu tela:

 • Komedoni koji nastaju kada se sebum nađe zarobljen ispod površine kože i stvrdne. Obično su bele boje dosta tvrdi.
 • Mitiseri, koju su zapravo otvoreni komedoni – široke pore u koje se nakupila prljavština, mrtve ćelije i sebum, a na vrhu kože se formirala crna površina.
 • Papule koje su crvene, sitnije izrasline koži, upaljene bubuljice ne veće od pola cenitimera
 • Pustule su tipične bubuljice sa belim zagnojenim površinama
 • Noduli su otečene bolne bubuljice duboko pod kožom.
 • Cistične akne su gnojave bubljice koje idu duboko pod površinu kože. 

Obično se pojavljuju duž ramena i gornjeg dela leđa, ali mogu se proširiti i na donji deo leđa te čak do struka. Kod ozbiljnijih slučajeva, cistične akne formiraju duboke, bolne, gnojne kvržice ispod površine kože, dok nodularne akne rezultuju tvrdim, velikim bubuljicama. Ove promene na koži mogu biti bolne i često se razvijaju u grupama ili klasterima, stvarajući ne samo estetski, već i fizički nelagodan problem.

Mere prevencije koje morate preduzeti

Lečenje bubuljica na leđima je ponekad lakše nego što mislite. Obratite pažnju na sledeće korake i uklonite uzroke leđnih bubuljica. Na taj način sprečićete probleme. Cilj je da se očiste pore i već ste na pola puta.

akne na leđima

Nosite odeću od prirodnih materijala u kojoj koža može da diše

Pamuk, viskoza, babmbusovo platno – to je ono što treba da potražite na etiketi kada kupujete majice, posebno one koje vam idu direktno do kože. Sintetički materijali kao što su najlon ili poliester čine da se vaša koža znoji. Time se stvaraju uslovi da se mrtve ćelije kože i prljavština zalepe za leđa, inficiraju pore i naprave bubuljice od znoja. Isto tako, vodite računa da odeća, iako je od prirodnih materijala, bude dovoljno široka i naravno – čista. Možda vam peglanje odeće nije omiljen hobi, ali ako imate osetljivu kožu leđa, pređite peglom preko majice koju nosite kako biste toplotom ubili eventualne bakterije. Da, čak i ako nije izgužvana.

Materijali koji dozvoljavaju koži da „diše“, poput pamuka, bambusa, i lana, preporučuju se jer omogućavaju bolju cirkulaciju vazduha i smanjuju zadržavanje vlage koja može doprineti razvoju akni. Izogibavanje sintetičkim materijalima koji zadržavaju toplotu i vlagu može pomoći u smanjenju rizika od iritacija i začepljenja pora.

Nosite čist brushalter

 Izbor pravog brushaltera ponekad je cela nauka, a dodatno ako imate bubuljice na ledjima. Od njegovog oblika i veličine zavisi da li će vam grudi biti opuštene, a od njegove čistoće zavisi kakve uslove stvarate za razvoj bakterija i time leđnih akni. U idelanom slučaju, trebalo bi da imate čist brushlater svaki dan. Ne možete ni zamisliti koliko se prljavštine može sakupiti na ovom komadu donjeg veša. Štaviše, jedan je od glavnih uzročnika neprijatnih mirisa.

Čisti peškiri i posteljina

Održavanje čistoće kože i redovno pranje posteljine i peškira igraju ključnu ulogu u prevenciji i borbi protiv bubuljica na leđima. Čista koža je manje podložna akumulaciji bakterija i začepljenju pora, koje su primarni uzroci bubuljica. Upotreba blagih čistilica koje ne isušuju kožu, zajedno sa redovnim tuširanjem posle vežbanja ili znojenja, pomaže u održavanju pora čistim i smanjenju rizika od razvoja akni​.

Pored toga, bakterije i mrtve ćelije kože mogu se nakupiti na posteljini i peškirima, što može doprineti stvaranju novih bubuljica ako se ne menjaju i peru redovno. Preporučuje se pranje posteljine i peškira najmanje jednom nedeljno u vrućoj vodi, kako bi se uklonili svaki tragovi bakterija, ulja i mrtvih ćelija kože. Korišćenje deterdženata bez mirisa i izbegavanje omekšivača za tkanine takođe može pomoći osobama sa osetljivom kožom, smanjujući rizik od iritacija koje mogu pogoršati stanje kože​

Promenite deterdžent za veš

 Eskperimentišite. Neki deterdženti u prahu se teško rastvaraju i vodi i ostaju u tragovima na odeći, pa tako dopiru i do kože vaših leđa. Probajte razne varjante i vidite da li ima pomaka. Umesto onog u prahu, probajte da koristite tečni deterdžent za veš. Da biste uništili bakterije, beli veš možete „dezinfikovati“ izbeljivačem.  Redovno menjajte i perite posteljinu u kojoj spavate.

Tuširajte se nakon vežbanja

Obavezno! Odlično je to što se bavite fizičkom aktivnošću, ali dokaze da ste trenirali isperite sa sebe odmah kada dođete kući. Znoj može da začepi pore i eto uslova za razvoj akni na leđima. Pročitajte kako treba da izgleda nega kože nakon treninga.

 Dobro isperite regenerator za kosu

Verovale ili ne, ali on je jedan od prilično čestih uzroka akni na leđima. Nije dovoljno samo da ga isperete sa kose, već i sa ramena i leđa. To nije preparat za kožu i kao što se ne preporučuje da ga utrljavate u kožu glave, ne preporučuje se ni za leđa. Regeneratori su puni silikona i drugih hemijskih supstanci koji mogu da začepe pore. Najbolje je da nagnete glavu napred kada perete kosu i ispirate je, a možete i regenerator staviti nakon što ste završili sa tuširanjem pa samo isprati kosu preko kade. Tokom tuširanja,  prilikom ispiranja balzama za kosu, najbolje je da voda bude malo hladnija kako biste skupili proširene pore. Topla voda širi pore i u njih lako upadnu bakterije, ćelije kože i ostaci regeneratora i sve to zajedno daje kao posledicu akne na leđima.

 Birajte sredstva za negu kože bez ulja

Losioni i kreme za telo koje mažete na leđa ne bi trebalo da budu mnogo masni ukoliko želite da nađete način kako ukloniti bubuljice sa leđa. Mnogo bolja varijanta su tretmani u vidu gelova koje koža brže apsorbuje.

Marina je našla prirodno  sredstvo za akne koje joj je baš pomoglo i kojim je oduševljena. I vi to možete probati. O čemu je reč, pogledajte u ovom videu:

Za efikasnu prevenciju i tretman bubuljica na leđima, ključno je odabrati proizvode za sunčanje koji su formulisani tako da ne začepljuju pore, poznati kao „non-comedogenic“. Ovi proizvodi pružaju neophodnu UV zaštitu bez rizika od izazivanja novih bubuljica, zahvaljujući svojim laganijim formulacijama koje ne ostavljaju težak sloj na koži​.

Pored zaštite od sunca, lokalni tretmani koji sadrže benzoil peroksid ili salicilnu kiselinu mogu biti izuzetno korisni u lečenju postojećih bubuljica. Benzoil peroksid djeluje antibakterijski i pomaže u čišćenju pora od bakterija koje uzrokuju akne, dok salicilna kiselina pomaže u eksfolijaciji kože i uklanjanju mrtvih ćelija kože koje mogu začepiti pore​.

 Promenite način ishrane

Zaista, jeste li obratili pažnju kako ono što jedete utiče na stanje vaše kože? Vrlo često se ono što unosimo u organizam ogleda u lepoti naše kože i naše kose. Za bubuljice se, pored brze i gotove hrane pretrpane konzervansima i aditivaima, često optužuju i mlečni proizvodi. Zašto ne biste probali da na barem mesec dana izbacite iz ishrane ove namirnice i da se hranite svežijim namirnicama? Uradite detoks organizma.

Pročitajte kako treba da izgleda ishrana protiv bubuljica

Jedini način da utvrdite da li se promenom navika mogu ukloniti bubuljice na leđima jeste da probate da ih promenite.

Kako ukloniti bubuljice sa leđa?

A šta ako su one već tamo? Kako ih se onda rešiti?

bubuljice na leđima uklanjanje

Postoje medicinski načini koje bi trebalo da vam preporuči vaš dermatolog.  

 • Antibiotici se prepisuju onda kada lekar utvrdi da su oni pravo rešenje koje vam treba. Oni mogu biti u formi površinskih tretmana, ali vam u nekim situacijama lekar može prepisati i oralnu terapiju antibioticima.
 • Hormonske pilule su lek za one osobe kod kojih se utvrdi da je neravnoteža u hormonima uzrok pojave akni na ovom delu tela, mada su oni pretežno uzrok pojave bubuljica na bradi.
 • Gelovi protiv bubuljica su nešto što morate imati ukoliko želite da se rešite akni na leđima. Najbolje su prirodne varijante koje imaju aktivne sastojke koji se uspešno bore protiv upalnih procesa, bakterija, čiste i dezinfikuju kožu i smiruju upale. Dermatolog će vam takođe preporučiti i one na bazi: benzoil peroskida, sumpora, azelaične kiselina, retinola.
 • Salicilna kiselina je odlična u borbi protiv akni. Zato za tuširanje nabavite neko sredstvo namenjeno problematičnoj koži koje ima 2% salicilne kiseline. Nemojte ga odmah isprati, već ga ostavite malo da deluje. Ona je posebno pogodna za one koje imaju masnu kožu jer uspešno rastvara sebum.
 • Upotrebite AHA i BHA kiseline. Alfa hidroksi kiseline uklanjanju mrtve ćekije i odlično se bore protiv bubuljica i ožiljaka . Takva je recimo glikolna kiselina. Ovo je najbolje da vam odradi kozmetičar.
 • Cink je još jedan prirodan tretman koji vam može preporučiti lekar. Bubljice su nekad znak lošeg imuniteta, a cink je jedan od prirodnih elemenata koji pomažu u jačanju imunog sistema. Možete ga koristiti kao suplement, ukoliko lekar ustanovi da vam nedostaje ovaj mineral,  ali i kao  površinski tretman koji leči bubuljice. Postoje kreme koje sadrže male doze cinka i pomažu  zaceljivanje  kože i njenu regeneraciju.
 • Terapija visokopulsirajućom svetlošću odnosno fototerapija.  Ona deluje na bakterije koje se nalaze na koži. Za akne se obično koristi led plavo svetlo. Pročitajte više o svetlosnoj terapiji akni.

Za ozbiljnije slučajeve bubuljica na leđima, oralni tretmani mogu pružiti efikasnije rezultate u poređenju sa samo lokalnim tretmanima. Oralni antibiotici, kao što su tetraciklini, mogu biti propisani za smanjenje bakterija i upale. Takođe, lekovi kao što su oralni retinoidi mogu se koristiti za teže oblike akni, radeći na smanjenju proizvodnje sebuma i sprečavanju začepljenja pora.Ipak, zbog mogućih nuspojava i potrebe za praćenjem tokom upotrebe ovih lekova, ključno je konsultovati se sa dermatologom pre započinjanja bilo kakvog oralnog tretmana. Dermatolog može proceniti vaše specifično stanje kože, razmotriti istoriju zdravstvenog stanja i na osnovu toga preporučiti najadekvatniji tretman.

Prirodni načini za uklanjanje akni na leđima

Pored medicinskih, postoje i oni prirodni lekovi. Probajte sledeće:

Prirodni preparat protiv bubuljica

Postoje jako efikasni prirodni preparati  protiv akni koji su se dokazali i sa kojima su iskustva fantastična. Idealno je da nabavite set koji ima losion ( kojim ćete prvo očistiti pore na leđima)  i gel protiv bubuljica ( koji ima aktivne sastojke koji umiruju upaljene akne i ubrzavaju njihovo zasušivanje i prolazak) . Aktivni biljni sastojci koje možete potražiti su ulje čajevca, aloe vera, ulje semenki pamuka , elstrakt kore primorskog bora (piknogenol). Odličan preparat koji ima sve ovo je Aknolin set . Naručuje se samo online.

Napravite piling za telo

Slično kao i piling za lice možete napraviti piling za telo, samo u većim količinama, jer leđa zauzimaju veću površinu od vašeg lica. Piling bukvalno ljušti površinski sloj vaše kože i skida mrtve ćelije sa tela. Koristite ga tokom tuširanja i nakon tretmana dobro isperite kožu. Nabavite i sunđer ili četku za leđa koja nije previše gruba. Važno je da imaju dugačku dršku i omogućavaju vam da dobro operete ovaj deo tela.

Jedan od razloga zašto se javljaju akne na leđima je i taj što je taj deo tela , istini za volju, ponekad teško dobro istrljati!

Idite na more

 Sigurno ste primetili da boravak na moru učini da vaša koža zablista. Da, za isušivanje bubuljica i njihovo maskiranje tamnijim tenom zaslužno je sunce, ali i morska voda. Nemojte preterivati sa izlaganjem suncu da ne biste dobili opekotine. Recimo, probajte ovaj tretman: 10 minuta kupanja u slanoj vodi i zatim 10 minuta sušenja na suncu. Posle toga idite u hladovinu ali ponovite proces nekoliko puta u toku dana. Magična kombinacija-verujte nam!

Ukoliko niste u prilici da idete na more, napravite piling od morske soli i mažite na predeo leđa dva puta dnevno.

Namažite se jagodama

 Jagode su pune vitamina C i salicilne kiseline i kao takve prirodan lek protiv neprijatnih leđnih akni. Pročitajte kako se sve prave maske od jagoda za bubuljice.

Jabukovo sirće

OVo je odličan, a opet sasvim prirodan tretman za kožu. Pre spavanja, a posle tuširanja, naprskajte malo razređenog jabukovog sirćeta na leđa i ostavite da se osuši i ispari. Razredite ga. Na čašu vode stavite čašu sirćeta i sipajte u bočicu sa raspršivačem.

Soda bikarbona

Pored jabukovog sirćeta verovatno najkorišćeniji prirodni lek za sve i svašta, pa i za bubuljice na leđima. Probajte. Od sode bikarbone i vode napravite pastu i namažite leđa. Kada se osuši, isperite. Ovo može dovesti pH vrednost kože u normalu ako je poremećena, a ujedno ćete uraditi i piling leđa.

Ulje čajevca

Ulje čajevca je odlično za dezinfekciju kože i super u borbi protiv bubuljica na leđima jer deluje antibakterijski. Obavezno ga razredite sa vodom u prorporciji 5:95. To znači da na 5 jedinica ulja čajevca ide 95 jedinica vode. Umočite komad vate u rastvor i nanetite na leđa. Ostavite da deluje, super je protiv mikroba! Radite ovo dva puta dnevno najmanje!

Aloe vera

Aloja vera je svima dobro poznata kao savršeni tretman za kožu. Ona na leđima nije izutetak. Iscedite gel aloje vere i nanesite ga na problematičnu regiju. Osetićete momentalno olakšanje, posebno ako imate upale i bolove.

Ulje karanfilčića i jojobino ulje

Ima i ulja koja su dobra za kožu sklonu aknama. Pored ulja čajevca, tu je i mešavina ova dva ulja. Ulje karanfilčića ima velike količine vitamina A,C kalijuma i fosfora i deluje protiv bakterije. Posebno je dobro ako imate otečene akne.

Jojoba ulje je jako slično sebumu, pa ga koža lako prihvata i ne masti se dodatno od njega već naprotiv, imitira sebum što daje koži i lojnim žlezdama signal da ne treba da proizvode dodatne količne istog. Tako se zapravo leči masna koža kao uzrok bubuljica na leđima.

Mešavina ova dva ulja pravi se tako što se na jednu jedinicu ulja karanfilčića doda 10 jedinica jojoba ulja. To se nanesete na leđa i ostavite da koža upije.Ne ispira se.

Borna kiselina

Borna kiselina ima moćna antimikrobna svojstva koja pomažu u eliminaciji bakterija s kože. Takođe, boraks ima antiupalno dejstvo, što znači da može smanjiti bol i upalu koje se javljaju zajedno s aknama na leđima.

Za pripremu paste od borne kiseline za tretiranje akni na leđima, možete slediti sledeće korake:

 1. U činiju stavite pola kašikice praha borne kiseline. Dodajte kašičicu glicerina i malo vode kako biste napravili pastu. Glicerin će pomoći da se pasta lako nanosi i da hidrira kožu.
 2. Nanesite pastu na delove leđa gde se nalaze akne i sačekajte da se pasta osuši na koži.
 3. Isperite suvu pastu toplom vodom, a zatim poprskajte hladnom vodom kako biste zatvorili pore.
 4. Na kraju, pažljivo osušite kožu peškirom.

Preporučuje se ponavljanje ovog postupka 1-2 puta dnevno kako biste postigli najbolje rezultate u tretiranju akni na leđima.

Obloge od čajeva

Obloge od biljnih čajeva, poput kamilice i zelenog čaja, mogu biti efikasan prirodni tretman za smanjenje upale i crvenila povezanih sa bubuljicama na leđima. Evo detaljnog vodiča kako ih pripremiti i koristiti:

 •  Odaberite biljni čaj sa antiinflamatornim svojstvima. Kamilica i zeleni čaj su popularni izbori zbog svojih umirujućih i protivupalnih karakteristika.
 • Priprema:
  • Stavite 2-3 kesice čaja (ili ekvivalentnu količinu čaja u rinfuzi) u posudu.
  • Prelijte vrelom vodom (oko 250-500 ml, u zavisnosti od potrebne količine) preko čaja.
  • Ostavite da se čaj kuva 10-15 minuta. Što je čaj jači, to će biti efikasniji.
 •  Ostavite da se čaj ohladi na sobnu temperaturu. Nakon što se čaj ohladi, umočite čistu, meku krpu ili gazu u čaj.Iscedite višak tečnosti, ali pustite da krpa ostane vlažna. Položite vlažnu krpu direktno na područje leđa zahvaćeno bubuljicama. Ostavite oblogu da deluje 15-20 minuta. Ovo možete raditi ležeći kako bi obloga ostala na mestu. Ako je potrebno, oblogu možete ponovno navlažiti toplim čajem kako bi ostala vlažna.
 • Nakon tretmana, pažljivo uklonite oblogu i nežno osušite kožu tapkanjem mekim peškirom.

Obloge možete koristiti jednom do dva puta dnevno, u zavisnosti od potrebe i osetljivosti kože.

Ma koliko da vas ovaj problem mučio, najvažnije je da ne dirate bubuljice i ne pokušavate da ih iscedite, jer su šanse da pogoršate stvari veće nego da ih popravite. Tako se nećete rešiti bubuljica na leđima.

Ovo se posebno odnosi na situacije kada imate potkožne akne i kada je bolno sedeti i nasloniti se ili kada vam i odeća smeta. Pokušajima da ih iscedite samo ćete otvoriti rane koje će odeća dodatno da iziritira i stvoriti sebi bolniji problem. Zato samo strpljivo – bubuljce na leđima nestaće vremenom, ako im otklonite uzroke.

Hormonske i genetske promene nije lako promeniti, ali promene u navikama i pravilna nega kože na leđima mogu da učine čuda.

Zato, ako želite da probate da nađete pravi odgovor na pitanje kako ukloniti bubuljice sa leđa, krenite redom i proverite da li negde grešite u svojoj svakodnevnoj rutini. Ukoliko to ne pomogne, obratite se dermatologu. Rešenje ćete naći samo ako svoj problem ne lečite skrivanjem ispod majice. Od toga će vašim leđima biti još gore.

Izvori:

https://www.aad.org/public/diseases/acne/DIY/back-acne
http://dx.doi.org/10.1007/978-3-642-59715-2_28
https://doi.org/10.3390%2Fjcm11133660