Mleveni lan – zdrav i hranjiv dodatak vašoj ishrani

Mleveni lan – zdrav i hranjiv dodatak vašoj ishrani

Mleveni lan se pokazao kao jedna od najhranjivijih namirnica koje možete probati. Ako čitate ove redove, pravo vreme da saznate njegove prednosti.

Šta je lan uopšte?

Lan je biljka koja se već vekovima uzgaja i koristi. Prema nekim podacima, upotrebljavao se još pre 30000 godina. Verovatno ste čuli za odevne predmete napravljene od ovog prirodnog materijala, ali da li ste znali da ova biljka daje jednu od najhranjivijih namirnica na svetu? U pitanju su lanene semenke.

Postoji svetla i tamna sorta lanenih semenki. Dakle, možete ih naći u braon i u zlatno-žutoj boji. Nije važno koje odaberete za ishranu jer su količina i odnos hranjivih sastojaka u njima isti. Lanene semenke mogu da se koriste u ishrani, kao i za izradu lanenog ulja koje je ima široku upotrebu u industriji. Ipak, ono čemu mi treba da pridamo veći značaj je upotreba lana u ishrani i njegove prednosti na tom polju.

Hranljivost mlevenog lana

Lan je bogat hranljivim materijama. Zapravo, toliko bogat da njegove semenke zauzimaju deveto mesto na skali 100 najhranjivijih namirnica. Hajde, priznajte – koje mesto zauzimaju na vašem jelovniku?

S obzirom na hranljivost koju imaju, lanene semenke bi trebalo  da budu među prvim namirnicama na vašem spisku za kupovinu!

U njima možete naći sledeće hranljive materije:

 • Omega 3 masne kiseline. Ove masne kiseline deo su onih zdravih masti neophodnih za funkcionisanje organizma. A znate šta? Laneno seme je najbolji izvor omega 3 masnih kiselina na svetu! One su veoma važne za nas, a naše telo ih ne stvara, već moramo da ih unesemo kroz ishranu. Omega 3 masne kiseline mogu se naći u raznim semenkama, orašastim plodovima, ribi i morskim plodovima. Ipak, po količini ovog važnog sastojka, mleveni lan je nenadmašan. Eto razloga da ga uvrstite u vaš jelovnik!
 • Lignini – To su  jedinjenja koja su deo  skoro svake biljne hrane.  Ipak, i ovog jedinjenja najviše ima u lanu. Po čemu su  posebni? Lignini iz lana imaju svojstva antioksidanata i deluju kao fitoestrogeni – biljna varijanta estrogena. Poređenja radi, lanene semenke imaju 338 puta više lignina nego suncokretovo seme. Ova svojstva čine ga moćnim u borbi protiv brojnih bolesti i upala, a fitoestrogen vrši svoju ulogu u regulisanju nekih zdravstvenih stanja kod žena.
 • Sluzasta struktura. Ono po čemu su lanene semenke posebne jesta njihova sluzasta struktura. Ona su bogata rastvorljivim vlaknima koja sa vodom formiraju supstancu sličnu sluzi, pa tako utiču na bolju probavu. Ova sluz na neki način održava ravnotežu u probavi – omogućava bolje pražnjenje creva i sprečava zatvor, dok u isto vreme sprečava prebrzo pražnjenje i omogućava crevima da pokupe što više hranjivih materija iz hrane.
 • Vitamin B17 – Specifičan vitamin za koji možda niste ni čuli. Razlog je to što ga je Američka agenicja za kontrolu lekova proglasila toksičnim 1980. godine, jer sadrži izvesne doze cijanida, a to je , kao što znate, vrsta otrova. Mađutim, kada je vitamin B17 u pitanju,  postoji i druga strana medalje koja ističe njegovu važnost u borbi protiv ćelija raka. Uz ovo u paru ide i teorija zavere koja tvrdi da je proglašen toksičnim zbog toga što njegova lekovitost ne ide u korist farmaceutskoj industriji. I jedno i drugo su krajnosti.  Umerenost je most između toskičnosti i korisnosti. Mleveni lan bogat je vitaminom B17 pa može biti vaša prevencija protiv raka.

Zašto baš mleveni lan a ne celi?

Kada govorimo o zdravstevnim prednostima ove biljke, onda treba istaknuti da je mleveno laneno seme to iz kojeg možemo izvući najviše dobrobiti po naše zdravlje. Ali zašto? Šta ono to ima što cele semenke od lana nemaju? Da li je bogatiji hranjivim sastojcima? Odgovor je zapravo vrlo logičan.

Mleveni lan se lakše vari i apsorbuje nego cele lanene semenke!

Cele semenke lana imaju iste hranjive vrednosti kao i mlevene, samo su na ovaj način organizmu lakše svarljive i dostupne. Ukoliko jedete cele semenke, one će proći kroz vaš  crevni sistem nesvarene, jer naše telo nije spospbno da ih razgradi. Time niste ništa postigli. Onda kada ih sameljete, olakašavete telu proces njihovog varenja i omogućavate da pokupi sve hranjive materije iz njih.  

Onog trenutka kada rešite da seme od lana bude deo vaše ishrane, odlučili ste se za korišćenje njegovih zdravstvenih prednosti. Ukoliko to zaista želite da postignete, mlevenje semena  je jedina opcija. Sve drugo je neinformisanost!

Mleveno seme lana možete nači u prodavnicama zdrave hrane. Ukoliko ga nema u tom obliku, ne očajavajte već se snađite. Nabavite celo seme pa ga, pre upotrebe, sameljite!

Lanene semenke
Lanene semenke

Kako samleti lan?

Na isti način na koji biste samleli i neko drugo seme – upotrebite električni mlin za kafu ili dobar blender. Ukoliko ni to nemate, ona stara ručna varijanta mlina za orahe ili mlina za kafu odradiće posao.

Tek kada ste to uradili, spremni ste da počnete da koristite prednosti semenki lana.

Mleveni lan upotreba

Već smo pomenuli koje su to hranjive materije koje lanene semenke čine tako jedinstvenim. Hajde sada da pomenemo zbog čega su to uopšte prednosti .

Redovnom konzumacijom ovog semena možete uticati na sledeće zdravstvene probleme:

Zdravlje srca

Mlevno seme lana bogato je omega 3 masnim kiselinama. Istraživanja koja su se bavila njegovim uticajem na zdravlje pokazala su da one mogu imati značajnu ulogu u smanjenju visokog krvnog pritiska i u sprečavanju artimije. Ali, to nije sve! Omega 3 masne kiseline sprečavaju stvrdnjavanje arterija usled  stvaranja naslaga u njima i pomažu u snižavanju lošeg holesterola.  U tom procesu još značajnu ulogu imaju lignini. Istraživanja su pokazala da oni smanjuju mogućnost formiranja naslaga u krvnim sudovima za čak 75%. To je, priznaćete, impozantana brojka.

Rak

Reći da lan možete koristiti kao lek protiv raka je krajnje pretenciozno. Ali znate onu izreku: „Gde ima dima, ima i vatre„. Kada je rak u pitanju, laneno seme je svakako napravilo dosta dima.  Istraživanja objavljena u Britanskom žurnalu o ishrani govore da lignini igraju značajnu ulogu u prevenciji raka. Pošto deluju kao fitostreogeni, oni imaju najveći uticaj na one tipove raka koji su vezani za estrogen i hormonske promene, kao što je recimo rak dojke ili rak jajnika.  Lignini ometaju razvoj i širenje ovakvih tumorskih ćelija.

Ne možemo da ne pomenemo ovde ulogu vitamina B17. Oni koji zastupaju ovu studiju tvrde da ćelije raka nastaju kao posledica nedostatka vitamina B17 i da je rak zapravo neka vrsta avitaminoze. Uvođenjem ovog vitamina u ishranu može se dobiti bitka protiv ove zloglasne bolesti.

Ne možemo baš da tvrdimo da možemo koristiti mleveni lan kao lek protiv raka. Gde ima dima, mnogo toga je mutno i nejasno. Ipak, to je dovoljan razlog  da razmislite  kako da upotrebite lan u ishrani.

Bolji imunitet

Kada pomenemo antioksidante, većina ljudi pomisli na čarobne moći borovnica, limuna  i ostalog južng voća bogatog vitaminom C. Malo njih, ili skoro niko, i ne pomišlja da nađe ova svojstva u lanenom semenu. Lignini su puni antioksidanata koji se sjajno bore protiv raznih upalnih procesa, visrusa, bakterija, gljivica i održavaju zdravlje naših ćelija.

Bolja probava

Da li ste nekad probali da koristite mleveni lan za probavu?

Među svim zdravstvenim prednostima ovog semena, ovo je definitivno najpoznatija. Uticaj koji ono ima na probavu je lako i brzo uočljiv i da biste ga dokazali ne treba vam diploma medicinskog fakulteta. Dovoljno je iskustvo. Bilo da koristite odvar od lana ili mešate mleveni lan i jogurt, vaša probava će biti  bolja i vaša creva će vam biti zahvalna.

Želite da uradite detoskikaciju organizma? Lanene semenke su pravi lek za to. Ne samo da poboljšava pokretljivost creva, već se uspešno hvata u koštac sa kandidom u crevima i lošim bakterijama i omogućava da ih se rešite na zdrav i prirodan način.

Mleveni lan za mršavljenje i lepotu

Ukoliko ste rešili da smanjite broj kalorija koje unosite i dovedete svoju liniju u red, sigurno ćete se pokolebati onda kada osetite glad. Vaše šanse da istrajete u ovoj nameri biće veće ukoliko koristite mleveni lan za mršavljenje.

PRAKTIČAN SAVET: Samo jedna kašika lana učiniće vašu dijetu mnogo podnošljivijom.

Sigurno se pitate kako jedna kašika semenki može da zameni nekoliko kašika pristojnog obroka. Evo baš ovako:

Jedna kašika semenki sadrži 2 grama vlakana. Ova vlakna u stomaku pokupe tečnosti i popune stomak. Naravno, zato je veoma važno da ishranu vlaknima prati redovan unos tečnosti. Na ovaj način, vaš stomak je bukvalno puniji, a vaš apetit manji.

Za proces mršavljenja zaslužne su i Omega 3 masne kiseline. One pospešuju rad hormnona koji masne ćelije koriste da obrade masti i glukozu.

Već smo pomenuli ulogu koju ima mleveni lan za bolju probavu. Ukoliko je ona regulisana, proces mršavljenja je olakšan. Često možemo da čujemo kako su nagomilani toksini u telu uzrok viška kilograma i mnogih bolesti. Kada je mršavljenje u pitanju, seme lana ima sposobnost da očisti creva od bakterija, ali i od kandide i gljivica koje su vrlo često razlog zašto vaše telo žudi za slatkišima i testeninama. Ugljeni hidrati su njihova hrana.

Mleveni lan i jogurt za mršavljenje

Nije jednostavno progutati kašiku suvog semena ili praha. Zato isprobajte mleveni lan i jogurt za mršavljenje. U pola čaše jogurta umešajte jednu kašiku lana i pijte pola sata pre svakog obroka – 21 dan.

Lan i jogurt će poboljšati probavu i zauzeti mesto u vašem stomaku pre obroka, pa tako smanjiti apetit. To je pouzdano dobar recept za mršavljenje. Na sličan način deluju i ovsene mekinje.

Kada kombinujete lan i jogurt za mršavljenje, onda naravno gledajte da jogurt bude sanižim procentom masnoće.

Druga varijanta koja je super za organizam i održavanje zdrave telesne težine i gubitak viška kilograma je lan jogurt i cimet mešavina.

Dakle, ovde su prednosti lana i jogurta povećane dejstvom cimeta. A kako on deluje? Cimet snižava nivo šećera u krvi, smanjuje apetit, a na kraju krajeva obogaćuje ukus lana i jogurta pa ovo možete smatrati i nekom vrstom zdravog slatkiša.

 Mleveni lan i kefir za mršavljenje

Ovo je slična kombinacija prethodnoj, odlična za probavu i jačanje imuniteta. Naime, kefir je naizgled sličan jogurtu ali ima svoje posebnosti u odnosu na njega, a to se pre svega odnosi na bogatstvo probioticima. Kombinacija mleveni lan i kefir je dobitna za vašu probavu i za mršavljenje.

Kako se koriste mleveni lan i kefir zajedno?

Ovaj prirodni tretman treba da traje 3 nedelje:

 • 1 nedelje konzumirate 100 ml kefira i 1 kašiku mlevenog lana
 • 2 nedelje konzumirate100 ml kefira i 2 kašike mlevenog lana
 • 3 nedelje konzumirate 150 ml kefira i 3 kašike mlevenog lana

Ovim zamenjujete doručak.

Ukoliko nemate kefir, na isti način možete koristiti mleveni lan i kiselo mleko.

Mleveni lan i voda

Još jedan način da se upotrebi mleveni lan jeste kombinacija sa vodom.Napravite odvar od lana koji ćete konzumirati pola sata pre jela. Korisite po 150 ml odvara pre obroka.

Evo kako ga napraviti:

Trebaju vam 3 kašike lana i litar ključale vode koji prelijete preko njega. To ostavite preko noći poklopljeno. Ujutru procedite – dobićete sluzav napitak koji pijete pre jela.

Radite ovo 10 dana i može vam pomoći da smršate. Nemojte praviti velike količine odvara za nekoliko dana unapred. Pravite novu turu svako veče jer odvar od mlevenog lana mora biti svež. Nakon 10 dana napravite pauzu ( isto 10 dana) pa možete opet krenuti u novih 10 dana – tako u krug dok ne budete zadovoljni kilažom!

Ovaj način upotrebe mlevenog lana nije za ososbe koje imajuproblem sa jetrom i bubrezima.

Mleveni lan i karanfilčić

Ovo je kombinacija koja vam pomaže da očistite telo od nakupljene masnoće, ali i od parazita u crevima koji vam crpe energiju i čine da se osećate loše, bezvoljno,tromo i da imate stalnu potrebu za slatkišima.

Kako se koriste mleveni lan i kanfilčić?

Potrebno vam je 100g mlevenog lana i 10 g mlevenog karnfilčića. Pomešajte te prahove. Potrebno je da konzumirate 2 ravne kašike ove mešavine ujutru, a nakon toga popijete vodu. Radite ovo 3 dana i primetićete poboljšanje. Ako ga nema, napravite pauzu 3 dana pre neho što ponovite tretman.

Upotreba lana u ishran

Lan u ishrani
Lan u ishrani

Bez obzira da li imate višak kilograma ili ne, poželjno je da imate  lan u ishrani – bogat je hranjivim materijama, poboljšava zdravlje i pospešuje probavu. Ukoliko ne znate na koji način da ga upotrebite, predlažemo vam nekoliko načina:

 • Pravite sendvič? Dodajte malo mlevenog semena lana u majonez ili senf!
 • Pečete hleb ili mafine? Pospite ih semenom od lana! Izgledaće lepše, a biće i korisno.
 • Dodajte lan u ishranu tako što ćete posuti njime povrće koje ste spremili za ručak, ubaciti ga u ćufte od mesa ili u musaku.

Ovo su samo neke ideje za upotrebu.

Nije teško napraviti kombinaciju ukoliko ste voljni da eskperimentišete i da isprobavate nove stvari

Pijte dovoljno vode i uvodite lan u ishranu postepeno.  Dajte telu vremena da se prilagodi.

Može li previše lana da bude štetno?

Ukoliko ste rešili da uvedete lan u ishranu, sigurno vas interesuje da li preterana upotreba može biti štetna. Ovo jeste jedna od najzdravijih namirnica, ali ne znači da ne može imati neke posledice po zdravlje. Svako od nas drugačije podnosi određene namirnice. Iskustva su pokazala su da on može da ima sledeće efekte:

 1. Laksativni efekat – previše semena lana može kod nekih ljudi da izazove burne promene u crevima i proliv.
 2. Zatvor digestivneog sistema i opstrukcija jednjaka – ovo se može desiti onda kada uz upotrebu mlevenog lana ne uključite i upotrebu dovoljno vode.
 3. Hormonalni efekti – s obzirom da sadrži fitoestroegene, osobe za hormonalnim poremećajima treba da uzimaju laneno seme sa oprezom, uprkos svim pozitivnim dejstvima gore navedenim. U nekim slučajevima mogu se javiti promene u menstrualnom ciklusu, a njegova upotreba se ne preporučuje ženama u trudnoći i tokom dojenja.
 4. Reakcija sa lekovima. Upotreba lana treba biti pažljiva, jer pojedine komponente koje sadrži mogu da utiču na dejstvo nekih lekova. Ukoliko imate stalnu terepiju, posavetujte se sa svojim lekarom pre njegove upotrebe.

A šta je sa cijanidom? Zar on nije štetan?

Možda može da vas zabrine činjenica da seme od lana sadrži cijanid. Želite li da znate da li ovo seme može da vas otruje? Najveća koncentracija cijanida je u svežem semenu. Ukoliko ga termički obradite na neki način, razložićete ovaj otrov. Nema opasnosti ni ako upotrebite sirovo seme. Cijanid se u malim dozama može naći i u drugim namirnicama, a naše telo je sposobno da neutralizuje određene količine cijanida.

Studije su pokazale da 2 kašike lanenog semena dnevno ne može da vam naškodi, pa nema razloga za brigu.

Mleveni lan iskustva i cena

Generalno gledano, upotreba lana u ishrani ima više dobrih nego loših strana. Individualno, svako reaguje drugačije i moguća su razna iskustva. Nije na odmet biti oprezan, ali ne možete znati kako nešto deluje na vaše telo dok to ne probate.

Istraživanja i iskustva drugih ljudi su pokazala da je mleveni lan dobar za probavu, ali i za zdravlje u celini.

Cena mlevenog lana gotovo je simbolična. Naći ćete ga u prodavnicama zdrave hrane za nekih 30-ak dinara po kesici.

Većina ljudi  sa kojima smo svakodnevno u kontaktu nije ni pomislila da ga koristi, jer nisu znali za njegove prednosti. Da li ste i vi među njima?

Izazivamo vas da probate, pa podelite sa nama svoja iskustva!