Može li vaša veza na daljinu opstati?

Može li vaša veza na daljinu opstati?

Zaljubile ste se, ali je vaš mladić iz drugog grada ili zemlje? Ili ste se pak morali razdvojiti zbog poslovnih obaveza? Saznajte na koji način da prevaziđete razdvojenost i učvrstite vašu vezu.

Veza na daljinu jeste teška i iziskuje mnogo truda, ali ako među vama postoji ljubavi, ona je moguća.  Štaviše, ona ima i svojih prednosti u odnosu na klasičnu vezu!

Veza na daljinu = Internet poznanstvo?

Pre svega, treba objasniti ova dva pojma koji mnogi stavljaju u isti koš, a među njima ipak postoji razlika.

Internet poznanstva nisu veze, niti moraju nužno to i postati. Ali mogu biti uvod u vezu. Zbunili smo vas? Evo objašnjenja.

Zašto se ovaj pojam brka sa vezom na daljinu? Iz jednostavnog razloga što obično putem tih prepiski na društvenim mrežama i sajtovima najčešće upoznajemo ljude koji nisu iz našeg grada, pa čak i države. Stvorimo male rutine, često se čujemo i pišemo međusobno, osećanja se razvijaju, konstantno delimo našu svakodnevnicu sa nekim i mi to počinjemo smatrati vezom.

 

 

Ljubav na daljinu
Ljubav na daljinu

Šta stručnjaci misle o Internet poznanstvima?

U suštini, sa pojavom nove tehnologije i modernog doba, ovakva poznanstva nisu više nigde neobična i  naprotiv, mnogo veza u današnje vreme počinje upravo ovako. Ono na šta nas stručnjaci upozoravaju jesu fantazije koje možemo sami kreirati na osnovu podataka (istinitih ili lažnih) koje nam je druga osoba dala. Trebamo biti oprezni i sačuvati sebe tako što ćemo prvo proveriti da li nas partner laže, možda se dopisuje i sa drugim devojkama na isti način i slično. Zato bi bilo korisno da pročitate nekoliko saveta o dobrom i uspešnom Internet poznanstvu.

Sa druge strane, imamo ljubav na daljinu. U ovakvoj vrsti veze mi smo našeg partnera zaista i upoznali, videli se sa njim… Daljina može biti razlog jer živite u različitim gradovima ili državama. A može se desiti i da je jedan od partnera dobio posao u nekom drugom mestu, pa se iz tog razloga razdvajate. U tom slučaju, pitate se kako održati vezu na daljinu?

Nije nemoguće, ali je preduslov da je ljubav jaka i obostrana. Sem toga, u ovakvoj vezi moraćete se naučiti strpljenju i poverenju.

U ovakvim slučajevima, Internet predstavlja samo sredstvo komunikacije za partnere i olakšavajuću okolnost jer se mogu redovno čuti, pa i gledati.

Saveti ako ste u vezi na daljinu

Saveti za vezu na daljinu

Prvo i osnovno što treba da uradite je da definišete ozbiljnost veze. Da li je to samo prolazna letnja avantura ili nešto više? Jeste li oboje spremni da se potrudite da izdržite privremenu razdvojenost? Da biste održali vezu na daljinu, zaista je potreban otvoren razgovor već na samom početku.

Ako je to moguće, napravite jasan plan kada ćete se videti i koliko ćete biti razdvojeni.

I pripazite, psiholozi upozoravaju da, ako smo skloni ulaženju u veze na daljinu – možda imamo strah od zbližavanja.

Iskrenost i poverenje su od ključne važnosti za opstanak ljubavi na daljinu. Bez drame, ljubomorisanja, teranja inata… Radite na sebi i iskorenite takve stvari. Naravno, to ne znači da trebate biti slepi, malo opreza nije na odmet. U suštini, ženska intuicija vas verovatno neće nikada izdati, zato verujte joj.

Šta kažu stručnjaci

Stručnjaci koji su se bavili istraživanjem veze i ljubavi na daljinu poručuju da u takvim slučajevima postoji opasnost od idealizacije partnera. Viđamo se retko i na kratko i nekako je i logično da želimo da mu se tada predstavimo u najboljem svetlu, zar ne? To isto važi i za muškarce. Stvar je u tome što tad potpuno zanemarujemo neke sitnice ili njegove loše navike, jer ne želimo gubiti dragoceno vreme, ali je velika verovatnoća da bi nam u svakodnevnom životu sa njim to itekako smetalo.

Zato treba da se potrudimo da i ovakve stvari primećujemo, ali da nas to ne odvlači od partnera, već da ga takvog prihvatimo, što je moguće ranije, da se posle ne bismo razočarale.

Psiholozi kažu da ovakva vrsta veze jeste složena i iziskuje mnogo više truda, ulaganja, pa čak i novca nego veza u kojoj ste stalno sa partnerom, ali ona ipak ima neke prednosti.

Nedostatak fizičke bliskosti se nadoknađuje dubljim razgovorima, a to dovodi do veće psihološke povezanosti.

Nekada to što smo konstantno sa partnerom ne mora istovremeno i značiti da provodimo kvalitetno vreme zajedno. Ljubav na daljinu vam pruža ovo: divne momente kada ste zajedno, neopterećenost nekim nevažnim sitnicama i maksimalan trud da vam bude lepo. A kada ste razdvojeni, komunikacija će vam biti mnogo jača, dublja i kvalitetnija.

Stručnjaci ne savetuju ovakav tip veze ljudima koji su skloni ljubomori i posesivnosti, jer neće izdržati i samo će nagomilati loša osećanja i sebi i partneru. Takođe, ljubav na daljinu nije za avanturiste.

Iskustva sa vezom na daljinu

Oni koji se odluče na ovakvu vrstu veze imaju svoje razloge za to. Kod nekih je neminovnost situacije i događaja, kod nekih drugih čist izbor i želja da se gaji ljubav na daljinu.

Koliko je različitih razloga, toliko je i raznih iskustava.

Nekima je ovo idealan način zabavljanja, dok drugi izlaze povređeni jer saznaju da se partner dopisivao i viđao i sa drugima. Ili se jednostavno potvrdi ona izreka “daleko od očiju, daleko od srca”, pa se emocije same vremenom ugase.

Ne možemo vam dati jedinstven savet jer takav ne postoji. Sve to zavisi od vas i vašeg karaktera, želja… kao i vašeg partnera. A ne može se ni umanjiti uticaj raznih spleta okolnosti.

Nekada nam znači kada saznamo da je i još neko u sličnoj situaciji, jer na taj način možemo podeliti mišljenja, iskustva, strahove, želje, znajući da će nas druga strana razumeti jer je i sama bila u takvom tipu veze.

Ukoliko nemate u svom okruženju takve osobe, Internet može biti pravi spas jer postoje razni forumi gde se diskutuje o najrazličitijim temama, pa tako i o ovoj našoj. Zato vam preporučujemo da pogledate malo i iskustva drugih ljudi.

Prednosti i mane veza na daljinu

Možda ne bi bilo loše da sastavimo listu razloga “za” i “protiv” ljubavi na daljinu, za one dame koje se još nećkaju i nisu sigurne da li bi trebalo da se upuste u takvu priču.

Dakle, mane ovakvih veza mogle bi biti:

 •  veliki troškovi –  ne može se zanemariti i materijalna strana jer će vama ili vašem partneru biti potreban novac do drugog grada ili zemlje.
 • bolni rastanci  – ako se vežete, biće vam jako teško svaki put kada budete morali da se rastanete i svaki susret će vam delovati kao previše kratak.
 • čekanje na sledeći susret. Zato smo vam i na samom početku teksta napisali da se naoružate strpljenjem.
 • idealziacija partnera i nerealne fantazije, o kojima smo već pričali i objasnili ih.
 • posao –  On će vas uslovaljavati vremenom i novcem, po njemu ćete morati da se organizujete i planirate kada ćete se videti sa svojim dragim.

Ali nije sve tako crno: evo i liste prednosti veza na dajinu.

 • Ovakav odnos će vam zasigurno pospešiti komunikaciju sa partnerom i moći ćete mnogo bolje da se razumete.
 •  Izgradiće međusobno poverenje, jer sigurno da nećete dramiti oko svega i svačega, kontrolisati ljubomorno partnera itd. Jednostavno, moraćete da mu verujete.
 • Treća pogodnost jeste da ćete, kada se budete videli, kvalitetno provoditi zajedničko vreme, baš zato što znate da ga nemate previše i trudićete se da vam bude lepo i nezaboravno.Nećete gubiti vreme na gluposti.
 • Uživanje u seksu se takođe treba spomenuti (ne mislimo da parovi koji se viđaju svakodnevno u tome ne uživaju, ali vreme za viđanje se može pretvoriti u slatko čekanje). Na taj način se pojavljuje čežnja i pojačava želja za partnerom.

I na kraju treba reći da ćete ovakvu vrstu vezu najverovatnije više ceniti, baš zbog tog svog ulaganja vremena, osećanja, novca i svega ostalog. I nekako je i logično da se baš zbog svega toga što trebate dati i nećete upustiti sa bilo kim u vezu na daljinu.

Kako sačuvati vezu na daljinu

Ukoliko ste već presekle i odlučile se da se upustite u ovakvu vrstu veze, onda bi bilo dobro da pročitate sledeće redove, gde ćemo vam dati par saveta i trikova kako da istu i sačuvate i ne upadnete u monotoniju.

 1. Budite uvek iskreni: sve što vam smeta – recite. Iskreno i otvoreno razgovarajte o svemu, obraćajte pažnju i na njegove želje i zamerke, usvajajte ih i poštujte.
 2. Svakodnevno komunicirajte: poželite mu dobro jutro, pričajte na kraju dana i delite međusobno utiske, lepe momente ali i probleme koje ste imali na poslu, kod kuće… Vezaćete se na taj način još više, jer delite svakodnevnicu sa nekim a to nije mala stvar, koliko god se činila takvom.
 3. Šaljite poklone i pisma: tačno je da mi živimo u modernom dobu, gde na brojne načine možete pisati poruke dragom, ali zamislite samo njegov izraz lica kada otvori poštansko sanduče i vidi poklončić ili pismo od vas! To će mu momentalno ulepšati dan, ceniće vaš trud i pažnju… To nam je svima potrebno, zar ne? 

  Kako održati vezu na daljinu
  Ljubavna pisma
 4. Ne zapostavljajte društveni život: nikako ne dozvolite da upadnete u depresiju i neko loše stanje čekajući vaš ponovni susret. Koliko god vam nedostaje, to se lakše prebrodi sa prijateljima, a izlazak će vam pomoći i u očuvanju samostalnosti i samosvesnosti. Da ne bi jednog dana stigli do priče “zbog tebe sam sve zapostavio/la”… Kao što nam je u životu potreban partner, tako su nam potrebni i roditelji i prijatelji. Posvećujte pažnju vašim dragim ljudima.Ne morate ići u ludi noćni provod ako niste taj tip, ali sigurno će vam prijati večera u restoranu ili neobavezno ćaskanje sa prijateljicom u kafiću.

Na kraju, ne zaboravite: svaka vrsta veze iziskuje trud, pažnju i mnogo ljubavi. To važi i za ovu vašu vezu na daljinu. Ne plašite se razočaranja i rizika – to vam se može dogoditi i u običnoj vezi, ali to ne znači da nije vredno pokušaja, zar ne?