Najbitnija pravila bontona u restoranu

Najbitnija pravila bontona u restoranu

Niste sigurni da znate kako treba da se ponašate za stolom? Bonton u restoranu nije komplikovana stvar, a onaj ko ga savlada moći će potpuno spokojno da jede u bilo kom restoranu.

Većina pravila ponašanja koja se odnose na restoran zapravo su vrlo logična – ne pričajte dok žvaćete, budite ljubazni, stavite ruku na usta kada zevate ili kašljete, ali ima i onih pravila koja često zbunjuju – gde treba staviti salvetu, ko treba prvi da naruči hranu, ko plaća na kraju večere.

Bitno je  malo razmisliti o manirima koje pokazujemo dok jedemo. Sem toga što su oni osnovna kultura ponašanja svake osobe, mogu mnogo uticati na to kako nas drugi vide.

Bacite pogled na ove opšte savete u vezi sa bontonom u restoranu, sigurno ćete ih se setiti kada sledeći put budete uživali u ukusnoj hrani, ili kad budete na nekoj važnoj poslovnoj večeri, odnosno na nekom posebnom sastanku, gde nikako ne sme doći do bilo kakvih grešaka u ponašanju.

Ljubaznost – ono po čemu će vas pamtiti

Ukoliko ste muškarac u ženskom društvu, budite džentlmen. Povucite stolicu devojci, prvi otvorite vrata i pomognite starijim osobama ukoliko za to ima potrebe.

Ukoliko ste, pak, u velikom, raspričanom društvu, trudite se da ne budete previše glasni. Takođe, nemojte da stupate u nepotrebnu konverzaciju sa ljudima za susednim stolom.

Nemojte razgovarati dok žvaćete. Hrana koja leti svuda dok pričate nije prijatan prizor nikome.

Kaže se da se čovek može upoznati kroz njegovo ophođenje prema drugima, a posebno kroz ophođenje prema podređenima. Budite ljubazni prema osoblju i budite strpljivi sa čekanjem hrane.

 • Nemojte konobara zvati zviždanjem ili glasnim povicima. Dovoljno je da diskretno podignete ruku ili da ga pogledom pozovete.
 • Čak iako ste nezadovoljni uslugom, nemojte da vičete na zaposlene ili pravite dramatičnu scenu. Umesto toga, upravniku restorana kažite ljubazno, ali odlučno, da uslugom niste zadovoljni.
 • Ako je hrana koju ste dobili neukusna ili nepečena, slobodno vratite nazad ono što ste naručili i sačekajte novu, bolje pripremljenu porciju.
 • Ukoliko ste, pak, vrlo zadovoljni uslugom, ne ustručavajte se i slobodno pohvalite osoblje.

pravila ponašanja za stolom

Tačnost

Ukoliko ste dogovorili izlazak u restoran, dođite na vreme na zakazano mesto. Ostaviti nekoga da čeka u restoranu nije pravilo bontona za stolom.

Ako kasnite na dogovoren ručak ili večeru, obavezno pozovite onoga sa kim ste se dogovorili i javite mu da kasnite ili da ne dolazite. Sa druge strane, ako celo vaše društvo odustane od rezervacije, trebalo bi da pozovete restoran i kažete im to, kako za vas ne bi uzalud čuvali slobodno mesto.

Mala pravila naručivanja i plaćanja u restoranu

Što se naručivanja hrane tiče – uvek pustite gosta da naruči prvi. Naravno, pre večere treba da se utvrdi ko koga vodi na večeru. To ume da bude zbunjujuće kad je u pitanju ljubavni par, ali i sami ćete prilikom dogovaranja oko izlaska videti ko koga vodi na ručak ili večeru u restoran. Kada je to razjašnjeno, konobaru koji priđe da primi porudžbinu slobodno kažite: „Da li možete, molim vas, mom gostu doneti to i to?“, odnosno, „Moj prijatelj/prijateljica će naručiti prvi“. Tako ćete izbeći nepotrebnu konfuziju oko naručivanja.

Slična stvar važi i kod plaćanja – osoba koja pozove u restoran je osoba koja plaća. Kad izlazite sa nekim na večeru možete čak konobaru odmah dati kreditnu karticu i tako bezbolno završiti sa pitanjem ko plaća na kraju.

Kako pravilno koristiti pribor za jelo

Možda niste znali ovu informaciju, ali postoje dva načina korišćenja pribora za jelo – evropski i američki način. Oni se razlikuju.

 • U evropskom načinu nož se drži u desnoj, a viljuška u levoj ruci.
 • Po američkom načinu, pribor se tako drži u rukama samo dok se hrana ne iseče, a posle se viljuška prebacuje u desnu ruku.

U Srbiji je uobičajen način korišćenja pribora za jelo upravo ovaj evropski, ali ne dozvolite da vas zbuni i ovaj američki ukoliko putujete negde i susretnete se sa tim.

bonton za stolom
pribor za jelo

Potrudite se da ne budete grubi sa priborom i odložite ga pravilno. Pribor uvek treba stavljati u tanjir, nikako na sto. Na kraju, odložite pribor tako da pokazuje pravac koji pokazuju otprilike kazaljke kad je na satu između 11 i 12 časova, a viljuška treba da bude okrenuta naopako.

Kako upotrebiti salvete u restoranu

Salvete neočekivano umeju da zbunjuju u restoranima, posebno one velike, platnene pa evo par pravila bontona za stolom vezanih baš za njih.

 • Pre nego što počnete da jedete, stavite je rasklopljenu na krilo.
 • Ne bi bilo loše da sačekate onog ko izvodi na ručak ili večeru da prvi spusti salvetu na krilo, jer to znači da treba da se počne sa jelom.
 •  Nemojte koristiti istu tu salvetu da biste obrisali svoje lice.
 • Kad završite sa jelom, salvetu, nepreklopljenu, stavite na levu stranu vašeg tanjira, a ne ispod njega.
 • Ako idete do toaleta, salvetu ostavite na stolici, ne na stolu.

Još par pravila botona u restoranu

Obucite se u skladu sa mestom na koje idete. Jednostavno, postoji odeća, poput papuča i trenerki, koja nije primerena za odlazak u određeni restoran.

Ukoliko vam hrana padne na pod ili sto, pa i ako prospete piće, ne brinite! Sačekajte da konobar sredi to što se desilo, nemojte sami pokušavati da očistite jer ćete tako napraviti još veći haos i zbrku, a situacija će postati neprijatna. Osoblje zna kako brzo i efikasno reagovati kada dođe do ovih malih nezgoda.

Nije dobro da laktove držite na stolu. Ruke bi trebalo da budu položene na vašem krilu ili da se nalaze na ivici stola tako da laktovi sto ne dodiruju. Verovali ili ne, ovo pravilo postoji jer ovakvo držanje tela pospešuje varenje hrane.

Teško je u današnje vreme pobeći od tehnologije. Međutim, ne bi trebalo da držite mobilni telefon, tablet i ostale uređaje na stolu dok večerate. Takođe, ključevima i torbi nije mesto na stolu. To gomilanje stvari smetaće kako vašim prijateljima sa kojima ste u restoranu, tako i konobaru koji treba da vam donese porudžbinu. Da ne govorimo kako je nepristojno kucati poruke, visiti i surfovati po internetu i društvenim mrežama, dok se onaj koji vam pravi društvo preko puta vas dosađuje.

Prilikom naručivanja hrane i pića, ne govorite konobaru koliko novca ste izdvojili za to da bi vam on na osnovu toga preporučio nešto. Potrudite se i sami pogledajte meni, pa nađite ono što vam najbolje cenovno odgovara. U suštini, nije pristojno razgovarati o novcu i cenama onoga što se jede i pije za stolom.

Na kraju krajeva, opustite se, uživajte i naravno izaberite pravo mesto.

Ovo su samo neka od nepisanih pravila bontona za stolom.

Bon Appétit!