Vodica za ispiranje usta osvežava dah za tren!

Vodica za ispiranje usta osvežava dah za tren!

Autor:

Vodica za ispiranje usta može da vas reši neprijatnog zadaha iz usta. I nije to jedina korist. Rastvor za ispiranje usta ima niz prednosti, pa da vidimo onda koje su.

Sigurni smo da je poslednja stvar koju želite da vam se desi u društvu drage osobe, jeste neprijatan zadah iz usta. Da li vam u tim situacijama može biti od pomoći vodica za ispiranje usta?

Kao neizostavan deo vaše dobre rutine oralne higijene, možete da koristite i vodicu za ispiranje usta kako bi zubi i desni bili zdravi, pre svega.

Vodice za ispiranje usta osmišljene su kako bi dodatno očistili usta nakon pranja zuba .

Obzirom da je vodica za ispiranje usta tečnost, može doći do nekih mesta, do kojih pasta za zube ne može.

Međutim, ono što treba da znate jeste da vodica za ispiranje usta nije zamena za pastu i četkicu za zube. Ona je dopuna za vašu oralnu higijenu i ima jednu posebnu prednost, a to je upravo da smanjuje neprijatan zadah iz vaših usta.

Vodica za ispiranje usta pomaže kod sprečavanja propadanja zuba. Antiseptičko dejstvo smanjuje bakterije koje uzrokuju bolesti desni i zuba, i upravo taj neprijatan zadah iz usta.

Da biste znali kako se pravilno koristi tečnost za ispiranje usta, koja je cena i sve prednosti, nastavljamo dalje u tekstu o tome.

Šta je tečnost za ispiranje usta?

vodica-za-usta

Vaš stomatolog je sve vreme bio u pravu kada vam je pričao koliko je važna nega zuba. Da li ste zanemarili savete ili ne, ali vodica za ispiranje usta pruža neophodnu svežinu vašim ustima. Bez obzira na vaše zubarske preporuke, vodica za ispiranje usta preporučuje se za sve odrasle i decu stariju od 6 godina.

Ako želite da potrošite manje vremena u stomatološkoj ordinaciji, onda vam je u potpunosti jasno da vaša nega usta mora da bude adekvatna. Osim redovnog pranja zuba, i korišćenja konca za zube, tečnost za ispiranje usta, trebalo bi da bude deo vaše svakodnevne rutine, kada je nega zuba, desni i usta u pitanju.

Vodica za ispiranje usta je tečnost koja služi za ispiranje usta, i služi za poboljšanje celokupnog zdravlja zuba, desni i jezika.

Rastvor za ispiranje usta ne služi samo da osveži vaš dah, već na pravom mestu služi u borbi protiv naslaga i gingivitisa, pomoć je kod sprečavanja nastanka karijesa, kamenca i parodontopatije, kao i smirivanja malih iritacija u ustima. U isto vreme postoje i specijalno kreirane vodice za ispiranje usta koje imaju funkciju i pomaže kod izbeljivanja zuba.

Redovnom upotrebom vodice za ispiranje usta, primetićete kako je ukus u ustima prijatniji, svežina je očigledna, a vaš osmeh blistav i lep.

Tečnost za ispiranje usta i njene prednosti

Koristeći tečnost za ispiranje usta, činite dobro vašim zubima, desnima i ustima u isto vreme. Da vidimo zbog čega je to tako, i koje su sve prednosti ovog preparata:

 • Može da vam pomogne kod smanjenja osetljivosti zuba
 • Mogu da sadrže antiseptičke sastojke, koji će biti od pomoći u borbi protiv bolesti desni. Takođe, vodica za ispiranje usta pomaže kod ublažavanja bola.
 • Pomaže kod čuvanja usta nakon vađenja zuba, čime se smanjuje pojava mogućih problema.
 • Vraća minerale u gleđi
 • Sprečava karijes
 • Jača vaše zube
 • Efikasno pomaže kod oralne higijene kod onih osoba sa ograničenom spretnošću ili kod osoba kod kojih je teže pranje zuba – npr. kod osoba sa fiksnom protezom, implantima ili mostovima.
 • Ublažava bol u ustima
 • Svežina u ustima i do 12 sati
 • Efikasno rešava problem zadaha iz usta, u veoma kratkom roku
 • Može pomoći kod olakšanja neprijatnog osecaja u ustima, ako se koristi pre i posle oralne hirurgije
 • Ublažavaju izgled mrlja na zubima
 • Brze su i jednostavne za korišćenje
 • Sigurne su za dijabetičare i za decu
 • Tečnost za ispiranje usta je bez alkohola, protiv plakova na zubima i protiv gingivitisa.
 • Snažan osećaj i prijatan ukus u ustima

Osim toga kada kupujete tečnost za ispiranje usta, vodite računa o sastojcima. Najbolja tečnost za ispiranje usta treba da sadrži fluor. Ovaj sastojak je oružje broj jedan protiv svih bolesti usta, i  najbolji način kako bi sprečili nastanak bolesti zuba. Postoje različite jačine fluora za različite upotrebe.

Mogući nedostaci rastvora za ispiranje usta

Osim velikog broja prednosti ipak postoje i neke stvari koje mogu da se smatraju nedostacima, i to:

 • Vodice za ispiranje usta koje sadrže hlorheksidin mogu da zamažu zube i mogu da ometaju vaš ukus u ustima, ako se uzimaju dugoročno
 • Dugotrajno korišćenje vodice za ispiranje usta, koje sadrže alkohol može da isuši usta i da ubije dobre bakterije. To takođe može iritirati desni.
 • One nisu zamena za pravilno trljanje i pranje zuba.
 • Nije zamena za konac za zube

U nekim vodicama za ispiranje usta, prisutan je alkohol kako bi se:

 • Zamaskirao loš ukus nekih sastojaka
 • Poboljšalo antiseptičko dejstvo
 • Pomglo  pri izvođenju čišćenja

Količina alkohola je, međutim, mala i zato nema potrebe da brinete, ukoliko se pridržavate uputstva za upotrebu. Međutim, vodite računa da ove vodice za ispiranje usta držite što dalje od vaše dece.

Ako ste zabrinuti za korišćenje vodice za ispiranje usta sa alkoholom, dostupne su alternative bez alkohola – tako da neka one budu vaš izbor.

Alkohol može da utiče i dovede  do sušenja usta, pa ako već imate kserstomiju(suvoću usta) za vas se preporučuje da izbegavate takve proizvode.

Kako se koristi vodica za ispiranje usta?

Pratite uputstvo na etiketi na vašoj vodici za ispiranje usta. Pažljivo pročitajte kolika količina je dozvoljena, koliko dugo može ostati u ustima i kada možete isprati.

Rastvor za ispiranje usta se ne pije. Ujutru i uveče nakon detaljnog pranja vaših zuba i čišćenje zuba koncem, koristi se vodica za ispiranje usta.

Uzećete količinu koja je ispisana na samom proizvodu, ne više, a ne ni manje od naznačenog. Tečnost ćete sipati u usta i mućkati u ustima r.

Vreme koje je potrebno da se vodica za ispiranje usta zadrži u ustima, takođe je naznačeno na samom proizvodu, ali ne bi trebalo da bude duže od 30 sekundi.

Nakon što ste oprali i osvežili vaša usta na ovaj način, rastvor za ispiranje usta, ispljunite. Dakle, ne gutate tecnost za ispiranje usta.   Osetićete odmah veoma prijatan osećaj u ustima, i čistoću. Neće biti onih naslaga na zubima.

Osim toga, rastvor za ispiranje usta možete da koristite i nakon svakog pranja u toku dana. Ono što je veoma važno da znate, jeste da vodica za usta pruža svežinu i prijatan dah, čak i do 12 sati nakon korišćenja.  

Inače, tečnost za ispiranje usta je takav proizvod koji se pakuje u praktičnim bočicama, tako da je uvek možete nositi u svojoj torbi. Može biti uz vas na svakom vašem putu.

Tečnost za ispiranje usta upotreba

Vodica za ispiranje usta treba da vam pruži zaštitu i svežinu u ustima i do 12 sati. Ona uspešno neutralizuje bakterije, osvežava neprijatan zadah iz usta, sprečava suvoću usta i sprečava jutarnji neprijatan dah.

Vodice za ispiranje usta treba da pruže dugotrajnu svežinu ustima, da ne sadrže veštačke  boje, ukuse ili alkohol. Samo tako dobićete svež dah. Rastvor za ispiranje usta ne ostavlja oštar osećaj u ustima. 

Veliki broj vodica za ispiranje usta proizvode se i posebno su čak dizajnirane za vegane, preporučuju se za upotrebu svima, kao i za dijabetičare.

Najbolja vodica za ispiranje usta efikasno ubija bakterije, osvežava dah i usta čini čistim i veoma svežim. Rastvor za ispiranje usta smanjuje i sprečava pojavu naslaga na zubima i gingivitis.

Birajte vodice za ispiranje usta koje sadrže eterična ulja – eukaliptus, mentol i metil salicilat (ulje zimzelena) , kako bi odmah ubile veliki broj bakterija u ustima.

Umesto da samo neutrališe loš zadah, dakle, vodica za ispiranje ubija bakterije koje su  upravo uzrokovale loš zadah na prvom mestu. Ukoliko je redovno koristite  možete sprečiti nastanak bolesti desni i zuba.

Ukoliko imate problem da  se odlučite koja vodica za ispiranje usta je najbolja za vas, onda možete birati i po sastojcima, od kojih na kraju, najviše i zavisi onaj osećaj u ustima. Ukoliko imate suva usta, birajte one koje su posebno kreirane baš za osobe koje imaju ovaj problem. Ovakve vodice  sadrže određene sastojke kako bi se sprečilo propadanje vaših zuba i druge oralne bolesti. U isto vreme najbolja tečnost za ispiranje usta efikasno će ublažiti manje iritacije u ustima, osvežava i vlaži usta tokom dana.

Možda se sada pitate da li vodice za ispiranje usta odgovaraju i onima koji imaju posebno osetljive zube i problem sa desnima?

One su prethodno odobrene od strane stomatologa, pa s tim u vezi ne postoji ni jedan način da vodica za ispiranje usta šteti vašim ustima i zubima.

Idealne su za svakog, dakle i kod osoba sa osetljivim zubima i desnima.  Biraćete ukus koji vama najviše odgovara.

Takođe, posebna prednost vodice za ispiranje usta jeste što pruža dugotrajnu svežinu, svežina traje i do 12 sati.

Mogu da koriste i osobe koji imaju fiksne proteze, implante i mostove u ustima. Pakovanja su veoma praktična, tako da su vodice za ispiranje usta jednostavna i laka za korišćenje.

Zašto treba da koristite tečnost za ispiranje usta?

za svež dah vodica za ispiranje usta

Na prvom mestu, ukoliko mislite da će vodica za ispiranje usta da zameni i pastu, i četkicu i konac, to zaboravite. U isto vreme, ako želite da se rešite lošeg zadaha, znajte da vodica za ispiranje usta takođe ne može da zameni zubni konac, kao ni redovno pranje zuba.

Zubni plak koji se nakuplja na površini zuba mora da se trlja četkicom za zube, kako biste ga u potpunosti uklonili, to vam je jasno da vodica za ispiranje usta neće moći u potpunosti da ukloni.

Dakle, jasno vam je da svaki deo nege usta ima svoj razlog zbog čega se koristi, tako je i sa rastvorom za ispiranje usta.

Obično je propisano za pacijente sa lošim  dahom, jer može odmah, istog trenutka da ukloni loš zadah iz usta i ono što uzrokuje taj neprijatan zadah.

Vodicu za ispiranje usta treba redovno da koristite, jer ona spada u deo vaše oralne higijene. Tečnost za ispiranje usta održava zdrav pH u ustima i osigurava da se određene vrste bakterija ne razvijaju.

Posebna prednost jeste ukoliko vodicu za ispiranje usta koristite nakon određene jake hrane, čiji ukus dugo ostaje u ustima.

Ono što je najbitnije, vraćate svoje samopouzdanje i u odnosu sa drugima ne mora da brinete da li se zadah oseća ili ne. Bićete opušteni, jer nećete razmišljati kakav utisak ostavljate na druge, jer situacija lošeg zadaha nije ni malo prijatna ni za vas, kao ni za vašeg sagovornika.

Ukoliko vaš neprijatan zadah traje i posle redovnog pranja zuba i korišćenja vodice za ispiranje usta, treba da posetite svog zubara. U tom slučaju, moguće je da zadah iz usta jeste znak ozbiljnijeg zdravstvenog stanja.

Tečnost za ispiranje usta cena

U specijalizovanim radnjama, možete pronaći veliki broj vodica za ispiranje usta. Pakovanja su veoma praktična, i u samom pakovanju se nalazi uglavnom 500 ml rastvora za ispiranje usta.

Neki od rastvora za ispiranje usta su zelene, neki su plave ili čak roze boje, ali to treba da vam bude najmanje važno. Čitajte dobro uputstvo i vodite računa kako se koristi i koji su satojci. Najpopularniji proizvod iz ovog ranga je Listerin za koji ste sigurno čuli, ali ima ih još!

Cena najpristupačnije vodice za ispiranje usta je 430,00rsd(to je za pakovanje od 250 ml) Ostali rastvori za ispiranje usta su skuplji, i cene su do 1200,00rsd za sadržaj od 500 ml.