Kako ukloniti zadah iz usta na prirodan način

Kako ukloniti zadah iz usta na prirodan način

Ne dozvolite da vam loš dah upropasti romantično veče ili poslovni sastanak. Naučite kako ukloniti zadah iz usta. Slede saveti koje morate znati.


Ma koliko da ste puni samopouzdanja, lepi i negovani jedna, da li baš sitnica, može sve to baciti u drugi plan i učiniti kontakt sa vama neprijatnim.

Zadah iz usta nije prijatan ni za one koji od njega pate, ali ni za one koji su mu  izloženi.

Neugodan miris iz usta može imati više različitih uzroka i generalno uzev, ni jedan od njih nije nešto što možete zanemariti. Ne samo zbog neprijatnosti već pre svega zato što je smrad iz usta uvek pokazatelj da nešto nije kako treba u vašim ustima ili na drugom mestu u organizmu.

Loš zadah iz usta se medicinski zove halitoza. Može biti rezultat loše oralne higijene ali i znak drugih zdravstvenih problema.

Hrana koju jedete kao i neke nezdrave životne navike mogu pogoršati stanje.

Zadah iz usta uzroci

Kako ono što jedemo utiče na zadah iz usta

U osnovi, sve što pojedemo počinje da se vari još u ustima. Hrana jakih mirisa kao što je beli luk na primer, ostavlja takav trag da ge dodatno pranje zuba i ispiranje osvežavajućim vodicama može na kratko zamaskirati ali ne i ukloniti. Ponekad je potrebno da prođe i dva dana da se rešite zadaha jako začinjene aromatične hrane.

Zapravo miris nestaje tek kada hrana koja ga je izazvala napusti naše telo u potpunosti.

Loše higijenske navike prouzrokuju neprijatan miris u ustima

smrad iz usta

Značaj redovne oralne higijene ne treba posebno naglašavati. Jasno je da je ona uslov zdravlja kaoko usne duplje tako i naših zuba.

Ne dozvolite da vas umor savlada i da na spavanje odete neopranih zuba. Čestice hrane zaostale u ustima pogoduju razvoju bakterija između zuba , na desnima i jeziku. Ovo će svakako rezultirati neprijatnim zadahom iz usta kao i ozbiljnom opasnošću od karijesa zuba.

Jutarnji zadah iz usta

Tri glavna razloga lošeg zadaha iz usta nakon buđenja su duvan , suva usta i loša oralna higijena.

Suva usta

Ukoliko je vaša oralna higijena besprekorna onda je verovatno noćna suvoća usta razlog jutarnjeg smrada iz usta. Pljuvačka je veoma važna jer prirodno drži pod kontrolom bakterije u usnoj duplji. Tokom noći ona se mnogo manje izlučuje. Ukoliko pri tom spavate otvorenih usta, sluzokoža će se osušiti, a bakterije će se mnogo više razmnožavati . Pojedini lekovi mogu dodatno pogoršati stanje.

Pušački zadah iz usta

Ukoliko se još niste osvestili i ostavili pušenje nemojte očekivati da bilo šta na vama, uključujući i vaš dah opojno miriše.

Neprijatan zadah duvana se uvuće u svaku poru kože, kose i odeće. To što vi to više ne osećate jer vam je duvan uništio čulo mirisa, ne znači da drugi ne osećaju.

Duvanski zadah iz usta odstranjuje se samo odustajanjem od pušenja.

Dok se to ne desi od pomoći može biti što češće pranje zuba i žvake bez šećera na bazi mentola.

Koji su zdravstveni problemi povezani sa lošim zadahom iz usta?

Pod pretpostavkom da je vaša oralna higijena besprekorna i da su vam zubi zdravi, a ipak patite od smrada iz usta, to može biti znak oboljenja.

Najćešće je reč o bolesti desni ali neprijatan miris iz usta može doći i od gljivične infekcije, dijabetesa, problema sa jetrom ili bubrezima.

Zadah iz usta, dakle nije pojava koju treba da zanemarite čekajući da prođe sama od sebe. Iza lošeg daha krije se neki uzrok koji treba ispitati i ukloniti.

Ne maskirajte problem mentol bombonama i mirišljavim žvakama već sasecite pojavu u korenu.

Uporan loš zadah ili neki loš, čudan ukus u ustima može biti upozorenje na bolest desni. Desni oboljevaju usled nakupljanja plaka na zubima. Bakterije prisutne u zubnom plaku izlučuju toksine  koji iritiraju tkivo desni. Ukoliko ništa ne preduzmete puštajući da iritacija desni potraje može doći do oštećenja desni pa i vilične kosti.

Zubne proteze koje ne naležu dobro na desni takođe mogu prouzrokovati neprijatan zadah u ustima. Tu su još i gljivične infekcije kao i karijes zuba.

Medicinsko stanje poznato pod nazivom suva usta (xerostomia) može biti razlog smarada iz usta. Pljuvačka je neophodna da vlaži sluzokožu usne duplje. Ona neutrališe ‚kiseline koje plak proizvodi i ispira mrtve ćelije sluzokože koje se gomilaju na jeziku, desnima i unutrašnjo strani obraza. Ne uklone li se ove nepoželjne materije iz usta one se razlažu i prouzrokuju loš zadah u ustima. Suva usta se mogu javiti kao propratni efekat različitih medicinskih problema pljuvačnih žlezda.

U slučaju konstantnog disanja na usta kada je nos zapušen, takođe se javlja suvoća usta, ipak ovo je prolaznog karaktera, čim vam se otpuši nos simptomi će nestati.

Mnogi zdravstveni problemi mogu biti uzrok neprijatnog zadaha iz usta. Na ove svakako obratite pažnju:

Ukoliko i pored besprekorne higijene i zdravlja zuba proble sa lošim dahom istrajava znak je da se nešto pogrešno dešava u organizmu a to ne smete zanemariti. Obavite neophodne pretrage dok ne otkrijete uzrok kako biste ga uklonili.

Kako ukloniti neprijatan zadah iz usta

Perite zube češće i čistite ih zubnim koncem

Plak je lepljiva skrama koja vam se nakuplja na zubima. Sadrži bakterije koje zajedno sa zaglavljenim ostacima hrane kvare vaš dah.

Perite zube najmanje dva puta dnevno.

Zubni konac je obavezan bar jednom dnevno.

Ukoliko vam dah nije besprekoran i jedno i drugo radite malo češće.

Ipak ne preterujte i ne budite grubi. Ukoliko četkate suviše grubo, možete izazvati povlačenje desni i oštećenje zubnog kamenca.

Ispirajte usta

Pored toga što osvežavaju dah, vodice za ispiranje usta vas dodatno štite jer vas oslobađaju bakterija u ustima. Svež miris peperminta čini da se osećate dobro i sigurnije u sebe prilikom kontakta sa drugim ljudima.

Ukoliko kupujete mirišljave vodice uverite se da one zaista ubijaju mikrobe koji uzrokuju loš zadah iz usta. Nemojte se zadovoljiti maskiranjem problema time što ćete ga na kratko pokriti mirisom. Ispirajte svakodnevno efikasnom vodicom koja će eliminisati uzrok.

Izribajte jezik

Skrama koja se normalno stvara na jeziku može postati dom smrdljivim bakterijama.Da bi ih se otarasili nežno izribajte i jezik četkom za zube prilikom svakog pranja zuba.

U početku to može biti malko neprijatna radnja ali kada se jednom naviknete pranje zuba bez četkanja jezika će vam izgledati skroz nekompletno.

Kao da ste oprali samo levu ili samo desnu stranu zuba.

Na ovaj način uklonićete bakterije i ostatke hrane, kafe i slično zajedno sa mrtvim ćelijama sa jezika.

Bombone zamenite žvakama bez šećera

Bakterije u našim ustima vole šećer i od njega stvaraju kiselinu koja nam kvari zube i prouzrokuje zadah u ustima. .

Žvakanje žvake stimuliše izlučivanje pljuvačke koja je prirodni odbrana usta od kiseline, plaka i mikroba koji prouzrokuju loš miris iz usta.

Sprej za zadah iz usta

Sprej za usta može biti način kako ukloniti zadah iz usta.

Ponuda raznih sprjeva je zaista velika. Svi reklamiraju svoj kao posebno efikasan. Nemojte bežati od spreja. Posle njegove primene osećamo se svežije i bolje a zadah iz usta se povlači bar na neko vreme. Ono na šta , međutim morate obratiti pažnju prilikom izbora je njegov sastav i delovanje.

Birajte sprej za uklanjanje zadaha iz usta koji je napravljen na bazi lekovitog bilja koje ima antimikrobno dejstvo . Drugim rečima, vaš sprej za usta ne sme da sadrži štetne hemikalije a zatim treba da eliminiše mikrobe koji izazivaju smrad iz usta a ne samo da maskira problem

Prirodni lek za zadah iz usta

neprijatan zadah iz usta

Narodna mudrost je beskrajna. Čovek je kroz vekove skupljajući iskustva pronašao način da sebi pomogne u svakoj situaciji pa i kada je smrad iz usta u pitanju.

Mi vam prenosimo neke efikasne načine kako biste povratili dah svež kao izvorska voda.

Soda bikarbona i limun

  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/2 kašičice limunovog soka
  • Pomešajte sastojke. Nežno utrljajte dobijenu oastu na svoje zube , ostavite da deluje 1 minut a zatim isperite čistom vodom. Ovu mešavinu možete naneti na četkicu umesto paste i njome oprati zube, efekat će biti još bolji. Smete koristiti jednom nedeljno.
  • Soda bikarbona dovodi u ravnotežu pH vrednost u ustima smanjujući kiselost sredine jer je po prirodi bazna. U kombinaciji sa antimikrobnim svojstvima limunovog soka ona postaje moćno sredstvo za uklanjanje neprijatnog zadah aiz usta. Istovremeno uklanja kamenac sa zuba.

Ne koristite ovaj lek prečesto da ne biste oštetili zubnu gleđ.

Cimet

Poznato je da cimet deluje antibakterijski. Dokazano je da je efikasan protiv onih vrsta bakterija koje izazivaju infekcije u ustima.

Štapići cimeta sadrže i vlakna koja pospešuju mikrobiološku raznolikost u ustima.

Zeleni čaj

Istraživanja su pokazala da zeleni čaj privremeno uklanaja zadah iz usta zahvaljujući njegovoj antibakterijskoj i dezodorišućoj aktivnosti. Ovo se verovatno dešava radom antioksidanata-polifenola koje sadrži.

Možete sa ispijanjem nekoliko šolja zelenog čaja dnevno.

Aloja

Aloja je biljka koja prirodno ubija gljivice i bakterije. Istraživači su došli do zaključka da je efikasna kao hlorheksidin vodica za ispiranje usta jer smanjuje plak. Aloja takođe pospešuje sintezu kolagena i na taj način povećava sposobnost regeneracije sluzokože i čuva zdravlje usne duplje.

Možete napraviti svoju sopstvenu vodicu za ispiranje usta kako biste uklonili zadah iz usta. Prokuvajte malo vode, kada se ohladi dodajte aloja gel. Po želji dodajte i nekoliko kapi esencijalnog ulja nane radi lepšeg ukusa i mirisa.

Mnoge paste za zube i vodice za ispiranje usta su deklarisane da ubijaju bakterije prouzrokovače lošeg zadaha iz usta. Međutim, mi zapravo veoma malo znamo kako ti proizvodi deluju na kompletan mikrosvet u našim ustima.

Prirodni proizvodi koji poseduju antimikrobna svojstva mogu biti dosta efikasniji jer će sačuvati dobre bakterije u ustima.

Esencijalno ulje nane

Za uklanjanje lošeg zadaha pokušajte da grgljate vodu  kojoj ste dodali dve kapi esencijalnog ulja nane. Ova biljna esencija je moćan anti mikrob koji ubija štetne bakterije a dah ostaje svež.

Ulje limunove trave za uklanjanje zadaha iz usta

I limunova trava ima tu moć da ubija mikrobe.

Ulje ove biljke se može koristiti oralno ili spolja već u zavisnosti od potrebe. Zvakanje korice limuna takođe može poslužiti uklanjanju zadaha iz usta.

Ulje eukaliptusa protiv smrada iz usta

Ulje eukaliptusa je dobro znano po sposobnosti redukcije proizvodnje sekreta. Ono jača imunitet, smanjuje upale, ubija mikrobe, oslobađa bola i deluje kao antioksidant.

Ulje karanfilića

Bakterije kojeprouzrokuju probleme sa varenjem i zadah u ustima možete potamaniti ovim uljem koje sadrži komponente smrtonosne za gljivice i bakterije.

Koristi se i za oslobađanje od bola pogotovu kada je reč o hitnim problemima sa zubima.

Postupak je isti, nekoliko kapi esencijalnog ulja dodajete u vodu i tako dobijate lekovitu vodicu za ispiranje usta.

Pomorandžino ulje za uklanjanje zadaha iz usta

Preparati za čišćenje su često namirisani ovim uljem zbog njegove sposobnosti da uklanja neprijatne mirise. Bogato je antioksidantom limoninom koji može pomoći tako što će uništiti mikrobe koji prouzrokuju loš zadah u ustima.

Da li ćete dodati nekoliko kapi koncentrovanog pomorandžinog ulja u vodu i mućkati u ustima ili ćete žvakati komadić kore od pomorandže, svakako nakon toga će vam dah divno mirisati.

Ipak ne očekujte da problem rešite za jedan dan.

Pre upotrebe ovih ulja za osvežavanje daha, konsultujte svog stomatologa i ne koristite ih duže od 2-3 nedelje . Možete ih kombinovati da biste dobili željeni ukus.

Slana voda

  • 1 kašičica soli
  • Čaša tople vode

Razmutite so u vodi i grgljajte jednom do dva puta dnevno

Rastvor slane vode čisti usta i neutrališe kiselinu iz njih. So je prirodni dezinficijens i može biti dobar način kako sprečiti zadah iz usta.

Šta još temeljno čisti usta od izazivača neprijatnog zadaha: Ulje susama koje uz to i izbeljuje zube, ulje čajnog drveta koje možete dodati svojoj pasti za pranje zuba, ono ubija bakterije

Smrad iz usta iskustva

Tragajući za savetima onih koji imaju iskustva sa zadahom iz usta našla sam mudar savet na forumu. Naime, evo kako da bez odlaska lekaru saznate da li su u vašim ustima prisutne bakterije izazivači neprijatnog zadaha.

“Ujutru pre pranja zuba i dorucka u casu napunjenu vodom ispustiti pljuvacku i sacekati 15 minuta. Ako pljuvacka i dalje bude plivala na povrsini onda je u redu.

Ali ako posle 15 minuta pocnu da se stvaraju „dronjci“ koji se razvlace i spustaju na dno case  onda imate ove bakterije vise nego sto treba i pristupite lijecenju”.

Neke dame su tragajući za rešenjem problema uradile bris grla i saznale da je tamo prisutna kandida koja izaziva loš zadah. Leči se Nistatinom koji je lek protiv gljivičnih infekcija.

Druga pak pacijentkinja ima problem sa kamenom u krajnicima koji jo je izazvao smrad u ustima. Lečila ga je slanom vodom i pomoglo je.

Kod upornog zadaha obavezno se počinje brisom grla, ukoliko je nalaz negativan ide se na analizu krvi i druge pretrage da se ispita zdravlje jetre, bubrega, sinusa. Nikada vam zadah iz usta ne dolazi bez razloga.

Najzad, opet sam došla do zdravih životnih navika i dobrog stila življenja. Dakle higijena na prvom mestu, bez duvana, jedite puno presne hrane i brinite maksimalno o zdravlju celog organizma.