Da li je kandida u crevima razlog vaše žudnje za slatkišima?

Da li je kandida u crevima razlog vaše žudnje za slatkišima?

Da li ste znali da kandida u crevima može da bude uzrok vaše gojaznosti? Ne samo to, ona može da napravi haos u organizmu, a neke od  opasnosti ne biste ni povezali sa njom. 

Jedna od njih je svakako i žudnja za slatkišima.

Kandida u crevima može postati vrlo opasna onda kada se ne dijagnosticira na vreme. A to nije lako. Često su simptomi vrlo zbunjujući i ponekad nemaju veze sa stomakom i crevima.

Znate li koja je uloga creva?

Ona su deo sistema za varenje. U njima se razgrađuje hrana i creva imaju zadatak da iz hrane pokupe hranjive materije. Odatle ih kroz krvotok šalju kroz celo telo.  Ali kada se javi previše kandide u crevima, onda ona ispušta mikotoksine koji, putem creva, dospevaju u krvotok.

Toksini, znate već, nisu nešto što će pogodovati vašem zdravlju i mogu da se poigraju sa procesima u našem telu. Odatle i ta neodoljiva želja da jedemo slatkiše!

Da li ustanete ujutru i odmah imate potrebu da zasladite dan i posegnete za kockom šećera? Onda bi svakako trebalo da pročitate kakvu ulogu u tome može da ima kandida u crevima.

Šta je kandida?

Kandida je vrsta kvasne gljivice koja je faktički deo čoveka. Imamo  je na koži, ali i na sluzokoži i u unutrašnjosti našeg tela, a posebno u crevima. Kandida u crevima nije bolest, niti je njeno prisustvo tamo nešto nenormalno. Ona, kao i bakterije koje se nalaze u crevima, ima svoju ulogu u razgradnji hrane i sa njom nećete imati nikakvih problema ukoliko se stvari ne otmu kontroli.

A kada gljivice u crevima postaju problem?

Onda kada ih, usled nekih razloga, imate previše!

Sve u prirodi, pa i ljudski organizam, dobro funkcioniše dok je u svom prirodnom balansu. Svaka neravnoteža dovodi do više ili manje ozbiljnih polsedica. Isto je i sa kandidom u crevima – u normalnim količinama, ona samo vrši svoju ulogu. U preteranoj količini postaje prava štetočina u vašem telu.

Nije, dakle, sama gljivica u crevima problem. Problem je kada se ona mnogo namnoži u telu i kada nastane takozvana sistemska kandidijaza.

Kandida u crevima simptomi

Iako zvuči da bi simptomi kandide u crevima  mogli da imaju veze sa nekim stomačnim problemima, nije samo to u pitanju. Ova gljivivca ima sposobnost da prodre u krvotok i na taj način cirkuliše kroz telo, ugrožavajaući i delove organizma koji nemaju veze sa varenjem. Digestivni problemi nisu isključeni . Često simptomi kandide u crevima uključuju probleme sa varenjem, nadimanje, zatvor ili proliv. Ali isto tako uključuju i brojne druge simptome  koji su posledica činjenice da ona kroz krvotok može „zatrovati“ bio koji deo tela.

Najveća opasnost koju nosi kandida u crevima jeste to što vrlo često bude pogrešno lečena!

Simptomi kandide u stomaku i uključuju sledeće:

 • Hroničan umor i iscrpljenost. Zapravo, kandidijaza može biti skriveni uzrok fibromialgije.
 • Loše pamćenje, loša koncentracija, rupe u sećanju pa čak poremećaj pažnje i hiperaktivnost (ADHD)
 • Česte promene raspoloženja, nervoza, depresija
 • Neverovatna žudnja za slatkišima i testeninama
 • Promene na koži i gljivice na noktima, lezije, ekcemi osipi…
 • Alergije
 • Autoimune bolesti kao što su reumatodni artrirtis, problemi sa štitnom žlezdom, multipla skleroza, lupus, psorijaza….
 • Vaginalne infekcije
 • Pad imuniteta, sklonost ka sezonskim alergijama i svrab u šima.

Previše kandide u crevima je ozbiljan problem. Gojaznost i želja za slatkišima je samo jedan od njih. Ako se osvrnete malo oko sebe, primetićete da veliki broj žena koje imaju problem sa viškom kilograma ima isti problem i obično zvuči ovako:

Sve mogu nekako , ali slatkiše ne mogu da ostavim nikako! I testenine! Ja prosto obožavam peciva!“

Poznato?

Možda je zapravo baš u ovome problem.

Kandida je gljivica koje se hrani ugljenim hidratima. Kada je ima previše i vaša potreba za slatkišima postaje veća. Onda kada ne unosite dovoljno slatkiša, ona uzima ugljene hidrate koji su vam potrebni da bi vam dali energiju. Otuda osećaj iscrpljensoti i želje za slatkišima.

Test na kandidu

Možda vam zvuči suludo da posetite lekara sa konstatacijom da vam se jede previše slatkiša i testenina i da se zato gojite. Simptomi kandide u crevima su ponekad zbunjujući mogu odvesti lečenje ne pogrešan trag. Naravno, ako vas pažljivo sasluša i postavi sva potrebna pitanja da bi uspostavio dijagnozu, lekar će da posumnja na kandidijazu.

Da bi se ustanovilo da li zaista imate problem, potrebno je da uradite test krvi, stolice i urina. Sve to su laboratorisjki testovi koji će pokazati imate li problem ili ne, i da li se kandida proširila po vašem telu.

Pored ovih laboratorisjkih testova, možete da isprobate i jedan mali kućni test za kandidu. To je test pljuvačke i  za njega vam  potrebna vam je samo čaša vode.

kandida u crevima - test

Ukoliko imate zaista veliki broj gljivica u telu,one će se naći i u vašoj pljuvački.

Uradite sledeće:

 •         Uveče pre spavanja napunite čašu sa vodom
 •         Ujutru čim ustanete pljunite u čašu

Savet: Najbolje rezulatete će dati prva jutarnja pljuvačka, zato stavite čašu vode pored kreveta kako biste to što uradili čim se probudite. Nemojte se truditi na nakupite puna usta pljuavčke ili da pijete vodu – ispraćete gljivice i smanjiti njihovu koncentraciju u pljuvački. Ono malo što ima, odmah ispljunite.

Rezultati ovog testa nisu merodavni kao laboratorisjki, ali su brži i mogu da ukažu na problem.

Kako protumačiti rezulatate kandida testa sa pljuvačkom?

Nakon 15 minuta pogledajte čašu sa vodom.

 • Ukoliko se pljuvačka rastvorila ili pliva po površini, sa vama je sve u redu.
 • Ukoliko primetite da se trag pljuvačke na površini proširio u dubinu, da se iz njega prostiru vlakna, da je deo pljuvačke pao na dno jer je teži od vode i da je voda postala malo mutna – znak je da možda imate problem sa kandidom u crevima.

Kako se dobija kandida u crevima?

Ne dobija se. Svi je imamo. Pitanje je samo u kojim količinama.

Zdrav organizam se jednostavno bori sa kandidom i stvara ravnotežu. Organizam sa oslabljenim imunitetom može se naći u problemu! 

Pored gljivica, u crevima se nalaze i zdrave crevne bakterije čiji je posao da razgrađuju hranu, ali i da drže gljivice pod kontrolom. Dok ima te ravnoteže između  dobrih bakterija i kandide u crevima, sve je u redu. Kada se naruši, nastaje problem.

Uzroci kandide u crevima su sledeći:

 • Loša ishrana sa previše šećera, bilo u obliku slatkiša ili previše ugljenih hidrata (recimo previše testenina)
 • Previše alkohola
 • Konzumiranje previše fermentisanih proizvoda. Kombuha i kefir su zdravi i lekoviti, ali ne preterujete, posebno onda ako sumnjate na kandididijazu!
 • Stres  – on podiže nivo hormona kortizola ali i nivo šećera u krvi, a to pogoduje razvoju gljivica u crevima
 • Upotreba antibiotika. Pored loših bakterija, oni uništavaju i dobre i tako stvaraju uslove za razvoj kandide.
 • Uzimanje kontraceptivnih pilula. I ove pilule koje uzimate da se ne biste pitale „Zašto mi kasni menstruacija?“ mogu da imaju ovakve sporedne efekte.

Šta se zapravo dešava usled svega ovoga?

Loše navike oslabljuju vaš imuni sistem i on nema snage da se bori protiv invazije kandide. Osim toga, na ovaj način u telu se stvara kisela sredina koja pogoduje razvoju gljivica.

Ima i onih teorija da je rak zapravo gljivica i da je za lečenje od raka potrebno alkalizoavti telo. Sve u svemu, višak gljivica prodire u vaš krvotok i tako „napada“ ostale delove tela. Zanemarite li to dovoljno dugo, imaćete životne energije koliko i isceđena krpa!

Anti kandida dijeta – prva faza lečenja gljivica u crevima!

Samo lečenje kandide u stomaku ima nekoliko faza.

Prva faza je ubijanje gljivica i čišćenje organizma. U ovoj fazi vodi se računa o ishrani i ne unose se namirnice kojom bi gljivice mogle da se hrane. Uz to se pije mnogo vode kako bi telo brže i lakše izbacilo toksine. Drugim rečiima, potrebno je da izgladnite gljivice. Pošto ne možete baš da ne jedete ništa, to zahteva posebnu anti kandida dijetu.

Anti kandida dijeta je zapravo dijeta sa smanjenim unosom ugljenih hidrata  

U ishrani protiv gljivica strogo su zabranjeni :

 • slatkiši
 • alkohol
 • med
 • voće
 • mleko jer sadrži mlečni šećer i mlečni proizvodi sa nekim kulturama buđi kao i kefir
 • testenine i žitarice
 • povrće bogato skorobom kao što je krompir, šaragrepa i drugo
 • pasulj i mahunarke koje su teške za probavu
 •  pečurke, jer su i one vrsta gljiva
 • kafa, čaj, voćni sokovi,  lekoviti napitci koji se prave od gljiva kao što je kombuha
 •  prerađeni proizvodi jer sadrže aditive i sakrivene šećere. Dakle, nema konzerviranih proizvoda i mesa, dimljenog mesa, majoneza, senfa, kečapa i slično

žudnja za slatkišimaSigurno se sada pitate šta možete jesti?

U anti kandida ishrani dozvoljeno je jesti sledeće:

 • povrće, najbolje spremljeno na pari – kelj, kupus, spanać, paradajz, tikivce, brokoli, luk, patlidžan, celer, masline
 • mlečne proizvode sa živim bakterijskim kulturama (jogurt)
 • piletina, govedina, ćuretina , jaja
 • voda, čaj od mente, cimeta ili đumbira, čaj od maslačka i koprive
 •  dozvoljeni su začini začinska bilja, maslinovo ulje, kokosovo ulje,
 • probiotici, mleveni lan jer mogu da poboljšaju probavu

Ovaj proces čišćenja i izgladnjivanja gljivica traje najmanje dve nedelje, ali može trajati i mesecima.

Anti kandida dijeta je veliki izazov ali imajte na umu da to nije nešto što treba da pratite do kraja života.  

Kandida u crevima nije bolest poput celijaklije ili dijabetesa već prolazna neravnoteža u vašem telu koja se može izlečiti. Onda kada se rešite gljivica, moći ćete ponovo da se vratite namirnicama koje volite.

Lečenje prirodnim lekovima – druga faza lečenja!

Druga faza lečenja podrazumeva korišćenje  nekih prirodnih metoda.Kandida u crevima može da izazove raznorazne probleme i njeno lečenje  nije jedostavana doza pilula protiv gljivica. Potrebno je dosta vremena da bi se one ubile. I baš kao što lečenje bakterijskih upala zahteva borbu sa bakterijama, tako lečenje crevne kandide zahteva borbu protiv gljivica.

Čajevi protiv kandide

Tražite prirodan lek? Ona su cajevi protiv kandide najbolji izbor. Lako se spremaju i još lakše konzumiraju, čak i onda kada nisu preterano ukusni.

 • Čaj od đumbira. Ne postoji moćniji ni jedostavniji čaj za pravljenje. Đumbir je poznat po svojim zdravstevnim prednostima , deluje protiv bakterija i gljivica i ostalih mikroba i pospešuje imuni sistem.

Za pripremu čaja potrebno vam je : 1 komadić svežeg đumbirovog korena,2 čaše vode i malo limunovog soka. Vodu ostavite da provri pa dodajte oljušten i iseckan koren đumbira. Možete ga i narendati. Začinite sa malo limunovog soka.

 • Čaj od korena maslačka. Eto razloga da se raujdete proleću kada maslačka ima na sve strane. Smatra se da je koren od maslačka dobar prebiotik. Prebiotik nije isto što i probiotik. Prebiotik je hrana za dobre bakterije. Na ovaj način podstiče se razvoj dobrih bakterija i pobeđuje kandida.

Za pripremu ovog čaja treba vam: kašika sitno seckanog maslačkovog korena, 4 dl vode. Kuva se dok ne provri, a zatim odstoji 15 minuta. Pije se 2 puta dnevno.

Možete koristiti svež ili sušen koren maslačka (prilika da spojite dobro i korisno, očistite dvorište ili baštu i osušte koren da imate lek za zimu)

 • Čaj od lista koprive potpomaže imunitet i veoma je bogat vitaminima i mineralima, odličan kao sredstvo za detoksikaciju.

Priprema:U šolju ključale vode stavite kašičicu suvog lista koprive. Ostavite da odstoji 5 minuta, procedite i pijte.

Lecenje kandide sodom bikarbonom

Smatra se da razvoju gljivica pomaže kisela sredina, pa je sasvim logično potražiti lek protiv kandide u crevima u baznim namirnicama.

A šta je prvo što vam padne na pamet kada se govori o njima?

Pa naravno, soda bikarbona!

Za lečenje kandide sa sodom bikarbonom potrebno je da svakodnevno pijete rastvor jedne kašike sode bikarbone i čaše vode, pola sata pre obroka.

Saznajte i kako soda bikarbona pomaže u lečenju gljivica na nogama.

Ostali  načini za prirodno lečenje kandide u crevima

Kada govorimo o prirodnom lečenju, onda uglavnom prvo pomislimo na razne čajeve, ali ima i drugih prirodnih preparata koji potpomažu lecenje kandide u crevima:

Beli luk – poznat je po tome da poboljšava imunitet i da je moćan u borbi protiv mikroorganizama razne vrste.

Ulje divljeg origana se vrlo često pominje kao lek protiv kandide. Iako je ovo prirodan lek, on je veoma jak i ne preporučuje se njegova primena na osetljivim mestima. Pomoću njega mogu se  lečiti spoljašnje promene na koži izazavane gljivčnom infekcijom, ali se može koristiti u za unutrašnju upotrebu. Ukoliko koristite čisto 100% koncentrisano origano ulje, dovoljna je jedna kap. Ne savetuje se njegova primena u isto vreme sa nekim antibiotikom, iako ćete možda ponekad dobiti savet da uz antibiotik uzmete lek protiv gljivica. Zapravo, u tom slučaju vam treba probiotik!

Probiotici nisu ništa drugo nego živi mikroorganizmi koji čine našu crevnu floru . Sigurno ste već viđali probiotske jogurte sa aktivnim bakterijskim kulturama kao što je Lactobacillus acidophilus. Konmzumirajući ovakve proizvode, bilo u vidu jogurta ili suplementa vi obnavljate crevnu  mikrofloru i omogućavate dobrim bakterijama da održe kontrolu nad razvojem kandide.

Jabukovo sirće deluje kao prebiotik. Ono dakle potpomaže funkcionisanje bakterijske flore u crevima pa na taj način deluje kao dobar metod lečenja kandide. Potrebno je da tri puta dnevno rastvorte kašiku jabukovog sirćeta u čaši tople vode i pijete pre obroka.

Vraćanje u normalu – treća faza lečenja kandide!

Kako znate da ste počeli da pobeđujete kandidu?

Izgladnjivanje gljivica i njihovo ubijanje takođe će ostaviti neke simptome na telu. I upozoravamo vas – nisu prijatni i  mogu vas dodatno zabrinuti!

Ovo su simptomi uništavanja kandide koje možete osetiti.

 •  Glavobolja
 • Vrtoglavica
 • Umor
 • Pojačano znojenje
 • Stomačni problemi, mučnina , gasovi, zatvor, proliv
 • Temperatura
 • Lošije funkcionisanje mozga.

To što se osećate loše je samo posledica oslobođaja ogromne količine toksina iz vašeg tela. Ovi simptomi uništavanja kandide nestaju posle 10 dana.

Naravno, ukoliko imate sumnje, posetite svog lekara!

Nakon što ste se oslobodili kandide u crevima osetićete da vam se energija ponovo vrtaila, a i vaša potreba za slatkišima će biti manja. Tada je vreme da polako vratite u ishranu  sve namirnice koje su tokom anti kandida dijete bile zabranjene. Dodatne koliočine vitamina C pomoći će organima da se oporave od toksina.

Tu su naravno i mere preventive koje će da spreče pojavu gljivica u crevima. Izbegavajte stresne situacije koje mogu da povećaju sećer u krvi, pravilno se hranite, vežbajte, neka vam jogurt postane zdrava navika. Naravno, suvišno je pričati da ne treba da pijete antibiotke na svoju ruku, i kada treba i kada ne treba.

Da li je kandida kriva što imate višak kilograma?

Gljivice u stomaku  mogu biti uzrok povećane želje za slatkišima. U paketu sa tim ide  gojaznost, a odatle ste na dobrom putu da razvijete dijabetes ili neku autoimunu bolest. Dakle, može biti uzrok mnogih stvari.

Imajte na umu:  Kandida u crevima može da utiče na pamćenje i koncentraciju, ali ne utiče na želju za slatkišima. To je više biohemijski proces, a manje želja. Na svoje želje utičete sami, svojom snagom volje.

Ukoliko potreba za slatkišima ostane i posle ovog čišćenja, možda vaš problem nisu gljivice u crevima. Ne treba vam tada anti kandida dijeta, nego treba da preispitate svoj odnos  prema hrani. Ali ako se osećate loše u svom telu, iscrpljeni ste, loše raspoloženi, lečite taj problem jedenjem slatkiša jer vam „telo tako traži“  i gojite se, onda dobro razmislite i zapitajte se  – Da li hranite sebe ili zapravo hranite svoje gljivice?