Kratki vodič kroz modne termine

Kratki vodič kroz modne termine

Autor:

Pozdrav svim fashion freak-ovima! Ukoliko, kao i ja, uživate u čitanju modnih editorijala, pratite trendove i fashion bloggerke, većina termina iz modnog sveta vam je svakako poznata! Sigurna sam da znate šta je ove sezone in, a šta je out, kao i da sebi ne biste dozvolile fashion no-no!

Međutim, kao i u ostalim sferama naših života, modna terminologija se toliko rapidno razvija, čini se i da je sveprisutna, na Facebook-u, Instagramu, bilbordima, reklamama, da je sve teže ispratiti je, a ko bi još želeo da tokom čitanja omiljenog časopisa, mora svako malo da pretražuje termine??

Stoga, za sve sveže pratiteljke mode, predstavljamo nekoliko modnih termina, koji su, doduše, opšta mesta, ali od nečega mora da se počne, zar ne?

Dakle, leto se bliži kraju i u potrazi za krpicama kojima ćemo osvežiti ormane, mesto zasigurno mora da nađe bomber jaknica. Ova jakna biće trendy i ove sezone, ali koje su njene odlike, pitate se, kako da je prepoznamo? Pa, ovako: bomber jakna je kratka, ima lastiš u struku i na krajevima rukava, i zakopčava se rajsferšlusom. Neretko je kožna, ali može biti i od drugih materijala.

U kupovinu obavezno krenite sa shopper torbom. Sama reč je dovoljno opisuje, to je prostrana torba sa drškama koja se nosi na rame i u nju može dosta krpica da stane, idealna za shopping, jel’te! Mada, ova torba ne mora nužno da služi toj svrsi, u poslednje vreme, ovu torbu legitimno možete poneti i u raznim dnevnim šetnjama, do fakulteta, u kafić na tračarenje sa prijateljicama…Ekvivalent u našem jeziku, bila bi reč ceger, ali priznaćete, shopper zvuči daleko više cool od cegera  !

 

Shopper torbe
Shopper torbe

 

A koje su frizure in 2016?

Dugačka kosa, razne messy (čitaj: „neuredne“)  pletenice skinuo je sa trona lob! Da, dobro čujete, lob. Ne bob – u srpskom jeziku poznat kao paž, a koji je ponovo u modu uvela čuvena trendseterka Victoria Beckham, već lob, odnosno  the long bob. Dakle, u pitanju je nešt duži paž, novi trend sezone, koji predstavlja šik izgled za devojke koje nisu spremne da radikalno skrate svoje dugačke uvojke. Za razliku od boba čija dužina je do vilične kosti, lob je dužine do ramena, što znači da je kosa dovoljno dugačka za repić ili punđu, a može i da ostane puštena, a da pri tome ne morate sate da provodite sa četkom i fenom i oporavljajući je maskama za kosu. Ovaj izgled već su promovisale velike svetske zvezde, što bi se reklo, od Nirvane do Rihanna-e!

Ni boje nisu što su nekada bile!

Čuvena kompanija Pantone, koja je autoritet u ovoj oblasti, svake godine „izbacuje“ boju koja će biti hit u svim domenima mode, počev od garderobe, boje kose, sve do dizajna enterijera. Tako je, za 2015. godinu, dominantna boja bila marsala. Za slučaj da je nekome promaklo, ova boja je zapravo topla, zemljana crvena boja, odnosno, kako to modni stručnjaci vole da kažu, boja taloga crnog vina! Tres chic! Mislim, možete vi kod frizera reći i „Majstore, ošišaj me na duži paž i ofarbaj u trulu višnju“!, ali ako hoćete da budete u trendu, to će zvučati ovako: „Majstore, danas mi napravi lob i udari na ton marsala!“ I čisto da razjasnimo, Pantone je za 2016. godinu , kao dominantne boje proglasila serenity i rose quartz. E sada, ako pitate običnog posmatrača, on će vam reći da ove dve boje nisu ništa drugo do pastelno plava i pastelno roze. Ali, ne, u pitanju su nežna roze i mekana plava boja čiji „harmonični spoj priziva u nama osećaj spokojstva i unutrašnjeg mira“! Naoružani ovim činjenicama, znamo u kojoj boji ćemo pazariti nove odevne komade za predstojeću sezonu.

Rose quartz
Rose quartz

Kada su u pitanju aksesoari, statement je nešto što će istaći svaku najjednostavniju kombinaciju. U pitanju su ogrlica (ili bilo koji drugi komad nakita), tašna ili par obuće koji prosto upadaju u oko budući da su interesantnih, recimo jakih boja, predimenzionirani, neobični, kao da nam poručuju nešto. Logično, sa ovako upadljivim aksesoarom, cela odevna kombinacija treba da bude što jednostavnija, svedena, poželjno, monohromatska, kako bi se aksesoar istakao i pričao svoju priču.

Modni izrazi nalik ovim niču u sve većem broju iz dana u dan. Na polju šminke, tu su highlighteri, illuminatori, čiji je cilj da istaknu/osvetle određene delove lica (heej, gde je nestalo staro dobro rumenilo??) i sl. Teško ih je sve pobrojati, ali nam se svakako nameće pitanje, zašto za iste ne upotrebljavamo domaće izraze, koji sigurno postoje?

Nekako se stiče utisak, kao da u modnoj industriji samo izmišljaju toplu vodu, a sve u cilju manipulacije potrošača preko advertajzinga. No, trendovi postoje da bismo ih pratili. Novo vreme donosi nove tehnologije, načine reklamiranja, pa i novi vokabular.

Ako posmatramo stvari sa vedrije strane, bar ćemo moći da se pohvalimo znanjem engleskog jezika. Zato osmeh (i highlighter) na lice, shopper u ruke i pravac u potragu za novim krpicama!