Pilula za dan posle: šta može, a šta ne?

Pilula za dan posle: šta može, a šta ne?

Da li ste  znale da pilula za dan posle može biti vaš spas do neželjene trudnoće ukoliko ste imale nezaštićen seksualni odnos?  Saznajte sve o njoj.

Koliko zaista znate o toj metodi kontracepcije? Možda deluje kao jednostavna i brza instant metoda protiv začeća, ali sigurno nije najbolja zaštita od neželjene trudnoće.Nije tajna da se danas mnogo brže i slobodnije upuštamo u seksualne odnose i razvlačimo teme iz spavaće sobe, avanture iz kola ili nekih drugih mesta kroz svakodnevne razgovore. Odavno su one postale sasvim normalna stvar jer i samo društvo oko nas diktira takav trend.  Isto tako, nije tajna da je danas veoma lako naći način kako sprečiti neželjenu trudnoću, što je još jedan razlog da bezglavo hrlimo u neke odnose koji nam možda nikada ništa neće značiti u životu, bilo zbog želje, bilo zarad dokazivanja nečega sebi ili drugima. Svejedno koji je razlog – bezgalvo je uvek glupo i nepromišljeno.

A šta ako ta metoda zakaže?  

Zapravo, i svaka  druga metoda kontracepcije može da zakaže. Recimo, kondom može da pukne ili da sklizne, ili prosto u trenutku zanemarite moguće posledice nezaštićenog odnosa i prepustite se momentu koji vas je poneo.

Tada je pilula za jutro posle prava stvar!

*** Treba misliti o svemu i ako već želite da budete privlačne suprotonom polu, nije na odmet da vam pomenemo kako možete prirodno povećati grudi. Danijela nam je otkrila njen trik! Njene grudi su sada veće, zategnutije i bujnije, a o tome kako je uspela možete saznati klikom na ovaj link:https://minutzamene.com/krema-koja-mi-je-povecala-grudi/

Šta je pilula za dan posle?

Za razliku od kontraceptivnih tableta, ova pilula je jednokratno sredstvo za kontracepciju i ne podrazumeva kontinuiranu upotrebu.Naziva se još i urgentna kotracepcija.

Pilula za dan posle nije isto što i tablete za kontracepciju, mada imaju istu svrhu – da spreče neželjenu trudnoću.

Ona se koristi se samo jednom, nakon što ste imale seks bez zaštite i samo u slučajevima nužde i nije nešto na šta uvek treba da se oslonite i što treba da koristite kao metod redovne kontracepcije.

Kako tableta za dan posle uopšte deluje i na koji način sprečava trudnoću?

Da biste bolje shvatile ulogu ove pilule i da ne biste došle u situaciju da je kupujete kao vitamin, nije loše da znate na koji način ona zapravo funkcioniše i šta možete da očekujete kada je konzumirate.

Svaka zdrava žena ima plodne i nepolodne dane i period kada ovulira. Tada su šanse za trudnoću najveće.  U svemu tome veliku ulogu igraju hormoni, posebno progesteron i estrogen. Kada je nivo progesterona u telu žene veći, onda ne dolazi do ovulacije i nema šansi za trudnoću. Upravo tako deluje pilula za jutro posle. Naime, njen glavni sastojak je levonorgestrel , sintetički hormon napravljen u laboratoriji koje u telu deluje kao progesteron i radi njegovu ulogu – onemogućava začeće. Zahvaljujući ovom sastojku, pilula može da:

  • odloži ovulaciju
  • da spreči oplodnju ukoliko je nezaštićen odnos bio okom ovulacije.

Na ovaj način deluje većina tableta  za kontracepciju – razlika je u količni ovog hormona. U tabletama za redovnu kontracepciju je manja doza  koja se uzima tokom određenog perioda, a ova jedna spasonosna pilula za jutro posle ima veću količnu ovog hormona, kako bi bila efikasnija.

Možemo reći da je pilula za dan posle zapravo hormonska bomba, što je dovoljan razlog da se zamislite da li treba često da je koristite.

Trudnoća se ne dešava odmah posle odnosa. Potrebno je da se za to poklopi dosta uslova. Ukoliko imate odnos tokom ovulacije, šanse da ostanete u drugom stanju odmah posle seksa su veće, ali su odlične i ako imate seks nekoliko dana pre toga jer je sperma u stanju da preživi u telu žene i do 7 dana čekajući da vaše telo oslobodi jajašce za oplodnju. Međutim, kada se poveća nivo progesterona u telu, ono neće da ispusti jajašce.

Urgentna pilula  je  zapravo doza hormona koja je dovoljno velika da spreči jajnike da ispuste jajašce odnosno da spreči  nastanak ovulacije.

Pored ovih tableta za jednokratnu i kontinuiranu kontracepciju,  u spektru sredstava koji treba da spreče neželjenu trudnoću postoje i pilule za abortus, koje prekidaju već započetu trudnoću. Ipak, kod nas  one još nisu u upotrebi.

Pilula za jutro posle  ne može da spreči već nastalu trudnoću.

Kada upotrebiti pilulu za jutro posle

Urgentna pilula je rešnje kojem treba da pribegnete samo u hitnim slučajevima, onda kada su vam se strasti otele kontroli pa niste imali strpljenja, vremena i načina da upotrebite neku drugu metodu zaštite. Iako se obično kupuje pod nazivom „pilula za dan posle “ , to ne znači da treba da čekate da svane novi dan da biste je uzeli, osim ako ne čekate da se otvori apoteka. Ukoliko je imate pri ruci, možete je uzeti odmah posle nezaštićenog odnosa. Zapravo, što pre je uzmete, efikasnije će da deluje.

pilula za jutro posle

Sama tableta je efikasna i nekoliko dana posle seksa, a ne samo prvi dan (odnosno prvo jutro)  pa otud još jedna nelogičnost u ovom nazivu koja vas može dovesti u zabludu.  

Možda se  pitate posle koliko dana možete uzeti tabletu da biste sprečili neželjenu trudnoću?

Uglavnom su efikasne i ako ih  uzmete 72 sata posle seksualnog odnosa. Dakle, možete da odahnete – čak i ako ste imale odnos na nekom kampovanju ili bilo kom mestu gde nema apoteke u neposrednoj blizini, imate 3 dana da delujete i dođete do rešenja.

Pilule za jutro posle nisu isto što i antibebi pilule i ne služe kao preventiva. Ne možete je uzeti unapred da  spečite neželjenu trudnoću. Ukoliko imate nezaštićen odnos posle uzimanja tablete, ona neće imati dejstvo, i šanse da ostanete u drugom stanju su veće.

Koliko često mogu da se uzimaju tablete za dan posle?

Odgovor je, ne previše često. Štaviše, ne preporučuje se više od dva puta godišnje. Ukoliko ste svaki dan seksualno aktivni, to znači da biste i ove pilule  koristile svaki dan, a to je suludo i besmisleno. Ukoliko već pijete tablete svaki dan, onda je bolje da se sa svojim lekarom posavetujete oko redovnih tableta za kontracepciju  koje imaju manji nivo levonorgestrela.  Ne samo što se na ovaj način ne punite nepotrebnom dozom hormona, većom nego što je potrebno, nego je  ovakav način razmišljanja loš izbor i za vaš budžet. Dakle , još jedan razlog da se dobro zamislite oko ovog metoda zaštite jeste i cena pilula za dan posle.  Koristiti obične tablete za kontracepciju je u značajnoj meri jeftinije. Jedna tabla za ceo mesec košta u proseku oko 500 dinara i štiti vas mesec dana. Cena jedne pilule za dan posle varira u zavisnosti od proizvođača, iide od 600-1200 dinara. Pri tom treba imati na umu da to nije trajna zaštita, već zaštita za jedan dan. Da biste bile zaštićene svaki dan, potrebno je da ih pijete svaki dan, odnosno da svaki dan izdvajate ovu sumu novca. Matematika je ovde jasna!

Da li je pilula za jutro posle dobra zaštita od neželjene trudnoće?

Ovo je dobra, ali ne i sasvim pouzdana zaštita od trudnoće, a samim tim ni najbolja.

Prema nekim istraživanjima iz 2010. godine obavljenom na 1696 žena, oko 2,5% njih je ostalo u drugom stanju uprkos ovakvoj zaštiti.Tvrdi se , inače, da je verovatnoća da one sprečavaju trudnoću oko 85%. Sve i da ne koristite pilulu, šansa da zatrudnite kada su vam plodni dani i kada ovulirate nije 100%  nego oko 30%.  Kad sve to uzmete u obzir, pilula za jutro posle je prilično efikasna. To je i dalje ne čini najboljom zaštitom već samo prinudnim rešenjem.

Najbolja zaštita od neželjene trudnoće je ipak pamet u glavu i strasti u fioku – izbegavajte nezaštićen odnos.

Kakva su iskustva sa pilulom za dan posle i ima li neke posledice

Ne zvuči baš bezazleno igrati se ovako sa hormonima i sigurno ste zabrinute kako se sve ovo može odraziti na vaš organizam.  Iako se može desiti da neke žene ne osete baš nikakve posledice, pilula za dan posle ipak nije sa svim bezazlena i njene neželjene efekte možete primetiti već istog dana. Simptomi koje možete očekivati uključuju mučninu, glavobolju, bolove u stomaku, umor, vrtoglavicu, osetljive i bolne grudi. Iskustva sa pilulom za jutro posle govore  i da nije retkost  da se posle upotrebe javi neznatno krvarenje. Razmislite sada, kako biste se sa ovim borile da ih svaki dan koristite?

pilula za dan posle - iskustva

Iskustva žena u velikoj meri potvrđuju da pilula za dan posle izaziva krvarenje. Ukoliko i ne primetite nikakve posledice odmah, možete ih  primetiti onda kada dođe vreme da dobijete menstruaciju. Zapravo, ona može da se  javi pre vremena. Isto tako, može se desiti da tableta odloži ovulaciju, ali i menstrualno krvarenje za nekoliko dana. To može biti samo jedan od razloga zašto vam kasni menstruacija. Krvarenje može biti tačkasto i onda kada mu nije vreme, može biti na vreme ali obilno, a može se desiti i da sve prođe bez posledica.

Jedno je sigurno – krvarenje posle pilule je uobičajena stvar, a  ukoliko vam menstruacija  kasni više od 7 dana, posetite lekara i uradite test  na trudnoću – možda zaštita ipak nije bila delotvorna.

Može li pilula prekinuti trudnoću?

Ukoliko ste saznale da ste u drugom stanju, a baš i niste planirale da postanete majka iz nekog razloga, treba da znate da pilula za dan posle ne može da prekine trudnoću. Ona može da spreči oplodnju jajašca, tako što stvori nepovoljnu sredinu za održavanje sprematozoida i otežava njihovo kretanje kao i implementaciju jajašca. Ipak, ukoliko do oplodnje dođe, a šansa za to postoji kada ja nastupila ovulacija, ona ne može prekine trudnoću. Pošto ne možete tačno znati kada je trenutak kada ovulirate, važno je da popijete tabletu što pre, i da ne čekate dan posle!

Možda je efikasna u sprečavanju trudnoće, ali nije dovoljno moćna da se izbori sa začetkom novog života.

Pilula za dan posle je odlična opcija za koju treba da znate i potpuno je bezbedna, dokle god razumete njenu svrhu i koristite je u skladu sa tim. To što je brza, jednostavna i lako dostupna je velika prednost.

Kao i sve što je dobro i ona ima drugu stranu koju treba imati na umu i ono „ali“ koje sve kvari. Svesnost o postojanju ovakve metode kontracepcije može da podstakne i neodgovorno ponašanje. Jer, zašto brinuti oko zaštite, kad jedna moćna tableta može da reši sve, zar ne?  Posebno je to problem danas kada sve ima seksualnu konotaciju i kada se uletanje u veze za jedno veče smatra poželjnim , normalnim i trendi.

Suludo je uletati u ovakve avanture bez prave zaštite. Budimo realni, pilula za dan posle nije magična i svemoguća. Možda će vas zaštiti od neželjene trudnoće, ali neće od polnih bolesti. Nije efikasna ni protiv negativnih emocija koje se, zbog nesmotrenog i neplaniranog seksa u nekoj ludoj noći, takođe mogu pojaviti jutro posle. Te simptome pilula ne briše.