Kako da se prvi ljubavni sastanak ne pretvori u ljubavni rastanak

Kako da se prvi ljubavni sastanak ne pretvori u ljubavni rastanak

Možda zvuči pomalo neobično, ali bez obzira koliko smo puta otišle na prvi ljubavni sastanak, uvek imamo tremu. I uvek sledi ono poznato pitanje: o čemu da razgovaramo?

Priča ide ovako: prvo smo se gledali, onda smo se konačno upoznali i pozvao me je da se vidimo. Mom oduševljenu nije bilo kraja! On mi se baš dopao, ali čim sam pomislila na prvi ljubavni sastanak uhvatila me panika. Gde, šta, kako?

Verujem da se ovo svima vama dogodilo, bez obzira na koliko ste prvih sastanaka do sada otišle. Naravno, ako vam se dečko s kojim se viđate bar malo sviđa, a čim izlazite s njim znači da je tako.

I uvek pomislite: da, ja znam da sam zabavna, kada sam u društvu svi se smeju mojim šalama, uživaju u mojim pričama i dogodovštinama, rado saslušam i dajem savete… Ali, prvi ljubavni sastanak, čak i za one sa najviše samopouzdanja, može da bude prilično stresan. Iako su postojali oni mali signali da mu se dopadate, ipak je reč o nekome koga jedva poznajemo, a želimo da mu se dopadnemo.

Ljubavni sastanak i večite dileme

Šta obući za prvi date

Jedno od prvih nedoumica je šta obući? Treba da se obučeš odgovarajuće za tu priliku. Odeća može da pomogne da se osećaš opuštenije i ugodno, zašto ne i da ga privuče, što će da pomogne i celokupnom utisku. Najbolja je odeća koja odražava tvoju ličnost. Zato za prvi ljubavni sastanak izaberi svoju omiljenu kombinaciju, koja ističe tvoje najbolje karakteristike i imaćeš više samopouzdanja. Na primer, možda je najbolji izbor neka određena boja koja ti dobro stoji ili komad garderobe za koji stalno primaš komplimente.

Ako nisi tip devojke koja nosi mini suknje, ne pokušavaj da je nosiš na prvom sastanku jer ćeš vreme da provedeš spuštajući je i razmišljajući kako u njoj da se ponašaš. Ako idete na neko neobavezno i opušteno mesto predveče ili u toku dana, haljine za noćni provod i jaku, večernju šminku ostavi kod kuće. Suština je da treba da se osećaš prijatno, da tvoja odeća bude u skladu sa situacijom i da oslikava pravu tebe.

Gde otići na prvom sastanku?

Izbor prave aktivnosti ili lokacije za vaš sastanak će postaviti odgovarajuću bazu za vaše naredne zajedničke trenutke. Odaberi lokaciju koja će da omogući da možete da razgovorate i tako se upoznate. Najbolje je da to bude kafić ili restoran sa prijatnom atmosferom. Bioskop je izbor koji treba ostaviti za kasnije, jer tišina koju zahteva sprečava vas da kominicirate i saznate nešto jedno o drugom. Ni mesta sa glasnom muzikom nisu dobra ideja iz istog razloga.

 

Pobrini se da stigneš na vreme. Koliko god ti izgledalo normalno da on tebe treba da čeka, ipak nemoj namerno da kasniš. Pomisliće da si neogovorna i neorganizovana, a to ti za početak ne de u prilog. Ukoliko ipak kasniš više od 5 minuta zbog nepredviđenih okolnosti, obavezno ga pozovi da ga obavestiš o tome i prilikom susreta se izvini.

A o čemu da pričamo?

Najteže na sastanku je ipak ostvariti dobru komunikaciju. Sve smo ovo doživele: on nam se sviđa, mislimo da postoji neka hemija između nas, ali razgovor ide kilavo. Cilj ljubavnog sastanka, posebno prvog, jeste da utvrdiš ima li među vama nečega, a postavljanje pravih pitanja je najbrži način da saznaš da li je ovo muškarac koga želiš ponovo da vidiš.

Prave teme za razgovor i postavljanje pravih pitanja učiniće da saznaš njegova interesovanja, kao i da li postoje velike razlike u razmišljanju o određenim temama, u čemu ste slični a u čemu različiti.

Bez obzira da li se poznajete ili je ovo vaš prvi susret, evo nekoliko ideja, koje teme za razgovor će pomoći da vaš ljubavni sastanak bude zanimljiv.

Ideje kako započeti razgovor

Najteže je započeti razgovor sa nekim ne poznajemo dobro, jer nismo sigurne kako. Tako očekujemo da on sve uradi, što je pogrešno. Ni njemu nije ni lako ni sve jedno. Čim te je pozvao na sastanak, znači da mu se dovoljno sviđaš i želi da sve ispadne dobro. Zato, ako vidiš da se zbunio, preduzmi ti prvi korak, biće to pun pogodak.

Za početak, reci mu kako ti je drago što ste se našli i pohvali ga za nešto, kao što je izbor lokacije koju je predložio za sastanak. Zatim možeš da prokomentarišeš svoj dan, nešto zanimljivo ili aktuelno, npr. vreme ili gužvi u saobraćaju, da biste na taj način razbili neprijatnost prvih minuta sastanka.

Nakon ovih opštih stvari, ako je to neko koga ne poznaješ dobro, počni sa pitanjima o stvarima koje želiš da saznaš i koje će da ti kažu nešto više o njemu. Odakle je poreklom? Gde je išao i u koju školu? Gde tačno živi? Čime se bavi i koliko dugo to radi?

Iako ovo deluje možda i previše zvanično, ipak makar i jedno od ovih pitanja može da usmeri razgovor i podstakne na druge teme. Samo u sklopu pitanja odakle je, nameću se teme vezane za detinjstvo, a koji muškarac nema pregršt dogodovština iz detinjstva? A dok ih on prepričava, ti mu daj dodatni podstrek tako što ćeš da se smeješ njegovim nestašlucima i uživaš u pričama.

On priča, ti slušaš – ne, nikako!

Naravno, na prvom izlasku nije poenta da samo on priča, a ti da ćutiš i slušaš. On želi da čuje i tvoju stranu priče, pa se tako i ti nadoveži na njegovu priču. Uz ovo će neizbežno da se pokrene priča o braći i sestrama, roditeljima… Razgovor o porodici će dosta da ti kaže o njemu i njegovom odnosu sa ljudima, ali i njemu o tebi. Koji muškarac još ne voli da čuje kako se odlično slažeš sa porodicom i rodbinom, kako voliš svoje porodično okruženje i kako si odrastala u zdravoj sredini?

Sada kada ste oterali tremu, možete da pređete i na nešto konkretnijija pitanja, koja će da zadovolje tvoju radoznalost i u isto vreme da omoguće da razgovor bude opušten. Ova pitanja treba da ti omoguće da uvidiš da li imate sličan ukus i interesovanja, šta mu se sviđa i ne sviđa, šta vam je zajedničko, šta radi u slobodno vreme.

Primer ovih pitanja bio bi: Šta voli da radi kad ne radi? Da li više voli da gleda TV ili filmove? U zavisnosti od odgovora, pitaj ga šta gleda ili šta je gledao u poslednje vreme. Koju vrstu muzike sluša? Da li je putovao na neku interesantnu destinaciju / Da li ima letovanje u planu?  Da li je nedavno pročitao neku dobru knjigu?

Lična pitanja na prvom ljubavnom sastanku – da ili ne?

Ako sastanak napreduje jako dobro i za sada ti se sviđa ono što čuješ, a čini ti se da i on ima isto mišljenje, vreme je za malo ličnija pitanja. Važno je da se pri tome ni jedno od vas dvoje ne oseća neprijatno, pa imaj granicu u pitanjima i u odgovorima. Neka od ovih pitanja mogu izgledati glupo na prvi pogled, ali mogu dosta da otkriju o osobi. Takođe, dodatno će da opuste atmosferu i mogu da dovedu i do nekih smešnih i veoma zabavnih situacija. Na primer: Ako bi dobio na lutriji sutra, koja je prva stvar koju bi kupio? Ako bi mogao da bude bilo koja osoba na jedan dan, ko bi to bio? Gde bi voleo da živi? Da li je ranoranilac ili noćni tip? Da li zna da kuva? Da li voli svoj posao? Da ne radi to, šta bi voleo da radi? Da li je karijerista? Kakav mu je društveni život? Da li ima veliku grupu prijatelja? Da li voli da izlazi, koliko često i na koja mesta?

Poslednjih nekoliko minuta sastanka su ključni, kako bi bila sigurna da će da te pozove ponovo da se vidite. Ako misliš da je sastanak prošao dobro, ne plaši se mu to daš do znanja. Postavljajući neka od ovih pitanja, moći ćeš da zaključiš po njegovim odgovorima da li će to i da se desi . Šta radi ovih dana, da li će da bude previše zauuzet? Ima li planove za vikend? Da li mu se sviđa ovo mesto? Da li zna još neko prijatno mesto za izlazak?

Plaćanje računa može nekada da bude neprijatna situacija. Nepisano pravilo je da, posebno na prvom sastanku, muškarac sve plati. Ipak, muškarci ne vole kada devojka očekuje to, pa treba da se ponudiš to da uradiš. Ne, on to verovatno neće da dopusti, ali će o tebi da pomisli najbolje.

Preuzmi inicijativu ako nešto osećaš

Ako ne želiš da se veče tada završi i ako stvarno osećaš jake vibracije, pitaj ga da odete na još neko mesto. Predloži bar u blizini, kafu ili nešto slatko ili kućnu žurku kod tvojih prijatelja.

Iako ništa nije potpuno zabranjeno na prvom sastanku, postoje neke teme koje je najbolje da se preskoče. Razgovori o religiji, seksu, finansijama, politici ne bi trebalo da budu vaše teme. Ako on počne da govori o tome, možeš i ti da prokomentarišeš, ali veoma oprezno i kratko, bar za početak.

Takođe treba izbeći ogovaranja i negativne reči o drugima, zatim planove za budućnost vezane za brak, decu, priču o bolestima i porodičnim problemima…

Dobre teme i tok razgovora nisu ipak garant za dobar ljubavni sastanak. Uz ovo je jako bitna i još jedna stvar – osmeh. Osmeh je odličan način da se smanji neprijatnost od prvog sastanka. Smej se često, budi pozitivna, koristi pohvalne reči i komentare i odmah će se osetiti dobra energija i opuštenost između vas. I sve ovo u granicama normale, da ne bi pomislio da si previše nametljiva. Dobar smisao za humor može veoma da ti pomogne da mu se dopadneš. Ispričaj neki smešan događaj, šali se na sopstveni račun, a možeš i da ga malo zadirkuješ, zašto da ne.

ljubavni-sastanak-teme za razgovor

Verbalna komunikacija je važna ali i neverbalna isto toliko

Ne zaboravi na svoje ponašanje. Ophodi se prema svom sagovorniku sa poštovanjem, budi učtiva i ljubazna, ali i umerena, da ne bi delovala izveštačeno.

 

Kontakt očima je veoma bitan, kao i govor tela. U razgovoru sa svojim sagovornikom, gledaj u njega i povremeno klimni glavom kada kaže nešto. To pokazuje da si potpuno fokusirana na ono što govori.

Takođe, budi svesna svog tela kada sediš preko puta ili pored njega za stolom. Nemoj da se vrpoljiš ili klatiš. Sedi udobno i pomeraj se graciozno. Pokreti su odličan način da pokažeš svoje uzbuđenje u razgovoru, pa je umereno gestikuliranje veoma poželjno. Izbegavaj preterano dramatične pokrete i jako njihanje ruku. Suptilno flertuj naginjući se ka njemu dok ti on nešto govori, igrajući se sa kosom, prekrštajući noge ili trepćući očima polako. Ovi gestovi mogu da ga uzbude, ako nisu previše agresivni.

Govori jasno, ne budi glasna ili drska. Neka ti govor bude mek, miran i opušten. I prijatno tihi glas će doprineti da deluješ romantično i brižno.

Posmatraj reakcije svog sagovornika. Ti možda misliš da je razgovor zanimljiv, ali on može da oseća drugačije. Ako luta pogledom po prostoriji, meškolji se, gleda tupo u tebe ili nije fokusiran, probaj da pričaš o nečem drugom ili se nasmej brzo i diskretno uz rečenicu „Ja izgleda previše pričam … zašto mi ti ne kažeš nešto o …? „.

Šta je najvažnije pravilo za ljubavni sastanak? Ostani svesna sebe i svog sagovornika i nivoa svoje i njegove prijatnosti. Čak i ako on drži konce u svojim rukama, na tebi je da se pobrineš da sastanak ide u smeru u kome ti želiš.