Vodič kroz osnovne vrste i način upotrebe probiotika

Vodič kroz osnovne vrste i način upotrebe probiotika

Čuli ste sigurno da su probiotici jaki važni za zdravlje .Ima ih više vrsta. A koliko znamo o njima, kako se koriste i gde ih sve ima? Saznajte!

Bakterije obično nisu nešto što poželimo u svom organizmu, jer znamo da izazivaju raznorazne upale i infekcije. No, pre nego što donesemo takav zaključak, valja znati da se čak i one dele na dobre i loše. Činjenica je da ne  živimo u sterilnoj sredini i da smo svuda i na svakom mestu od prvog našeg dana izloženi bakterijama. Za razliku od onih loših, sa kojima i ne živimo u ljubavi, neke druge su jednostavno deo nas, bez kojeg ne možemo.

Znate već, da biste bili dobrog zdravlja, vaš organizam treba da je u ravnoteži. Bilo kakvo iskakanje iz nje, dovodi do neželjenih zdravstvenih promena. Tako treba da postoji i ravnoteža kada su bakterije u pitanju.

Ukoliko one loše bakterije nadvladaju one dobre u našem organizmu, to ne izlazi na dobro.E baš stvaranju te ravnoteže služe probiotici!

 

Šta je probiotik i koja je njegova uloga?

Probiotici je zajednički naziv za žive bakterije i kvasce koji su dobri za naše zdravlje.  

U našem digestivnom sistemu i na koži postoji preko 2000 vrsta bakterija sa kojima smo navikli da živimo u svojevrsnoj simbiozi. Probiotici se mogu pirodno naći u našem telu, kao što je već rečeno. Ako vam zafale, postoji način da ih telu dodate: suplementima ili kroz hranu.

Zašto je ovo važno?

Ako nemate dovoljno probiotika u svom telu, mogu se javiti digestivne smetnje, kandida,  kožni problemi, pad imuniteta i sklonost ka čestim prehladama i gripu.

Probiotici su najzaslužniji za dobro funkcionisanje digestivnog sistema, ali posredno preko njega utiču i na ostale segmente našeg zdravlja. Oni prvenstveno pomažu da hrana prolazi kroz vaša creva i lek su za kojim treba posegnuti ako vas muči stomačni virus ili dijareja izazvana preteranom upotrebom antibiotika koji su narušili crevnu mikrofloru.

Smatra se i da probiotici deluju povoljno kod sindroma iritabilnog creva i zapaljenja creva, što direktno ima veze sa digestivnim traktom.

Međutim to nije sve. Brojna istraživanja su rađena na ovu temu i smatra se da probiotici imaju ulogu i kod ovih stanja:

 • Urinarno zdravlje – iskustva govore da probiotici mogu da spreče loše bakterije da se ovde razmnože
 • Žensko zdravlje – i ovde je jako bitna ravnoteža, kako hormona tako i živih kultura. Vaginalne infekcije upravo su uzrok nedostatka te ravnoteže u kojoj dominiraju loše bakterije ili kandida. Uvođenje probiotika može biti korisna mera lečenja i preventiva.
 • Imunitet – održavanjem dobrog zdravlja digestivnog sistema i njegovog normalnog funkcionisanja, održavate i jačate imuni setem. Probiotici stimulišu lučenje imunoglobulina A i stvaranje T ćelija.
 • Gojaznost – Jedno istraživanje iz 2006 godine, pokazalo je da osobe koje su gojazne imaju drugačiju mikrofloru u crevima od osoba sa normalnom kilažom – imaju više loših bakterija. Dodatak probiotika u ovom slučaju može pomoći da održimo telesnu težinu.

Da li je zaista moguće da su ove bakterije toliko važne i da creva imaju tako važnu ulogu?

Pođite od ovoga: Samo u našem tankom crevu nalazi se preko milion nervnih ćelija. A onda, sigurno ste nekad osetili leptiriće u stomaku ili izgubili apetit zbog nečega što vam se desilo na emotivnoj bazi. A znate šta? Za sve ovo zadužen je enterički nervni sistem koji se nalazi u našim crevima. U njemu je nađeno mnoštvo hemikalija, hormona i neurotransmitera koji se nalaze i u mozgu. To je autonomni nervni sistem, koji može funkcionisati i onda kada centralni nervni sistem ne radi. On vari i obrađuje hranu i bez njega. Bakterije i mikroflora creva veoma su važni za besprekorno funkcionisanje ovog sistema. A time, posredno, utiču na sve ove gore nebrojane segmente zdravlja.

Neki naučnici smatraju da se 80% našeg imunog sistema nalazi u crevima  

probiotici upotreba

Danas postoji mnogo toksina koji narušavaju rad digestivnog sistema, a time i pravilnu apsorpciju hranjivih materija.Otuda manjak nekih vitamina i minerala, višak holesterola i triglicerida i čitav niz drugih bolesti. Eto dodatnog razloga više da povedete računa o tome šta jedete i hranite se pravilno, zdravim namirnicama dobrim za imunitet. To nije samo pitanje estetike i viška kilograma, već i pitanje zdravlja u celini.

Šta sve ubija dobre bakterije?

Šta podrazumeva ravnotežu u crevima?

Odnos 85% dobrih naspram 15% loših bakterija. Ako se ovaj odnos poremeti, dolazi do većih ili manjih tegoba.

Do disbalansa i poremećaja crevne mikroflore dolazi usled manjka probiotika, a ono što njih uništava su sledeći faktori ako se koriste u prekomernim količinama.

 • antibiotici
 • žitarice
 • šećer
 • tvrda voda puna fluora i hlora
 • stres
 • razne hemikalije i lekovi

Kao što vidite, sve su šanse da i vama fale probiotici!

Oni su jako važni i ovo ne treba da uzmete zdravo za gotovo.

Odgovorni su za proizvodnju vitamina B12, vitamina K2, stvaranje enzima koji uništavaju loše bakterije i gljivice.

Koji su najbolji probiotici?

Postoji stvarno veliki broj probiotika, odnosno živih bakterija sa korisnim svojstvima za ljudsko zdravlje i imunitet. Svaka od ovih vrsta bakterija ima svoje podvrste, i svaka ima neku svoju ulogu.

Ovo su najvažnije:

Laktobacili

Na ove probiotike ove najčešće nalazite u hrani, bilo da je u pitanju neki  jogurt ili fermentisana hrana.Postoji preko 50 vrsta laktobacila,a najčešće ćete naići na sledeće:

 • Lactobacillus acidophilus je najpoznatija vrsta probiotika. Zaslužni su za varenje, apsorpciju hranjivih materija, jačanje imuniteta, za olakšavanje grčeva u stomaku, gasova, nadutosti i proliva.
 • Lactobacillus fermentum je bakterija zaslužna za detoksikaciju.
 • Lactobacillus plantarum  je probiotik sposoban da proizvodi hidrogen peroskid, jedinjenje koje naš organzam koristi za borbu protiv mikroorganizama koje unosimo hranom. Podrška je i zdravom imunitetu kod odraslih
 • Lactobacillus rhamnosus je bakterija sposobna da preživi na nepristupačnim mestima Odličan je saveznik kada vas savlada putnička dijeraja i jedna od najboljih bakterija za žensko zdravlje
 • Lactobacillus salivarius je bakterija sposobna da preživi u lošim uslovima, a nalazi se u ustima i grlu, sinusima, crevima. Dodatak ovog probiotika povoljno utiče na oralno zdravlje.
 • Lactobacillus paracasei je bakterija koja se nalazi u tankom crevu, a posebna je po tome jer poboljšava rad jetre.

Bifidobakterije

Veliki broj  ovih probiotika nalazi se u našem debelom crevu. Zahvaljujući njihovoj aktivnosti apsorbujemo iz hrane više vitamina i minerala. Takođe, stvaraju kiselu sredinu u kojoj patogene bakterije ne mogu da prežive. Zaslužne su za proizvodnju vitamina B kompleksa i vitamina K.Olakšavaju apsorpciju minerala kao što su gvožđe, magnezijum,kalcijum, bakar, cink.

 • Bifidobacterium bifidum je prva bakterija koja nastani creva ljudi. Pomaže u razlaganju složenih ugljenih hidrata,masti protina tokom varenja. Dobra je za varenje, asporpciju minerala i za olakšavanje simptoma putničke dijareje.
 • Bifidobacterium longum je probiotik koji je najrasprostranjeniji u gastrointestinalnom traktu. Razlaže ugljene hidrate i neutrališe toksine. Koristan za detoksikaciju i jačanje imuniteta.
 • Bifidobacterium infantis je vrsta probiotika koja smanjuje naduvenost i probleme sa tvrdom stolicom i zatvorom.

Saccharomyces boulardii

Ovo nije bakterija nego vrsta kvasne gljivice, ali ima probiotsko dejstvo. Smatra se da je efektivna u lečenju i prevenciji stomačnih problema izazavnih antibioticima ili putovanjam, ali i se pokazalo da ima efekta kod kožnih problema, konkretno u lečenju akni.

Saznajte više o probioticima za bubuljice!

Prirodni probiotici i kako do njih

Prirodni probiotici su već deo nas, a ako pratite ove korake i učinite napore da se njihov broj ne smanji, bićete na dobitku kada je očuvanje imuniteta u pitanju.

 • Nahranite bakterije u svom organizmu. Kao što vama treba hrana zarad preživljavanja, tako treba i vašim dobrim bakterijama. Hrana za probiotike naziva se prebiotik. Čime se one hrane? Fermentisanim vlaknima. Zato, da bi već postojeći probiotici u vašem telu opstali, jedite hranu bogatu vlaknima. Predlog? Sveže voće, povrće, mleveni lan. Posebno treba istaći kiselu hranu koja je bogata probioticima, onu fementisanu kao što je recimo jabukovo sirće. Ne samo da sadrže probiotike već i izvesne kiseline koje stvaraju sredinu pogodnu za rast i razvoj probiotika. Probiotici se hrane oligosaharidima koji se mogu dobiti iz prirodnih izvora: banana, ječam, soja, cvekla, luk, med, mleko i slično.
 • jedite hranu bogatu probioticima
 •  probajte probiotik tablete

Probiotici u hrani

Kao i mnogobrojne minerale i vitamine za imunitet i probiotike možete naći u hrani. Ukoliko vam je cilj da ih povećate, onda su ovo namirnice koje treba da uvrstite u svoju ishranu:

Kefir

Kefir je mlečni proizvod nalik jogurtu koji se dobija fermentacijom mleka. Za ovaj proces fermentacije zaslužna je kefirska gljiva (kefrina zrnca) koja se stavljaju u mleko u kojem se razmnože rastvarajući laktozu iz mleka. Smatra se da sadrži do 50 vrsta probiotika.

Jogurt

Ovu vrstu probiotika  konzumirate verovatno često i ne znajući koliko je korisna i dobra za zdravlje. Uglavnom sadrži Lactobacillus bulgaricus, L. acidophilus, and Bifidobacterium bifidum. Ovde su posebno na ceni jogurti koji su pravljeni od kozijeg mleka, premda nećete pogrešiti i ako kupite onaj od kravljeg. Potražite one na kojima je naznačeno da su sa živim probiotskim kulturama i koji su označeni kao probiotski jogurti, jer imaju više dodatih korisinih bakterija od običnog jogurtai pravljeni su baš u te svrhe. Kod nas danas postoji veliki izbor mlečnih proizvoda i jogurta, ali nisu svi zavidnog kvaliteta. Držite se proverenih opcija.

Kvas

probiotici u hrani

Napitak koji često mešaju sa pivom, ali jedino slično jeste boja i ambalaža u kojoj se prodaje. Kvas je napitak koji se dobija fermentacijom ječma i raži. Vrenjem nastaje manji procenat alkohola – do 2%. Za fermentaciju se uglavnom koriste laktobacili.

Kiseli kupus

Kiseli kupus je najbogatiji laktobacilima, dok ostalih vrsta probiotika ima manje. Ipak, ono što ga čini posebnim jesu organske kiseline koje stvaraju uslove za rast probiotika, visok sadržaj vitamina C i mnoštvo digestivnih enzima. Dobar je i kupus, ali i sam rasol u kojem se on nalazi.

Kombuha

Kombuha ili čajna gljiva dobija se fermentacijom čaja. Za fermentaciju se koristi specijalna gljiva koje je zapravo kolonija bakterija i kvasaca. Ovaj prirodni probiotik vodi poreklo sa Dalekog istoka.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće nije baš probiotik, ali itekako pomaže da probiotici u vašem digestivnom sistemu opstanu. Ovde je jako važno da imate pravo, sirovo,neobrađeno i nefiltrirano jabukovo sirće – koje sadrži pektin. On potpomaže zdravo varenje i razmnožavanje probiotika!

Surutka

Ovaj jednostavan i jeftin napitak odličan je za zdravlje i iako je kiseo i mlečni proizvod poput jogurta i kefira ne može se pohvaliti prisustvom probiotika. Ipak, korisno je piti surutku jer je ona odličan prebiotik i njeni sastojci mogu doprineti razvoju i razmnožavanju dobrih bakterija u vašem organizmu, što je samo još jedan način da dobijete bitku sa lošim bakterijama.

 

Probiotik tablete i kapsule

Pored toga što svakodnevno možete konzumirati probitike u hrani, možete u apotekama ili preko inrerneta nabaviti i probiotik kapsule ili tablete.

Koje su najbolje?

Teško je reći, jer imaju raziličit sastav. Iako ove tablete nisu lek, treba da imate na umu za koje potrebe vam trebaju. Gotovo svi će popraviti stanje vašeg gastrointestinalnog trakta i biti od koristi za varenje, ali neki više, neki manje. Zavisi od sastava.

O tome koje su najbolje probiotik tablete za vas i vaš problem najbolje je da se posavetujete sa stručnim licem u apoteci ili sa lekarom.

Cena probiotika zavisi od slučaja do slučaja. Ima ih u rasponu od 350-2500 dinara.

Koji probiotik piti uz antibiotik?

Probiotici se najčešće preporučuju ukoliko su vam prepisani neki lekovi, konkretno antibiotici. Oni imaju svoju ulogu u uništavanju loših bakterija, ali im je mana što sa njima, kao kolateralnu štetu, odnesu i dobar broj probiotika koje onda treba nadoknaditi.

Koji probiotik piti uz antibiotik?

Ukoliko se odlučite za neki koji se može naći u hrani, izbegavejte kefir i jogurt jer mlečni proizvodi i antibiotici nisu dobra kombinacija. Vezuju se za kalcijum i apsorpcija leka je tada otežana.

Antibiotici i njihova preterana upotreba često kao posledicu imaju i razvoj gljivica, a konkretno kandide. Osim toga, dešava se i da uznemire stomak i izazovu stomačne probleme i proliv.

Ako se pitate koj probiotik piti uz antibiotik, preporuka je Saccharomyces boulardii  koje sprečava širenje kandide i Lactobacillus rhamnosus i  koja olakšava stomačne tegobe. Možete uzeti i bilo koji drugi, ali će biti manje efikasni.

Ovde je veoma važno da napravite razmak od 2 sata između uzimanja probiotika i antibiotika,kako lek ne bi uništio sve dobre bakterije. Osim toga, važno je da nastavite da pijete probiotik 7 dana nakon antibiotika.

Kako se pije probiotik?

Probitici generalno nisu štetni. U suštini, ako je ravnoteža u vašim crevima u redu, oni vam i nisu neophodni i neće vam učiniti nikakva čuda. Za imunitet i lečenje gripa monogo korisnije može biti da pijete sirup za imunitet.

Važno je ipak da imate na umu koji problem želite da rešite probioticima. Da li je u pitanju varenje? Ili je upitanju urinarno zdravlje?Vidite, postoji velika ponuda najrazličitijih probiotskih supelmeneta, a vi treba da izaberete onu vrstu koja bi bila korisna vašem zdravlju i konkretnom problemu koji imate. Za to je ipak najbolje prvenstveno da odradite lekarski pregled.

Ukoliko uzimate probiotik tablete ili kapsule, držite se uputstva za upotrebu.

I na kraju da kažemo ovo:

Reč probiotik potiče od prefiksa „pro“, koji označava unapređenje i nastavka „biotic“ koji se odnosi na pojam „život“. Po svemu sudeći, pa čak i po nazivu, više je nego dobro da ih unosite u svoj organizam  i da nema potreba da ih nadoknađujete!

Tada možete očekivati:

 • jači imunitet
 • bolje varenje
 • više energije
 • manje gripa i prehlada
 • zdraviju kožu
 • svežiji dah
 • a u nekim slučajevima i mršavljenje.

Dovoljno dobro da obratite više pažnju na njih. Za početak, dosta je da počnete sa probioticima u hrani. Verujte nam, redovnom upotrebom , prijatno će vas iznenaditi!