Prirodna kozmetika – najbolji brendovi kod nas!

Prirodna kozmetika – najbolji brendovi kod nas!

Prirodna kozmetika je odličan izbor za negu! Ako još niste, saznajte njene prednosti i zašto uopšte ne treba da razmatrate neku drugu opciju.

U poslednje vreme sve više čujemo da je prirodna kozmetika ono što naše prijateljice ili koleginice koriste češće nego ranije . Ili, još bolje, organska kozmetika. I zaista, zbog njene sve veće popularnosti, kozmetičke kompanije širom sveta, pokušavaju da nam prodaju proizvode koji garantuju da ćemo da izgledamo mlađe,mršavije, lepše, na prirodan način.

Naša koža, najveći organ tela, apsorbuje do 60% kozmetičkih proizvoda koje koristimo svakodnevno.

Većina nas koristi oko 10 različitih kozmetičkih proizvoda dnevno – od sapuna, šampona, paste za zube, do kreme za sunčanje.  I naša koža, umesto da štiti organizam, ponaša se kao sunđer, pa preko nje možemo da apsorbujemo gotovo 130 hemikalija kojima se redovno izlažemo. A kako ove proizvode koristimo svakodnevno, pitanje je koliko će vremena da prođe da bi se videlo njihovo štetno dejstvo.

Da li ste znali da prosečna žena koja se svakog dana šminka, upije više od 2 kilograma šminke tokom svog života?

Javna je tajna da mnogi kozmetički proizvodi sadrže sumnjive sastojke kao i potencijalno toksične komponente. Nažalost, u ovoj industriji propisi nisu uređeni do tog nivoa,  koji bi garantovao potpunu sigurnost prilikom korišćenja kozmetičkih proizvoda.

Kada sledeći put budete stavile ruž za usne, setite se podatka da je kod 61% karmina, od 33 popularna brenda koje je testirala Kampanja za sigurnu kozmetiku 2007. godine, utvrđeno da sadrže olovo koje je veoma štetno po zdravlje.

Ovi podaci nisu tu da vas uplaše, već da vas podsete da možda postoji nešto što vašu kožu može bolje da zaštiti. Svi mi to i pokušavamo – da kožu što bolje zaštitimo i pritom unesemo što manje štetnih sastojaka.

Izbor prirodne kozmetike za ličnu negu često znači korišćenje sastojaka na biljnoj bazi umesto hemikalija, čime se sprečava da ove hemikalije preko kože dolaze u vaš organizam.

Ovo je posebno bitno onda kada mažete velike regije kože, kao i kada kozmetiku koristite svaki dan.

Zašto se smatra da je prirodna kozmetika bolja od drugih?

Mi smo deo prirode i naše zdravlje i lepota su duboko povezani sa zdravljem i lepotom naše životne sredine.

prirodna kozmetika za lice

Prirodna kozmetika služi za ulepšavanje i brigu o telu korišćenjem sastojaka iz prirode, tj. prirodnh sirovina, koje su dobre za kožu, kao i za okolinu. Ona treba da stimuliše i podrži naše prirodne funkcije kože, a ne da izmeni fiziološke procese i da je dodatno optereti. Ovi proizvodi nude nežnu, zdravu negu tela, pa su stoga važni za zdravlje kože u bilo kojim godinama života.

Pod prirodnu kozmetiku spadaju:

 • eterična i esencijalna prirodna ulja,
 • aktivni sastojci iz prirodnih izvora, kao što su proteini, vitamini, kiseline, koenzimi, peptidi, hijaluron, ceramidi, aha kiseline.

Generalno govoreći, prirodni sastojci su izvedeni, u celini ili delimično, iz prirodnih izvora bez ikakvih sintetičkih komponenti.

Organski sastojci treba da sadrže samo biljne sastojke koji se uzgajaju bez upotrebe sintetičkih hemikalija, zračenje ili pesticida. 

Danas postoje brojni izazovi koji utiču na zdravlje i lepotu našeg okruženja i sve naše zdravlje i lepotu. Zato je od velike važnosti da pažljivo odaberemo proizvode koje nameravamo da koristimo. Naš je savet da pored toga što je prirodna, kozmetika koju odaberete ima i veliku količinu aktivnih sastojaka. Takva je upravo premium prirodna kozmetika Ovotaris. O njenim proizvodima, saznajte više na njihovom sajtu koji se nalazi na ovom linku: https://www.ovotaris.com/

Verovatno ste se i sami zaleteli mnogo puta i kupili nešto na čemu piše da je „100% prirodno“, „natural“ a da zapravo tog prirodnog ima jedva u tragovima.

Samim tim, sasvim je logično da se pitamo…

Da li je prirodna kozmetika zaista prirodna?

„Organsko“ i „prirodno“ postali su tipični termini koje možete naći na svemu, od kreme do maskare. 

Danas su

Ipak, mnogi potrošači još uvek slepo veruju ovom, duboko ukorenjenom marketinškom trendu. Razume se da je proizvod sa prirodnim i organskim sastojcima privlačniji i lepše zvuči, ali realnost je nekada i drugačija. Naime, ne znači da u ovakvom proizvodu pored ovih, nema i još nekih štetnih supstanci i sastojaka. 

Iako smo žene koje su probale najrazličitije kozmetičke preparate, retko koja od nas je ekspert za hemiju i ume da protumači njihove sastojke. Ipak, postoje neki sastojci koje možemo da pronađemo na etiketi, ne bismo li same utvrdile da li se proizvod sastoji od prirodnih komponenti.  

Zato,  da organsko i prirodno ne bi bilo samo mit,  potrebno je da pre upotrebe bilo kog proizvoda, pažljivo proučite etiketu kozmetičkog proizvoda, njegove sastojke i postojanje sertifikata da biste bili sigurni da je kozmetika prirodna.

Potrebno je da se proizvod sastoji od prirodnih sirovina kao što su biljna ulja, prirodni voskovi i alkohol, biljni ekstrakti i lekovita eterična ulja, cvetna voda, visoko koncentrovane biljne esencije i aromatični sastojci. Pored pažljivo odabranih sirovina, vrlo je bitno i da svaki proizvod bude ekološki.

Domaća prirodna kozmetika 

Često imamo priliku da čujemo priče o domaćoj prirodnoj kozmetici, ali o čemu se zaista radi ?

Kada se spomene ovaj vid proizvoda misli se uglavnom na preparate koji su prirodnog porekla, u njima postoje supstance (poput eteričnih ulja), koje su mahom biljnog porekla.  Navedena kozmetika može biti kupovnog tipa, koji proizvode razni domaći brendovi. 

Više nije retkost videti razne vrste proizvoda prirodnog porekla na policama u prodavnicama, ipak postoje i drugačiji vidovi proizvoda.

Pod ovim pojmom mogu se podrazumevati proizvodi koji su pravljeni kod kuće. 

Kozmetika na prirodnoj bazi vs prirodna kozmetika – bitna razlika

Ovi pojmovi mogu biti malo zbunjujući za ljude, ipak zvuče jako slično zar ne ? Radi se od dva slična, ali opet tako različita pojma. Verovali ili ne postoji jako bitna razlika.

Kada se kaže da je kozmetika prirodna misli se na proizvode koji su skroz prirodnog porekla. Ovakvi preparati imaju samo sastojke koji su poreklom iz prirode, dok sa drugima to nije slučaj.

Kozmetika koja je na prirodnoj bazi može sadržati i druge vidove sastojaka. Proizvodi koji su na prirodnoj bazi imaju prirodni aktivni sastojak. Taj aktivni sastojak je uglavnom onaj glavni, koji najčešće rešava neki problem (perut, mašćenje kose). 

Bioaktivna prirodna kozmetika je moćna

 Reč je o proizvodima koji sadrže sastojke koji su biološki aktivni. Oni imaju uticaj na organizam uzrokujući biološki odgovor nekog dela tela (kože na primer). U takav vid sastojaka spadaju:

 • Neodermyl – spada u supstance koje se dodaju u proizvode da bi poboljšao izgled kože. On utiče na jačanje teksture kože, poboljšava njen izgled i smanjuje mogućnost nastanka bora i opuštanja kože.
 • Sveltam – neguje kožu i ima uticaj na poboljšanje volumena grudi i njihovo podizanje. 
 • Prodew 500 – Ovaj sastojak pomaže sprečavanju isušivanja kose, zadržavajući vlagu u njoj. Odličan je za jačanje i oporavak oštećene dlake.
 • Alantoin – spada u jedan od sastojaka koji mogu pomoći da se pojača cirkulacija, i omogući uklanjanje toksičnih supstanci iz organizma. On utiče na protok limfe, ali i pospešuje mogućnost regeneracije kože.
 • Piroctone olamine – ova bioaktivna komponenta ima odličan uticaj na smanjenje gljivica, i redukuje mogućnost pojave peruti (čiji su uzrok gljivice).

Mitovi koji prate prirodnu kozmetiku

Hajde da razrešimo najčešće mitove koji prate ove proizvode.

Prirodna kozmetika za lice ne miriše

Svi mi imamo svoje omiljene proizvode za njegu kože, čiji miris čini da se osećamo izvanredno. Znate već onaj osećaj kad otvorite teglicu kozmetičkog proizvoda i on tako divno zamiriše da vam dođe da uzmete kašičicu i pojedete ga, umesto da ga stavite na kožu? Ja ga obožavam!

Nekada davno, miris je stvoren kako bi kompanije mogle da zaštite tajne formule svojih specifičnih proizvoda. Danas je mirišljavi proizvod imperativ, većina žena neće ni da razmišlja da kupi proizvod ukoliko on lepo ne miriše.

Problem sa mirisima je što nikada ne znate kakve hemikalije su proizvođači dodali u svoj proizvod, da bi on mirisao lepo, a na etiketi to često ne može da se sazna. Mirisi se svrstavaju među prvih pet poznatih alergena. Za one sa osetljivom kožom, samo jedna primena parfimisanih proizvoda može biti dovoljna da dođe do iritacije, crvenila, bubuljica…

Čest mit o prirodnoj kozmetici je da ne miriše lepo. Ovo je ipak samo mit, jer jednom kada počnete da koristite proizvode bez sintetičkih mirisa, uočićete kako prirodni mirišu drugačije. Postoje i prirodne arome, tzv. aromatični ekstrakti koje nemaju nikakve hemikalije. Sastojci poput ekstrakta lavande, ruže, ruzmarina, majčine dušica, bosiljka, korijandera, eukaliptusa, čempresa, jele, bora,  zatim tamjan, divlji kesten, hrastovina,  vanila, ulja citrusa, đumbir, eukaliptus i mnogi drugi, daće prirodnom proizvodu izvanredan miris.

A ako mislite da su mirisi pripodnih kozmetičkih proizvoda samo cvetni ili biljni, varate se! Postoje i oni koji mirišu tako ukusno da bi rado da ih pojedete. Ukoliko prirodnoj kozmetici dodate ulje jagode, kikirikija, kokosovo ulje, kakao buter, aromu lubenice, trešnje, med i aroniju u prahu, poželećete da ovakav proizvod namažete na tost i konzumirate uz čaj.

Prirodna kozmetika je skupa

Jednostavno rečeno, prirodni i organski proizvodi za negu kože su bolji za vaše zdravlje i okolinu. Pravi prirodni proizvodi za negu kože napravljeni su od organskih sastojaka, bez mineralnih ulja, parabena, sintetičkih konzervanasa, veštačkih boja i mirisa, glicerola, silikona, genetski modifikovanih biljnih vlakana i drugih loših ili štetnih supstanci. Korišćenje visoko kvalitetnih prirodnih proizvoda za negu kože, proizvedenih od organskih sastojaka, sigurno će da rezultira da za vaše telo i vaša koža budu zdravi i izgledaju dobro.

Kada kozmetička kompanija kupuje organske sastojke za proizvod, takvi prirodni proizvodi se prodaju po višoj ceni nego njihovi sintetički supstituti, zbog načina i vremena proizvodnje,kao i rizika jer se ne koriste veštačke sirovine i pesticidi. Takođe, dobavljači znaju da je sada velika potražnja za prirodnim sastojcima, tako da često naplate više za svoje sirovine.

Troškovi čuvanja ovih kozmetičkih proizvoda su definitivno veći. Rok trajanja prirodne kozmetike koja nema parabene i konzervanse je kraći, što takođe utiče na povećanje cene. I marketing je učinio svoje. Potražnja na tržištu za prirodnim proizvodima je velika, potrošači žele prirodne proizvode i spremni su da plate više za njih. Nažalost, mnogi brendovi koriste svoje klijente tako što podižu cene svojih proizvoda.

Prirodna kozmetika za lice

Prirodna kozmetika za lice omogućiće vam da kožu lica dovedete u red, posebno ako imate probleme na licu, poput akni, fleka, ili bora. Ona je nežnija, efikasnija i bezbednija, kada pričamo o upotrebi na duže staze.

U svom sastavu uključuje sastojke dobijene iz biljaka. To su zapravo hladno ceđenja ulja, poput suncokretovog, maslinovog, lanenog. Tu spadaju i lekovite biljke, od kojih se prave cvetne vode ili ulja. Značajne su i masti koje su prirodnog porekla.

To mogu biti:

 • anti age proizvodi
 • hidratantne kreme
 • serumi za lice ( niacinamid, vitamin c serum)
 • sredstva za čišćenje lica ( losioni, čvrsti sapun, umivalice, micelarne vode)
 • prirodna kozmetika za akne ( anti akne gel, krema za bubuljice…)

Prirodna kozmetika za muškarce

Mnogo proizvoda postoji i za muškarce, koji su na prirodnoj bazi.

Muškarci najviše koriste prirodne šampone za rast kose ili krema koje su namenjene uklanjaju fleka ili bubuljica na licu. Takođe, postoje i specijalne kreme za bore za muškarce koje su napravljene od aktivnih, biljnih sastojaka. Tu su i razni proizvodi za rast i negu brade kao i za kupanje odnosno tuširanje. 

Prirodna kozmetika za žene

Žene su prve u redovima, kada treba isprobati neki novi proizvod. Danas je prirodna kozmetika ponovo u modi, a žene je jednostavno obožavaju. One znaju da ona bolje prijanja njihovoj koži, kreme se brže i lakše upijaju, a na licu i telu se zaista vidi očekivani efekat.

Ne moraju ovo nužno biti samo kreme. Serumi za lice, prirodna ulja – izbor je zaista sasvim dovoljno velik da kompletna nega za sve tipove kože bude najzdravija moguća.

Najjednostavnija podela bi bila:

 • prirodna kozmetika za kosu ( balzami, maske, šamponi…)
 • prirodna kozmetika za lice
 • prirodna kozmetika za telo ( kupke, anticelulit gelovi, mleka za telo, dezodorans, sprejevi i kreme za stopala, kreme za strije…)

Prirodna kozmetika za osetljivu kožu

Kada je naša koža osetljiva, onda i najmanja iritacija može da stvori problem koji treba da se leči mesecima. Idealno bi bilo da koži pružite nežnu negu. Osetljiva koža voli prirodne sastojke jer je oni ne iritariju i ne mogu stvoriti alergijsku reakciju. Celokupnu negu kože možete prilagoditi prirodnoj kozmetici, od pranja lica, pa sve do šminkanja. Isprobatjte prirodne sapune, kao što su kozji, i videćete razliku vrlo brzo.

Ovde saznajte kako može da izgleda prirodna nega lica.

Prirodna dekorativna kozmetika – i toga ima!

Već godinama unazad slušamo o štetnim sastojcima u kozmetici. Ako se često šminkate, znate da šminka može stajati na licu i više od 8 sati. Svi mejkap proizvodi mogu da doprinesu upalama i infekcijama, posebno ako u tim proizvodima ima bilo kakvih štetnih hemikalija.

Prirodna dekorativna kozmetika je mnogo bolje rešenje, jer ne izaziva bilo kakve probleme sa kožom. U njoj nema sintetičkih boja ili mirisa, nema mineralnih ulja. Boje su zamenjene bojama mineralnog porekla. parfemi su eliminisani iz ovakvih preparata i zamenjeni su esencijalnim uljima koja ne izazivaju bilo kakve alergije.

Kozmetika za telo na prirodnoj bazi

Među najčešće prirodne proizvode spadaju kupke za telo. Sve češće možemo videti prirodne kupke koje su napravljene od prirodnih sastojaka, što samo dokazuje koliko je prirodno na ceni. Ovakvi proizvodi mogu sadržati razne sastojke, najčešće su to razna eterična ulja, prirodni emolijensi (ovlaživači), ali i ekstrakti brojnih bobica, i drugih biljaka. Sastav uglavnom varira od proizvođača, kao i miris, ali je uglavnom na bazi bilja – bez veštačkih mirisa. 

Primenjuju se isto kao i klasične kupke, nanoseći na vlažno telo i utrljavajući dok se ne zapeni. Kada se postigne željeni efekat mogu se isprati mlakom vodom. Brojne prirodne kupke, pored primarne funkcije čišćenja kože, sadrže i sastojke koji poboljšavaju izgled kože, pružaju hidrataciju ili je zatežu. 

Osim kupki, za negu tela prave se i drugi proizvodi. Tako možete naći sjajne kreme protiv celulita čija efikasnost je zapanjujuća. Veoma popularan proizvod je i buter za telo.

Mnoge stvari možete sami…Za vas koji volite DIY projekte, tu su naredni redovi!

Prirodna kozmetika za lice i kosu iz moje kuhinje

Da li ste spremne da pobegnete od marketinških trikova velikih kompanija i sačuvate nešto novca? Uvek možete uvek da odete u svoju kuhinju i pripremite neke prirodne kozmetičke tretmane, i to od samo jednog ili dva proizvoda. Jedan od njih je i šećerna pasta za depilaciju.

Iako domaći tretman podrazumeva više utrošenog vremena, on takođe podrazumeva i više zadovoljstva.  Na taj način ćete znati šta stavljate na kožu, bez brige o štetnim hemikalijama.  A i biće pristupačno za vaš džep!

I ja sam, kao verovatno i mnoge od vas, zasukala rukave, jer sam želela da na svoje lice stavim nešto što znam da je prirodno. Evo nekoliko jednostavnih i proverenih prirodnih kozmetičkih tretmana koje i sama koristim.

 • Kao masku za lice možete da koristite banane. Jednostavno ih ispasirajte i stavite na lice. Posle 15-ak minuta se umijte mlakom vodom. Primetićete da je koža hidrirana i mekša. Osim banane, za ovaj tretman možete da koristite i jagode, kao i sok od pomorandže. Evo još dobrih maski za lice.
 • Na lice, umesto kreme možete jednostavno da namažete neko biljno ulje, koje će da hidrira kožu. To će da bude prava prirodna kozmetika za lice. Ulje namažite na čisto lice, a možete da koristite bademovo, kokosovo, maslinovo hladno ceđeno (extra devičansko), ulje grožđa, susama, avokada… A kada ga već stavljate na lice, namažite njime i ruke.  Krema za ruke od ovih sastojaka je spas. Moje, nekada suve, a ove zime nežne i meke ruke, pravi su dokaz za to.
 • Osim na licu, imam problem i sa osetljivom kožom na celom telu. Proizvod koji me je spasao je kokosovo ulje. Kokosovo ulje možete da koristite umesto mleka za telo, a možete i da mu dodate nekoliko kapi bilo kog etericnog ulja. Nanesite ga na telo posle tuširanja i koža će da vam bude lepša i zdravija nego posle bilo kog skupog mleka za telo.
 • Još jedan prirodni proizvod koji vam preporučujem može da se koristi i za lice i za telo – piling za telo iz moje kuhinje. Potrebna je kašičica mlevene kafe, 2 kašičice maslinovog ulja i malo jogurta ili kisele pavlake. Sve sastojke pomešajte (masa ne treba da bude mnogo retka) i nanesite na čisto i mokro telo (najbolje je raditi prilikom tuširanja), utrljajte u telo lagano, kružnim pokretima. Isperite samo toplom vodom i bićete oduševljene efektom. Ovo nije za one koje ne piju kafu i ne vole miris domaće kafe. Ja u domaćoj kafi uživam i ovaj tretman priuštim sebi jednom nedeljno. Najpre popijem šolju kafe, pa od taloga koji ostane, pripremim ovaj piling. Usput, kafa je dobra i protiv celulita.
 • Ukoliko ipak niste za kafu, predlažem jedan, verovatno najjednostavniji i najjeftiniji piling. Potrebno je samo da pomešate krupnu morsku so sa maslinovim uljem.
 • Za oštećenu kosu i njen brži rast, kao i protiv opadanja, najdelotvornije je ricinusovo ulje. Utrljajte ga na kožu glave i celu kosu i držite najmanje sat vremena, a zatim normalno operite kosu. Od ricinusovog, kosa će brže da raste i biće zdravija i sjajnija.
 • Protiv peruti, pomešajte po dve kašike limunovog soka, maslinovog ulja i vode i utrljajte u kosu. Posle 20 minuta operite kosu, a ovaj tretman ponavljajte jednom u dve nedelje.Evo još sjajnih maski protiv peruti.

Kako da napravite prirodnu kremu za lice za 5 minuta?

Ovaj recept za domaću hidratantnu kremu za lice sadrži samo 5 sastojaka.

pravljenje prirodne kozmetike

Potrebno je:

 • ½ šolje kokosovog ulja
 • 2 kašičice bademovog ulja
 • 1 kašika kakao maslaca (butera)
 • 5 kapi eteričnog ulja tamjana
 • 5 kapi eteričnog ulja lavande.

Uz ovo, treba da pripremite i staklenu teglicu ili praznu posudu od kreme, sa poklopcem. Ukoliko želite da vaša prirodna krema za lice bude i lepo upakovana, pustite mašti na volju!  

Stavite sve sastojke u činiju za mućenje. Uključite mikser na najveću brzinu i mutite 4-5 minuta, dok smesa ne postane svetla i vazdušasta (povremeno skinite sa strana posude ostatke mase, kako bi se sve umutilo). Prespite sadržaj u teglicu.

Koristite kremu nakon svakog pranja lica.

Kada se čuva na visokim temperaturama (poput onih u kupatilu), ova domaća krema može da postane suviše mekana ili da se istopi. Zato možete da je čuvate u frižideru, posebno u letnjim mesecima.

Zašto vam preporučujem ovu kremu?

Svi sastojci u ovom domaćoj hidrantnoj kremi  za lice su odlični za kožu.  Kokosovo ulje daje mekoću, hidrira kožu i dobro je u borbi protiv starenja. Bademovo ulje sadrži antioksidanse i vitamin E. Kakao maslac takođe sadrži antioksidanse i daje vlažnost. Tamjan pospešuje regeneraciju zdravih ćelija, dok lavanda deluje protiv akni, smanjuje crvenilo i umiruje kožu.

Prirodna krema za lice protiv starenja

Najefikasniji i zaista najdelotvorniji sastojci protiv starenja su čisti prirodni sastojci, poput onih koji se mogu naći u nekim prirodnim serumima za lice.

A možete probati i same. Korišćenjem ove domaće prirodne kreme za lice, moja koža je postala mekša i dobila neophodnu vlažnost, a ja svež i mladalački izgled.

I što je najvažnije, ne zahteva puno vremena, a u apoteci lako možete da pronađete sve sastojke.

Sastojci:

 • ¼ šolje bademovog ulja
 • 2 kašike kokosovog ulja
 • 2 kašike pčelinjeg voska, najbolje izrendanog, da bi se lakše otopio (još ako imate svoj ili poznajete lično nekog pčelara – to će biti pun pogodak!)
 • ½ kašičice vitamina E (ulje)
 • kašika shea butera
 • eterična ulja po izboru (opcionalno)

Pomešajte sve sastojke u staklenoj tegli.  Stavite teglu, bez poklopca, u posudu sa vrelom vodom i ostavite da odstoji tu dok se sastojci ne istope, uz povremeno mešanje. Kada se mešavina istopila i svi sastojci se sjedinili, sipajte je u čistu posudu od kreme ili teglicu. Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi dok se krema ne ohladi, zatvorite kutiju poklopcem i  čuvajte na hladnom mestu. Dobićete količinu od pola šolje ove smese, koja može da traje do 3 meseca. Možete da nanosite kremu svakodnevno ujutru i pred spavanje.

Najbolji brendovi prirodne kozmetike kod nas

Evo i proverenih domaćih brendova koji proizvode prirodnu kozmetiku:

 • Ovotaris kompanija pravi prirodne proizvode koje izdvaja velika koncentracija aktivnih supstanci u odnosu na bazu. Zato su jako, jako efikasni i delotvorni! . Uz njihove proizvode lako ćemo se osloboditi celulita, upornih akni, bora, opadanja kose….U njihovom asortimanu naći će se sve što je potrebno da nega kose bude na nivou – šampona protiv opadanja kose, odgvarajuća maska za kosu, ali proizvodi za usne i rast trepavica i obrva. Kupuju se isključivo preko interneta.
 • Hedera vita pravi maske za kosu, kreme za lice, balzame za usne, šampone… ma skoro sve što poželite, a na prirodnoj bazi. Njihovi proizvod su sveži i namenjeni nezi kože i tela. Možete ih naći po bolje snabdevenim drogerijskim radnjama. 
 • Logona prirodna kozmetika – nemački brend sa dugom tradicijom i dobrim asortimanom proizvoda. Možete ih proučiti online.
 • NC kozmetika – još jedan domaći brend koji se bavi izradom prirodnih kupki, gelova za tuširanje, krema za lice i dezodoransa. Možete ih naći na istoimenom sajtu.
 • Sabi handmade – brend koji se bavi izradom prirodnih putera za tela, balzama za usne, pilinga, sprejeva, dezodoransa. Zanimljivog dizajna, simpatični kao poklon dragoj osobi. Imaju i poklon pakete u ponudi.
 • Bellen prirodna kozmetika – navedeni brend ima veliki broj proizvoda u ponudi. Poznat je po raznim kremama, serumima, ali i proizvodima kao što su šimeri za telo. Mogu se naručiti preko interneta i daju osveženost vašoj kozmetičkoj rutini.

Nabrojaćemo još neke: Alverde, Manufaktura, Royal balm, Weleda…

Svakako, vi ipak okrenite bočicu i čitajte sastojke.

Svaka žena voli da posebno vodi računa o svom telu, kako bi izgledala mlađe i lepše. Konzumiranje odgovarajuće hrane, odmor i opuštanje su osnova, kako bi naše telo bilo zdravo. Osim toga, važna je i pravilna nega našeg tela. A pravilna nega podrazumeva korišćenje prirodnih, visokokvalitetnih organskih proizvoda, koji garantuju zdravlje i lep izgled, a samim tim utiču i na raspoloženje.