Kada je estetika preovladala nad onim što je praktično?

Kada je estetika preovladala nad onim što je praktično?

Autor:

Do nedavno, kompanije su se naprosto utrkivale koja će biti prva da ponudi proizvod koji će otići korak dalje u pogledu svoje funkcionalnosti i performansi. Međutim, nivo razvoja svih industrija je dostigao svoj (trenutni) vrhunac, što znači da je izuzetno teško doći do inovacija na polju funkcionalnosti proizvoda.

Da li je trka, dakle, okončana?

Naravno da nije; samo se cilj promenio. Kompanije se danas okreću estetici i u fokus stavljaju dizajn svojih proizvoda, jer je upravo dizajn ono što čini njihov proizvod jedinstvenim i prepoznatljivim, i na taj način ga izdvaja iz mora sličnih proizvoda dostupnih na tržištu.

Apple: Dizajn na prvom mestu

Proizvodi čuvene kompanije Apple su oduvek bili jedinstveni i privlačili su pažnju svojim izgledom i inovativnim dizajnom koji se kontinuirano prilagođava svojim korisnicima. Začetnik kompanije i vizionar Stiv Džobs je svojim idejama uspeo da lansira Apple na sam vrh tehnološke industrije, odakle i danas suvereno vlada.

Ono što izdvaja Apple iz mora drugih brendova jeste činjenica da ova kompanija prepoznaje potrebu korisnika za proizvodima koji će biti kvalitetni, jednostavni za korišćenje i dizajnirani tako da nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. I zaista jeste tako – osim funkcionalnosti i besprekornog softvera, njihovi proizvodi se mogu pohvaliti vrhunskom estetikom i sofisticiranošću koja je osvojila korisnike širom sveta.

Svaki proizvod je prepun sitnih detalja, poput ispoliranih delova, keramičkog dizajna, zaobljenih ivica, i elegantnog displeja, osmišljenih i dizajniranih da upotpune lični stil svakog pojedinačnog korisnika. Neverovatno je da se vodi računa čak i o detaljima kao što su način pakovanja proizvoda, izgled korisničkog priručnika, kao i nalepnice koje dolaze uz proizvode. Zaista nas ne čudi što je Apple kompanija koja, prema mišljenju njegovih vernih korisnika, nema konkurenciju!

Tesla: Revolucija automobilske industrije

Električni automobili kompanije Tesla su na velika vrata ušli na automobilsko tržište. Toliko velika da je model 3S prodat u velikom broju primeraka, donevši kompaniji zaradu od nekoliko milijardi, i pre nego što je zapravo pušten u prodaju. Kako?

Idejni tvorci Tesla automobila su znali da je konkurencija ogromna. Da postoje i druge kompanije koje proizvode električne automobile i da postoji šansa da ne uspeju da se probiju na tržište. Međutim, doneli su odluku koja je sve promenila – pored sjajnih performansi, dizajnirali su auto koji fenomenalno izgleda.

Njegov fantastičan dizajn, jednostavan i istovremeno elegantan i skupocen izgled, sjajno opremljena unutrašnjost u čijem centru se nalazi ekran osetljiv na dodir samo su neke od stvari koje čine ovaj automobil pravim umetničkim delom.

Philip Morris: Inovativni IQOS uređaji

Kompanija Philip Morris je iznedrila pravi dragulj za svoje korisnike – IQOS 3 uređaj za zagrevanje duvana. Ovaj inovativni uređaj je izazvao pravu pompu kod korisnika, i to upravo zato što predstavlja spoj funkcionalnosti i autentičnog, pametnog dizajna koji daje svojim korisnicima šansu da prilagode IQOS svom ličnom stilu i preferencijama.

Ono što izvaja ovaj uređaj od svih ostalih jeste, pored sjajnih performansi, na prvom mestu kompaktan, elegantan, intuitivni i praktičan dizajn koji je u potpunosti prilagođen korisnicima. Takođe, IQOS ne samo da dolazi u četiri različite boje, već ima i raznobojne dodatke i aksesoare koji se mogu kombinovati i uklapati na različite načine.

Sama činjenica da je Philip Morris prepoznao potrebe svojih korisnika, uspeo da spoji lepo i korisno, i pruži korisnicima mogućnost da učine svoj uređaj jedinstvenim, potvrđuje tezu da je korisničko iskustvo ključ uspeha svake kompanije.

Nike: Dizajn i udobnost

Kompanija Nike postoji na tržištu već 55 godina. I za sve to vreme uspela je ne samo da opstane, već i da se istakne kao jedna od vodećih i najuspešnijih kompanija koja se bavi prodajom sportske opreme. Ono što je bez svake sumnje zaslužno za ovako veliki uspeh jeste vizija i kreativnost ljudi koji stoje iza ovog brenda.

Pored izuzetno kreativnog logoa kompanije, kao i slogana koji je poznat širom sveta, Nike proizvodi su poznati po svom futurističkom, lako prepoznatljivom dizajnu, živopisnim i često kontrastnim bojama, kao i vrhunskoj izradi završnih detalja. Sve ovo pruža mogućnost korisnicima da nose nešto čime mogu da iskažu sebe i svoju kreativnost i što će ih, samim tim, zaista izdvojiti iz mase.

Legendarne Air Max patike su verovatno jedan od najpopularnijih modela ovog brenda, a osim toga što su izuzetno udobne i dizajnirane tako da ih možete nositi čitavog dana, oblik đona i izbor boja su ono što ih čini zaista posebnim i unikatnim. I zbog toga traju već više od 30 godina.  

Ovo su samo neke od kompanija na čijem primeru jasno vidimo značaj estetike i dizajna na današnjem tržištu. Da li i vi znate neki primer?