Zašto mi kasni menstruacija?

Zašto mi kasni menstruacija?

Sa ovim pitanjem zašto mi kasni menstruacija susrela se svaka odrasla ženska osoba bar jednom u životu. Evo zašto se ovo dešava.

Iako se „onim danima“ u mesecu ni jedna ne raduje i odmor od njih bi u teoriji uvek dobro došao, u praksi ipak nije tako.Kada menstruacija kasni, odmah tražimo razloge zašto. To unese paniku i nervozu u naš život, jer često mislimo ne sluti na dobro. Osim ako je reč o dobrim vestima, željenoj trudnoći.

Šta su menstruacija i menstrualni ciklus?

Menstruacija je vaginalno mesečno krvarenje žene i predstavlja sastavni deo njenog života. Sama reč menstruacija potiče od latinske reči za mesec – mensis, pa i samo ime ukazuje da je reč o mesečnoj pojavi.  Ovim krvarenjem se telo priprema za trudnoću, tj. poručuje da je sposobno za trudnoću.

Prva menstruacija se dobija početkom puberteta, uglavnom između 11. i 14. godine i prestaje oko 50. godine, kada počinje menopauza. U proseku, žena ima 400-500 menstruacija u životu.

Dužina ciklusa i trajanje menstruacije individualni su kod svake žene. Iako obično traje 3-7 dana, „normalan“ menstrualni period za jednu ženu može biti drugačiji od onoga što je „normalno“ za neku drugu . Nepisano pravilo kaže da mršave žene, naročito one koje puše, obično duže krvare, a one koje se aktivno bave sportom kraće. Takođe, žene koje kao kontracepciju koriste spiralu obično imaju duža krvarenja.

Ono što nam je svima poznato je da neke žene kroz mesečne cikluse prolaze lako, sa malo ili nimalo brige. Njihove menstruacije su tačne kao sat, počinju i završavaju se gotovo u isto vreme svakog meseca, uzrokujući minimalne neugodnosti. Međutim, druge žene doživljavaju niz fizičkih, emocionalnih i psihičkih simptoma pre i za vreme menstruacije i susreću se sa neredovnim menstruacijama.

Pored neredovnih ciklusa, mnoge žene iz meseca u mesec biju bitku sa bubuljicama pred menstruaciju. Odličan način da ih se rešite jeste neki koji je blag i prirodan. Ksenija nam je ispričala kako se ona rešila bubuljica koje je stalno imala na licu, nevezano za ciklus. Njeno iskustvo je sjajno jer joj je sada lice savršeno čisto. Saznajte o čemu se radi u priči koju je podelila sa nama, a koja se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bubuljica-mitisera-masne-koze-lica/

Šta može biti uzrok kašnjenja menstruacije?

Ukoliko su menstruacije redovne, javljaju se svakog meseca u istom ili sličnom vremenskom razdoblju (+/- 5 dana). Ako ste sigurni za datum početka ciklusa i krvarenje kasni više od 7 dana, već treba da se zapitate o uzroku tog stanja. Menstruacija kasni iz različitih razloga, a ovde ćemo da navedemo najčešće.

Trudnoća

kašnjenje menstruacije

Čim menstruacija postane neredovna, svaka žena prvo pomisli na trudnoću. To je i zaista glavni uzrok za kašnjenje menstruacije.

Ako imate normalnu menstruaciju i sada kasni ili je izostala, verovatno ste trudne. Neke žene će se toj vesti obradovati, a neke baš i ne. Ipak, da biste bile sigurne, pre nego što počnete da paničite ili skačete od sreće, najbolje je da uradite test za trudnoću i zakažete sastanak sa ginekologom da ovo potvrdi ili negira.

Menstruacija kasni zbog stresa

Biti pod stresom nikada nije dobro za vaše zdravlje ili vaše telo, i može dovesti do raznih problema. Jedan od njih je kašnjenje menstruacije. Menstrualni ciklus reguliše delikatna i složena ravnoteža hormona, pa sve što može da poremeti hormonski balans utiče i na mesečni ciklus. Stres ometa redovno funkcioniranje hipotalamusa u mozgu, a samim tim i lučenje hormona, što može da dovede odlaganja ili izostanka ovulacije, samim tim i do neredovnih menstruacija (od toga da menstruacija kasni do ili izostanka menstruacije do izrazitih menstrualnih bolova).

Ukratko, stres samo negativno može da utiče na ciklus.

Putovanje

Putovanja lako mogu da budu razlog zbog koga menstruacija kod žena kasni. Putovanje je uglavnom zabavno, ali uz njega obično dolazi i određena količina stresa, prilikom pakovanja i planiranja aktivnosti.

Takođe, na putovanju se menjaju navike u ishrani i nivo fizičke aktivnosti. Promena klime i vremenskih zona takođe utiče na organizam, pa sve ovo može da dovede do kašnjenja menstruacije.

Problemi sa težinom i hormonski disbalans

Ako ste nedavno izgubili značajnu količinu težine ili prebrzo dobili kilograme, to može da bude razlog zbog koga menstruacija kasni, ali i razlog za njen izostanak. Debljanje i gubitak težine su najčešći razlozi za ove menstrualne tegobe. Da bi telo imalo zdrav, normalan menstrualni ciklus, mora da postoji izbalansirana količina masnog tkiva – ne previše i ne premalo.

Kod premale telesne težine i anemije, dolazi do poremećaja hormonalnih funkcija, što može zaustaviti ovulaciju. Ove hormonalne promene su česte kod osoba sa poremećajima u ishrani kao što su anoreksija i bulimija. Kod previše mršavih osoba, nema dovoljno masnih ćelija u telu da proizvedu dovoljno estrogena za zdravu ovulaciju. Tada ne dolazi do ovulacije, što uzrokuje kašnjenje ili izostanak menstruacije.

Isto tako, višak kilograma može uticati na menstrualni ciklus. Gojazne žene imaju višak masnih ćelija u telu, što uzrokuje previše estrogena koji treba proizvesti. Na žalost, telo može reagovati na ovaj visok nivo ženskog hormona  izostankom ovulacije, a samim tim javlja se kašnjenje ili izostanak menstruacije.

Policistični jajnici

Zbog previše masnih ćelija ili previše estrogena, mnoge žene pate od sindroma policističnih jajnika (PCOS). PCOS ima genetsku komponentu, tako da su veće šanse za ovo stanje, ako su i druge žene u porodici patile od njega. Žene sa sindromom policističnih jajnika ili uopšte nemaju, ili imaju teške, neredovne menstruacije, koje mogu da budu bolne.

Preterano vežbanje razlog za kašnjenje menstruacije

Ekstremno vežbanje može negativno da utiče na poremećaj hormona. Usled preteranog vežbanja dolazi do stresa i poremećaja menstrualnog ciklusa, posebno kada je praćeno velikim gubitkom težine.

Korišćenje određenih lekova razlog što menstruacija kasni

Najčešći lekovi koji su uzrok menstrualnih promene su kontraceptivne pilule. Hormonski lekovi rade na principu zaustavljanja ovulacije, a bez ovulacije nema ni menstruacije. Hitna kontracepcija ili „pilula za jutro posle„, može takođe da utiče na ovulaciju.

Neki drugi lekovi koji mogu uzrokovati kašnjenja ili izostanak menstruacije su antidepresivi, neki antipsihotici, kortikosteroidi i lekovi za hemoterapiju.

Ostali razlozi za kašnjenje menstruacije kod žena

Još neki od razloga što menstruacija kasni ili izostaje su:

 • dojenje bebe
 • poremećaj rada štitne žlezde
 • ožiljci na materici (usled medicinskih intervencja)
 • dijabetes
 • tuberkuloza
 • alkohol i bolesti jetre
 • celiakija (preosetljivost na gluten)
 • promena dnevne rutine (npr. prelazak na rad u noćnoj smeni)
 • prehlada ili druga bolest u toku ovulacije
 • droga.

Ostali poremećaji menstrualnog ciklusa

menstruacija kasni

Ako postoji jedan ili više simptoma koji pre ili za vreme menstruacije uzrokuju probleme, tada se govori o poremećaju menstrualnog ciklusa . Pored kašnjenja i izostanka menstruacije, poremećaji su i: obilno krvarenje, krvarenje između perioda (nepravilno menstrualno krvarenje), bolne menstruacije, predmenstrualni sindrom (PMS) i predmenstrualni disforičnim poremećaj (PMDD).

Obilno krvarenje

Obično kažemo da prva dva ili tri dana menstruaciju prate obilna krvarenja. Za većinu žena, ovi dani mogu da budu veoma naporni, jer obilno krvarenje često prate nesvestica i malaksalost.

Krvarenje se smatra obilnim ako ometa normalne aktivnosti ili traje duže od sedam dana. Gubitak krvi tokom normalnog menstrualnog ciklusa je oko 5 kašika, ali ako imate obilna menstrualna krvarenja, možete krvariti čak 10 do 25 puta više. Jedna od pet žena krvari tako jako, pa mora da promeniti tampon ili uložak svakih sat vremena, umesto par puta dnevno.

Ne postoji tačan uzrok obilnog krvarenja. I on kod svake žene može da bude različit. Tako obilno krvarenje može da uzrokuje hormonalni disbalans, polipi i miomi u materici, određena medicinska stanja (problemi sa štitnom žlezdom, zgrušavanjem krvi, bolesti jetre ili bubrega, leukemija, uzimanje određenih lekova, infekcije)…

Obilna krvarenja mogu izazvati anemiju ili nedostatak gvožđa, a mogu da budu signal opšteg zdravstvenog stanja.

Nepravilno menstrualno krvarenje

Izostanak krvarenja stručno se naziva amenoreja ili odsustvo menstruacije. Ova pojava normalna je pre puberteta, nakon menopauze i za vreme trudnoće. Ukoliko nije reč o ovim kategorijama, onda razlikujemo dve vrste amenoreje:  primarne i sekundarne.

Primarna amenoreja javlja se kod devojaka koje su napunile 16 i još nisu imale menstruaciju. Uzrok je obično neki problem u endokrinom sistem tj. sa hormonima, poremečaja rada hipofize, nerazvijeni reproduktivni organi, male težina tela povezana sa poremećajima u ishrani, prekomerne vežbanje ili upotreba određenih lekova.

Sekundarna amenoreja javlja se kod osoba koje su imale redovne cikluse, ali su iznenada prestali na tri meseca ili duže. To može biti uzrokovano problemima koji utiču na nivo estrogena, uključujući stres, gubitak težine, vežbe ili bolesti, zatim zbog prekomerne upotrebe lekova za kontracepciju ili kao posledica postojanja policističnih jajnika.

Krvarenje između menstruacija

Ovo je jedan od razloga da se veliki broj žena zabrine i pomisli da nešto nije u redu. Krvarenje između menstruacija je čest tip menstrualnog problema i može biti simptom nekog drugog zdravstvenog stanja, manje ili više ozbiljnog.

Kada dobijemo menstruaciju nakon samo dve nedelje od prethodne, uvek se pitamo u čemu je problem.

Ovo stanje mogu da izazovu:

 • poremećaj zgrušavanja krvi ili upotreba određenih lekova antikoagulansa
 • rak
 • problemi sa štitnom žlezdom
 • dijabetes
 • infekcije u reproduktivnom sistemu
 • sindrom policističnih jajnika
 • miomi ili polipi u materici.

Za svaki slučaj, žene koje doživljavaju ovakvo krvarenje treba da kontaktiraju svog lekara.

Bolne menstruacije

Bilo da menstruacija kasni ili dolazi na vreme, većina žena iskusilo je menstrualne bolove tj. grčeve pre ili tokom menstruacije u nekom trenutku u svom životu. Za neke predstavljaju i redovnu mesečnu rutinu. Ali ako su grčevi posebno bolni i uporni, to se zove dismenoreja i trebalo bi potražiti pomoć lekara.

Menstrualni bolovi uzrokuju kontrakcije materice. Grčevi su normalni tokom PMS-a i na početku ciklusa. Međutim, neke žene doživljavaju strahovite bolove, što može da bude povezano sa medicinski problemima, kao što su: miomi, bolesti karlice ili abnormalan rast tkiva izvan maternice (endometrioza).

Znači istina je, PMS zaista postoji?

Evo jedne korisne informacije za sve muškarce: PMS (predmenstrualni sindrom) je stvarno stanje žene, a ne fiktivna pojava koju one umišljaju ili smišljaju kao izgovor.

PMS se javlja jednu do dve nedelje pre početka menstruacije. Pretpotavlja se da se javlja usled rasta i pada nivoa hormona estrogena i progesterona. PMS predstavlja širok spektar fizičkih i psihičkih simptoma povezanih sa menstrualnim ciklusom. Neke žene doživljavaju niz simptoma, dok druge dožive samo nekoliko simptoma ili ni jedan.

Postoji više od 150 zabeženih simptoma PMS-a, od kojih je najčešći depresija.

Fizički simptomi povezani sa PMS-om su:

 • nadutost
 • zatvor
 • dijareja
 • grčevi u stomaku
 • otečene bolne grudi
 • umor
 • glavobolje
 • pojava bubuljica
 • bolovi u leđima
 • neprestana glad.
 • ljutnja
 • razdražljivost
 • anksioznost ili zbunjenos
 • promene raspoloženja
 • napetost
 • plač i depresija
 • nesanica
 • nemogućnost koncentracije.

I, složićete se, povećana želja za slatkišima!

 

Simptomi PMS-a mogu da se pogoršaju nakon trudnoće kao i sa godinama sve dok ne prestanu u menopauzi. Ove probleme može da pogorša i povećana konzumacija alkohola u određeno vreme tokom ciklusa.

Žene sa ovim problemima često imaju sestru ili majku koja takođe pati od PMS-a, što ukazuje da postoji genetska predispozicija za ovaj poremećaj.

Žena može da ima iste ili različite simptome svakog meseca i ozbiljnost ovih simptoma može da varira.

PMS je neugodno stanje, ali uglavnom nije zabrinjavajuće. Ipak, ukoliko ometa ženu u normalnim aktivnostima, tada bi trebalo bi da se zbog toga obrati svom ginekologu.

Predmenstrualni disforični poremećaj

Predmenstrualni disforičnim poremećaj (PMDD) je stanje koje karakteriše depresija i teška razdražljivost neposredno pre i za vreme menstruacije. Generalno ga ima manje od 10% polno zrelih žena.

PMDD je češći kod žena koje imaju istoriju depresije, ali se može javiti i kod žena bez prethodne istorije poremećaja. Može biti u rasponu od blagog anksioznosti do snažnog osećaja beznađa i misli o samoubistvu.

Imperativ kod ovog poremećaja je javljanje lekaru.

Savet

Većina menstrualnih tegobe ima jednostavna objašnjenja i postoji niz mogućnosti za lečenje i ublažavanja simptoma.

Ako menstruacija kasni ili izostane, a niste trudni, ne paničite jer razloga za paniku verovatno nema! Pokušajte da se opustite. Vraćanje života u emocionalni i fizički balans može pomoći da se ciklus vrati u normalu sledećeg meseca.

Ako imate neuobičajeno krvarenje, groznicu, jake bolove, mučninu i povraćanje, ili krvarenje koje traje duže od sedam dana, odmah se obratite lekaru.
Vodite evidenciju o ciklusu. O promenama i problemima u ciklusu i neredovnim menstruacijama porazgovarajte sa svojim lekarom. Lekaru će ovo pomoći da postavi dijagnozu i izabere najbolji tretman, kako bi menstrualni ciklus ponovo bio redovan i normalan.