Beli luk i med: čudna ali moćna kombinacija!

Beli luk i med: čudna ali moćna kombinacija!

Beli luk i med na prazan stomak? To je pravi pogodak za celokupno zdravlje. Ne postoji ni jedan drugi tretman koji vam odjednom donosi tako mnogo koristi bez bilo kakvih nepoželjnih efekata.

Beli luk obično koristimo samo kao začin koji popravlja ukus naših jela. Na ovaj način, nažalost, gube se njegova brojna korisna svojstva.

Beli luk je neporecivo danas veoma popularno povrće. Na policama samoposluga ćete naći veliki broj različitih proizvoda sa ukusom belog luka kao što je hleb, čips, meso, prezle i razni dresinzi za salate.

Ovo nije ništa neobično budući da je beli luk bio poznat i veoma cenjen već u starim civilizacijama koje su dobro poznavale neverovatnu vrednost ove biljke. Stari Egipćani su ga koristili za poboljšanje snage i produktivnosti kao i protiv ujeda insekata. U Talmudu, Jevrejskom spisu iz drugog veka pominje se kao lek protiv parazita i drugih poremećaja.

Blagotvorno dejstvo belog luka na zdravlje

Beli luk održava normalan krvni pritisak organizma, poboljšava srčanu funkciju, i pomaže u izlečenju gljivičnih infekcija. On takođe jača vaš imunitet i tera prehlade i grip. Zašto onda izbegavate da ga jedete? 

Beli luk je najmoćniji u svežem stanju. Allicin je sastojak koji ga čini tako blagotvornim za zdravlje. On snižava nivo lošeg holesterola i sprečava zgrušavanje krvi a pokazalo se da ima i antikancerogena i antimikrobna svojstva.  Na žalost, ovaj sastojak mu, takođe daje taj jaki miris koji se zadržava dugo nakon konzumacije svežeg belog luka. Što je luk svežiji to je miris jači. Beli luk je niskokaloričan ali veoma bogat nutritijentima. Sadrži magnezijum, Vitamini B6 i C, trideset i tri sumporna jedinjenja i sve važne amino kiseline, selen i vlakna.

Sigurna sam da ni vi kao ni ja nećete ujutru sažvakati čeno belog luka i pored svih saznaja o njegovoj lekovitosti. Ne možemo ipak dozvoliti da nas ljudi izbegavaju zbog našeg “lekovitog” mirisa. Srećom, beli luk možemo upariti sa drugom veoma zdravom i dosta ukusnijom namirnicom a to je prirodni pčelinji med.

Blagodeti meda

med i beli luk

Prirodni med je pun enzima, vitamina i minerala koji deluju kao antioksidanti u borbi sa slobodnim radikalima. Iako mu pojedinci pridodaju lošu reputaciju jer je sladak znajte da je neverovatna količina raznovrsnih zdravih i korisnih nutritijenata spakovana u samo jednoj kašičici meda. Zahvaljujući balansu tih nutritijenata med ne podiže nivo šećera u krvi tako da ga slobodno mogu konzumirati i dijabetičari. Nezamenljiv je kada vam je potrebno da ojačate imunitet.

Najbolji način da kombinujete lekovita svojstva meda i belog luka je da napravite med obogaćen belim lukom.

Beli luk i med uvek uzimajte na prazan stomak. Ujutru je stomak potpuno prazan i brže i intenzivnije povlači sve nutritijente iz ove fantastične mešavine

Izbor meda

Ako ste u nedoumici koji med da upotrebite za mešanje sa belim lukom dobar je bilo koji prirodni med. Kada kažemo prirodni med mislimo na hladno ceđeni med. Zagrevanjem tokom industrijske obrade med gubi mnoga od svojih svojstava. Kupujte med isključivo kod pčelara od poverenja. Postoje razne vrste meda u zavisnosti od biljke sa koje su ga pčele skupljale. Borov med je, na primer, preporučljiv kod problema sa disajnim organima, suncokretov med sadrži najviše polenovih zrnaca, žalfijin ima najjače antiseptičko dejstvo itd. Ako možete da birate najbolji je livadski med jer je najuniverzalniji i deluje na ceo organizam.

Priprema meda i belog luka

Sastojci:

  • 12 čena belog luka
  • 350 g prirodnog meda
  • Manja tegla sa poklopcem

Priprema:

  • Iseckajte očišćena čena belog luka što sitnije;
  • Sipajte med u teglu;
  • Dodajte iseckan beli luk i promešajte;
  • Zatvorite teglu i ostavite da stoji na tamnom mestu nedelju dana;
  • Uzimajte svako jutro na prazan stomak jednu supenu kašiku Belog luka i meda.

Mešavinom belog luka i meda nahranićete svoj organizam kao nikad pre. Imajte na umu da su efekti ovog tretmana zaista neverovatni. Ne postoji na svetu ni jedna puilula ovakvih svojstava.

Beli luk i med za mršavljenje

Ovo vam možda izgleda kao velika laž, ali nije. Uprkos slasti meda on je veoma prihvatljiva namirnica za sve pa i za one koji žele da smršaju. Objašnjenje je jednostavno.

Kada uzmete beli luk i med na prazan stomak vi nahranite svoj organizam svim neophodnim nutritijentima dok istovremeno ova mešavina smanjuje osećaj gladi.   

To dalje smanjuje stres i proizvodnju hormona stresa-kortizola čiji nivo raste kada trpite stres izazvan osećajem gladi. Zapravo med i beli luk deluju relaksirajuće na naš organizam.

Ovo će vam se sigurno dopasti!

Nedavno revolucionarno otkriće zove se Hibernacijska dijeta. Nu su osmislili britanski stručnjaci farmaceuti i nutricionisti. Ona se sastoji od umerenog vežbanja  i zdrave uravnotežene ishrane bez konzumiranja rafinisane prerađene hrane kao što je beli hleb, pizze, hamburgeri, čokolada, pivo i šećer. Ova dijeta poidrazumeva uzimanje jedne do dve pune kašike meda uveče pred spavanje  u toplom napitku , smutiju ili pravo iz tegle.

Ova fascinantna hibernacijska dijeta medom ( koja mi se by the way, mnogo dopada) obećava bolji san i gubljenje telesne težine istovremeno tako što koristi biologiju našeg tela radeći sa njim a ne protiv njega “regenerativna biologija” Ovo je novi pristup metabolizmu masti koji ne podrazumea crkavanje od aerobika i trčanja na pokretnoj traci ni druge vrste dirinčenja u teretani.

Zvuči isuviše lako, čarobno i lako da bi bilo istinito.?

Veruje se da prirodni med , kada ge konzumirate pre spavana čisti jetru, ubrzava sagorevanje masti, umanjuje stres i obezbeđuje nam kvalitetniji san tokom noći. Odnos fuktoze i glukoze u medu je idealan 1:1 i zato je on najidealnija hrana koja toko noći pročišćava organizam održavajući izbalansiran nivo šećera u krvi dok istovremeno vaši regenerativni hormoni spaljuju zalihe masti.

Nećete pogrešiti ako za ovu čarobnu dijetu iskoristite med obogaćen belim lukom.

Beli luk i med kao lek

Čuva zdravlje krvotoka i brani vas od virusa i bakterija

Kada beli luk dospe u vaš stomak on pospešuje lučenje sokova za varenje. Ovo je vrlo važno za pravilnu apsorpciju gvožđa. Budući bogat vitaminima i mineralima  obogaćuje krv važnim nutritijentima. Alicin iz belog luka snižava holesterol i trigliceride što sprečava zgrušavanje krvi i obezbeđuje normanu cirkulaciju. Sve nabrojano štiti naš organizam od kardiovaskularnih bolesti. Med i beli luk imaju antimikrobna svojstva što znači da ubijaju viruse , bakterije i gljivice. Ova kombinacije držaće podalje od vas prehlade, kijavice i grip. Ako se ipak razbolite ovo je odličan lek koji če olakšati probleme i skratiti vreme ozdravljenja.

Beli luk i med za imunitet

beli luk sa medom

Da li ste znali da u svojoj kuhinji imate veoma moćno sredstvo za podizanje imuniteta organizma?

Zahvaljujući belom luku vaš imunitet je jači i lakše se bori sa klicama izazivačima bolesti. Zdrav i jak imuni sistem je takođe bitan za prevenciju ozbiljnih rizika kao što je pojava kancera. Zato je važno da preduzmete sve što je u vašoj moći  kako biste se zaštiitli. Kombinacija meda i belog luka je jednostavan, lak i jeftin način da učinite nešto za svoj imunitet.

Za par dana ćete početi da osećate više energije, vaše telo će funkcionisati na optiomalnom nivou zdravlja.

Ako pripadate rizičnoj grupi u smislu da radite posao gde ste u kontaktu sa bolesnim ljudima ili iz nekog zdravstvenog razloga ne smete da dozvolite sebi da pokupite neki virus pored meda i belog luka možete potražiti i sirup za imunitet na prirodnoj bazi koji će dodatno pomoći da osnažite svoj imuni sistem.

Beli luk i med protiv herpesa

Herpes simplex je relativno bezopasna ali dosadna virusna infekcija koja se često vraća na isto mesto. Izaziva ga virus simplex. Obično se javlja u vidu ranica i plikova. Kada jednom dobijete virus simplex jedan njegov deo zauvek ostaje “uspavan” u organizmu. Padom imuniteta on dobija priliku i aktivira se. Herpes se može lečiti konvencionalnim lekovima u vidu masti koje ćete udisati a one često sadrže i neke toksične sastojke ali to vam nije jedina opcija.

Kada god ste u mogućnosti da birate izaberite prirodne način lečenja.

Studija koja je rađena  1992 na Brigham Young University je pokazala da je beli luk ubio preko 90% virusa simpleks u roku od 30 minuta. Lekari sa tog instituta su posle ovog otkrića preporučili upotrebi mešavine belog luka i meda kao preventivu pojavi herpesa.

Ako pak dođe do pojave herpesa, sa prvim znacima oboljenja treba udvostručiti dozu (uzimati dve kašike mešavine svakog jutra). Oni takođe savetuju da se beli luk što duže zadrži u ustima pre no što se proguta.

Da biste ubrzali ozdravljenje, tretirajte herpes spolja belim lukom. Presecite čeno belog luka po pola i preitisnite sočni deo na ranicu. Držite 10 minuta.Ponavljajte postupak više puta u toku dana koristeći uvek novo čeno luka. Za dvanaest sati herpes će nestati.

Nije nepoznato da broj pobornika zdravog načina života koji zagovaraju povratak prirodi i shvataju štetnost hemikalija bilo da su u pitanju lekovi, suplementi, kozmetika itd stalno raste. Isto tako, ma koliko da bismo želeli da iskoristimo blagodeti svežeg belog luka ne možemo i ne želimo taj intenzivni miris koji ova biljka ima.

Iskustva mnogih koji su isprobali mešavinu belog luka i meda su pozitivna i svi ga toplo preporučuju jer vraća energiju, pomaže bržem ozdravljenju i jača imuni sistem. Ova mešavina čuva naše srce i krvotok i brine o našoj vitkoj liniji. Nije li med obogaćen belim lukom sve što nam je potrebno?